17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Яйчар е професия за малки кифли и лелки, които в нищо не ги бива.

еее недей така ! не с лошо !!!

Вжното е задължително в днешно време да не пишете в CV-то, че сте контактна и позитивна личност, че ще ви разберат погрешно ! :)

Това за "подходящия" ме уби! Значи всичко опира до - тоя ми харесва, другият не. С този интервюиращ печелят едни, с друг интервюиращ печелят други. И как точно успяват за 20 минути разговор да му определят капацитета за учене и личностно развитие? И да, аз оставям визитката на масата пред мен, защото имам навика да въртя неща из ръцете си, а отношението към визитката се пренася интуитивно към личността.

Проблем ще е, ако попадна на друг интервюиращ, който смята, че да идеш на интервю с презентация е пренатягане. Често съм бил начело на комисии, за подбор на кандидати. Моето наблюдение е, че ако интервюиращият е достатъчно интелигентен, интуитивно си създава абсолютно вярно впечатление за качествата на кандидата. Тук имат значение множество детайли. Само пример, но ако някой упорито се взира във вас и търси контакт с очи, това е опит да ви манипулира. Основното умение е да се разграничи престореното поведение, което всеки е дошъл да играе от реалния му характер. Най-добрите успяват да те убедят непринудено, че са такива ,каквито изглеждат на интервюто.

Първо нека да направим уговорката, че нещата са различни в различните сфери. Аз мога да говоря само за IT сектора, което е доооста широко понятие и включва от обикновенни телефонисти с два-три езика до специалисти с над 10 години опит с екзотични технологии (пак с поне два езика). За последните ми 11 години в този сектор в България, мога да ви кажа, че на интервютата е пълен хаос. Първо, т.нар. HR специалисти, рекуитъри и т.н. са абсолютно незапознати с това, което фирмата търси и това, което пазара предлага. Повечето от тези "ЕйчАри" са хора с някакво там образование, които от немай-къде са се оказали на позиция, която включва и подбор на кадри. Тези хора не знаят какво да питат, какво да търсят и как да проведат едно интервю. А интересното е, че от тях зависи какви хора ще влязат във фирмата. Оттук и протичането на едно интервю зависи от всякакви фактори от рода на фазата на Луната, ретроградния Меркурий, настроението на интервюйращия, какво е чел снощи в нета и т.н. Затова моят съвет е на първото интервю да бъдете "безопасна игла". Това означава да бъдете добре облечен, официално, не задължително костюм и вратовръзка (особенно ако са от абитюрентския ви бал или последната сватба). Отговаряйте на въпросите стегнато, конкретно и кратко. Но не и само с Да и Не. Не задавайте много въпроси, защото отговори едва ли и ще получите, най-много да объркате HR , той да се почувства дискомфортно и да отпаднете от процеса. Подгответе се и за въпроси тип "Гала на Кафе", т.е. "Как се виждате след 5 години?", "Какво е най-важно за вас?" и т.н. Тук съвета ми е да поровите някоя вечер в Google за такива въпроси и да намерите верните отговори. Защото повярвайте ми HRите са ги извадили точно от там. На следващото интервю (или интервюта), които вече са по-технически и по-фокусирани, можете да зададете въпросите си, да разпитате за организацията на фирмата, естеството на работата и т.н. Тук ще получите доста по-конкретни и по-адекватни отговори. Тук можете да споделите опита си, да разкажете за интересни ситуации и проблеми, които сте решили. Стане ли въпрос за пари, мога да ви кажа, че HR са по нищо неразличими от скриптове. На него му е казано, че за тази позиция тавана му е 3000 (примерно). Ако ти кажеш 3100, автоматично отпадаш. Нито ще ти предложи 3000, нито ще говори с шефовете си да вдигнат малко прага. И няма абсолютно никакво значение какви са заплатите на другите в екипа, в който ще работиш. А всички знаем какво напрежение може да създаде разлика от 10-20% в заплатите. Така че, накратко, подбора на кадри в в България, поне в IT сектора, е един много случаен и строго индивидуален процес, в който прехвалените в статията "HR специалисти" само внасят допълнително объркване и успяват доста успешно да убедят почти всички замесени, че не са специалисти изобщо. Затова на всички кандидатстващи пожелавам не успех, а късмет.

