България трябва да изчака с влизането в еврозоната

Доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания на БАН пред бизнес подкаста "Какво мога парите?"

Обратно в новината

Коментари - България трябва да изчака с влизането в еврозоната | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Приятели, Във връзка с организирането на: РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА ЛЕВА имаме нужда от вашата подкрепа! Ако искате да се включите като доброволец за събиране на подписи ни пишете на: [email protected] Ако искате да подкрепите референдума с подписа си следете кога ще стартира кампанията по събиране на подписи във Facebook страницата на референдума: https://www.facebook.com/evroreferendum Скоро ще имаме и сайт! Нужни са над 400 000 подписа събрани за 3 месеца, за да има референдум. Подписката няма да стартира преди намерим поне 2000 човека, които да събират подписи! Имаме нужда от помощта на всеки от вас!

Ганьо пак разбира от всичко. Неграмотници ми се изказват по теми, от които нямат и хабер. А който не ще да е в ЕС или в нато - да заминава за северна корея

Първо трябва да има Референдум за ЕС и Нато. Пък после, ако тези два минат , може да има и за Евро-то

Ей, изчезвай в раша, червен боклук

Почти 500 коментара по тема от която разбират навярно 20 човека от форума, при това частично. И пак ясно разделени на комундета и еврогейове. Няма полза от такова дрънкане пичове, решението трябва да бъде взето от компетентни лица, разполагащи с всичката информация, необходима за това. И ефектите са многопластови и сложни, не са за тролове.

Сарийски = Мангъров 2. Аман от тъпанари, работещи в БАН.

И в какво сбърка Мангъров? Ако го бяха слушали щяхме да имаме омега вариант още в началото на 2021 и нямаше да имаме нужда от поробващи фондове за възстановяване.

Само да споменем, че Стив Ханке и Джефри Сакс подкрепят всичко казано от Сарийски, пиша ви го преди Русофобите, дясно-бесните аталантици и НПО слугите да почнат да ни обясняват, че доцентът е Путинист :-).

Стив ханке да си гледа работата.американците твърде много се бъркат където не им е работа.

Този мъж трябва да е едновременно -президент, министър председател и директор на БНБ. Мъдър човек и мъдри мисли.

Мъдър човек , викаш……ха ха ха

Не се присмивайте. Той работи в БАН. Има информация, която и други политици, специалисти, анализатори, експерти я имат, но те НЕ ВИ Я КАЗВАТ, защото ако ви я кажат, никой, никога няма да иска ЕВРОТО. А ЕВРОТО, не е само монети и банкноти. ТОВА е план на ЕВРОЗОНАТА, който включва права и задължения. Правата са много малко, но ЗАДЪЛЖЕНИЯТА СА ВСИЧКО!!!

Великобритания се превърна в една от най-бедните страни в Западна Европа, пише The Atlantic. Заради погрешната политика на последните консервативни правителства и предпочитанията на електората страната се затвори от света. Това доведе до катастрофа в икономиката. The Atlantic: Великобритания стана една от най-бедните страни в Западна ЕвропаПоследните няколко месеца бяха много трудни за Обединеното кралство. Цените на енергията растат. Инфлацията в страната надхвърли двуцифрено число. Най-дълго управлявалата от всички монарси кралица почина. Премиерът с най-кратък мандат в историята на Великобритания подаде оставка, отбелязва изданието.

Само според дойче Веле.

За тоеа хората от цял свят бягат в Англия и никой не се връща.

Нито еврозоната, нито Шенген - и двете са смъртоносна отрова за България. С единия ще платим дългa на по-богати от нас, с другия ще си прибереме нелегалните емигранти. Политикът, който го приеме, трябва да влезе зад решетките.

50+

Няма ли начин да се направи референдум за влизане в тази еврозона? Имам чувството че на сила се натискат нашите управляващи да ни натикат там.

Не е "демократично" да се правят референдуми по такива чувствителни теми като тази, за ЕС и за НАТО, защото резултатите няма да се харесат на евроатлантиците!

Референдумите ги потискат от Брюксел. Изобщо, чиновническа демокрация.

