Червени линии гарантират люти разпри за минималната заплата

През 2022 г. ЕС ще приеме рамки, от които няма мърдане при определяне на най-ниското трудово възнаграждение

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А не трябва ли да се определи и минималната работна заплата за специалистите в различните сектори.Този израз средна заплати ми звучи като "свинско със зеле" - едните ядат свинско,другите зеле ,но средно аритметично е свинско със зеле.Еди млад лекар взема 1000 лв. ,шефа на болницата -50 000 ,колко според вас е средната заплата?

Не е вярно, че ще се увеличи безработицата ако се увеличи МРЗ. Напротив, че се увеличи заетостта, защото ще се увеличи производството, поради повиченото потребление, което ще намали инфлацията, което ще накара централните банки да задържат лихвите ниски от което точно работодателите ще спечелят най-много защото ще имат доволни работници които ще се стремят да увеличат производството за да спечелят повече. Увеличеното потребление ще увеличи заявките което ще увеличи работата, а от там и постъпленията от оборот ще се увеличат. Макроикономическия ефект ще е увеличаване на скоростта и обема на паричните средства и от там по богато население което с радост ще си плаща данъците.

Какво му е лошото на дълга? Чрез дълг се създават пари! Ако всички хора, фирми и държавите суи изплатят всички натрупани досега дългове на централните банки които са произвели парите, те (парите) ще изчезнат! Парите имат стойност само когато са в икономиката. В централните банки те са само купчина напечатана хартия!

Имайте в предвид, че много хора работим по програми на 6 часа и получаваме чисто 425 лв

Колко е просто .Вдигаме доходите за да се доближим до минималните в Европа с риска от инфлация разбира се . След което на драго сърце приемаме еврото . Послед няма МВФ и има кредити , кредити , кредити ...

какво са едни 12 000 000 000 дълг като през седмица взимаме по 250 000 000 допълнителен дълг??

Ефекта ще бъде - 80% от трудоспособното население в бюро по труда.

Много добра статия!

НЕ на Подмяната, НЕ на пРезидента нарушител на конституцията, НЕ на машините за фалшификациите на Мадуро, НЕ на заемите за увеличаване на външния дълг, НЕ на повишаване на цените! ДА дошло е Време да си върнем Нормалността с правителство на Герб и СДС.

За 700 лева искат да ми работим както за 2000. После мрънкат, че нямало кандидати за работа.

накрая дойдоха новите и почнаха да мислят за народа... АМИ ЧАО БОРИСАЛДЪ

Като няма дьенги, няма и заплата. Тия работи с укази не стават. Най-много да докарат още по-голяма инфлация.

Като нямаш затваряй!

минават през гъза на червената дрипа Виктор Стефанов

Праг на бедност в България 351 лв. Праг на бедност в ЕС 780 евро.

Аз колко хора изобщо работят за минимална заплата,има ли статистика

По договор много. Работодателите не обичат много много да обявяват реални заплати. Все минималните хо влекат.

страна, "работодател", който не може да плати 750 лева, е по добре да хвърли кърпата и да отиде да проси в някой подлез. Вероятно ще спечели повече. От друга, що да уча, като скъсалите си задника от учене ще взимат само 750 лева повече за цял месец бачкане.

Мияч на кенефи 700лв! Библиотекар с Висше 700лв

Че ти колко пъти си ходил в библиотеката? А в кенефа? А в кръчмата? Те затова бармани и сервитьори ги бият по заплати и двата бранша

Ми да си учил за мияч на кенефи.

Гледам Ристьо Маджов по новините в момента. Колко е мазен и как се е пазарил за постове, ще се избият с чалгарите и комунетата за възлови позиции в министерството. Ама, те не защото искат да крадат, за народа го правят. Като Хаджигенов и сега е готов да се жертва само някой да му предложи министерски пост.

Кое да изберем? Капитализъм - Всекиму според труда? + Комунизъм - Всекиму според потребностите -

И кой ще определи какви са потребностите на хората? Защото 45 години едни хора имаха потребности от лукс и западни стоки, а други - от ходене на море в мизерни бунгала. Децата на първите ядяха Тоблерон, а на вторите - Кума Лиса. Кой определи потребностите на първите и на вторите?

