17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Циганин-пчелар...

е похвална. Подводния камък е, че пчеларството е една от професиите които искат много умения, усет и най вече призвание за това. Все пак успех ! Може пък да попаднат на хора, които да се "заразят" с гледане на кошери !

Само с добри намерения не става

Бих казал браво, ако нямах няколко въпросчета: -Знаете ли как се създава пчелин и се отглежда кошер? -Знаете ли колко труд се влага всяка година около кощерите докато се стигне до мера? -Знаете ли на какви условия трябва да отговарят помещенията за вадене и съхранение на меда? -Знаете ли, че освен мед ще ви трябват магазини,малки и големи рамки,тел,пити и т.н.? -Знаете ли , че няма къде да реализирате продукцията си и тя ще ви е за спомен? -Знаете ли,че държавата не гарантира по никакъв начин изкупуването на меда,восъка,прашеца? И накрая тези пари ще бъдат усвоени и изписани,но както милиардите други ще потънат в нечий джобове,а излъганите ще са пак обикновените хора. Дано този път аз съм се излъгал,дано.

една пчела събира по малко от един грам мед за целия си живот, по добре да отида при комшията да "взема" от неговия, и без това бачка без да спира

Безплатни печки, безплатно гориво за тях, безплатни кошери, безплатни ток и вода, безплатно здравеопазване, безплатно образование, безплатни незаконни къщи по които нищо не дължиш никому, безплатни престъпления, за които никой не те гони особено, безплатни помощи, безплатни телкови решения. Защото били уязвими. Всички сме уязвими, но някои от нас имат сами грижата да се оправят, а на други се отреждат помощи. Пчелари ще стенет толкова, колкото биха станали пианисти. Ако им подарят безплатно по едно пиано.

Значи да се ослушваме в базар.бг за нови кошери и центрофуги на тънка цена? ;)

Тъст ми Бог да го прости до кончината си м.януари т.г., въпреки тежкото здравословно състояние и трудноподвижност, точно в този район отглеждаше пчели с около 20 кошера. Сега тъща ми ще продължи с 1/3 от този брой, като я съветвам въобще да спре и ако може продаде всичко...пчелни семейства, кошери, инвентар. Целият труд, разходите, вкл. за лекартсва и пом.материали не си заслужава при подигравателната изкупна цена. Прекупвачите и вносителите унищожават този занаят, а пръскането с хербициди унищожава пчелните семейства.

Мечтата ми е някой ден като се пенсионирам (ако доживея) да имам пчелин. Не искам да печеля, макар че ще е добре да си покривам разходите, просто искам да върша нещо благородно и ненатоварващо. П.П. Имам съсед с около 50 кошера - казва, че медът лесно се пласира, но печалбата, когато има такава, е символична.

Така ще стане... През годините когато разтуряха АПК-тата,рушаха земеделието и "земеРАЗПРЕДЕЛЯХА"...т.н. "ликвидатори" "оземлиха" безимотните цигански семейства ...ей така безплатно със Златна добруджанска държавна земя -уж да работят и самоиздържат. Познай какво стана . Още първата -втората година ...декарите се разпродадоха за по 100-150 лв , правеха се 5 дневни сватби, сюнети ,гърмяха маанети и мятаха гьобеци ...и познай КОЙ я изкупи тази земя за жълти стотинки...Същите ,които им я и дадоха ! Днес даже се говори ,че "някои" вече имат по над 10 000 дка- СОБСТВЕНА такава !

ас сам силим искам пари за чели да можеме даги гледа мед и ценатаа

да дадие телефон някои знаели да търса вразка