До пролетта този джендърски союз ще св е разпаднал. Наште смешници обаче правят плано да влизат в него. Продажни копелета. И стига с извинението, че така им е заповядано и нямат избор. На площада, публично един по един….. и ще де оправят нещата

++++++++++

Така са заповядали на предателите от "евроатлантическото мнозинство" методично да загробва България!!! Всички козяшки пепеляшки ежедневно демонстрират анална охота и желание за представяне като по-по-най-мис евроатлантичка!!!

! ! ! ! !

Спомняте си фалита на КТБ и си помислете за това ако бяхме в еврозоната дали щеше да се допусне. Не е въпроса колко е стабилен лева,а кой управлява капиталите ни в банките и как. Такива като Цветан Василев нямаше да могат да крадат.

Греда! КТБ беше убита с вестник. А Фибанк спасена от по-тежко положение. Виновниците са дебелото момче и Боеко, които присвоиха активите на акционерите с поставени лица и фирми. По-нашите вложители получиха информация да изтеглят парите си, а масовите вложителите бяха за жертвоприношение. Мутрите са си мутри и след сто години и сто статии в купени медии.

Абсолютно, е прав доцента! Същата работа e, и със НАТО! Ще влезете във ЕС , но ПЪРВО трябва да сте член на НАТО , а щом си член на НАТО ще купуваш Ф-ки 16 от Америка, и ще пращаш войници да воюват във война,... която Америка е започнала !!;) НАТО, ще монтират ракети и правят американски бази във България ...ЗАЩОТО ,..щели да ни ПАЗЯТ ????? ОТ КОГО, ще ни ПАЗЯТ...от Русия ли ???;) Нахуй сме, им нужни на руснаците, Ако, им бяхме нужни...ТЕ никога нямаше...да ни дадът на Запада ....на тях им е достатъчно , че Атомната ни централа е тяхна,.... и Рафинерията !! А населението ни, което ОСТАНА е колкото Един квартал на Москва ! Доматите които им продавахме, си ги Купуват от Турция...че дори и на море ходят вече в Турция !! С това Евро ...ще станем също като гърците преди 10 години ...голям кур ще ни Набият и то.... с 200!!;)

Да ти серем у устенцата

Мамицата, ти долен педал , ще те праскам с 200 в дупарата и после ще го напъхам в устата ти !!;)

Вкарването ни в ЕС от една шепа хора доведе до най-голямата катастрофа за България през последните 100 год. Днес обиколих 3 села и резултата е 1 човек и 1 куче. Пустош обрасли и съборени къщи а тук ни занимават с някаква чужда валута. Търся 50 адвоката на доброволни начала да заведат 2 000 000 дела срещу държавата за обезщетение за последвалата катастрофа / икономичеса , демографска........../ от "членството" ни в ЕС.

А ти що не си седиш на село, а допринасяш за обезлюдяването му?

Не е една "шепа хора", избирателната активност през 1997г е почти 65%, от тях първата партия получава 53%, в парламента от 5 партии, 3 са евро ориентирани, т.е. 65% от гласувалите тогава са за влизането на България в ЕС. Така че другарю, народа е пожелал така!

Малее, човек - много си зле. Ти вярваш ли, че с някакви мерки можеш да накараш неколко милиона човека в съвремието да си стоят по селата и да копат царевица за 500 лв. месечно, когато ако станат продавачи в Лидл (т.е. за напълно некмалифициран труд) кще вземат три пъти повече. Малко се е променил света. И да - младите не искат да гледат деца. Ама това започва от соца. Задължителните две деца бяха при соца. провери - по царско време семействата са били с по четири - пет деца.

Предлагам на всеки да пусне един google и да провери този "доцент". Мен лично ме изненада, че се появява в пространството в последната година, съвпадение- едва ли. Разпространява откровени лъжи и е проводник на вредна за България политика. Странно, че никой не взима отношение, все пак той наистина работи в БАН. Кой му плаща, освен ние данъкоплатците, едва ли ще разберем, но явно някой има интерес.

Ами този доцент е един от най-умните хора в България, освен това е родолюбец! Бас хващам, че вие сте реститут, НПО слуга или нещо подобно, при всички положения не можете да му стъпите на малкия пръст. Освен това чакаме да му чуем биографията, но веднага след това ни кажате нещо и за вашата. Вие сте НИКОЙ, Смешник :-)!

