17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Парите не произвеждат чипове. Нито заводите сами произвеждат нещо Трябват специалисти, откъде ще ги вземат ?

Майкрон (Micron) не е гигантска софтуерна компания а гигантска хардуерна компания...

Ами има просто решение ! Произвеждайте возила без чипове, перални без чипове,а смартфони..., е мога и с" обикновен" мобилен. Още пазя старата Нокия барче ;)

Китай вече произвежда чипове по 7нм. технологии без да е купувал линия от холандците(ASML) които държат ключа за фотолитографските машини,разбира се тайванците са на 4 нм,но и това е огромно постижение,изостават само с около 3-4 г.,овладели са производство на фотолитографските машини, сами си отговорете как става този номер! А тия US млрд.са капка в морето,НИЩО За ракетите няма нужда от толкава модерни чипове,ползват се масово 200-300 нм. за които руснаците разполагат със собствена линия на тяхна територия,виж за изкуственият интелект е друго ,но там решаващо е програмния код където пак Русия и Китай са фактор

Произвеждат друг път. Успяха да направя транзистор, копиран от TSMC. Опитаха да направят нещо, обаче добивите са 0, не излизат годни чипове на подложката. Само с крадене не става. Не са и 2-3 години изоставането. TSMC произвежда сериинонна 7 нм от 2016, а самият процес е на десетина години вече. Те китайците нямат добре центриран процес на 14нм, на 7 били успели. Глупости.

за умните ракети - крилати и тн, освен 200нм чипове трябва и осцилатори и жироскопи дето малко ги внасяха от сащ досега.. ;)

Знае ти на тебе главата какво е осцилатор и какво е жироскоп

как е другари? почнахте ли да произвеждате цели проводници или само полу?

Най-големият Исторически парк в света до Варна, инвестира 300 млн. евро в екстремноултравиолетови холандски фотолитографски машини в град Ветрино и ще започне производство на 5нм линия през 2024та година за Самсунг.

Самсунг участва с 80млн. евро, а ЕС осигурява още 110 млн. евро.

Дали са по сто доларови банкноти щот не се знай кво печатане ше падне ,е тва е технология и демокрация баце ,еваларката на Байдън хем.

а тука българопитеците искали да строят цели проводници..

сащ налива в чипове, бегето налива в мутрохотели..

А откритият на първа копка от тошко преди 40 години "завод за ролупроводници а догодина за цели" все още си седи на ниво частичен груб строеж ....

Ти с това "Руско" име...правиш ли свирки дебиле??

Руска е спермата която майка ти е събрала с лъжичка от асвалта та да те има дебиле ! Павел е Българско име векове преди да се пръкне рашка говняшка !

Баща ТИ е руснак , а майка ти бляд ...за това са те кръстели ПАВЕЛ ...Дебиле!!;)

Нямам търпение да видя цените на тези чипове, и колко ще струват боклучивите айфони ако случайно се правят в САЩ. Европедалите може да вдигнат въстание ако не могат да си купят последния модел. От друга страна ще намалят спането и ще изкарат допълнително със задните си части.

Ти в педеРассия ще видиш само на кадиров резания вата :)

То скъпото е разработката, не производство. А тя разработката си е в САЩ и ЕС. Китай само сглобява.

Пътува кораб с процесори за ийфони ... от щатите до китай ? Ти майтапиш ли се ... или си малоумен ?

Жълтягите ще смучат шланга, заедно с путлерюгите и кимчетата!! Въобще в онази източна част се оформя една група смотани и сами прецакали се държави с лидерчета с наполеонов комплекс....

Шланга, ще го смучеш ТИ...Дебиле...НО..няма КАК да го разбереш ЗАЩОТО от духане Главата ти е Пълна с друго,..но не,... и със мозък!!;)

Припозна се в поста на човека и взе да асоциираш ?

