Дълга опашка от фотоволтаични централи за включване, при ЕРП-ата "затворено"

Иван Иванов (КЕВР) и Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) заявиха в парламента, че Народното събрание трябва да наложи по-големи санкции за закъсненията

Обратно в новината

Коментари - Дълга опашка от фотоволтаични централи за включване, при ЕРП-ата "затворено" | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Като термопомпата дърпа от фотоволтаика, а не от мрежата, боли ме за цената на тока, но излишъците бива по-скоро да се включат в мрежата, иначе се пилее енергията, а има селища, където от комунистическо време са на режим на тока. Нормално ли е?

На режим на тока те гонят?

С тези големи фотоволтаични централи, риска да се срути енерегийната система се увеличава доста, нормално е да се бави от ЕРП-тата. Иначе малките централи са като капка в морето, за тях не би трябвало да има проблем.

Еми занава трябват нови кабели нова инфраструктура и т.н...

На ДЕДО 800 ДНИ са тези ЕРП-та

Това само ще увеличи цената на тока.фотовоштаиката е ненадежден източник и трябва да бъде компенсиран от други енергоизтпчници което само ще вфига цената на тока

Голям си специалист баце. Какво си завършил. Харесвани твоето мнение. Ти ставаш са водач на българите . Искам да съм под твое командване.

Баце я съм инженерче

Е как ще я увеличи?! Нали тогава предлагането става по-голямо? Твоите фотоволтаици да не би да ти ускъпяват тока?!

Не си подготвен и си ползвай дипломата от ми-то, където явно си влезнал с връзки,за тоалетна хартия.

Тук е единствената държава на планетата , където саботират ВЕИ. Такива скотове никъде няма.

Добре е да не забравяме че тези ЕРП-та бяха създадени под натиск от САЩ и ЕС. Нека не забравяме че 2 от 3 бяха на европейските ни партньори - ЕВН и ЧЕЗ. Та ми е трудно да си представя как Кирчо се обажда на австрийския посланик и го заплашва да глоби ЕВН.... виж обратното може и да стане.. или кал някой ще глоби варненските мутри или как някой ще глоби Гинка Върбанова. Няма как да стане. Нямаме държава, за съжаление

И ти си страхотен специалист искам те за началник много си умен дай боже такива истински професионалисти .Ти за мен си най умния и убав от всички кефя ти се .Невероятни разсъждения. Невероятни. Туй за САЩ ВСИКО ЗНАШ..... ИСКАМ ДА СИ МИ МАЧАЛНИК И МЕНТОР ИСКАМ ТЕ

И как ги ЗНАШ за Ротата нещата сякаш там си бил сякаш всичко ти е ясно. Жесток си и си от последна инстанция.

По-тъпо писание не бях чел напоследък. А знаете ли, че ако не са КЕВР като своеобразна спирачка в тази джунгла - България с извратена "пазарна икономика" цената ще е поне 2-3 пъти по-висока ? Смятате ли, че на еврохолд му пука за вас и няма да Ви натресе цена , която си иска? Какво "пазарно" имаше в това тока от ВЕИ и фотоволтаиците да се изкупува по-високо от цената на дребно? Знаете ли, че ако се освободи цената на дребно ще стане поне 2 пъти по-висока ? Затова УМНИЯТ ОРБАН направи първото нещо, за което му свалям шапка - национализира електроснабдяването и електропроизводството, а сега ще строи и още руски АЕЦ. Ако не сте ходили отидете в Унгария и ще се убедите, че са много по-високо от нас във всяко отношение ! А в пазарната икономика, ако има изобщо такава основното е не справеливостта и благосъстоянието , а величината на печалбата и пазарния сегмент !

