Чудили ли сте се някога какво се случва в главата на интервюиращия ви, има ли таен алгоритъм на разговора, играе ли се някаква специална игра със скрити ходове, които в крайна сметка ще определят решението му да ви наеме, (ако е работодател) или да придвижи напред кандидатурата ви (ако е рикрутър).

Нека разгледаме някои ключови моменти в разговора, които подпомагат решението на интервюиращия.

Какво искаме да разберем с прословутото изречение "Разкажете ми за себе си", с което започват голяма част от интервютата?

В работата си съм срещала най-разнообразни подходи към отговора на този въпрос. От изключително духовити, до безкрайно уморителни в стил "поток на съзнанието", които се налага учтиво да прекъсна. Често ме питат и "Какво имате предвид?"

Ето какво: това е отворен въпрос, който цели да разбере как самите вие се възприемате като професионалист. Нека не забравяме - срещата ни е по повод кариерата ви, така че не очаквам да споделяте лична информация. Искам да разбера как гледате на себе си и опита си дотук в контекста на възможността, която коментираме. Искам да чуя защо смятате, че сте подходящ кандидат за конкретната роля или компания.

Не е необходим преразказ на CV-то ви, започвайки от училищните години. Както при автобиографията, така и тук, маркирането на важните моменти от кариерата ви трябва да започне в обратен хронологичен ред. Помнете - само най-важното и това, което има отношение към конкретния повод за срещата.

Какво спечелва истински интервюиращия?

Имам любима сентенция - "Липсата на подготовка е подготовка за провал". Не губете своето време и времето на интервюиращия като се явявате не среща без предварителна подготовка и с очаквания отсрещната страна да ви разкаже всичко. Да, подготвеният кандидат е интересният за нас кандидат. Какво имам предвид?

На каквато и фаза в процеса на подбор да сте, добрата подготовка включва набелязването на адекватни въпроси към интервюиращия, които ще ви помогнат да прецените дали съответната компания, роля, култура, екип и т.н. са подходящи за вас, както и вие за тях, или не. Подберете въпроси, които ще покажат, че сте отделили време да проучите компанията, за която се кандидатирате, да помислите критично за себе си в контекста на позицията. Ние не търсим красив разказ кои са силните ви страни, а конкретни примери от работата, които демонстрират успешното им използване и резултатите, до които са довели в кариерата ви дотук. Толкова много кандидати, дори и с доста опит, идват на срещите неподготвени и убедени, че все някак ще го "отиграят" впечатляващо. Бъдете разумни и просто се подгответе!

Има ли "тайни критерии", които не се вписват в описанието на позицията?

Нека ви издам тайна. Не най-квалифицираният кандидат спечелва ролята. Може да отговаряте на всички критерии, изброени за позицията, но това не означава автоматично, че сте най-добрият. Описанието на позицията е само един от инструментите за вземане на решение. Най-важният таен критерий е да сте "подходящ".

Интервюиращият иска да знае не просто дали може да свършите работата, а дали може да го направите по-добре от другите кандидати. Щом са ви повикали на интервю, това означава, че смятат, че покривате основните критерии. А срещата е моментът, в който трябва да покажете, че тъкмо вие бихте били правилното решение за конкретната роля в съответната организация.

Как се определя дали сте "подходящ"?

Това е комплексна преценка, която се опира както на уменията на кандидата, така и на личностни качества като адаптивност, желание и капацитет за учене и усъвършенстване, комуникационни умения и стил, зрялост, увереност, дори чувство за хумор. Решението е комбинация от това как интервюиращия ви възприема, как се чувства във ваше присъствие и как мисли, че вие бихте се вписали и подсилили конкретния екип, според стратегията на организацията, така че вашето назначение да донесе положителни резултати в дългосрочен план.

Какво е поведението, което впечатлява положително по време на интервю?

За мен лично - умението да замълчиш преди да отговориш. Особено, когато ти е зададен наистина труден въпрос, премереното мълчание е сигнал за зрялост, увереност и способност да понесеш дискомфорта на тишината, за да отговориш адекватно на събеседника си.

Имала съм случаи, в които кандидат е идвал с изготвена презентация на интервю, за да илюстрира постиженията си, отговарящи на нуждата на конкретната роля. За мен това беше доказателство за силна мотивация, за задълбочен предварителен анализ на ролята, структуриран и нестандартен подход.

Изпращането на кратък проследяващ мейл след срещата за мен си остава също добра практика.

Какви са най-досадните грешки в поведението, които кандидатите правят по време на интервю?

Намирам липсата на зрителен контакт със събеседника за особено мъчителна. Такъв човек трудно може да спечели доверие и интерес към себе си. Имало е кандидати, които непрекъснато гледат часовника или вратата. В такива случаи предпочитам да приключа интервюто по-бързо, за да спестим ценно време и усилия и на двете страни. Неприятно е и, когато събеседникът си играе с дадената му визитка, мачка я или пък я остави на масата накрая. Добрият кандидат има повишено умение за самонаблюдение и усет за такт.

Как е най-удачно кандидат да обясни "дупките" в автобиографията си?

За интервюиращия е важно дали може да се справите добре с работата и да паснете на организацията. Всеки може да има "дупки" в резюмето си - грижим се за близки, възстановяваме се от боледуване, вземаме време за личностно развитие, търсим нова кариерна посока. Ние питаме за причините и това, което търсим е честен отговор.

Опитните интервюиращи имат силно развит усет за това кога им хвърлят прах в очите. Ето защо, най-добрият подход е откровеният. Разкажете накратко какво се е случило. Нека ви споделя една тайна - ако сте били уволнени или съкратени, особено след кратък период на наемане, често причината може да не е била във вас. В крайна сметка "лошият избор" обикновено е грешка на наемащия мениджър. Работодателите имат последната дума в подбора, не вие. Така че, когато търсим информация за периодите, в които не сте работили, то е по-скоро, за да намалим риска от това ние самите да направим неудачен избор, а не да ви вкарваме в "оправдателен режим".

Разбира се, не всички интервюиращи са еднакви, но вярвам, че ако прилагате горните съвети, интервютата ви ще протичат добре и ефективно и за двете страни.

СЪДЪРЖАНИЕ НА:
Българска Конфедерация по Заетостта е неправителствена организация, която обединява експертиза на водещите компании в сферата на HR услугите в България, съчетава креативност, иновативност, модерни дигитални решения, адаптивност и отвореност към новостите в световен мащаб. Организацията въвежда и популяризира всички добри практики за управление на персонала и HR услугите. Променя и подобрява модела на HR бизнеса, популяризира услугите и възможностите на своите членове.