Директор в АЕЦ "Козлодуй": За ядреното табу и новите мощности

Ядрената енергетика и ВЕИ са обречени да бъдат заедно, за да се подкрепят в своите предимства и недостатъци, каза Любен Маринов, изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй - Нови мощности"

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Какво стана с хранилището за отпадъци? Или по стара българска традиция първо ще построим аеца пък после ще се чудим къде да съхраняваме отработеното гориво. И като искаш аец, обясни на хората къде ще го дяваш този отпадък.

Модулните реактори са технология на бъдещето. Сега те са средство за отвличане на вниманието. Само и само да не се построи руска АЕЦ в България. А резултатът ще бъде край на нашата ядрена енергетика.

В гъз ли ви правят, че сте толкова тъпи клонинги?

В Тексас в момента сърбата попарата точно на тази нова политика за която иде реч в тази статия - по 10 хиляди долара сметка за няколко дни... Какъв изроден свят доживяхме ....

""И ето тук идва мястото на новите, нека да ги наречем алтернатива на досегашните ядрени централи или ядрена централа, базирана на концепцията на малки модулни реактори", каза изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй - Нови мощности".' Т.Е. ние сме се загробили, като си затворихме четирите малки реактора. Значи някой яко ни е прецакал

А продажните ни политици, като полит-проститутката пръмова(кунева) и още един, за който не намирам подходящ епитет, но срамещ името Соломон!

объркал си се . Лично крадлив дедо е виновен за 3 и 4 блок.

ВЕИ-тата унищожават реки, язовири и природа, и също така са адски неефективни, но пък чрез тях може зверски да се краде.

а за ВЕИ - Възобновяеми Енергийни Източници ( ВЕЦ е частен случай).

Прочетете биото на двамата - Илиев и този, сегашния. Единия енрегетиок, ама ядрен, другия има фирма, която прехвърля за производство на кари и алиумниева дограма !? ....

"директор" е парашутист , назначен понеже е сина на еди кой си и не е нито инженер нито енергетик. Дълги години дирктори ставаха хора минали от най ниското до най високото стъпало през Оперативно звено и познавашщи целия процес , оборудването и персонала . НОООО От първия мандат на бойко стана модерно директори да са хора , които не знаят какво е ток и които в най добрия случай да са сменяли сами крушки в тях и това е единствения им истински досег с тока.. То не бяха счетоводители, баничари , управители на общежития в студенстски град и всякакви други калинки.... Та ако има истински журналисти е хубаво да разследват кого цитират и колко експерт и как е станал такъв. Всички знаем как Вальо баничката вече редовно се спряга за енергиен експерт само защото е бил спуснат за директор на АЕЦ за едно кратко време , без да знае какви цехове има там и до днес.

Това са глупости. Високо екпертна дейност в малка страна няма как да не е централизирана. Ядрените мощности са основната алтернатива на въглщата, а не еко енергията. Вижда се, че просто нпма политическа воля да се модернизира производството и затова потребителите ще са обречени да плащат скъпа "еко"-електроенергия. Започнаха наскоро в Европа да внаспт дървени пелети от Южна Америка и да ги горят като въгленеутрална екологична енергия. Поредното безумие след биогоривата.

Отново лобизъм в действие. Докато темата да я бъде ли или не ядрената централа у нас се разводнява с брътвежи на полуграмотни "капацитети" съседите ще си построят и пуснат в действие своите мощности. Сега става дума за едни два реактора дето събират прахоляк вместо да произвеждат. Щом намерихме пари за авансово плащане на самолети дето ще са само за парад можем да намерим и средства за задоволяване енергийните потребности на населението и индустрията. Концентрирайте се върху проблема малоумни политици и решете ребуса каквото и да ви струва от кариерата. Другото е кражби и комисионни.

Знаеш ли още колко им трябва на въпросните 2 реактора за да почнат да произвеждат? Около 20 милиарда. Имаш ли ги?

Знам разбира се. Това съм учил когато имаше образование. И знам, че ако се спре да се краде парите ги има.

_stankow

Щетите, които нанесоха полудебилните Грета и приятелчетата ѝ, ще ги възстановяваме с десетилетия ... И ще се чудим - "как сме могли да се подведем" !?

Абе факт. И Чернобил гръмна. И Факушима.