Много агресия, другарю, присъщо поведение за човек с ниска култура и образование или платен трол. Моята биография не е важна, защото аз не се опитвам да манипулирам общественото мнение чрез медиите и да прокарвам чужда пропаганда с цел дестабилизиране на страната, без нито един икономически обоснован довод, което е доста странно за доцент по икономика работещ в БАН.

Хич не е странно, че никой не взима отношение. Апологетите на еврозоната не могат да му оборят аргументите, затова си траят, въпреки че им бърка в здравето. Защото едно е да крещиш "путинист" и "рубладжия" или да разтягаш локуми за "проевропейската ориентация", друго е да водиш аргументиран спор с умен и знаещ опонент.

Който се натиска за еврото е свободен да ходи да проституира и загробва семейството си в евроГейЗоната!!!

Гордея се с всички българи, които подкрепят собствената си валута - лева. Онези, които искат евро, да се откажат от родителите си, да се кръстят с чужди имена, да напуснат родината, да говорят на чужди езици и да се радват на еврото...

От собствената си валута и некъдърни и крадливи политици се спасявахме преди 25 години с валутен борд. Тогава също много мутри врякаха, подкрепяне от някои неграмотници, щото валутния борд щеше да им спре краденето. Сега с фалите на КТБ се доказа, че мутрите нямат нищо против да продължат да крадат. Приемането на еврото ще ги изолира и предотврати такава тендинция, защото надзора над банките ще реализира ЕЦБ, а не БНБ, която отдавна е пробита по линия на политическо влияние. Всеки, който е против еврото за сметка на "великия" български лев (който чрез борда е вързан именно към еврото) е или заинтересуван, или трол, или уникално тъп.

Не е нужно да си завършил икономика или финанси, за да се сетиш за простата логика, че няма причина да си сменяш валутата, която работи добре от 25г. в условия на икономическа криза, инфлация (а вече и рецесия), война, и т.н. Но политиците не следват логика, нито се опират на нечия експертиза. Те следват единствено ангажиментът са поели, за да изпълнят задачата в срок.

Ние и сега сме в Еврозоната, след като сме във валутен борд и сме вързани за еврото. Проблемът е само в това, че крадливите и корумпирани политици и висши служители за да харчат откраднатото в другите държави членки на ЕС ще трябва левчетата да ги превалутират.

Нямало свестни хора в България? ... Нямало специалисти? ... Пълно е, ама едва дишат от глисти и паразити джендърски!

Не само еврото ще поемете, ами и дигиталното такова! И тогава, който не слушка, нема да папка!

Най-добрият финансов експерт в България - доц. Григор Сарийски

Аз съм американска подлога, затова мразя руските диваци. Освен това съм сатанист, ваксър, глобалист и любител на руски педерасти с големи халки.

Ти си просто един тъпанар. Нищо повече

само една дума за да се опишеш какъв си еврогеец.

Малоумен си да 18 годишен . Но прост си цял живот . Гяура си е гяур . Той не разбира , че може сам да решава съдбата си . Него винаги някой трябва да решава за него . Като ти вземат и парите , какво остава на българина . България изчезва .

Стив Ханке и Джефри Сакс също ли са тъпаци ? Или може би - русофили ?

Не не са тъпанари, но те са си просто американци и не им пука за еврото, а най малко им пука за лева!

В другата тема - за приемане на еврото, 450 коментара ругаят Пеканов, тук пък 400 коментара и сума ти недоволни от противоположното мнение. Гигантски процент от българите освен да мрънкат и да се присмиват друго не могат.

Помийски, ама синчето сигурно я учи, я работи в същата тази еврозона, а? Ти лай, лай ...

Най голямата обида е да наречеш някого "русофил".

Да не се наложи да се обърнеш като фурнаджийска лопата след няколко години.

Голям залък лапни , голяма дума не казвай, но никога не съм се обръщал като фурнаджийска лопата по тази тема!

Още ли не сте го обявили Сарийски за Копейкин, бе пичи въшки? ... Набримчи ли ви жартиерите! ... Ханке вече го канселирахте май, а?

Няма държава, влязла в еврозоната и да не е по-добре от преди Разни партийни мумии като този, дето нивото му е като на дядовците в кварталната кръчма.... да с лаят....