Вероятно нямаш идея колко огромен е Фокскон.. Също толкова представа имаш за какви мащаби говорим в Китай.. Градове които са били 89-та като нашите села от 80-тте сега са във 22-век. Докато от Детройт и Атланта има спомен.. Също се ограмоти защо чипове не могат да се произвеждат навсякъде по света, и не е проблема желанието и инвестицията. В Тайван е концентриран 80% от производството на чипове. И като го прилапат Китайците познай къде е мотопола.. Та кой шланг ще прилапат не знам, ама за под две седмици вдигнаха болница и за 10г имат построени огромни пътища, докато ние за 50г едни 800км магистрали не можем, но пък сме горди европейци...

Не им харесва на китайчетата, искат си монопола, но още при Ковид кризата се видя, че никак не е добра идея Западните компании да изнесат производството си в Китай и всички да разчитат на един доставчик. И като спре всички увисват. Не само САЩ, но и Европа ще смени тази си политика и много Западни фирми ще върнат производството си в Европа. Дано се възползваме, а не да останем на опашката. Сега войната в Украйна, показа, колко е опасно доставчикът ти на горива да е един и да си зависим от капризите му. Много неща ще се променят. САЩ и Европа ще променят политиката си, дано не е късно. Все едно след Ковид и войната, светът ще е различен, дали по- добър или не, но много различен

Цената дали ще е конкурентна?

Разбира се ,че начин има - в Словакия се сглобяват Самсунг и LG , КИЯ и ред други марки.. В този хъб, Чехия, Словакия, Унгария, Словения има мноого западни фирми и заводи. Бош има огромен завод в Румъния.. Ние..Е ние имаме американска база, мутри, хотели и търговци.. Нищо че в Стара Загора имаше техника дори и за елементарни чипове. А относно Китай - ти би ли избрал европейска страна (ама истинска европейска) където синдикатите ще ти казват колко пари да плащаш иначе стачка, държавата ще те дои с данък и цената на продукта ти като себестойност ще е висока, тоест много трудно продаваема. Айфон , производствено излиза към 130-200$. А се продава за 1200.. За дребна електроника да не говорим. Например тия "елитни" малки фритюрници на делонги и филипс дето работят почти без олио (мисля еър фрайър ги именуваха) в мрежата в европа са по 50е, за бг пазара са по 90тина лева, в алиекспрес (Китай) са по 12е!! Разни джапанки за по едно лято щом ти ги продават за 5лв у нас и са с доставката от Китай, колко мислиш ще са ако започнат да идват от Германия? Чипове - тогава всяка пералня ще е поне със 150-200лв по скъпа и т.н..

ме кара да попитам - руснаците имат ли канализация масово извън масква и ленинград ?

Тези като се напият, пълнят крачолите.

Ако мислиш ,че немци, англичани, ирландци, финландци са по-различни.. ама мноооого се лъжеш. Просто в европа е пълно с евтини работяги от бг и другите бивши колонии, които понеделник заран чистят лайната на тия същите.. И не ти го казвам като някой чул по радио точката а бил в почти всички страни в Европа без Исландия и Черна Гора ...

и най-модерния чип мога да го скапя с един безмислен цикъл! :)

Както си си скапал твоя чип...нали?!

Путкин подписа деблокирането на един милион рубли за производството на телевизори Електрон ц380 дб

Да вземе да си инсталира два-три чипа, че да не се ръкува с въздуха, излагаме се :))

Май на китайците им спряха кранчето да крадат технологии.

Само да припомня, че след предното ограничение дръпнатите се изтреляха. Явно още иска да ги изстреля напред. Европа и САЩ не разбраха че не могат да произвеждат, освен да пакетират.

Пламене, личи си, че работиш в сферата на строителството или туризма, идея си нямаш какви ги плещиш.