И моля те без да вкарваш политически пристрастия, защото Унгария е последна в ЕС по присъединени ВЕИ централи за последните 2 години. Хората искат сигурност и наистина е добре да има регулация на пазара и това не може да стане без участието на държавата. Истината е, че и ЕСО са в комбина с енергоразпределителните дружества, които от своя страна по закон нямат право да откажат присъединявяне, но го правят или с бавене или с извиване на ръцете на инвеститорите да направят за собствена сметка и посше да подарят на съответното ЕРП необходимото оборудване за присъединяване към външната връзка. Нционализирането на ЕРПтата ще даде само повече сила на тях без да се създаде работеща схема за привличане на нови инвеститори. Скъпият ток, който имаме сега и за в бъдеще е заради приоритетното изкупуване на ток от въглищните централи на Ковачки, Доган и други риби Те пък от своя страна ще правят огромни ВЕИ паркове заради емисиите и пак ще се взима ток от там. Тоест нещата трябва да се мислят в посока не да не присъединяваме едни ВЕИ проекти, а други да изчакват, а да са ясни критериите за присъединяване в самото начало и те да важат за всички.

Да ти кажа честно - въобще не знаеш, къде се намираш и по-добре не говори за енергртика! Всичко написано от тебе няма нищо общо с истината, дори и за Ковачки и Доган (Доган няма въглищни централи).

Глупости не ми се слушат. Унгария си е Унгария. Ни е тук в България сме си прости и желаем да не ни сравняваш с Орбановата република. И колко точно са по напред от нас. Ще кажеш на светлинни години.Да сме не И те са в голям застой и упадък защото Орбан и Баце са брадчеди Качиш.

Фотоволтаиците получават разрешения, само ако имаш връзки в КЕВР и ЕРП-тата:))))) Иначе си инвестирай колкото искаш:)))))) Едно се говори и подписва в Европа, друго плямпат политиците, съвсем различна е реалността:))))))) Всяко кранче за бизнес си има стопанин:)))))

Спрете да задължавате ЕРП-тата да изкупуват енергията на кьораво, куцо и сакато от тия измислени соларки и го направете така, че всеки дето си построи соларки за бизнес цели сам да си търси купувачи и да си продава тока на борсата. Тогава ще видите колко бързо ще изчезнат всякакви мераклии. Сега това го правят има-няма 5 % от соларкаджиите, а разпоредбите са такива, че ще не ще ЕРП-то е длъжно да сключва договор с тия педали, да им изкупува енергията на определени цени и да ни набива тоя скъп ток в сметките и в енергийния микс. Който иска да си слага панели на къщата и да си ползва там. Това е правилния начин. В белия свят е направена много добра врътка - имаш апартамент и вила. На вилата си монтираш панели и подписваш договор с ЕРП-то. Правиш ток с панелите на вилата, ползваш ток и там и в апартамента и накрая на месеца теглите чертата - произвел толкова, използвал толкова. Разликата ако е на минус си им я плащаш, ако е на плюс те ти я плащат. Пито-платено, точно и ясно. Произвеждаме достатъчно евтин ток от АЕЦ и ТЕЦ-овете. Нека тока за износ да е от соларките и перките. Е да, ама той ще е прекалено скъп и няма да има кой да го купува пък на нас винаги може да ни го пробутат в сметките. Там е заровено кучето.

Във форума явно кибичат няколко собственици на соларки или техните синчета и цъкат минуси на всяко мнение което не им изнася. Ах колко тъжно е да си прееван глупак дето е набутал пари и сега чака да почне да си ги връща. Селската хитрост понякога води до това.

На Добрев и на депутата Станков фотоволтаиците по Камилски Дол и другите запустели села из хасковско където изкупиха къщи, още стоят невкчючени!!!! Хайде моля ви притискайте ЕРПатат, че пари губят горките! Пари трябва да се перат! Всеки ден слънце е тройна загуба за тях миличките!!!

в тази връзка , може ли някой да ми обясни как става промяна статута на земята ? примерно от 2 категория - става 7-ма и пляс отгоре фотоволтаика ! това по-документи ,ясно ...след съответния дебел рушвет . аз питам за земята с която реално нищои не се е променило ! това е възможно само в бг.

Някои чакат на опашка на Други /американските централи/ ще им купват тока на по скъпи цени

Фотоволтаиците са вредни за потребителите. Трябва да се забранят или да се ползват само за собствени нужди. Дано градушки ги рарушат.

ти си тотален малоумник ...

Ето примера за храненик

То тези фотоволтаици надуват цените на тока. Те дружествата затова гибавят, щото им надуват цените.

Надуваш ти нечий и асоциираш ?

