Бизнесът остро негодува срещу данък „свръхпечалба“ и настоя Велкова незабавно да го оттегли

Такова облагане е негативен сигнал към инвеститорите и предпоставка за непредсказуемост и влошаване на икономическата среда, смятат големите работодателски организации

Обратно в новината

Коментари - Бизнесът остро негодува срещу данък „свръхпечалба“ и настоя Велкова незабавно да го оттегли | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Когато нещо е вредно за НАРОДА от светът се въвежда веднага ??? НО , когато засяга " капитала " се оказва смъртоносно за тях ???

Разбира се, че ще плащат данък свръх печалба. Да не са тръгнали в бизнеса от нула като Бил Гейтс ? Свръх печалби има в оръжейния бизнес и търговиятя с ел. енергия, които са от соца т.е. те са създадени от поколения българи, работещи за държавата срещу ниско заплащане. В Норвегия част от печалбите от нефтените находища, за които се приема, че принадлежат на всички норвежци, отиват в сребърния фонд. Много лесно станахте назначени капиталисти, и забравихте от къде и как започнахте.

Алчни мултимилионери, Исус е казал, ако имаш 2 милиона, дай 1 милион на ближните си. Спрете с тази алчност, чудесно се живее и с 0,1-0,2 млн доход на години. Да харчиш милиони годишно е разхищение и чревоугодничество. Баба казваше "грехота е" да се разхищава, да се хвърля храна и ме караше да изядем всичко, което на масата. Баба ми са я образовали по царско време, по учебни програми различни от московските комунистическите учебне програми по които обучаваха мен.

Тръгнали сме към дъното.

По-правилно е да се каже продължаваме са копаем дъното. Отдавна сме достигнали дъното и копаем за да потънем още. Сме тръгнали към дъното, още преди 78 години, даже още преди 100 години когато са убили Александър Стамболийски. Дъното сме го достигнали през 1980-те години. За кратко през 2017 година се издигнахме, но пжсле дойдоха световните коронамерки и ни Ибаха..мам...

Слава тебе Господи, да си бизнесмен не е задължително. Аз не помня някой бизнес да е закупил активите си на максималните им стойности. Тогава не се говореше за субсидиране на държавните предприятия до момента в който цената им се върне в границите на нормалното, а не фалит и приватизация за 1 лв... Сега същото може да се случи с частният бизнес. Развивал - не развивал, крал - не крал, в крайна сметка фалирал и активите му изкупени от държавата за 1 лв. Все пак това е най-важната част от капитализма. Явно някой хора, които казват че е трудно, си мислят, че държавата трябва да им помага. И това са бизнесмени. Тези ако станат пенсионери някога, ще се самоубият.

Не е задължително и да си умен, за да пишеш глупости. Поста ти е живото доказателство!

Така наречения бг бизнес са крадливи комундета !

еее, ами когато комунделите некадърни и алчни са на власт това ще е! следва и национализация , експроприация и колективизация!

Тоя мач сме го играли, и резултатът е ясен. Бегай към МАСКВА

Печалбата частна, а загубите - общи...

В охранителният бранш печалбите са 15-20 %. Вижте им договорите и заплатите на хората. Осигурявани на МРЗ. Заплатата в плик под масата.

Да правиш бизнес, и то в България е трудно. Има цена, която плащаме всички бизнесмени - без значение дали сме честни или тотални утрепки далавераджии. Цена която не се измерва в пари, а в стрес, болести, и компромиси. Тия дето критикуват бизнеса - хайде, елате на нашето положение, поработете известно време - да се налага да вземате решения ежеминутно, решения които са тежки понякога...И кгоато го направите ще ви питам - пак ли изглежда толкова лесно отстрани. Как спите - нормално , без тревоги? Хайде да ви видим

Бегай бе, кретеноид. Не познавам никой да работи за измислени български работодатели.

Ако сте честни бизнесмени защо не намалите цените на стоките,а искате с 5 кори яйца да си купите мерцедес.

Работя с марж между 5% и 8%, и карам 25 годишна кола която струва 3000. За съжаление явно в България честните бизнесмени са бедни, защото богатите са се сдушили с наказателния апарат (НАП?) и не дават честните бизнесмени да дишаме особено много. Така казано, да поставяте всички бизнесмени под една черта е глупаво и силно назадничаво мислене. Сравнение ви давам - все едно да кажете че всички бели хора в САЩ бият всички негри, а това далече не е вярно, нали?