че гръмнаха ,но умните хора се интересуват и защо са гръмнали.

Причини за гръмване винаги ще се намерят. Дали мърляч оператор, дали земетресение. Ама това какво те топли?

Трябва всички честни българи да се мобилизираме и да не поздволим на ГЕРБ за пореден път да фалшифицира Изборните резултати. Дори и с манипулациите им, никога повече от 11% българи не са ги подкрепяли. Излезте и гласувайте !

Кой си ти честният та да гласуваме за тебе?

Иво Дебила.

Тебе колко процента от българите те подкрепят Иво?

След като политиците се налагат над учени и инжинери нищо добро не ни чака. Иначе въпросните модулни реактори все още не работят никъде и са в процес на разбработка. Някои ги бъркат с малките блокове на томни подводници и кораби или с плаващата централа , която Русия пусна. Става въпрос за съвсем нови технологии (няколко се разработват), които са с различнен принцип и производствени характеристики.

Такива реактори няма никъде по света. Американците искат да ни ползват за опитни зайчета, при това зайчета които си плащат тройно.

Проблема в по-голяма степен е свързан със задоволяване на интересите и в по-малка степен е технически. Всеки инвеститор иска да му се гарантира печалба и това създава големия проблем.

Печалба и евтин ток са обратно пропорционални.

Не са , ако има гарантирана дългосрочна енергийна политика.А не през 4 години като се смени шефа в САЩ да се обръща палачинката.

Ясно. През 2020 дадохме 3 милиарда данък Русия за сръбския газопровод. През 2021 данък Русия ще е за АЕЦ.

_stankow

Защо сръбски ? Ако ние ще плащаме кредита по него, то и ние ще получаваме транзитните такси. Кой е собственик на това съоръжение ? И защо мислите, че не е печелившо ?

За Боко и сие е хиперпечелившо. За Газпром и Сърбия - също.

Транзитните такси са жълти стотинки. Не стигат дори за лихвите по заема. Все едно да ти натресат наемател у вас за 20лв на месец.

Много русофили си изпратиха децата в Америка с комисионните от АЕЦ Белене. И още искат.

Р.ОВЧ изпрати щерка си да учи Медицина в Оксфорд Англия образованието а щерката струва над 550.000 паунда без да броим храна и квартира

Не бързайт да го хулите! Той не е ядрен специалист и говори за неща, които не ги разбира! Ядрена калинка!

Най- скъпите ядрени мощности са в окупираното от кравари БъГъ: платени но неизградени. От тех е най- скъпия ток, който е с цена платено/ 0 = безкрайност. Дал си пари за нещо, а си получил от него нищо.

Къде си виждал американец в България? А руснаци има стотици хиляди. Кой те е окупирал?

Американци съм виждал в България и то с военни униформи, предимно американски негри. Дошли както разправят на "военно учение", за което плащат 0 пари. А руснаци съм виждал само на морето, дошли на почивка срещу пари. Кой е окупатора?

Ти си русофилски измамник. Къде са тези американци с военни униформи? Аз не съм виждал.

Бъдещето е на ЯДРЕНИ содиумни реактори с бързи неутрони Такива са построени от Индия и Китай страните с най-много население и потребление на ток

Содиум на български е натрий. Кое им е натриевото? И на козлодуйските реактори, първият кръг е содиум.

Натрий е топлоносителя на първи контур. На козлодуйските е вода, като той е и топлоносител и забавител на неутрони. Затова реактора се нарича ВВЕР- Водно- Воден Енергиен Реактор.

Заповядай и намери този содиум /натрий/ и ще ти дам заплатата си за цяла година. Не пишете за неща от които и представа си нямате!

Какво би казал, ако вместо натрий се използва олово, а?

SODIUM Cooled fast reactor(SFR) Такива са сащЕБР-2 , френския ''Феникс'' Китайския СФР-400 Джойо -Япония Монжо-Япония ВН-600/800/1200 Россия ПФБР-Индия Та е.а и кухия физик калинка

Напоследък в това сайтче има доста хвалебствени статии за АЕЦ и ядрената енергия. Сега пуснаха и "статия" написана от самият поръчител. Пишете РЕКЛАМНО СЪОБЩЕНИЕ. Така е по закон.