А някой дали изобщо е помислил, че при по-голям наплив на производители, преносната система просто е недостатъчна? Все пак, това не са картофи, за които да направиш по-голямо помещение за съхранение...

Чак такъв наплив няма. Напълно достатъчна си е. Това са малки централки по 200квт. Нищо не могат да натоварят.

Ми защо реват тогава, че не ги включват?

фотоволтаиците са изключително вредни за електропреносната мрежа.Те не могат да подават ток постоянно и предвидимо,което води до необосновано големи разходи при включаването им към преносната мрежа.И тези разходи в крайна сметка влизат в цената на тока. Фотоволтаиците не са електро-централи в истинския смисъл, те не просто са безполезни, те са ВРЕДНИ. Натрапената политиката за такива "еко"-производители е в противоречие с основни закони на физиката.

Единственото вредно тук е твоят коментар

Димитъре, кажи го на китайците, които строят 150Гвт соларни мощности.

китайците за себе си ги строят в допълнение към АЕЦ ,но мощността на фотоволтаиците е под 0,5% от мощноста на АЕЦ. Да, използват ги ,но само като добавка към големи ИСТИНСКИ ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛИ, защото част от пиковите часове на потребление, са когато има най много слънце. Така е съобразено най важното обстоятелство , че от фотоволтаици има смисъл само в определени часове. А тук куцо и сакото строи псевдо ел.централи и се пише производител на еко-енергия и иска да му купуват "произведеното" и не му пука колко е вредно за системата. Иначе китайците произвеждат най евтините панели, и ги продават на евроидиотите. Просто се нагаждат към пазара ,след като има идиоти които купуват,защо да не ги произвеждат?

давам ви прост пример: ако една ел.крушка от 100 вата всяка секунда се включва и изключва тя ще изгори след 40 минути.Ако я оставите само включена ще свети половин година. И изобщо крушките изгрят винаги в момент на включване, това е "шоков" момент както за консуматор, така и за трансформатор по мрежата. Така е и с фотоволтаиците, подават напрежение и спират НЕПРЕДВИДИМО. Това натоварва и амортизира много неефективно подстанции и трансформатори в мрежата.

Спират непредвидимо ли? Спират с часове. И то доста плавно и предсказуемо.

Говоренето на глупости не е признак за остроумие :). Изключва се ФЕЦ , т.е. консуматорите и кинкалерията около тях(трансформатори и т.н.) не усещат нищо!

примера ти не е подходящ защото го няма тоя ефект освен в представите ти.

Къде дремахте 12 години, бе майсили?Я, сега да поемете лично загубите на потърпевшите!Не се правете на бавноразвиващи се1

КОЙ ГИ НАПРАВИ ЕРП-тата? ФИЛАНКИШИЯТА ЛИ? ИЛИ ДЕПУТАТИТЕ??? КАКВО МИ СЕ ПРАВИТЕ НА ОЩИПАНИ? БОКЛУЦИ!

СЧИТА ЧЕ ТОВА Е КОНКУРЕНЦИЯ И ИЗМИСЛЯТ НЕВЪЗМОЖНИ НЕИЗПЪЛНИМИ УСЛОВИА .КРАЙНО ВРЕМЕ ДЪЖАВАТА ДА СЕ НАМЕСИ. ЕДНА ЧАСТНА ФИРМА СЪБОТИРА ИНИЦИАТИВАТА ЗА ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИА . КЪДЕ СА ОБЕЩАНИЯТА ЗА УЛЕСНЕНИЯ ЗА МАЛКИЯ И СРЕДЕН БИЗНЕС

Какъв бизнесмен си ти бе, селяк? Погледни, че едно мнение като хората не можеш да напишеш. Ей това представлява 90 % от "бизнеса" в България - нахални и неграмотни селяндури дето името не могат да си напишат без грешка, но пък арогантни, нахални и готови да убиват заради пари. Боклуци! Какво искаш ти от държавата? Искаш да правиш соларен парк? Ами направи си и продавай тока на борсата като истински бизнесмен и да те видим тогава. Смешник.