Ако е така : Защо "евреите" Чехия и Полша от бившите соц страни не са в еврозоната ? Защото нямат интерес - това е отговора !

МЪРША! Дсния, Унгария, Полша, Чехия и т. н не са приели еврото и викаш живеят зле а? Сородидна мършо мри. Хвърли се от някоя висока панелка в Люлин.

Ще те помоля да подкрепиш казаното с факти-цифри. За начало искам да видя какъв е външния дълг на държавите които са в еврозоната и какъв е бил преди влизането им!

Уффф, откъде ги намирате тия доценти и как са станали такива е въпросът? То бива тесногърдие, ама такова тесногърдие у доцент е рядко срещано. Вторачило се то в дълговите книжа на 3 държави и на база на това прави заключение, че трябва да се изчака, а не говори за ползите от еврозоната, които многократно надвишават неудобствата... То и слънцето си има недостатъци - магнитни бури, УВ лъчи и т.н., ако искате да го спреме или да изчакаме малко с влизането ни в деня и да си стоиме в нощта...

може да сравняваш слънцето с еврото бе тъпан

Ясно е че запада се бязиря на непрекъснато разширяване ясно е че без такова той ще се разпадне също тяка е ясно че ЕС е стигнал почти предела на възможността си да се разширява. Ясно е че вече няма как да приеме Украйна за Рувия да не говорим ядно е също че няма как и да победи Русия.

Само,че няма кой да го слуша.Ако беше толкова добре в Еврозоната,то чехите дето им викат Евреите на Европа,шега до сега да са влезли в Еврозоната.Ние българите вече сме парени,когато нямаше валутен борд,се теглиха големи заеми и едни хора много забогатяха,а другите болшинството обедняха.На всяко правителство му се иска да тегли големи заеми и първите години ще викаме Ихо,а после наследниците ще са на тъмно и Тихо.Я по добре да си стои валутния борд и да не плащаме дълговете на Италия,Испания и Гърция.

Ние от трол-сдружението по финасови интереси "Млад русороб" си искаме в зоната на рублата. Иначе с България е свършено и ни чака страшна инфлация...

Ако приемем еврото нашата БНБ няма да има контрол върху печятането на левове.Тоест заплатите ни ще станат константни без промяна с десетилетия.

Точно така е освен ако не теглим заеми тоест да влезнем в дългова спирала и да станем като другите задлъжнели държави

УмноТУ си е умнУ---що е ЛЕВ ,що е ЕВРО ---всьо равно. ,,Ако приемем еврото нашата БНБ няма да има контрол върху печятането на левове..." ???

Сарийски е умен човек, но за жалост политиката ни се води от неуки хора

ти умен ли си? явно се мислиш за такъв, като и мнението си за адекватно

Дори не можеш да пишеш правилно на български.

Не мога да разбера защо ХО викат тоя за интервюта. Бе трябвало да са разбрали досега че тоя е пълен некъдърник Пт всички глупости дето е изговорил по медийте досега. Анан от такива вече! Викнете някой стойностен човек!

4-тият им е, че никога не са решавали първите си 3. Дори не са помислили. Само говорят за проблемите на не-банаджиите. На някои им се получава авторитетно.

Тоя много .....красив, бе. И акъла му толкова.

Аз съм американска подлога, затова мразя руските диваци. Освен това съм сатанист, ваксър, глобалист и любител на руски педерасти с големи халки.

Кефи ме едно изказване на великата Маргарет Тачър в която казва "" Британия няма вечни приятели, има вечни интереси!". Бъдете истински българофили!

Това е казано мнооооооооооооооого преди Марги да се появи в политиката!

Не съм казал, че тя за първи път го е казала, а това, че тя през целия си живот безрезервно го е отстоявала!

точно, защото сме българофили, си даваме сметка, че най-доброто за България е пълното членство в обединена Европа. без нея няма пазари, няма взаимопомощ, няма свободно движение. не сидал нито едно конкретно предложение как да си гледаме интереса, само лозунги

Малийй, това Швейцария и Норвегия как изобщо ги има още на картата на Европа, Великата Британия да я споменавам ли?!