Така нареченият български бизнес да слезе от Мерцедесите, Беемветата, да прекрати островните почивки и пластичните операции на съпруги и любовници. Ето ти спестени 200 хиляди евра на година. Да кажем 120000 за ново хале, 50000 за оборудване, или индустриални роботи, 50000 за заплати - ето ти 3-4 нови работни места. Не разбирам логиката по която влагат пари в активи които реално не им носят нищо освен някакво подобие на висок социален статус, с който да се фукат пред себеподобните си.

А на теб някой казва ли ти, за какво да си харчиш парите? Не стига, че те е взел на работа, заплата ти плаща, ами и акъл ще му даваш, какво да си прави парите? Ами, като ги разбираш толкова нещата, направи бизнес и плащай заплати, каквито прецениш, по 1000, по 3000, по10 000 лв. Ама не казвай, кой колко и на кого да плаща! С чужди пари всеки знае! Направи го с твоите!

Много ми хареса отговорът ви. "Не стига че те е взел на работа...". Знаете ли имам познат бизнесмен ,въртящ много обороти,който каза на счетоводителя си- счетоводна къща,която му води няколко фирми,а не нает по договор работник- "Не стига, че ти давам много работа,ами..." и тук млъкнал

за безработен Академик?

Аз да попитам щото съм със седем дипломи и имам избор? В България търсят ли се Академици? Имам диплома и за основно образование! Коя има шанс според вас като минималната заплата е 700 лв.

Кире Невинния и Мунчо Невнятния

Наемаме Д-р Член Кореспондент Академик по Ядрена Физика за чистач на кенеф! Ако може с личен транспорт и четири езика! Минимална заплата 700лв. и ваучеери за БИЛЛА на стойност трийсетина лева!

Ми явно е безполезен академика ядрен физик, след като никой не иска да му плати за труда, на никого не е нужен.

Чистач на кенефи с две висши образования! Абе на тоя Рашко кой ще му чисти осраните кенефи само за 700 кинта?

Много по важно от МРЗ е семейното облагане. Има разлика дали двама работещи на по 1500 лв в семейството издържат нула или две деца. Разликата е в единия случай 1500 лв месечно на човек и 750 лв другия случай. В момента и двата случая плащат еднакъв данък. Разумно е да има намалена ставка за едно, две или 3 деца и на двамата родители. 0 деца - 12,5% данък. 1 дете - 10%, две деца - 7,5%, три деца - 5%

За Ристьо цървули - шеста награда За Бай Танас ботуши - шеста награда За Бай Слави кубинки - четвърта награда За Кака Корни лачени обувки - трета накрада За Кире сто милиона - Е НЕКА ОДИ БОС!

Проблем 1: Ако определиш минималната заплата да е 50% от средната, то за следващия период средната запалата ще се е повишила не защото хората за започнали да изкарват повече пари, а защото много хора на минимална запалата им се е вдигнала заплатат със 100 лв. И така средната ще се вдигне с около 70 лв. И така постепенно ще се вдига стедната и минималната на всеки 6 месеца. Проблем 2: Минималната е процент от медианата на заплатите. В този случай нашата минимална заплата трябва да пада, защото медианата е много ниска - 1100 лв. Средната трябва да падне на 550 лв. Това означава че след 6 месеца и медианата ще започне да пада.

Процесът ще се усилва непрекъснато и от факта, че все повече хора няма да са способни да изкарат достатъчно за една МРЗ. Не знаят, не могат, не учат и т.н. характерни особености от пейзажа. Колко човека в Северозападна България например получават 700 лева заплата? Колкото повече хора падат през борда, толкова повече средната заплата расте (защото всеки се стреми да плаща повече на кадърните, за да ги задържи при себе си). Средната заплата влачи след себе си минималната. Още хора падат през борда. Средната заплата на останалите продължава да расте. И т.н., и т.н., година след година. Заплати с математически формули и закони не се определят. И докато на тъпанарите в ЕК това може да не им е ясно, понеже зрял комунизъм не са виждали през живота си, недоумявам защо тукашните аборигени, които са я живели всичката тая мизерия, не могат да проумеят каква ебавка с човека е плановото стопанство...