Сега се сетихте, че им е монополно положението, а когато от ЕС искаха конкурентен пазар, тиквата реши да пусне 3 ЕРП-та, но забрави да спомене на ЕС, че оперират в различни райони и на практика си остават монополисти. Напари от 1 монополист, три такива.

Е не ги пусна Тиквата, а любимият ви цар и първата серия "харвардчета".

Има, така наречения естествен монопол и в другите страни е по същия начин с лицензиране на един оператор за дадена територия иначе няма как да работи системата и става скъпа.

Ако ги слагат на земеделски земи, ще е върховна глупост.

Тая зелена работа няма да стане баш така , щото фотоволтаиците генерират основно тогава когато на народа не му трябва толкова много ток. Просто заради зелените ще ни дигнат тока. Казвам го като човек имащ 10кв централа за собствени нужди без да продавам в ЕРП.

На народа не му трябвал толкова ток през деня :D :D :D Тия руски тролщини са култови :D

Как на народа да не му трябва ток през деня, това е чудовищна глупост. Ти ако не работиш, то 90% от хората работят и доста голяма част от тях именно през деня, включително и всички производствени мощности. Благодарение на фотоволтаиците пиковите часове (консумиране на най-много електроенергия) се изместиха от през деня до часовете, в кои няма слънце, т.е. около 7-8 часа вечерта. Това са лесно проверими неща…

Преди 20 тина години един приятел се върна от САЩ и реши да строй ВЕЦ. С адски мъки мина през цялата процедура с разрешителни от всички инстанции. Към 300 хиляди долара му излезе всичко като земята си беше негова. Построи го...пак мъки и пари за присъединяването! След това започнаха да го държат студена резерва... Накрая го продаде на депутатски син и сега централата работи на пълни обороти! ПОУКАТА Е... НЕ СИ ДАВАЙТЕ ПАРИТЕ ЗА НЕЩА КОИТО НЕ ЗАВИСЯТ ОТ ВАС!

Да ви подскажа, че и държавната ЕСО се ослушва и бави (няма капацитет), когато иде реч да се присъединиш към мрежа 110 kV. За радетелите ЕРП да влагат пари за развитие на мрежата с едничката цел да присъединим всичкото "бизнесмен" тия пари нали пак от джоба на потребителя ще излязат. Или си мислите, че ще го направят без пари от благородни подбуди?

Нали преди това са дали становище, че там са готови да включат нова мощност? Не може само да лапаш и ЕРП трябва да инвестират и правят нещо, но нищо не искат да правят , щото така повече подкуп падаааат ...ако е лесно никой няма да предлага!

Ти па инвестиции. Друго си е КЕВР да ти вдигне цената и пей сърце

Щат не щат ще затварят ТЕЦовете щото с тия цени на въглеродните емисии фотоволтаиците ги бият в пъти по цена на тока,дс дърпат шалтера на комините,няма ние да им плащане скъпия ток

Само фотоволтаиците да можеха да работят на тъмно и вярно щеше да стане така ;))

а нещо з а контрол глоби забрана, конфискация за кражби ? по отчети слънце има з а тях 32 часа и година от 440 дни...

Това едно време го правеха централите на ровч. Ама отдавна вече не става.

Ми той що бега у Дубай.

А мрежата на ЕРП етата подготвена ли е да поеме заявените мощности? Подвързването не е просто така!

Е аз ли да им я подготвя? Или ти? Освен това мощностите не са чак толкова големи.

Къде спят ЕРП-така години наред, а не обновяват мрежите? Аз ще ти кажа - лесно е само да прибираш едни пари и да не вадиш и стотинка за обновяване. А меежите. То именно там се корени проблемът! Също като с ВиК дружествата - прибират се едни пари от гражданите, ама инфраструктурата е поне на 40-50 години и постоянно се случват аварии. Е го - при водната криза в Перник се оказа, че по трасетата има над 70% загуби…

Питай Иван Иванов, щото КЕВр им реже парите за инвестиции в мрежи и нет метеринг, за да държи ниски цените за достъп ,разполагаемст и разпределение. Основната вина е в КЕВР. Другия проблем е че всеки иска да продава цялата си енергия , а не да я ползва енергията за собствени нужди. А това че ползваха вратичка в закона и изкупиха къщи в слабо населени села за да използват задължителното присъединяване и изкупуване от ЕРП ама там пък няма потребление и докато пренест ,загубите за пренос са много големии поради тази причина се ослушват ЕРП-тата. За печалбата на тарикатчета ,друг да губи, е балами няма.