Напълно, но както казах, тяхната работа е да са просто "първата цедка".

Те са първата, но и последната "цедка". Защото освен да отсяват пълните малоумници, а те дори и това не могат. Те също така завършват процеса като отправят конкретно предложение към кандидата. И съм имал случаи, в които сме изпускали доста добри кандидати, защото той е поискал 4200, а на HR "таванът" му бил 4000 и затова изобщо не отправил предложение към кандидата.

Не бих работил за фирма, работеща в България, в която персоналът използва жалки англицизми! Нашият език е по-древен от английската сбирщина от диалекти, та ако претендира за "термини" дето ги нямало в родния ни език, то тия "термини" са някаква нелепост.

е не въпросът е да не прекаляват , днес навсякъде срещам думата "релевантен" е много ме дразни тази дума толкова български синоними има но има и чуждици които са характерни за даден технологичен сектор и просто няма как да ги преведеш губи се ефекта

Като бях на интервю в IT фирма видяха, че съм била тук там учител и ме изпратиха да бъда учител в отсрещното училище, защото съм приличала на майчица и колкото и да уча, нямало да им се дигна в учите. Така разбрах, че не четат CV-то, а гледат човека и го преценяват по външния вид, както по възраст, пол и излъчване.

Напълно съм съгласно, че ако интервюиращият се почувства психически уязвим, ще Ви се набележи това като лошо и неоправдано и най-вече необяснимо в приказките и тя или той ще си каже на ум този човек не ми харесва, може би отпада. А на въпросът "Как се виждате след 5 години?" не се замисляйте и за секунда, ако трябва излъжете, но трябва да имате готов отговор - отново кратък и ясен, бърз и смел.

За учител не ставаш с този правопис - уко ли казваш или око, та пишеш учите , вместо очите ?

Като гледам коментарите, спектърът е огромен.... Може ли в следващата статия да поясните за какъв тип позиция/фирма/големина/заплата се отнасят конкретните съвети...

Както казваше един приятел от голяма банка за нивото на кандидатите за работа: - Идва на време за интервюто - Намерил е офиса - Поздрави и се усмихна Нает е. :)

Ми любобитен съм за нивото пък на твоят приятел... Обикновено тъпаците гледат да наемат по-тъпи и от тях, за да могат да блестят на техен фон и за да няма кой да ги конкурира....

Не бих се учудил и така да е. Но на другия ден същия този ще реши, че търси Илонк Мъск за 1000 лева и никой няма да има шанс. Може и да е намерил няколко малоумни въпроса от рода на "Красива жена, добър приятел и баба на спирка, ти кого ще вземеш?, или "Заек, вълк и зелка на сал през реката".

За пореден път се убеждавам, че тази професия е излишна.

Не е излишна, те имат много полезна функция - първата цедка и първото сито. Представи си, че си шеф и търсиш човек, пускаш обява в Джобса и кво - изсипват ти се 10000000 дингила, от които стават за нещо 1000, от които стават за теб 100 , от които би взел 1. Как да ги отсееш, ти само интервю на всичите не можеш направи.

2 съвета от мен - от другата страна на бариерата: 1. Като ви попитат защо сте се сменили предната работа или защо сега сте при тях на интервю, ги попитайте защо си е тръгнал човекът, за чието място търсят нов кандидат. 2. Като ви попитат колко пари очаквате, кажете, че не очаквате никакви пари защото още нямате оферта. Като се видите пак и ви кажат - вие сте човекът, правим ви оферта, тогава: - вземете едно жълто листче, мълчаливо напишете минимума си нето за заплата на него и го сгънете - дайте им на тях едно такова листче, да си напишат максимума нето заплата и да го сгънат - разменете листчетата и вижте какво пише вътре - ако разликата е повече от 10-15% няма смисъл да се говори повече, станете и си тръгнете.

да добавя още нещо, в случай, че някой нещо не е разбрал или не може да се досети: - ако разликата между двете числа е около или под 10-15%, естествено, вземете аритметичната средна. Освен ако не сте любител на по-засуканите формули в математиката и не предпочетете геометричната средна, или хармоничната средна величина, разбира се....но и там внимавайте коя ще даде най-висок и изгоден за вас резултат, хахахаха

Ей, голям разбирач си - от 2 цифри ще търсиш ср. аритметична, хармонична, мода, медиана, наклон, акцес и т.н. Мерси...

