Безработицата в България започва да расте

От края на декември 2020 година до момента новорегистрираните безработни са малко над 222 000души, а постъпилите на работа - 190 000

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Супер, че магаретата станаха мн важни.

кат престанаха да плащат за кожида изведнъж сички се писаха безработни... ама те не работеха и преди само дето се водеха че ъж работат и получаваха помощи за да не работат

Първият голям пакет за стимулиране на икономиката в САЩ бе подписан от президента Тръмп към края на миналата година и възлизаше на 2,3 трилиона долара. От ЕС последваха с други огромни, нечувани и невиждани досега суми. След това имаше и други пакети, за нови трилиони долара... Още тогава бе пределно ясно, и аз предупреждавах, че идват времена на висока инфлация, и то не само в Америка, а в целия свят! По простата очевидна причина, че доларът е световна резервна валута и разплащателно средство. Но поради инертността на икономиката това искаше време - докато налетите пари стигнат до хората, до икономиката и се прояви ефектът им! Още тогава обаче (се) питах и как след това ще изтеглят и ке започнат да изтеглят тези пари, и кога, защото иначе те ще предизвикат много висока инфлация! С две думи - ако бе всяка друга държава, където се печатат и пускат такива огромни суми на пазара, а не Америка с американския долар, в тази страна щеше да се вихри много голяма инфлация, и имаме ред примери в историята. Но статутът на американския долар като световна резервна валута и световно разплащателно средство изигра ролята на буфер и позволи инфлацията да е по-приемлива, поне досега. Това, заедно с кризата с този вирус бе също и сериозен фактор за скока на цените на горивата и електроенергията. Интересно е да видим как ще се излезе от този омагьосан кръг ...защото кризата с вируса се проточи.

ако долара е резервна валута то коя е основната??

Всеки, който не е пълен невежа и кръгъл идиот (или трол) добре знае, че (макро)икономиката се отличава с т.н. инертност! Което ще рече, че това, което става и се прави сега ще започне да се отразява и има ефект след поне 6 месеца до година! Останалото са глупави внушения и простотии на хора без мозък и с гузна съвест!

Аз съм сужител от бсп и всички мои роднини и децата им работят, за другите не ми дреме.

Промяната работи на пълни обороти, няма криза, няма бедност, няма високи цени, всичко е ок. Браво на Радев и временните успяха само за 6 месеца.

Мойте деца са уредени на работа, на другите да им мислят бащите им.

ако се смени влстта ко ша праиш...

След всяко управление на БСП е така, споко

Да, така е. И това важи и за патериците им - ДПС, НДСВ,... , ГЕРБ! Впрочем сега сме точно след управление на ГЕРБ!

Безработица, инфлация, високи цени и Ковид за капак

Това е промяната, нали промяна искаха. Ето - променят и цените в магазина. Хунтата се опитват да затворят устата на синдикатите, за да минат изборите и да спечели Радев, а после не мислят какво ще стане януари и февруари и как ще живеят хората.

Докато лекарите корумпета се бъркат в икономиката ще е така.

Да оставят енергийната борса още малко на самотек и после ще се чудят какви мерки да вземат за безработицата

Йееее, на радевата хунта уменията в действие. От плюене по старите не им остана време да видят собствената си некадърност!

В бг отдавна всеки се оправя както може, та и аз така. Не ми пука за безработицата и за цените на жилищата. Осигурявам се на мах заплата. Работя онлайн по 3 часа на ден, през останалото време лежа. Имам кеш достатъчно за да живея поне 10 г. На запад без да бачкам. Имам и второ гражданство в цивилизован държава. Ако почнат да падат камъни в бг изчезвам на минутата. Всеки тук да се оправя както може, не ми пука

Безработицата расте, защото фирми затварят заради скъпия ток. А токът е скъп, защото 5-6 далавераджии от БСП-Радевата хунта осъществяват спекула, изнасяйки евтиния ток. И по такъв начин правят десетки милиони!

Много е лесно да се провери кои изкупуват ток на ниски цени и го изнасят 4-5 пъти по-скъпо!

изчегъртването на герб дава резултати!

