17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Но ще е добре да станат малко по евтини… щото 1600-2000 евро за панелка за ремонт си е извратенийка.

Аз съм израснал в панелка И си купих апартамент в 45 годишна панелка .След ремонта си стана супер жилище на хубаво място в София . Наслаждавам му се всеки ден. аз съм млад домашар човек. Имам си 4 просторни стаи , 3 изложения, 2 тераси. Най-висок клас матеряли ,обзавеждане и оборудване , изолации и ниски сметки. Едновременно гледка и гъста растителност на стар квартал, уживени улици без шум и трафик. Блока се усеща брутално стабилен. Минусите са с паркирането и ,че наистина изглежда потресаващо грозен, но ще се опитваме да го освежим и украсим. Всички панелни жилища имат нужда от освежаване. С едно саниране да му се накичи стериопор да светне и толкоз.

Защо всички новинарски сайтове бълват по няколко статии за имоти? Защо разсъжденията в тези статии са на брокери и строители?

При спукване то на балон първата последица е спад в сделките и задържането а цените. С течение на времето започва спада на цените, защото имотният пазар е най бавно реагиращият от всички други пазари. Така че задържането на цените в момента е напълно нармално, но то няма да е задълго

При 40-50% реална инфлация и 25% "поскъпване" на жилищата ми се струва че реално говорим за поевтиняване.

Абе мен ми е чудно ако държават реши да закърпи бюджета какво ще стане. Както в някой държави, всяко следващо жилище в което собственика не живее плаща все по-висок данък. А в момента 35% от жилищата в София например са празни, с това ударно строителство скоро ще стана 50%, че така де, тия рушвети трябва да ги инвестираме някак си. А с тия цени скоро ще е по-евтино да си под наем, че гони 50 години изплащане един апартамент спрямо доходите. Над 25 е безумие вече да се купува, ама всеки да си решава. Просто ме е яд как банките и мутрите се сдушиха да източат парите на хората.

И кой мислиш притежава N-брой жилища на топ места? Тези дето трябва да гласуват това дето казваш. Знаеш ли кога ще стане? Когато си направят цените в служебния стол като тези за нас в магазина. До тогава мечтай си.

Зя всяко жилище което не е основно, данъка е по -висок Ти имоти нямаш ли На 15 ли си Или пишеш от пиздостан

Чл. 19. (1) За имот, който е основно жилище, данъкът се дължи с 50 на сто намаление. Аз говоря за съвсем друго нещо. Не намаление на основното жилище, а увеличение на всеки следващ притежаван - х3 х6 х9 нелинейно. Като имат пари за жилища, ще намерят и за данък.

Не очаквайте в инфлация цените на имотите да паднат. :-) Повишаването на лихвите не означава, че ЕЦБ и ФЕД, както и БНБ са спрели да печатат пари. Ако спрат ще има държавни фалити. Просто няма как да стане. Пазарите се наводняват с пари по всякакви причини. Компенасации, планове, зелени енергии, изкупуване на държавни облигации. Инафлацията ще продължи поне 10 години, Централните банки НЕ могат да си позволят голямо вдигане на лихвите, защото и ДЦК-тата ще станат с високи лихви и държавите ще глътнат водица. :-) Ситуациятз е патова и накрая ще доведе до хиепринфлация. Както казах, не чаквайте цените на имотите да падат. Даже напротив.

Не е така фед спря QE сега прилага QT а ЕЦБ започва от март, до тогава лихвите ще растат, ама такива като теб говорят без да са чели

Г-н Брокер, това е правилото за падане на цена - при намаляване на търсенето. Или, щом има спад в сделките, то значи ще има спад и в цените.

Цените ще се сринат, поради не особено качествени апартаменти. Теснотия, реално прогимназии, а не уютни блокчета. Какви затворени комплекси? След година- две градинките в тях ще стават за паша на циганските коне.