И кво произвежда Европа/САЩ в областта на супер високите технологии я кажи? Платки ли произвеждат нещо многослойни? Унимикрон, ДСГБ, Рейминг Тех - нещо да ти говорят - топ 3 производителя на ПЦБ-та. Всичките са в Китай. Или чипве произвеждат? Кой има 5 нм тех? Че дори корейците нямат 7 (един от най-сложните чипове правени - гпу-тата за нВидия беше на 8 нм тех на Самсунг, щото нямат по-добър). ТСМС праскат на 5, че и надолу отиват. Запада имат едни Интел, дето с мъка докарват 10 нм (горе долу физически еквивалент на нещо като 7). Да оставим настрана това, да речем ще построят заводи, ще развият тех. Кой ще работи бе аланкоолу? Западняка ли ще го натикаш в огромните хах-тех фабрики от сутрин до вечер? Е, може...ама за 2 торби пари повече от китаеца. Да не говорим за работните навици на едните и на другите. То тия от онова поколение, по време на студената война, дето бяха научени да работят вече аха аха си заминават или имат само бегли спомени. Сега всичките са специални снежинки и искат да работят в метавселената... Абе...идея нямате какъв каиш го чака запада, ако Китай реши да се инати. Трудните времена раждат силни хора, силните хора раждат лесни времена, лесните времена раждат слаби хора. Запада си мина лесните времена, и се напълни със слаби хора...

Аха нали се сещаш че говориш глупости. Производството е в Китай но технологиите и патентите не са там. Това ги боли китайците. И след тези 52 милиарда ще се появят още 152 милиарда и след 5 години палачинката ще се обърне. Затова китайците са унили - ако не бе войната да покаже че нито Русия нито Китай са елемент от цивилизацията нещата щяха да са загубени. Но сега има отрезвяване и преосмисляне на политиките. Това е като със хиперзвуковите ракети предимството е до време.

Опаковките бе педал, произведено Тайван, Виетнам.... пакетирано в чайна

Добре са пакетирани. Нямам забележки.

Чета и не вервам на ушите си: Палачинката, полека-лека, се обръща - Лани си поръчах от Али баба кран за кухнята, дето се пуска с докосване - ами дойде от Германия; Наскоро си поръчах ножчета за ел. самобръсначка - дойдоха от Щутгарт. Китай стана "икономически тигър" по волята, с парите и технологиите на САЩ. Дали и занапред ще е така - предстои да видим.

А в същото време Путин разписа декрет че ползването на външни тоалетни във величественото государство ще се намали от 50% на 49.9% в следващите 10 години... Да живей Путин!!

Тия пък да не видят нещо от Украйна.

Тия милиардите ги нямат за нищо! Абе скромни са, кво му пречеше на Байдън да подпише закон за 152 милиарда? Или печатницата няма да смогне, знам ли?

Сега ще има нова вълна на изтичане на мозъци и квалифицирани специалисти към САЩ. Затова те са най-напредналата високо технологична държава, защото създават условия за развитие и прогрес.

Те ги събраха от фармацевричните компании дето продаваха задължителни ваксини за ковида! Всичко е навързано

huawei примерно цепи яко ко искате да знайте

И 1 трилион да дадат в следващите 10 години нямат никакъв шанс. Който разбрал, разбрал, който не е да сяда да чете.

Китайците са поне 10 години след американците и няма да могат да наваксат. Без американски технологии, Китай е гола вода. Да, изпуснаха ги и напреднаха доста, но все още са дърводелци, които се опитват да се съревновават с бижутери.

е ти четеш и не схващаш нищо обаче.... е що за слаб изостанал чип си, нали ти пишат че отпускат пари за да не изостанат от Китай защото вече са назад било квото било вече ситуацията е друга Китай води

Капка у локвата.... Ама важно е да се презентира като 50 танкера от САЩ с втечнен газ.... Ай сега тая за червената шапчица. Вече съм ги гледал тея филми.

Китайската IT индустрия отива при Huawei... В историята.

нищо смешно тук - китайците развиват една от най-популярните линукс дистрибуции - красивата, шарена, мощна и пълноценна deepin. просто напишете в youtube deepin и ще ви стане гадно за какво толкова години сте давали по 10-20 кинта на кварталните ХАКЕРИ да ви пляскат пиратски Виндовс на домашните машини. Идея си нямате за какво противоборство и какви пари в тази битка става дума... Huawei бяха първите, които успешно се отърсиха от всичко патентно-зависимо и тепърва чакайте от тях чудесата. Останалите им колеги ще ги последват веднага.

Прекрасна новина за демократичния свят и ужасна за ваните комунисти.