Утре може да ви поискат сертификат за девственост или сертификат за произход от рода Дуло. Ваксинацията специално срещу "К-19" не е задължителна и никой не може да бъде подлаган на политически, социален или друг натиск да бъде ваксиниран, ако не желае да го направи. Никой не може да бъде дискриминиран, защото не е ваксиниран специално срещу "К-19". Дали някой ще се ваксинира срещу "К-19" или не е негово лично решение. Принуждаването за незадължителна ваксинация е престъпление по Наказателния кодекс. Никой работодател няма право да ви каже: "Ваксинирай се или те уволнявам от работа" - за такова нещо се ходи в затвора за престъплението "Принуда". Недопускането до работа на работници и служители, за които обективно няма данни да са болни, с формален аргумент липса на беляжка "Зелен сертификат", е абсолютно противозаконно и е не просто дискриминация, а тежко нарушение на трудовото законодателство и на правата на личността. Камо ли пък някой да бъде уволнен от работа заради това. Недопускането до работа и уволнението от работа под предлог "липса на Зелен сертификат" е основание за водене на трудово дело и получаване на обезщетение от работодателя. Правете разлика! Министърът на здравеопазването може да налага ограничителни мерки, но вашият работодател не е министър и не може както си иска да нарушава Кодекса на труда. Ако някой работодател не ви допуска до работа, въпреки че сте абсолютно здрави и нямате симптоми на никакво заболяване, то искайте да ви представи писмена заповед, въз основа на което това се прави. След това подавайте жалби до Главна инспекция по труда, като прикрепите въпросната заповед или поясните, че такава не ви е била представена. Искайте от инспекцията да извърши проверка за нарушаване на трудовото законодателство. Важно! Може да има уловка! Недопускането до работа не ви освобождава от задължението да ходите на работа. В противен случай напълно законно ще получите дисциплинарно уволнение.

И кой те излъга че пишете една и съща простотия непрекъснато? За да работиш в кухня например, ти искат медицинска книжка и да не си болен от куп болести. Ама до тука не знам някой да е ревал че е дискриминация. За да си шофьор на автобус трябва да имаш съответната шофьорска книжка. Повечето фирми искат да имаш и съответния стаж зад волана. И това ли е дискриминация? Примерите са десетки-работодателя ако иска има право да те задължи да ходиш и с костюм на работа. Единствената дискриминация е че е от днес за утре. Това със сертификата трябваше още в началото на лятото да го обявят че ще го има а не да дават два дена срок. А пък ти ако искаш да живееш по собствени си правила заминавай отшелник някъде. И не безработицата не се увеличава заради ваксините а заради неадекватните действия на служебното правителство.

Беден и прост, ама дискриминиран…

Дупката между ИТ работниците и останалите нещастници в НГ се увеличава, както го предвиждах още преди 10 години. Скоро ще е като в ЮАР - зидове около комплексите и програмисти с картечници под възглавниците. Идилия... Златни кафези сред кочината...

IT работниците могат да работят дистанционно от всякъде. Останалите нещастници, могат да се въоражават с картечници и да се самоизяждат.

it ще приключат скоро като банкер ти казвам, че всички проекти ще бъдат спрени и за тях няма да има работа чака се да довържаш забатачените от тях неща и да се изчистят сметките

Храбри ИТ специалисте. Къде ще се скриеш от гладните, така че да не могат да те намерят. И като дойде глада, мислиш ли че на някой ще му пука за смешните ви приложения и пр. кухо програмиране?

Логиката на някой, че технологичните специалисти ще им спре кранчето било поради липса на средства или напредък в изкуствен интелект е толкова лишена от факти, че е направо смешно. Да определено е пълно с некадърници и самозванци, като във всяка професия. В конкретният случай идващата икономическа криза и хиперинфлация ще разчисти горепосочените индивиди от работната среда. Останалите отново противно на общо-приетите представи ще бъдат по-малко като количество съответно цената на труда им ще скочи. Процесът тече и в момента. Търсенето е толкова огромно, че проблемът са неадекватните практики на агенциите за Човешки Ресурси и тъпите им автоматизирани системи за класификация. Компаниите заобикалят проблема като мотивират работниците си финансово да търсят квалифициран персонал. Практиката е стара, но сега е още по активна. Ще обясня на "нормалните" индивиди. Свързаността с интернет е вече основен фактор за икономиките. Единствено събитие от катастрофален характер може да я наруши ( но в такъв сценарии всичко се срива така или иначе). Никой не ви спира да научите елементарно ниво на английски език и да инвестирате свободното си време в преквалификация или допълнителна квалификация насочена към дигитализация. Има толкова много безплатни ресурси, че е скандално човек да седи и да не учи. Идеята от миналото: Учи мама за да не работиш е отдавна заминала в историята. Промените изискват постоянно добавяне и актуализиране на знания и умения. Всички оправдания и мрънкания събрани на куп са енергията, която можете да инвестирате в промяна. Сядайте си на задниците и се адаптирайте. Никой нищо няма да ви даде ей така.