Може да се махне данъка, но само ако няма и никога никакви помощта за бизнеса, ако ще фалират в криза да фалират, а не да казват дайте ни пари защото много хора ще останат без работа и да извиват ръцете на държавата. Да върнат всички бонуси от корона кризата незабавно с лихвите и закона ще се премахне. Искате капитализъм, ще фалирате като капиталисти!

Фактът, че не излизат с имената си, с имената на фирмите, които ние следва да обичаме и уважаваме, а с някакви жалки инициали на организация, за да плащат на държантките си. За интелтуалния им потенциал говорят твърденията им - никой не им изземва парите, а само свръхпечалбите, т.е. печалбата в трудни времена реализирана, защото едни са усвоили субсидии и помощи, но не са намалили цена или увеличили заплати. Как точно това ще ги съсипе - и печалба им оставят, а тези със загуби не са засегнати.

Мда, колко бизнеси в тая държава са на Свръхпечалба, че така масово окат?, А? Пак реват тия, дето имат, и явно не са малко. Когато всички тия взимаха държавните субсидии за ток и др. Не риваха... Що / примерно/ Лукойл, дето никога не е бил на загуба се възползваше от субсидии?! Ми, лоша ви е политиката, тъпанари. Ама, нали всички политици, като свински черва сте навързани в схемата... Сега ще се опитат маалко да поправят нещата, като им вземат Еднократен данък, с което не могат да се отплатят за всички наляти там пари. И тия пак недоволстват... Ма, така е, колкото повече ти дават, толкова повече искаш... Измекяри...Сметката, пак ще я платим всички НИЕ.

Няма логика. Държавата продължава да изсипва помощи в ресторантите и хотелите, а ще си набавя парите насилствено от другите работещи хора. Логика няма. Като няма пари в бюджета спрете да раздавате само на наши.

Българският бизнес дава най-ниските заплати в ЕС и продава стоките си на най-високите цени. Дали не генерират свръхпечалби? Да върнат парите на държавата, която им наля милиони в енергийни помощи от наще данъци и от свръхпечалбата на енергийните дружества

Споко - това е просто продължение на рекета от Боко. Нищо ново под слънцето - който има парички ще плати данък "спокойствие" за една година. Който няма - ще намери. Иначе държавните бухалки ще го "отупат". Естествено става въпрос само за наши фирми - чуждите няма да се пипат, за да не ядосаме господарите.

Не оттегляне а с задна дата да се взема те се подиграха със субсидиите от държавата

С най-ниски данъци за богатите! Проумявате ли го?

какво се подразбира в понятието “бизнеса”. Това са олигарсите получили икономиката сервирана на чиния за жълти стотинки. Веднга след тях се нарежда мафията и организираната престъпност обираща европейските фондовете по безнаказан начин. Трета е политическата мафия, която отклонява държавни средства към лични офшорни сметки. Това е “бизнеса” в България, така че дране с данъци до дупка!

А къде сме ние предприемчивите хора, които даваме работа на 15-20човека, нима не сме част "бизнеса". Имам семейна фирма и честно казано 35% допълнителен данък ще е пагубно за бъдещите ни инвестиции и за евентуалното повишение на заплатите.

Ако имаш 30 човека и си със свръхпечалба много ясно...наглец

Солидарната вноска се дължи върху свръхпечалбите, генерирани за периода от 1 юли 2023 г. до 31 декември на същата година, що се тревожите предварително? В пар. 31а, ал. 2 от Законопроекта е посочено кои точно лица са задължени да плащат тази солидарна вноска и кои не са задължени, а в пар. 31б, ал. 1 как се изчислява свръхпечалбата. След като сте семейна фирма, много вероятно е да не сте ДЗЛ и да не плащате солидарна вноска по силата на законопроекта.

ГЛУПАК

се завре обратно в дървената кочина от която е произлязла.

Банковата система на САЩ умря.

Радио МАСКВА ли ти го каза? Ти не ги мисли американците и тяхната банкова система, гледай си собствената празна чиния и куха лейка.

Мека китка за теб друга дума няма.

Бърз урок по икономика. Когато се вдигнат данъците (и то по този начин), бизнесите просто ще се изместят другаде. Инвеститорите ще отидат другаде и в България не остава нищо. По този начин икономиката на държавата само ще влезне в по-голяма дупка, защото тогава няма да има откъде да вземе дори сегашните 10%. Въпреки че на хартия в другите държави се плаща по-висок данък, истината е че много от тези компании имат офшорни дружества, които прибират всички печалби и плащат соления данък от 1%. Накратко казано, такова действие от страна на държавата ще постигне обратния ефект на това, което цели.