Така се прави. Не като европейците да дават за крадене милиарди на боковци , депесари , ганьовци и малмалигари да влагат стотици милиарди в северни потоци да развиват газовата индустрия на московцитр , а те самите един терминал да забравят да си направят , да не говорим за чипове. Накрая без чипове , на студено , а ганьовците враждебни. Пълно малоумие.

А, оня безаналоговия… Клетия, пак са го пренебрегнали да внесе малко мъдрост!

Causa perduta

Има обаче подробности - който ще взима субсидия , не трябва да открива и/или разширява производствени дейности в неприателски страни ! (разбирай Китай) С други думи , печели Intel , а губят Тайванците . Целта отново е американски монопол ! Т.е. не е добро .

Купувал съм американска електроника и китайска,която е копирана от американската,всякакъв вид техника и американската е 100 пъти по надеждна и качествена,докато китайската се чупи често,все има някакви дефекти,все нещо не са доискусорили,но се учат и напредват,вече не са онези уреди,които траеха по няколко седмици и горяха,но все още са по зле от американските в пъти... Китайците крадат американските технологии и явно сега американците са решили да сложат край на това крадене. А ние българите,какво правим,освен да крадем парите на ЕС,поне една технология откраднахме ли?!?

ДА СЕ ГОТВЯТ ЗА ДЕНАЦИФИКАЦИЯ И ДЕМИЛИТАРИЗАЦИЯ!

Че те всички компании за производство на чипове са американски с изключение на TSMC, която е тайванска. Просто Интел, Нвидия, Майкрон, Тексас Енструментс, Броадком и останалите, ще си изместят производството от Китай обратно в САЩ. Апъл и Тесла така или иначе затварят заводите си в Китай. Милиони китайчета ще останат безработни.

Те за това в щатите правят чипове на 12 nm, а китайците на 7 nm и по-малко. Всеки грамотен може сам да се осведоми...

Що, Тайван не е ли част от Китай… Пиша ти 2 по география…

А така , а Европа да стои на студено но да купува оръжие от сащъ !

Ами Европа си похарчи парите не да развива чипове и отбрана , а да се опитва да налива в пустото - да променя и развива ганьовци , резаци , балканци и комуноиди, резултат нулев. Европчипът е нещо бъгнат.

В топ 10 производители на чипове, 3 са европейски. Останалите са американски, японски и корейски. Всички европейски имат собствени фабове и не зависят от никого. Ма вие си дрънкайте глупостите.

В топ 10 няма нито един европейски проиьводител. Скоре няма да има и в топ 1000

Ей тази капша всеки я ползува да потвърди коментара си Капшата е на гугъл - и познайте -всяка щтракване с мишката от ваша страна е осигурен достъп до вашия комп и ваште лични данни които се събират - познайте къде

Тази година полупроводници, догодина - ... ;-))

Америка - Америка - - - Вече не е мечта нито притегателния център Напълно се компрометираха във всяко отношение - - - И тези чипове - ще бъдат като тях лицемерни - - - и заложени с вируси и шпионаж

Някой задал ли си е въпроса - защо майкрософт продават Уендолс а тяхните сървъри са на Линукс

принцип си прав, но само толкова. Предимно FTP-сървърите на MS са под SCO Linux, и все по-голяма част от WEB-присъствието им се подава чрез nginx. Всичкото това благодарение на дългите години съдебни дела м/у МС и Santa Cruz Operation, притежаваща пълен Unix License, както и трудно изброими техни патенти в тази област. Накрая се стигна дотам, че МС купи от тях този UNIX License и след сериозна работа над него го подари обратно на SCO. Оттогава насам, двете фирми са първи дружки и действително се чудя - що във Википедия още ги мързи да напишат - кой кого притежава. Но това не е наша работа. Колегите пределно добре знаят за апетитите на МС в областта на Линукс и Юникс, както и че последните две версии на Windows дори имат вградени услуги (да си го наречем почти пълноценен bash shell) за конкурентните ОС. Така че - явно Байдън сериозно изостава с този подпис - отпуска некакви си 52 милиарда (от техните денонощно печатащи се хартийки), докато само Микрон декларира намерения да пръсне 40 милиарда хартийки. За МС по-добре да не говорим, вероятно отново ще ни учудят така, че няма да можем да си кажем малкото име... Дано да е в добрия смисъл ;)

пропуснах да отбележа, че nginx - static web server/load balancer/ Phusion Passenger modules application server/proxy server е създаден от Игор Сисоев. Мда, руснак......