Пълни глупости. 1. Това е най-сигурния начин да отпаднеш още на първа стъпка. Подобен въпрос показва агресия. А рекуитърите търсят някоя мишка, която да си седи кротичко да си папа стърготините и да не се обажда много-много. Това, че в обявата пише "прокативен" и "енергичен" е заблуда. Никой не тъси такива. Освен това какво става ако фирмата се разширява и търсят не заместник, а допълнителен човек или имат новооткрита позиция. 2. Това с листчетата е детинско. Спри да гледаш филми и си намери работа. Сериозните фирми отправят сериозни оферти, а не си разменят листчета. Ако искаш да си разменяш листчета отиди на някой строеж и чакай разговора да завърши с плюене на дланите и ръкостискане. А ако не ви съвпаднат листчетата, тогава какво? Изгубил си време да се занимаваш с тях, за да си разменяте листчета.

Леле, в България било пълно с безценни специалисти, за които фирмите трябва да се бият:) Специално сред по-възрастните повечето са работили почти цял живот на едно място, често правят едно и също всеки ден, нямат желание да учат нови неща и да се променят. И им е много чуждо това да кандидатстваш за някаква работа, където търсят определен профил специалист и (представете си!) трябва да се конкурираш с много хора. Друго си е да имаш връзки, да те назначават по шуробаджанашки, после да водиш свои хора и роднини във фирмата, с които да формирате една желязна мафия, която да не допуска никой външен. Представяте ли си някой да няма връзки, да няма работа и никой да не го води като протеже да го вземат някъде? Ами има такива хора. И те минават през описания процес. Светът, част от който мечтаем да бъдем вече 30 години, е такъв. Динамичен и конкурентен. В него хората са мобилни, учат непрекъснато и понякога започват работа в области, които преди няколко години не са съществували. Този свят бурно се развива и поради това не е възможно винаги да си "солиден" и доказан специалист. Най-важното е да си отворен за промяна и всеки ден да учиш нови неща. Накрая хората печелят добре и не се чудят как да си платят сметките. Ние тук искаме да не променяме нищо, обаче да бъдем много богати. Това е възможно единствено с крадене и това процъфтява у нас.

Знаеш ли, какво не осъзнаваш?! Четеш сектантска американска литература по "икономиКС", "мениджмънт", "психология" и други ИЗВРАЩЕНИЯ и не осъзнаваш, че тук не само няма "страшна конкуренция на Експерти" - то прости хора НЯМА. НО НЯМА И ДОСТОЙНИ ФИРМИ - всичките са дребни, с мутренски идиоти за собственици, за които един Експерт е като Магьосник от Страната на чудесата. Жалката сума, която плашат по тия земи не е достойна дори за чистачка, та Експерта с Ум сам си нарежда живота по свое желание и умисъл! Та, ИЗЛЕЗ ОТ ЛЪСКАВИТЕ БРОШУРИ и се огледай, повярвай, ТИ МОЖЕШ ДА МИСЛИШ, опитай, не е тъй трудно ХАХАХАХАХАаа

говориш ентусиазирано ама не знам колко е вярно. Аз съм срещал безброй млади хора, които са тъпи като гьон и празни като изядени консервни кутии. Иде от някъде, дуе се, завършил в Щатите, в Германия....и не може да напише едно платежно или като му изкючиш компютъра, не може да сметне на ръка проста лихва за една година на фиксирана сума и не може да реши система от уравнения с две неизвестни. Хубави са дигиталните неща и технологии, но ако не ти работят малките сиви клетки по аналогов начин, нали се сещаш че и компютрите от НАСА да ти дадат, пак няма да направиш нищо свестно. GIGO.

Благодаря ви много за статията. Изключително полезна, особено в днешни времена, когато конкуренцията на трудовия пазар е толкова голяма. Интересно е какво мислят рекрутърите и как да ги спечелим на наша страна. Следващия път бихте ли написали обширна статия за ръкостискането, защото е много важно първото впечатление.