Има човек, изкарал Нобелова награда по икономика с доказването на факта че по-високия (ефективно) данък води до по-ниски постъпления в бюджета. Просто е - при нисък данък никой няма да прави счетоводни трикове и салто-мортале за да скрие някой лев, просто си плаща и си свирка. Точно такъв беше масовия ефект в България като данъка стана 10% и плосък. За държави като нашата няма по-добра система, освен евентуално леко накланяне на плоскостта (8% за по-ниски обороти/доходи на ФЛ, 10% за средните и 12% за по-големите). Относно другите държави - не са само офшорките. Там базата за плащане на данък печалба (пък и подоходните данъци) е по-малка заради признаването на присъщи разходи, които там се признават, а тук се облагат. С една дума ефективната данъчна тежест в България е доста по-висока от официалните 10% . Това обяснява и липсата на компании-еднорози в България за данъчни цели. Да не говорим и негласния данък "корупция", който може да варира между 10% и 30% ОТГОРЕ

Финансовата ви култура е от 20ти век ако мислите така

Твоята икономика е тази от 16 век която не се е променила, затова всички велики икономисти знаят само да слагат нови данъци и така докато се появи нов и нов и нов. Всички икономисти сте некадърници и бавно и сигурно загивате, дори да се направят временни пари за килия яхти и т.н. Това е вредно за глобалното човечество, но няма как тези които живеят за мига да го разберат, те просто са алчни и глупави, мислят само за собствения си гъз

Този път бизнеса е прав.

Единственото правилно решение е ПРОГРЕСИВНОТО ДАНЪЧНО ОБЛАГАНЕ. Това е БУХАЛКАТА за МАФИЯТА. И решението на ВСИЧКИ проблеми на българите.

Всички бизнеси хвалят и искат дивия капитализъм. Ама още повече искат да имат минималния данък от 10 процента, останал от соц правителствата. Да си плащат както е в другите държави 25 до над 50 процента и да не реват дружно и еба аааат майката на хората!

Много си отворен, я дай таблица с всички страни от ЕС с данъците, да те видим 9% - Унгария. 12.5% - Ирландия. Румъния - 1% (от оборота!) ако продажбите са ти под 1 млн. евро. В Естония не плащаш данък печалба ако не си разпределил печалбата. Няма да продължавам. Да не говорим че в другите страни се признават много повече неща за присъщи разходи, т.е. печалбата се изчислява върху много по-малка база.

Типично. По стар комунистически навик. Много обичат да прибират нещо дето не е тяхно. И ... на ви помощи, после ми ги върнете. Просто да приберат свръхпечалбите на държавните монополисти (Булгаргаз, оръжейни заводи, БЕХ) и ще имат пари в бюджета. Става законно и няма да ощети бизнеса. Останалото са познати номера на другаря Гечев, дето ни направи 3000 лева / долара.

Абе, пишман бизнесмени, на запад колегите ви плащат стандартно по-висок данък всяка година, а на вас ви го събират еднократно. Вие сами сте си виновни. Държавата ви даде енергийни помощи за тока, за да се тушира цените, а вие ги приех те за подарък и нафухте цените до небето. Малък е този данък. Повече трябва да е. Алчни градове ненаядени.

Първо стани бизнесмен, поработи 5-6 годинки в България, и ела пак да си говориме. А от мен запомни - тревата винаги е по-зелена в съседния двор

Повярвай ми, от 16 години всеки ден комуникираме с бизнесмени и анализирам фирми им. До болка познавам манталитета на българския бизнесмен. Никога не съм казал, че е лесно, но още от пандемия та, всички се наредиха за грандове. Имаше едни по 50 хил. Лв. На калпак. Фирмата с нищо не пострадала от пандемия та, но той се наредил за 50 бона. Дали му по ниска цена на тока, той помпи още по свирепо цените и се хили. Един такъв се смее и ми вика: и ти да си на мое място ще го правиш. Не може така. Парите в хазната не валят от небето. Трябва солидарност. Не може все едни да се гушата, а други да плащат като попове.

Застани от страната на взимащия решения бизнесмен и ще видиш разликата. Пак казвам - отстрани изглежда много лесно. Няма значение колко си комуникираш и колко анализираш. Бизнеса в България има цена която няма парично измерение.

Ако е истински бизнес да си плаща данъците, както е в белите държави. Ако е бизнес само на дотации и фондове - не само да не плаща данък , ами да го фалират.