Много добро решение време е жълтурите и ватенките да бъдат изритани в периферията на света. Дано със тях да изритат и българските русофили предатели и родостъпници.

Путин подписа zакон осигуряващ 1 трилион рубли Zа проиZводството на 500 милиона броя високотехнологични ушанки и партенки

Ето какво са търсили демотратите в имението на Тръмп. Явно са намерили плановете му как ще направи САЩ отново велика и бързат да ги приложат, ама със скромните 50 милиарда. При 6 трилиона които са напечатили в последните 2 години 50 милиарда е абсолютно нищо. Още повече че на сайта на Интел до скоро стоеше банер на който пишеше че Интел ще инвестиран в ЕС (Германия и Испания) над 40 милиарда евро в заводи и резработки. Сега са го махнали тоя банер и са се присламчили към хранилката. То ЕС така или иначе фалира без енергоресурси от Русия и такава инвестиция вече не е целесъобразна Китайците явно няма да има как да крадат лесно технологиите на американците и затова говорят за студената война.. Като си направят завод в САЩ краварите могат да унищожават заводите в Тайван и това явно го схващат Китайците и затова така ревът Като се разделят икономитике на САЩ и Китай Китай няма да е вече сред първите, както е сега заради икономиката на САЩ, която сега си я пишат за тяхна

Да са им живи и здрави.

Ама, какви са тези субсидии колеги?! Нали такива има само при простите комунисти? Ние сме за чист пазар, или не сме? Или това са празни приказки за глупаците?

ПРост комунист, бедни сте и ще сте! Не мъчете другите!

Не си разбрал другарю и като цоциалистически човек мислиш с твоите критерии. Няма субсидии но тъпанарите от дирник които с недоучени като тебе така са го превели. Става дума за пари за грантове които се контролират от националния фонд за научни изследвания. Да те светна как става - фирма Х твърди че може да направи продукт У за определен брой месеци и иска финансиране. Кандидатства ако спечели фирмата получава финансиране което е преценено за разумно от фонда а не това което фирмата си е пожелала. Всяка година се отчита резултата и при неуспех парите с лихвите обратно във фонда. Продукта е собственост на научния фонд. Не е като в България не е…

Това е Пазарна Икономика по американски , а също и по Еврогейски. Може да се добави: Свободен пазар и свободна конкуренция. И малко екология, за цвят.