Добре е Парламентът да започне с Процедурата по ИМПИЙЧМЪНТ на Метежника-Резидент Фигуранта-Фатмак Румен Гадев!

Точно,как дойде кризата с ковида,веднага нашия робовладелец дойде да ни обяви празнично,че е криза и ни оряза на всички заплатите,като ги направи такива,като да работим и да бъркаме по кофите за да оцелеем. А той на другия ден цъфна с последен модел джип,малко по късно с мезонет в Лозенец,как да не го ожалиш,как да не го одереш жив,как да не го претрепеш... Всички напуснахме,а той най нагло ни викаше: - Къде ще отидете бе,къде? Се едно без него сме за отвъдното... И всички напуснахме и всички сме в чужбина,въпреки ваксинацията,въпреки,натиска за ваксиниране в чужбина се живее в пъти по добре,е затова нищо няма да остане в България,заради мутренския бизнес робовладелски. А тоя поне знам,че не намери други хора и затвори фирмата...

Кат си толко умен що не си направи фирма и да давш по добри заплати на хората, ами хукна по чужбина. Аз в моята фирма нямам служител с заплата под 3к, обаче всичките са учили яко и са си късали шортите от учене и никой не бяга...а работя има колкото искаш /криза няма повярвай ми/

Стамат

Тия дето са учили яко в нормална държава при нормален работодател ще получават 3к+ ама в евро така че не се дуй толкова

Бегай бе ,такива работодатели съм виждал,един уй ви е правил !

Утре Мунчо Коремното пак ще просъсква назубрени клишета и ще плюва по Герб при откриването на 47-мия Парламент. Отврат!

Дори със средната за страната заплата от 1543 лева човек пак е работещ беден.

МРЗ Е ТОЧНО 0 ЛВ. ТОТАЛНИТЕ НЕГРАМОТНИЦИ МОЖЕ И ДА СИ ПЛАЩАТ, ЗА ДА РАБОТЯТ КОЙ ОТ ВАС РЕТАРДИ БАЧКА НА МИНИМАЛНА ?

Най-добре направо да намалят заплатите. Тъй де няма чорбаджията от Порше да слиза на Опел я.

Реве така наречения бг бизнес феодал нон стоп,че е криза,нон стоп,че няма пари и сега по време на ковид кризата си накупуха куп луксозни имоти и лимузини,а на хората си ревеха,че са го закъсали... После реват,че всичко бяга в чужбина и то и така ще стане,само да се махне вируса и България ще опустее... Основните виновници за бедността в България и голямото изселване от тук имат българските феодали! Минималната трябва да е над 1 000 лв,а не 710 или 760,а те са толкова нагли,че и срещу това реват... Някой имат десетки луксожни жилища в София,Гърция,нашето Черноморие,Дубай,Турция,Виена,Милано,Барцелона,десетки луксозни коли,децата и са милионери,внуците също,милиони в банките,а ртеват за увеличение на заплатите на хората със 100 лв,това са най големите скъперници на света и най големите грешници...

Писна ми, минаеам на Ром и Пури!

Кой ахмак нема 2-3 лева за пликчета?

Прогресивен данък решава част от проблемите. До Х лева 0%, после става 10% само на надхвърлените пари, после 20%, после 30%, и така до 45%. Така може да си позволим по-леко повишение на МРЗ без да се ощетяват недоплатените работници. И също може да секнат ДДС връщането при фирмени покупки - пълно е със злоупотреби там.

Демек да накажем специалистите с висок данък, за са има за негранотните. Кои вземат над 5000 лв? Само добри специалисти и мениджъри, които 20 години са си скъсвали гъза от бачкане по 12 часа на ден. И сега дай да м дигнем данъка на тъпите натегачи.

Mного хубава статия, изключително информативна! От нея ясно се вижда, че МРЗ е нож с две остриета и трябва да се намери верният баланс.

Късно е.. С Киро, Асен и Радев балансът приключи. Такава криза и инфлация идват заради тези нечувани боклуци, че ще се чудите откъде ви е дошло. За съжалание покрай чуждите, нелогични и първосигнални заключения..и моите пари ще офейкат. Покъртително изкуфял народ..