Адиоти, когато е тъмно и тихо кой ще Ви подаде ток. Погледнете ЕСО, през деня почити 30% Фотоволтаици /в тия дни, по късно като тръгнат климатиците и кухните ще е друго/, Тецовете не могат да го докарат до 20%. Ще ги палите вечер и ще ги гасите сутрин. Знаете ли колко струва това? АдиотиVVV. Извинявам се за нескопосания предишен коментар.

Варг-чо, нещо креативно предлагаш ли, или само си ругаеш?

Ти още ли не си разбрал. Че токът от тецовете с въглеродните емисии е скъп? Фотоволтаиците го бият по цена.

И кат падне мъглата ко праят "биячите".

Тоест атлантическия ни ток цената ши са увеличава

Ще заминем за русия? там е евтинко.

Адиоти, когато е тъмно и тихо кой ще Ви подаде ток. Погледнете ЕСО, през деня почити 30% /в тия дни, по късно като тръгнат климатиците и кухните ще е друго/, ще ги гасите сутрин не могат да го докарат до 20%. Ще ги палите вечер и щ е ги гасите сутрин. Знаете ли колко струва това? АдиотиVVV

Не разбрах проблема. При свободен пазар, ако никой няма интерес да ти купува стоката, проблема на кого е? На купувача или на продавача? Утре ако не искам да купя нещо внищо от някой магазин, ще ме глобяват ли?

За да ти купят стоката, трябва да те присъединят към мрежата. Това е проблемът. Не щат да ги присъединяват.

Не щат защото изобщо не искат да им купуват стоката, а включването им също така е разход. Защото стоката им не идва на пазарна цена, а идва с политически наложена цена. Което е анти-пзарно.

Дадохте ЕРП-та на руснаците, сега се чудите защо бавят.

Естествено, нали някой трябва да им плаща скъпата изкупна цена! Колкото повече се увеличава делът на "екологичната енергия" в енергийния "микс", толкова повече трябва да се увеличава и цената на тока, защото еко-токът е по-скъп! Предвид, че не се променя цената, то трябва да се харчи от бюджета ... а пари нема!

Цялото енергиен бизнесмън реве - свободен пазар и на бюджето се надява. Що тъй ве?

пригответе се гражданите - вие ще плащате масрафа!

И чии са тия фотоволтаици?!

на форумните кибици... маайтап бе Уили.

Подкрепям на 100%! ЕРПта трябва да осъзнаят, че без инвестиционна програма няма да има лицензи! Или инвестиране в мрежата - капацитет и смарт грид или яки глоби! Изнудвате целия бизнес от години. Ако искаш да направиш централа в някое село, трябва да имаш връзки в ерп иначе забрави.

То пък у нас един бизнес и едни бизнесмени, всичките са пиkливи . Без държавни поръчки и еврофондове са фалирали.

ми направи я тази централа в град ,що на село ? тарикатееме нещо за да йефтинко, напарвиси и присъедниявато сам що не инвестираш, пък после както е по закон ЕРП ще ти го изкупи. а тези патели след 15 години как ще се рециклират затова нещо зелените казват ли? Сега пролетта и есента работят с най-добре кпд фотопанелите ,още малко да стане горещо и кпд им пада, полупроводник е се пак а на топло полупроводника влошава работата си.

При този монопол ,това е резултатът....в слънчев ден цената вече е 0 ст но някой да я е усетил по сметката си.

Коко, Коко няма и да усетиш намаляване на цената на тока. Напротив на нас ще я увеличават. Тази нулева цена е маркетингов трик за наивници. Нали знаеш песента : За милиони няма закони, за кокошка няма прошка .....

Внимание енергиен феодал подслушывает.

Всеки с фотоволтаици трябва да си осигури пазар. Грешка е ел. енергията да бъде гарантирано изкупувана това противоречи на пазарната икономика.