БЪДЕЩЕТО на ЯДРЕНАТА ЕНЕРГЕТИКА оставена в ръцете на БАНИЧАРЯ от Габрово гербаджията Валентин Николов

Най-гадното е когато хора, които нищо не разбират от ядрена енергетика определят политиката и дават тъпоумни съждения. нещо не си припомняме г-н Маринов като ядрен специалист а като юпи абонирано за доректорски столове. Жалко. Затова и нови мощности има само по заплати вече 20 години.

Ти като голям специалист, кажи що Станишев продаде оригиналните реактори на безценица.

за България само ДЕЦ - дървена електро централа

Сламата и плявата вместо да гние след жътва, трябва да се събира и изгаря в кюмбетата Димът съдържа най_ много СО2 и се усвоява бързо и добре от зелената маса.

Сламата при гниенето отделя метан. Този метан вече можеш да го гориш. И остава компост за обогатяване на почвата.

Ей и водата е непостоянна. Ту залива , ту се отлива.

Затова ли китайците имат най-големите слънчеви, вятърни и водни централи? И правят още.

Чак като те напече слънцето, ще кажеш : - Вятър работа! ....Ище скочиш в гьола да се уд... разхладиш.

Те и око на Байкал и горите там са хвърлили.

пластмасовите бутилки и кофички задръстиха перките на веца.

В Тексас таман опитаха на вятър и мъгла и не стана...

Ужас. Цели 4 дни с проблеми с тока.

То затова руският цар им продаде Аляска да ходят там и да тренират за ,,руска зима,,. Ама ето те ,,не еб..ат,, и замръзнаха.

Стига,бе ! Що правите ,,мек член,, с краварите?

Какво го увъртате?? Да идват мужиците и да монтират реакторите. Е, даа, ама като ни е дрислив задникът?!

Какво значи да ни е дрислив задника? Какво сме им направили на мужиците? Самолети ли сме им сваляли? Посланик ли сме им трепали? Ама искат 20 милиарда а ги нямаме. Ти имаш ли ги?

Ти намери 3-4.

Режем всички пенсии и намираме 3-4 милиарда.

Прибраха си парите за джилезета. НО могат да ни пуснат жица през Черно море...за аварийни ситуации.

Празни приказки. Нови ядрени мощности в България няма да има. Ни модулни, ни немодулни. Нито в Белене, нито в Козлодуй.

Мдам... краварите няма да допуснат изграждането на нова мощност тук, докато са ни окупирали. Неприятно, но е самата истина.

Пак краварите да ти стали в гащите.

Щерев, никой не ти е виноивен. И българи и турци и мангали в България предпочитат да ходят на гурбет, да докарат по някоя хилядарка, да поправят имота на село, да купят 2-3 бракми на старо и да се правят на мъже. Това е типичен балкански-селски манталитет. Да изграждаш и поддържаш централи иска работа и понеже е държавна не е високо платена.

Къде има такива модулни ядрени реактори? Едно място някой да ми посочи.

В корабната ЯЕЦ на мужиците, ама си траят.

Самолетоносачи, подводници, плаващи електростанции, опреснители за морска вода, космически апарати... Стотици са.

Питам за цивилни нужди. А корабната АЕЦ не е модулна, и е само една и отскоро.

Една е в ТАСС На самолетоносач живеят три до шест хиляди души, колко ток им трябва за цивилни нужди, освен енергията за движение на кораба? Какво пречи да се свали на сушата този реактор? Цените спадат при серия, нали знаете.

Няма място за притеснение, защото: ядрената енергетика предоставя най-евтината и екологично чиста енергия. Там има само един сериозен проблем със съхранение на ядрените отпадъци. Хранилищата само, че са силно ограничени като капацитет на Земята. Така че, не може да си строиш ядрена централа както си отваряш бутик - на всеки ъгъл - и това важи за всички Държави.

И 7-ми на Козлодуй и Белене ще вдигнем. Полека-лека. Това са сериозни неща за десетилетия напред - не е магазин: Днес отваряш - утре затваряш.

Виждам как си го завдигал. Още малко ти остана.

Соросоидите и без това духат на черните от Козяк бетер ветрогенератори.

Пенсионери, БСП ви лъже, че токът от всеки АЕЦ е евтин. Най-скъпия ток вече е от НОВИ ядрени реактори като тези в Белене. Не гледайте евтиното ядрено гориво, а прескъпия строеж.