Бизнесът остро негодува от данък „свръхпечалба ЗАЩО???? едри я бизнес получавай най-големите помощи от какво не го дуват по-голям и печалби по-голям и данъци много сте алчни малки човечета .......ще плащате

Кръв повръщам, пара не връщам

Статия с толкова правописни грешки отдавна не бях виждал. Редактор имате ли?

Мафията бясна. Как ще ѝ пипат далаверата?

И без това няма да издържи в съда. Ще се спестят малко пари от съдебни разноски на тъпанари като теб.

Прогресивно данъчно облагане. На запад е така. А не като в България с комунистическите порядки в икономиката още. Като ще е гарга, да е рошава!

На тоз едно въженце около врата как добре ще му стои...и да го виснат под опашката на коня за назидание на останалите крадци.

Данък Печалба трябва да стане 52% , като е Данък Печалба на Работниците - това се Удържа на всеки Работник на Трудов Договор .

Дай си фиша да видим къде точно са ти удържали 52% лъжецо

1000 Бруто = 775.98 НЕТО = 1189.20 = Общо разходи за работодателя . Колко е ? Това го няма и в Швейцария .

Много ти куца аритметиката, затова ще си стоиш цял живот беден и експлоатиран. На работника се удържат 29% от договорената заплата, и на работодателя още 13%. 10% е данъка върху дохода, колкото е и данък "печалба" на бизнеса. Останалото са осигуровки, които отиват по лични партиди (ако си роден след 1960 г.), не го изземва бюджета под формата на данък. Ма то требе и да се мисли преди да се пишат глупости ...

ха-ха данък "свръхпечалба" нали се сещате какво ще стане? До 1-2 године ще доведе до "свръхзагуба"

Когато Кокорчо обезщетява печеливши фирми, с безплатен ток, когато е най -скъп, то е нормално държавата да влезе в дългова спирала. Съвсем нормално е, ако държавата си поиска парите от “бизнеса”, той да негодува. Но “бизнеса” няма вина, вината е на ПП и ДА България известни още като ПараПетковци и ПроДАй България.

Тия Ес класи, Дей..ба!

А да имаш свръх печалба за сметка на хората не е ли негативен сигнал?

Военен да те управлява е най-големия сакатлък

Мачкай, Гълъбе!

Да, мачкай им ташенките с голия си гъз.

Ами тогава да се наложи регулация - Не може да имаш 100% печалба от продажбата на бензин или от прекупуването на пшеница или лекарства. Това са стоки, които влияят на всички цени. Трябва да се намали спекулата.

Или земеделците, които уж се субсидират, а накрая карат последни модели аудита и мерцедеци. За какво са им субсидии ако имат толкова пари. Не може ли да се пренасочак към зелена енергия или био продукти.

Ако няма контрол ще стане като с Гробарите, дето бетонираха и асфалтираха гори и паланки и то с некачествен асфалт. Само и само да окрадат каквото може.

Бизнеса да го духа! Нали искахте капитализъм? Оправяте се сами в пазарната икономика!

'Българгария 'Чете ли ви някой фекалните статии бе уроди на глобализмпо комунизма

Правото на частна собственост е върховна ценност на българския предприемач, ама само когато не взима помощи.

Господин Донев,какво стана с надценката нд 25 %.Май го дадохте на уволнявка или вие по удобно така да събирате по високо ДДС.А бг гражданите с ниските доходи какво да правят?Това си е геноцид и вие участвате в него.Сиране ,кашкавал,вафли ,зеленчуци...Оня сайт каква работа свърши и колко плати данъкоплатеца за него. Не се чудете ,че не ви обичаме.

На Гълъба мандата му свърши. Чакай Киря да те оправи след изборите. Първото, което ще решат е да пращаме снаряди за Украйна и после пак ще се хванат за гушите.

снарядите са си доста важни. Ама тебе ти плитко, за да разбереш.

БРАВО НА ДЪРЖАВАТА............

Аз мислех че като дойдат кАмунистите на власт всички най-накрая ще са доволни, а пък ква стана тя тц тц тц....хахаха шматки жълтопаветни.

Компенсации ! Държавата да помогне ! Сега пък посегателство върху неприкосновеността на частната собственост. Това се нарича данъчно облагане бе тъпанари ! Алтернативата е продажба на дълг, но там купувачите свършиха. Трябва да им се плащат лихви, които пак идват от данъците. Ще свърши скоро тоя райски живот и няма да гъкнете, защото няма къде да избягате. Навсякъде данъците са по-високи.