То по тая логика освен пазар, всеки с фотовалтаик трябва да си осигури и ел мрежа! А, това е още по-голяма глупост.

Дядо Ваньо е единственият, който може да се справи с енергетиката. Молете се, да не вземе да се гътне, че фалираме и умираме.

Разбрахте ли сега къде ще потънат "усвоените" пари? Келепир, ама само за наши хора. Гласуват уфсите, а тарикатите хвърлят прах в очите им за следващите избори. Радвайте се, ама на какво, сами не знаете.

А зощо не писахте и за подаръка на Капитан Катамаран и Радев към българите, включване на безценните Марици в микса, водещо до увеличение на тока за крайния потребител. Халал да са ви и Радев, и Възраждане, и Мариците.

Мнооо си прозда, я виж КОЙ се възползва от келепира. Радев ти е виновен, пък и Възраждане. Я се гушни с (Из)Портних и плачи за някоя службица.

Христов на кой беше министър, на извънземните ли? Радев го натресе. Възраждане и те много държаха да си стоят прекрасните Марици със скъпия ток и все по- скъп ще става. Дано на възрожденците Костадинов освен сандвич с луканка им е приготвил и по 20 лева помощ за сметката за тока, че през носа ще им излезе протеста за ТЕЦовете в сметката за тока. То бива да си прост, бива, ама толкова не бива. Понеже Китай ви е новата пътеводна светлина, те строят ударно ВЕИ и са първенци в света. Пък вие лапайте сандвичи с луканка по 10 лева/ килото.

На фактурата ти пише къде може да провериш последното решението на КЕВР. Там си е написано колко да произведат американските Марици, колко държавната, на каква цена да им се изкупува тока. Ще ти стане ясно, ако четеш де. Чукча си, може да пише само.

Ха, ха , ха - още от времето на социализъъ Ви казаха : " ...Чукча писатель, а не читатель - дорогой..."

фъкат те от години и ТиМ и МиМ и ДПС и Б. ойче Герб а пък ти Радев ти кусур... ах че си прозтааа

куцо и сакато строи фото и ВЕИ, искат лесна печалба, не ги интерисува може ли да поеме мрежата или не , трябва ли или не ток им, ай вашта мама

Баламите купуваха и инсталираха панели, а кога почнаха да произвеждат ток и ЕРП-тата трябва да им го купуват и да им го плащат ЕРП-тата вече се ослушват и се парвят на умрели лисици. А, в същото време, тия ЕРП-та им препродават тока!

Конкуренция братчет, може би - едва ли нееее.

Имам централи толкова много плащам за данъци че почти няма печалба

Имаш едни съдрани гащи, неграмотнико.

Хи, хи , хи - D - ти мислиш ли участниците в този форум за Чукчи, или ти си чукча.

"С около 40 процента се е увеличил броят на фотоволтаичните централи, които чакат за присъединяване към мрежата." Спомняте ли си БУМА на ВЕИ-тата при ГЕРБ?! Как ГЕРБ-авите ПРЕИЗПЪЛНИХА плана?!?! А държавата / ЕСО-то и ЕРП-тата / имат ли ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЙНИ МРЕЖИ, които да поемат МОЩНОСТИТЕ на ФОТОВОЛТАИЦИТЕ?!? КОЙ и на КАКЪВ ПРИНЦИП дава РАЗРЕШИТЕЛНИ?!

А бе, специалист селски, България има цел за енергия от ВЕИ в микса. Кой ще ти плаща глобата, като не си направим мощностите - пак ли народът!? ЕРП та се ослушват и правят всичко по силите си да не развиват мрежата и да не изпълняват евро критериите за мрежа, защото им е сладко само да плюскат без да влагат. Лошото е, че ЕСО се правят на слепи и глухи и също са заспали удобно дълбок сън.

Ми га има балами, тарикатчетата ще "Цъфтят" ( цитат на Влади въргала от 90 - години) нали!

Кибика затова е кибик, има цел за ВЕИ в крайното енергийно потребление, а не за инсталирани мощности. Крайното енергийно потрбеление влиза и охлаждане, и отпление , гореща вода също.

че на боко централките са още на същия ден присъединени, не след години, не след петилетки...