Хахаха, браво, брато, яко ме разсмя. Тия СЕКТАНТИ съвсем се самозабравиха! Тук НЕ Е ДИВИЯТ ЗАПАД (или японски изток)! ТУК СА СЛАВНИТЕ СЛАВЯНИ, с които няма как да се гавриш като с ония... отвъдокеанските роби, дето законът сега насила ги "пази" Хахахаа

От 17 г. съм в прехваленият ИТ сектор и също имам свои наблюдения. Не прекалявайте с откровеността, играта с открити карти е грешна стратегия. Не разсъждавайте така : "отивам и си изпявам и майчиното мляко, за да си кажат, Ей че откровен и честен човек". Не работи, вярвайте ми. Доста съм я правил тази грешка. Цаката е да ги излъжеш с чалъм, майсторски. Имали били нюх и 6 чувство? Бабината ми... Запомнете, ТЕ ИСКАТ ДА ГИ ИЗЛЪЖЕШ , ДОРИ И ДА УСЕТЯТ, ЧЕ ГИ ЛЪЖЕШ. Има латинска мъдрост "Светът иска да бъде лъган, затова нека бъде лъган". Но с чалъм...

Също, те също ни гледат в очите и ни лъжат. Винаги питам: Сплотен ли е тимът, Има ли текучество и голямо ли е, По колко напускат средно на година И т.н... Защото рърся нещо дългосрочно не поредната автобусна спорка. Даааааа, супер сме сплотени, почти няма текучество... е, един напусна миналата година, ама защото замина при гаджето в Германия.... Започваш работа,.... първият месец - бум , един напуска, Вторият месец - бум, бум, двама.... Докато си изкараш 6 месеца изпитателен, половината форма се сменила....

Може би защото, ако си достатъчно добър в това да излъжеш с чалъм, както казваш, най-вероятно, ще си и достатъчно добър в това което правиш. Според мен добрият кандидат е като добрата съпруга а добрата фирма, като добрият съпруг. "Щом доволна е жената хич не питай, за цената"

Абсолютно сте прав. На вашето мнение съм.

Този чалъм се учи цял живот и пак няма научаване. Трябва психология, за да разбереш (донякъде) отсрещния и какво иска.

Пълни глупости, на хартия и по учебниците е така, а всъщност е мнооого по-просто, всичко е въпрос на късмет и настроение на интервюиращия....да не говорим за способността му да преценява хората, в повечето случай изключително ниска.

Ама наистина не съществува дори минимален шанс АЗ ДА КАНДИДАТСТВАМ. Обичайно аз си подбирам работонаемателите, които кандидатстват за мен. И свенливо допускам, че изобщо не съм изключение.

Никога не бих се унижил да ходя по "интервюта"! Някакъв шушумига бюрократ да ме пита простотии хахахаа Казал съм Кой съм и какво Мога. Ако искат услуга, да кажат КОЛКО пари дават, допадне ли ми, партнирам им. Това е, какво сложно?! АМАН ОТ ФАШИСТКИ (КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ) ИЗВРАЩЕНИЯ, насаждани от тъпите медии! Пък хорицата чак се потят и гърчат пред разговора с "фюрера". Всеки да си знае мястото. ФИРМАТА СЕ НУЖДАЕ ОТ МЕН, КАТО ЕКСПЕРТ, НЕ АЗ ОТ НЕЯ. Фирми бол, на една уличка са повече от 10...

И кой, ще наеме нелоялен служител-експерт, дори да е най-добрия? Никой нормален, само някоя мутра, която ще разчита на това, че ти е стъпала на врата и мърдане за теб няма.

"ЛОЯЛЕН"?!?!?! АЛООО, Фирмата НЕ БИВА ДА Е СЕКТА!!! Тук не е Япония! Екип се събира за да свърши някаква РАБОТА (Проект), не за да се Обичат. САМО ШИЗОФРЕНИК МОЖЕ ДА ОБИЧА РАБОТОДАТЕЛ, все пак Работодателя по презумпция е НАСИЛНИК, защото ако има "пари", НИКОЙ не би работил, НАЛИ?! А НИКОЙ ШИЗОФРЕНИК НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ЕКСПЕРТ! Следователно - разбираме защо масово Фирмите са напълнени с откачалки, какви резултати да очакваш от такава система?!

Откъс, от поемата "лудият гении".

Човече, все едно описа фирмата, която работя! "Всички сме едно семейство...бля-бля-бля". Хайде след работа да поработите още. Пък семейство аз си имам вече. Тъй че скоро се "развеждаме".