Няма спад ... има почти тотално замръзване на броя сделки ... А като добавим и покачващите се лихви в следващите 3-6 месеца (които ще се задържат високи поне още 2-3години) , голем брои "инвестирали" в апартаменти ще започнат да искат да се освобождават от тях ... И единственото възможно следствие е значителен спад и на цените.

Като потребител да сравним имота с например цената на почивка или цената на килограм сирене/кашкавал. Ами всички казват скъпо е, някои дори ограничаваме или дори не купуваме,НО цената и на едното и на другото продължават да вървят нагоре. Единствената разлика,за която се сещам е че ако този кашкавал/почивка имат известен срок на годност, то с имота нащата са малко по-различни.В смисъл че строителите по-скоро ще замразят строителството от колкото да купуват скъпото желязо и др.суровини за да строят на загуба. Най-страшно ще е за купилите на зелено според мен, но дано греша. В най-оптимистичния вариант предполагам намаление на цените на панелките, но пак съм скептичен.Възможно е отделни сделки на вторичен пазар да изникват, но като цяло хората инвестирали в имоти, не вярвам да хукнат през глава да се освобождават от тях. От всичките наведнъж,защото нямат причина да го правят.

кой идиот ще инвестира в панелка?

Панелки се продават и купуват по най различни причини, но когато двете страни се срещнат да конкретна цена.... Като клиент на ново на зелено се опасявам от много доплащане и от силно влошено качество на довършителните работи, от удулжаване до безкрай пъсковите срокове и от това,че в крайна сметка ще ми излезе много по-солено от колкото да бях теглил по-голям кредит за да купя готово но кой да знае какво предстоеше?

Влади, миличък... панелката ти има релана квадратура и е 100% по-добра инвестиция от новото стройтелство :). Тези строители се възползват от глупостта на българина и си мислят че като инвестираш в нова сграда тя ще е по-добре,но реално е по-добре за строителя не за теб :). Той няма изгода ти да живееш по-добре от колкото той самият. Панел 105кв реалните са 100кв 5са само общата част. Новото 105кв реалната 85кв ... ами не знам... изгледа ми глупаво не знам, не знам. Бургас центъра има мн нови сгради и панелки.. Панелка 45кв струва 1400евро на квадрат а тухлата е 1000-1100евро ?. Защо повечето тухлени са празни ? а масово е пълно в панелките ?. Тези които взимат тухлата го правят за под наем. Защото е по евтина тухлата а панела е по скъп и по масивен.. Пробвай да пробиеш панелна стена.. ами Украйна ? видяли щетите на панелките ? една сграда половината е разбита и още седи :). Имаше и съборени тухлени сгради,но те се срутиха до земята.

Не знам как точно ще започне спадът, като цената на строителните материали е супер висока. Към днешна дата на тотално зелено цената е най-малко 950 евро. Ако може да обясните икономески, че на мене не ми е ясно. Тоест купилите ще продават по-евтино от жилищата в строеж?

Страшна логика имаш, пич :) Купувачите са по-малко, строителството е на макс, сделките намаляват и ти очакваш цените да се вдигат?!? Не ви ли идва на акъла, че купувачите са краен брой? Като свършат какво точно ще се случи?

Мда... 2010-а като купувах първия хапартамент беше нещо подобно. Цените уж не са намалени, но офертите стоят с години. Реални сделки се сключваха след поне 5 цифрено намаляване на началната цена. От обявите примерно половината бяха на "тарикати" на принципа - На мен пари не ми трябват, цената няма да свалям. Те така и не продадоха, но те държава ОБЯВЕНИТЕ цени високи. Но купувачите разбраха как стоят нещата и отиваха на оглед след 5% намаляване на цената още по телефона ... Накрая и на брокерите им писна да си губят времето с тях и просто спряха да ги показват :)

"спад в броя на сключени сделки в София" "Към днешна дата пада покупателната възможност на хората" "Този факт не означава, че цените на недвижимите имоти ще започнат да спадат" Не бе, няма да падат цените. Вервайте ми!

Последните години се строи като за последно, след година като излезнат всички тези имоти на пазара ще си говорим пак