Чета някой коментари с руска, американска и т.н. насоченост. Хора забравете я тази изостанала и банкрутирала Русия. Нейното бъдеще е толкова тъмно! Реалността е че сме в ЕС, НАТО. Сега сме приятели със САЩ, Канада, Австралия и много други демократични държави. Бяхме заедно с руснаците 45 години и нищо не прокопсахме! Крайно време е да се оттласнем от дъното - да изгоним комунистите и крадците от държавния апарат и да влезем в Шенген и Еврозоната! Нека гледаме към богатите страни от ЕС а не към скапаната Азия!

Уникален ТЪПАК!!! Като си подхванал (не)азиатска Русия продължавай нататък - Китай, Индия, Корея, Сингапур... Но май ще е по-добре да почнеш да учиш китайски!

Ти пък иди да живееш в Китай да видиш какво е! Или в прати детето във Виетнам да е роб в някоя шивашка фабрика. Сингапур е създаден от Англичаните, и Хонг Конг също. Така че това което намекваш в твоя коментар няма никакъв смисъл.

Ще ти кажа русофил и повече няма да те обиждам! Той живота те е обидил!

И кои са тези богати държави, че нещо напоследък не ги виждам. Абе знаете ли изобщо какво става с Европа ,че плямпате?

Какво става в Европа?! Живеят си хората добре. Само с газа са по зле, но скоро ще въведат по активно новите технологии като например водородните технологии и всички проблеми ще изчезнат!

С русоробското си мислене, българинът не само не е, но и никога няма да бъде готов за еврозона и Шенген. Чудно как въобще са ни приели в ЕС и НАТО.

Не са ни питали дали сме искали да сме в ес, набутаха ни насила...Те имат нужда от нашата територия и бюджет...

като ни приеха България беше бедна и изостанала. Сега БВП ни е три пъти по-голямо. Благодарение на ЕС. Като географско местоположение може и да имаме някакво значение за Европа, но като икономика и като матриал - не! Аман от руски тролове.

Сега сме многкратно по-бедни и изостанали и яко дълбаем дъното.. Ясно е че им трябва територията, кактоМакедония и Украйна., трябва им пазар да си продават боклуците, трябва им евтина работна ръса и разбира се нашите данъци, които харчат за лично обогатяване / пример закупените излишни ваксини и големите комисионни за другарката урсула и родата и / И стига с тия пропагандни лозунги и елевментаристика. Добре е да знаете и значението на думата трол , това не е човек който мисли различно от вас и тези които ви наливат пропагандния компот в главата....

Много е изпростял матряла. Тенденцията все повече да бъде така - неграмотни и прости, „това е масата от обществото.

Тоя доцент не у ред..

Защото чакахме малко ... или да изчакаме още докато още някоя банка фалира заради липсата на надзор и далавери и всички да платим цената от данъците си ли ?!? Единствените , които реално имат интерес да НЕ влезем в еврозоната са тези,които се опитват да въртят едри далавери !

Надцененият лев прави вноса безумно евтин, а родното производство непоносимо скъпо. Трябва да има промяна във фиксирания курс, вместо заробване с еврозоната. Лошото е, че темата се политизира от "евроатлатици" и "путинофили".

Каква независимост с нашия пиклив лев. Ако нещо стане с еврото и изчезне валутния борд, нашият лев става 3000 лв. за долар. Нали така беше преди борда. Какъв златен лев, какви пет лева. Как си представят руските подлоги, че еврото се срива, а нашият лев остава най- стабилната валута на света, също като рублата. Защото сме много големи и велики. Всички големи икономики в Европа се сриват, а само Българската остава най- велика, благодарение на световно признатия български лев.

А ти , чия подлога си ?

Аз съм американска подлога, затова мразя руските диваци. Освен това съм сатанист, ваксър, глобалист и любител на руски педерасти с големи халки.

Еврото вече се срина. Европа вече е разсипана, жалка клоака. Най-малкия континент колония на сащ-саните и давоските отпадъци...Днес долара е 1,94682 колкото и еврото ...капеш еднокнижен късоишльовец...

Прав е човека. Когато сме в Еврозоната печеливши ще са само корумпираните висши служители, които ще си получават мръсните мангизи в евро и така няма да ги превалутират за да ги харчат в другите държави членки на ЕС.