ма кои са тез москали и китайските им приятелчета оризоядите ве ! просто едни аналогови крадци на технологии и копипействане ! пускам тук информация , кво става в света на технологиите и кой е тоталния господар там , който може да задуши всеки москал или оризояд , ще ги върне в аналоговата ера : ИЗБУХВА ВОЙНА НА ГЛОБАЛНИЯ ПАЗАР НА ЧИПОВЕ След началото на специална военна операция в Украйна, тайванската компания TSMC спря да доставя чипове на Русия Думата чип в превод от английски означава „бучка, бучка, малко парче“. Картофеният чипс и името на известния гризач от американската карикатура идват от същата дума. Чипът е интегрална схема, тоест програмируем модул, който има собствена памет и логика. Можем да кажем, че чипът е примитивен микрокомпютър, който извършва редица прости операции. Основата на всеки чип са полупроводниците и транзисторите, които реализират логиката на неговата работа и позволяват на чипа да се съхранява определена информация. Е ТЕ ТВА МОСКАЛЧЕТА ГО ПРОЧЕТЕТЕ МНОГО БАВНО ЗА ДА РАЗБЕРЕТЕ КОЙ КАРА СВЕТОВНИЯ ТЕХНОЛОГИЧЕН ВЛАК : „Контролирането на производството на чипове през 21-ви век може да бъде еквивалентно на контролиране на доставките на петрол през 20-ти век. Страна, която регулира този процес, може да удуши военната и икономическа мощ на други държави “ , пише кръстникът на Силиконовата долина Стивън Бланк на военния портал War on the Rocks . Обемът на световния пазар на полупроводникови устройства през 2021 г. възлиза на 555 милиарда долара, което е с 26,2% повече в сравнение с 2020 г., а обемът на пазара на потребителска електроника е над 1 трилион долара. Докато пазарът на петрол и газ расте със среден годишен темп от 12,3%, чиповете вече се наричат ​​"новото масло". Най-големият производител на чипове в света е Тайванската държавна корпорация TSMC ( Taiwan Semiconductor Manufacturing Company ), която заема 55,9% от световния пазар на договори. В допълнение към него в Тайван успешно работят производители на чипове като UMC (8,5 процента от пазара), ProMOS , Winbond и редица други, което прави Тайван световен лидер в производството на полупроводникови микросхеми. Изразът „производител по договор“ означава, че предприятието работи в тясна връзка с други промишлени фирми, които се интересуват от продукти, произведени в неговите съоръжения. Практически всички световни фабрики за високотехнологични продукти се интересуват от тайванските микросхеми, независимо дали става дума за производство на автомобили, самолетостроене, изработка на инструменти или сглобяване на компютър. Според DigiTim es усилията на TSMC и други тайвански производители да разширят собствените си мощности ще позволят на острова не само да запази господството си на световния пазар, но и да го увеличи. Чиповете, които TSMC произвежда, присъстват в почти всичко: смартфони, персонални компютри, таблети, сървъри, базови станции и игрови конзоли, интернет на нещата, цифрова потребителска електроника, автомобили и почти всички оръжейни системи, създадени през 21 -ви век. Около 60% от чиповете, произведени от TSMC, са произведени за американски компании. ЕЙ ТВА СЪЩО ГО ПРОЧЕТЕТЕ МНОГО БАВНО И ВНИМАТЕЛНО , ЗА ДА ВИДИТЕ КОЙ ДЪРПА КОНЦИТЕ И КАЗВА ТОВА ДА ТОВА НЕ , ЗАБЕЛЕЖЕТЕ КОИ И ЧИЙ СА ФИНАНСОВИТЕ ЧУДОВИЩАТА КОИТО КОНТРОЛИРАТ ВСИЧКО : Тайвански компании създават чипове, използвайки технология за екстремна ултравиолетова литография ( EUV ) на съоръжения, наречени степери, които се произвеждат само от една компания: Advanced Semiconductor Materials Lithography ( ASML ) , разположена в холандския град Велдховен. EUV технологията е разработена за първи път в американската Ливърморска национална лаборатория в процеса на подобряване на системите за ядрени оръжия. Акционерният капитал на ASML се контролира от американските финансови чудовища Black Rock , Fidelity , Morgan Stanley и британския инвестиционен фонд Capital Research and Management Company . машината - установката за EUV струва повече от 120 милиона долара и тежи 180 тона. Дори на тази цена ASML продуктите са на линия от години! В края на краищата годишно се произвеждат само няколко десетки такива машини. Днес ASML продава машини само на пет производители на чипове. Трите най-големи - Taiwan Semiconductor Manufacturing Co , Samsung и Intel - представляват почти 84% от бизнеса му през 2021 г. TSMC изчислява , че притежава 50% от всички машини за литография EUV. „В продължение на няколко десетилетия, в отношенията между Съединените щати и Китайската народна република (КНР), най-важният въпрос, подхранващ противоречията между двете държави, е Тайван, тази историческа част от обединен Китай, който се отдели от своята континентална част след Световната Втората война “ , отбелязва професор Валентин Касатонов. Търговската война между САЩ и Китай, която се разви през последните години, не можеше да не повлияе на конкуренцията в производството на чипове. Американците се заеха да заграбят целия световен износ на чипс, където Тайван е абсолютният световен лидер. В началото на 2020 г. САЩ започнаха да бликат със санкции срещу китайските ИТ гиганти Huawei и ZTE . През май администрацията на Доналд Тръмп нареди на Министерството на търговията на САЩ „стратегически да блокира придобиването от Huawei на чипове, които директно използват американски софтуер и технологии “ . Решението е насочено специално към TSMC, който е основният доставчик на усъвършенствани чипове за Huawei. В резултат на това TSMC спря да приема нови поръчки за чипове от Huawei. На американците им се стори, че това не е достатъчно и те извиха ръцете на островитяните, принуждавайки ги да построят завод за производство на чипове в САЩ. През май 2020 г. TSMC обяви изграждането на фабрика на стойност 12 милиарда долара в Аризона, където ще произвежда някои от най-модерните чипове. През 2018 г. холандското правителство предостави на ASML, лидер във фотолитографското оборудване, лиценз за продажба на най-модерната си EUV литографска машина на Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC) , най-големият производител на полупроводници в Китай. Администрацията на Тръмп оказа натиск върху Холандия да блокира сделката. Тогавашният държавен секретар Майк Помпео лично лобира пред холандското правителство за това решение, като запозна холандския премиер с таен доклад на американското разузнаване. Натискът подейства. Холандското правителство не поднови лиценза за износ на ASML и машината не беше изпратена в Китай. През февруари 2022 г. ASML заяви , че подозира китайската стартираща компания Dongfang Jingyuan Electron в нарушаване на нейните права върху интелектуална собственост. По-рано друга китайска компания, XTAL , също беше обвинена в кражба на интелектуалната собственост на ASML и загуби дело в САЩ, което нареди на китайската компания да плати 845 милиона долара на холандците.