Ти какво очакваш-социално образование да ти плащат хилядарки? Единственото което те бърка тебе и останалите заплатата на програмиста, е че ти си некадърен не си учил и не ставаш за нищо освен за сервитьор или мияч на чинии. Има предостатъчно професии включително и за необразовани като тебе. Ето примерно-за да работиш на нефтена платформа не се изисква образование. А парите са грамадни. Ама там мръсно и се бачка по 12 14 часа. Пък такива като тебе искат да лежат и да им се плаща.

Аз съм се оправил, не ме мисли. Правя няколко пъти годишната заплата на ИТ ръководител на проекти ...

По-добре така, отколкото съжителство с прости ганьовци

и още ще расте. Като почнат да уволняват неваксинираните, като започна да напускат неваксинираните, като фалират магазините в моловете и големите търговски вериги. Щото никой няма да им стъпи. А умно-красивите такива работи като ремонти не правят. Те са умни айтита, будещето на България, да им серем на тефтера. Отставка за хунтата и диктатора Брадеф.

Радев ли ви е виновен, че сте мързеливи и тъпи?

А кой? Боко ли?

Главнака - ИТ специалист и щатен трол. Най-вероятно и модератор в този посран сайт. Като дойде хиперинфлацията и ти ще разбереш къде серат гладните.

лойко каза ИТ специалистите да стават овчари, защото имало свободни работни места.

Е няма такава безочлива манипулация ! 'От края на декември 2020...' Как така сега започвала да расте безработицата??? Гнусни герберски подлоги сте !

Поредната тъпотия. А сега иди да се измиеш, че осмърдя.

Безработицата расте, защото фирми затварят заради скъпия ток. А токът е скъп, защото 5-6 далавераджии от ГЕРБ-СДС-ДПС осъществяват спекула, изнасяйки евтиния ток. И по такъв начин правят десетки милиони!

Къртиш мивки от тъпотия.

Мутри вън, а!

Закуска: сухи есени листа Обяд: суха трева Вечеря: разпускаща диета Да си спомним колко работят за минимална заплата... Трябва да се обмисли свободна продажба на оръжие, защото ще трябва да защитаваме жилищата и имуществото си.

Нали 2020г компира каза, че няма безработица?

Абе, дубаецът нещо се умълча от месеци насам, що тй?

А мунчо лицевата опора ко речи, а харвардците, м?

Да сме на ясно, другари! Собственикът на ДИР .бг , другаря Валерий Жаблянов е депутат /бивш от БСП/БКП.

Радевите аверчета могат да наемат няколко хиляди безработни, да ходят ръчно да разтоварват оная гемия, дето ръси отрвови морето...Хем ще борят безработижата, хем ще се погрижат за екологията...

Още малко и ще стигнем до истината за това защо беше всичко това с корона пандемията... Някои хора просто трябва да вземат едни огромни пари, това беше ясно на мене от самото начало, но явно не всички могат да мислят... Доказателство за това, че има хора, които наистина се набодоха с някакви си там течности, които щели да им спасят живота...

Не щеме ний масони (Гнусен Моше Гадев), не щеме ний пари (дубайски дирхами), а искаме свобода, човешки правдини! Припев: Напред! Напред! Напред да вървим! България от робство да освободим! Не щеме ний военни, не щеме ний паши (олигарси) – жадуват свободата нашите души! Нее щеме ний подлоги (черепарски), ни православен цар (царя) – свободата свята е нашият олтар! Не щеме ний Маями, не щеме Бабикяни ни екзарх-шарлатани (Киро Ментата)! Не щем да сме робове на Господ самозван (Славуца)! Разкъсайте робове робския ярем, щом не сме свободни, по-добре да мрем!