го до сливиците и кашляш

Комунистически русофилски полюции имаш.

Влизаме в соларките върху плодородни ниви и си вдигаме по 1-2 панелчета за къщата и вилата . И токът ще ни се намали поне 2 пъти.

тока от соларката върху покрива... не знам дали 10 000 Е ще стигнат за предварителен проект, работен проект, разрешителни, инвертор, панели, конструкция, връзване, монтаж. Това за да си ги сложиш на покрива, че за повече нямаш място ( само на единия скат, южния, за да има смисъл) сложи на севрния ако искаш 200 кв.м. на 10 нива, все тая.. :) и това за да избиеш 12 месеца х100 лв сметка..ако има и толкова.. а какво правим надвечер до сутринта? Ще сготвиш и ще изпереш през деня докато си на работа? А след работа директно под юргана зиме и без климатик лете. Иначе пак плащаме ток, а сме набитали вече ония евра... все още не знам колко се плаща за поддръжк на 30кВт солар в градината на селската ми къща. А застраховка вандализъм, градушка всяка година, а подмяна на туй-онуй и след 15 г ко ги правиш железата?

За толкова година разбрах само едно: В България живеят най-много експерти и майстори на глава от населението, както на нито едно друго място по света.

На колко места по Света си живял?

Учили са,бе! От техникумите излизаха млади майсторчета, дори и момичетата. А сегаа.. лаици!!

ако се развиват умни мрежи и позволите на хората автономност за производство на енергия, то за около 20 години ще сме изцяло на ВЕИ. В момента законите отблъскват инвеститори и все още говорим за ядрени централи. Децентрализация на преносната мрежа е бъдещето. Изграждане на мощности там, където се ползва, а не в Козлодуй или Белене.

Точно сега, след ужаса в Щатите.

точно там се получи така, че елекричество имаха само фермите, които си произвеждат елекричеството сами. А тези, които разчитаха на централната мрежа - мигаха на парцали. Важното е вие да сте добре!

Във всяка стая - електроцентрала.

Белене няма как да работи 60 години до 2090г. По-голяма глупост от това твърдение не може да има. Естествено ако го построим до 2030, което е прекалено съмнително, от ЕС ще започнат да ни притискат веднага да го спреме. Е, как ще направим и един лев от него?

Ако не успеят да ни изтрепят с ваксините ще ни доуниожат с новите американски ядрени боклуци!

Когато Германия се обедини, решиха проблема с Вартбург, Трабант и АЕЦ от източните територии за 6 месеца. Просто ги закриха. Тук повече от 30 години демокрация се лашкаме насам-натам. Никой не е наясно с нищо, никой не знае какво работи, в политиката е пълно с цървули и т.н. и т.н.

Ако хората имат избор между Фолксваген и варбург, кой би избрал второто? Никой нищо не е закривал. Оцеля по-доброто. Такива като тебе това не могат да разберат.

Да, там е като тук. Всичко върви на самотек, или както решат природните закони. В Германия направо си закриха всички вредни производства за нула време. Никой няма да ти чака да оцелява сульо и пульо. Така, че като не разбираш по-добре си трай. Чул недочул там нещо за Фолксваген...

Като алтернатива експертът изтъкна концепцията на малки модулни реактори. - след като САЩ изостават в ядрените с конвенционални технологии сега се правят опити за спечелване на нови клиенти чрез тези малки реакторчета !!! При това и там не са първа сила, но явно имат потенциал и българските слуги винаги са на първа линия да целуват ръка и харчат народните пари за собствена изгода !!! С една дума - всеки с по една атомна бомбичка в къщи !!!

""""Това, което новият пазар в контекста на енергийната парадигма казва, е, че вече отхвърля политиката на ценово регулиране. Тоест, всеки трябва да си намери своето място на един пазар на търсене и предлагане", заяви още Маринов. С отхвърляне на ценовото регулиране, обаче, по думите му, "капиталово интензивни енергийни проекти, като строеж на атомна централа по предстоящите проекти (в България) стават непрогнозируеми".""" А бе защо ли това много ми напомня на началото на демокрацията с мутрите и сега в ново време със "САНКЦИИТЕ". Чакат ни същите санкции и "свободна търговия и инициатива" стига да е Хамериканска. Иначе - САНКЦИИ"1