толкова глупости си написал дето не разбираш...А иначе първия спътник и първия космонавт са от страната без чипове СССР -ха ха ха.Да ви имам промития мозък.

Но това, което е постнал е вярно. Първият космонавт е карал на радиалампи и е от СССР, да. Първият човек пък се е катерел по дърветата и е ядял банани.

И сега им бият оръжията,някои от които са с лампи за по голяма устойчивост, ама понеже си говедо произведено след 1989-та гоина няма как да ги знаеш тези работи.

На лампи за по-голяма устойчивост.... на какво бе дивеч. С технология от преди 1960 къде си тръгнал, виж, че с 10-ина камиона с HIMARS с GPS насочване им подпалиха гъзовете на руснаците. На слука с лампите.

добре че ще си умреш глупак и няма да го предадеш на някой друг

Какви китайски технологии в областта на чиповете, че не разбрах????

Пак ще крадат като за последно американците и накрая постепенно жълтурите ще ги надминат въпреки 52 млрд.Щото жълтурите мога да цакат с 100 млрд и да вземат най-добрите специалисти...

Да бе да, иземигрираха се специалистите от свободния свят право в Китай. Я марш да хващаш метлата вместо да врещиш тук,. да има някаква файда и от тебе.

Знаем че си просссззддт няма нужда да го потвърждаващ с всеки пост. Има го из технологичните сайтове, чети а не пиши глупости в дира.Ч на изборите заради малоумници като тебе "демократите " ще имат -10% ха ха ха т.е. ще иима хора гласували против тях.

Тъп си като манастирска мишка

Това е имаме пари, но имаме и конкуренция Тайван.. трябва да "премахнем" пречката за усвояване.. Баси тази деменция... прави простотия след простотия

Проблемът с Тайване китайската опасност, без нея бизнесът си върви прекрасно. Щатните руски врякалници разбира се си врещите каквото и да се чуе.

Да ви подсетя , че Китай има смазваща програма за 250милиарда ш.д. за производство на процесори.. Скоро ще ви бият , защото на запад всичко се краде .. А пък в Китай и убиват за такива кражби..

То така става тая работа. Тия процесори с йероглифното си писмо ли ще ги документират. А и нали разни партийци решават какво ще се прави, ще се хвърлят да копират масовите - и умишлено скопени - архитектури като АРМ и x86.

с подписването на закони в бг щехме да праим най яките чипове на света!