РАбота има за целия китайски народ в БГ, ама е з безплатица :) Безплатица има !

Мутрите от "Мутри вън!" ни разтаковаха фамилиите.

Терминал 2 пак зове

то и там не те искат

Много ясно - през есента сезонните работници отиват на Бюрото по труда.

А защо не си намират постоянна работа ? Сигурно щяха да са по-доволни от сезонната

Защото в тези населени места няма друго. За тях има само Терминал 2.

и защото взимат няколко бона за 4 месеца

Яжте пийте и си носете новите дрехи че после има зелен сертификат

Скоро и режим на тока..Нормално, това са комунистически екстри....Инфлацията и опашките вече са налице..

Това са Тиквените екстри след 12г. ограбване на страната и безумни простотии!

Тъй ли ? А след 60 години комуниситически простотии ? М ? Тиквата ли оправи такива тикви, като тебе, които 3 пъти фалираха държавата и сега е на път четвърти ? А, тъпанар, червен

Викаш боко не е комуняга а? На кой беше бодигард? Кой го създаде знаеш ли? Прекалено си беден и прост!

Браво на Мунчо Радев! Ето че "промяната" най-после дойде!

ДИР, вие какви мръсни герберасти сте. Копелдаци гадни.

Жаблянов Валерий е депутат от БСП, другарю. Собственикът на Дира.

кога?!

дъвчат едно и също, а Боко Тиквата хоеата пколо него станаха милиардери, а заплата ви стой 300 евро минимална. Да ви напомня ли тролове на кое място сме по доходи , здравеопзаване, смъртност инфраструктура и прочие!! Или стебтолкова прости, че той само си стой в тях на дивана и ви се сме какви овце сте!

наш Мунча идеално се справя кризите!

О, само гледайте! Най-доброто тепърва предстои!

Промяната,продължава...

Реално безработицата е по-висока, но това няма значение! При брутна минимилна заплата от 330 евро и средна 548 евро брутна, няма никакво. значение дали е 5 или 15 %!! Храната в България е 19 %от тази в държавите в Западна Европа-най-вече в сравнение с Испания, Франция и Германия! В тези 3 държави ДДС върху хранителните продукти е 10%.Всеки може да разгледайте цените в магазините им онлайн или просто, чете малко статиска в Евростат! Евростат препоръчва от 2019 година насам, минималната заплата в България да бъде 743 евро за да се покриват основни нужди, но реалността е коренно различна! Ако някой мисли, че някога в икономически план ще има подобрение, то той в в заблуда!

Къци научете се да го лекувате тоя вирус бе стига с тези ваксини.Аз го искарах на крак .Моята седя три дни в болница и ми казаха че от вливанията на препаратите получила алергичен шок.Настоях да я изпишат .Лекува се в къщи след ровене из медицинските сайтове в арабски ,израелски сайтове ами че там са му намерили цаката на тоя вирус пустите араби.Дори и в нашите сайтове го има ама вие това лечение го пренебрегвате и ги морите с респиратори.Къци вместо да плещиш глупости по сайтове и по екрани вземи прочети нещо излизат неща които вие ги пренебрегвате .Забрави Херо Мустафа бъди БЪЛГАРИН

И как я изписаха само след 3 дни в ковд отдление ?

Благодаря на Радев и Борисов фашистите, задето и без друго изчезващата ни нация е подложена на брутален геноцид. Хора събирайте багажа и се махайте от тая страна. Тук държавност няма има само боклуци като Радев и Борисов.

А тези които дори не са записани в бюрата по труда и които са в пъти повече, те не влизат в сметките нали така? Нищо, купете още десетина изтребителя за 3 милиарда долара, положението ще се оправи със сигурност.

Да дават помощи само и единствено на хората с две ваксини. Останалите да си трошат празните канчета.

Ко ви бърка нали имаме 5 г мрежи , ваксини и еврогейски съюз

Айде в Масква! Да ти дойде акъла!

Това, че след края на лятото и летния сезон, където заетостта в туризма, търговията, селското стопанство и производство на хранителни продукти съответно ще спадне е толкова логично и прогноризуемо, колкото и това когато виден икономически анализатор Ви каже, че търговията и продажбите през декември и преди Коледните празници ще се засилят.