Казват, че рекрутърите са най-добрите търговци, психолози, изследователи, откриватели и приятели на своите кандидати. Те са хората, които искрено се вълнуват и съпреживяват кариерния път на кандидатите. Не го забравяйте, а просто им благодарете! :)

Аз по-неподготвено да отговаря на въпроси племе не съм срещал. Половината от текста може да се обърне към рекрутерите и те обикновено не успяват да покрият нито един критерий. Нищо не знаят за позицията, за компанията само общи приказки, които са наизустили. Мислят си, че са от силната страна, но все повече започва да става обратното.

благодарим. Даже вече ви правя баница.

Един хубав въпрос от интервю: "Кажете, моля, защо не трябва да ви назначаваме в нашата фирма?"

Плащате малко+ осигуровки на минимум, 24 часа на работа + шуробаджанаци за "колеги". Типична бг фирмичка! Те за това!

Рекрутер

Сещам се за един виц: явява се квалифициран програмист на интервю. Интервюиращият го пита: Как решихте да кандидатствате при нас? Програмистът: Я си таковай...Интервюйращият: Честито, нает сте.

Никакви рикрутари ( те после вземат процент от заплатата ти)! Никакви интервюиращи, чиито умения и IQ са по-ниски от твоите! Само връзки и личен контакт, с човек, който да те препоръча. Пускай връзки - американците ги наричат Strings

Очевидно се смяташ, за уникален, няма лошо в това да имаш високо самочувствие на база умения, но има една малка подробност. Шефа няма неограничено време а има много задачи, затова делегира право на свои служител да се срещне с теб, преди да се срещнете лично. Може просто да не си Подходящ.

След като прави това по цял ден на интервюиращия му е през оная работа за вас

Не и за хората родени, за това. Иначе си прав, не всеки попада на добър рикрутар

Или почти никой, защото добрият рекрутер е като еднорогът - всички говорят за него, но никой не го е виждал.

Това се нарича набиране на НЕчовешки ресурси.

На теория е така. На практика не е. Има много "артисти", които прекрасно изиграват ролята си на перфектен кандидат, постигат успехи във вътрешно-фирменото обучение, и след това тотално се провалят в практиката. Защото им липсва правилната вътрешна нагласа (MindSet), нещо много променливо. Първо дайте шанс на кандидата да се докаже на практика, интервютата са второстепенни. Клаудия Шифър не е открита по време на интервю, а Карл Лагерфелд я е видял, как тя ходи на улицата, и това го е впечатлило. В моята дългогодишна практика има много случаи, когато кандидатът се проваля на интервюто, работодателят казва "а бе махни го този, за нищо не става", но му се дава шанс да участва в някакво съревнование на терена, и той, бавно загряващ "албански реотан", изведнъж влиза във форма, и побеждава останалите катдидати. И даже в последствие им става шеф!

има една единствена причина да се срещнат кандидат и работодател установили контакти по интернет. Кандидатът има нужда от пари и стаж на първо място, работодателят има нужда от човек. Сега тук зависи доколко работодателят наистина има нужда от човек а не просто да избива комплекси на тема колко е велик, колко е търсен и така нататък или откровено казано усвояват пари по някаква програма за заетостта. Следователно едно такова интервю би се насочило към професионалните умения на кандидата почнат ли въпросите защо избрахте нашата точно фирма(при пуснато сиви в джобса), значи просто няма да ви наемат. Очевидно не сте им нужен в качеството си на работник. Или ако ви наемат няма да е за да им работите или поне това изобщо няма да им е важно, което значи че също и ще последва и бързо излитане от фирмата.

Боже,колко мъка има на тоя свят... Явно наистина който не става за нищо,става HR и използва нещастните кандидати за работа,за да начеше комплексите си и нуждата от яко лигавене. След няколко десетилетия в бизнеса мога да ви посъветвам следното: 1) Избягвайте по възможност всякакви HR и търсете директен контакт с бъдещия си пряк началник, и 2) След като направите контакта, питайте направо какво очакват от човека на тази позиция и предложете да проиграете конкретната задача в екип с бъдещия си шеф. Така освен другото ще тествате и него (интервюто е двустранен процес... стига да сте наистина професионалист и да не сте смотани. Но това е вече смъртен грях).

влизате в графата прекалено нахален

Инициативен. Нали за това говори и интервюто с женичката.