България след 1989: защо представите се разминаха с реалността?

През 1989 представите за демокрация и пазарна икономика бяха неизбежно наивни, непълни, интуитивни. Водещо беше отрицанието на съществуващото, казва в интервю за ДВ икономистът Румен Аврамов.

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Как смятате факта, че Герб се старае всячески да засекрети в троен размер на 90 год. класифицираната държавна и служебна тайни и унищожаване на ключови документи на вътрешния министър и шефове на службите или с едно изречение: ГЕРБ СЕ ОПИТВА ДА ВЪРНЕ ТОТАЛИТАРНАТА ВЕЧНА ДЪРЖАВНА ТАЙНА !! Защо ли ? Защото по този начин развързват ръцете на службите и МВР, както и на цялата администрация на изпълнителната власт !! Една практика от "комунистическото" ни минало и така се създава опасност от укриване и прикриване от обществото ни на злоупотреби, корупция и престъпления !! Ненапразно днес сме на 111 -то място по свобода на журналистиката и ще бъде така още дълго време !! Разследващите журналисти не изчезват случайно...Колко истини се знаят за този преход, който у нас е "САМО 30 ГОДИНИ" и ПАС на правителствата !! НО НИЕ - ПО-СТАРОТО ПОКОЛЕНИЕ - ИМАМЕ ПРЕДСТАВА КАКВО БЕШЕ И КОИ СА ВИНОВНИЦИТЕ !!

българската дива демокрация е подарък на другарите от СССР,Съветският Съюз се саморазпадна във съседна Румъния убиха техният комунистически диктатор Чаушеско и нашите български комунисти се уплашиха и снишиха ниско в тревата като кърлежи защото нямаха подкрепа от съветските танкове и така от БКП се нароиха СДС,НДСВ,ДПС,БСП,ГЕРБ,ОП!да ни е честито!

този е пълен глупак, точно като тия които ни продадоха за лай*на

Който не познава истинската история му се разминават представите. Историята показва друго, след 9.IX.44 г. най-голямите фашисти стават най-голями комунисти . От една шепа партизани 40 години по-късно се пръкват около 100 000 активни борци с пълните им привилегии на арабски шейхове. След 9 ноември 1989 изведнъж се създадоха партии които бяха заринати с пари и в които най-големите ДС комунисти станаха най-големите демократи. Затова нищо не става и парите и властта са в едни и същи, само си променят имената според ситуацията. През 2035 ще има нова "революция" при която децата на сегашните най-големи демократи ще станат най-големите комунисти.

Тия приказки за революциите ги има при вашите приятели Маркс, Ленин и сие. Резултатът е, че това не води до нищо добро. В природата няма революции. Има Еволюция. Вижте как са се развивали държавите, по които се опитваме да се мерим - развитите западни държави. Те са градили това общество над 200 години, а ние се опитваме да го направим за 30. Не става.

Гнусна комунистическа подлога!!! Възродителния процес започна години по-рано Инфлацията и то осезаема започна 1988г. Когато той е проповядвал полит икономия, а не стопанска политика...

той е подл.... на всяка власт. Ние , истинските Комун ист и сме като Сталин : "Генерал для редник не меняю " А такива са "Ний сме с вас ,дето сте на власт " Кариера ,власт,пари,това е религията им.

Ми защото комунист без кръв власт не сдава! Същите ченгета дето въртяха държавата преди 30 годони после я заграбиха и сринаха. И сега продължават да управляват и разсипват чрез дъщерните си фирми ГЕРБ-БСП-ДПС!

Бившата комунистическа аристокрация се превърна в капиталистическа олигархия. Това бе заложената цел на прехода и тя бе успешно постигната. Партиите и изборите са само фон. Една и съща система се преекспонира постоянно. Реално живеем в кристално чисто феодално общество.

Защото тогавашни комунисти ,както и сегашни...ала-бала са кариер ист и. К/омунизъм ът е вяра , религия. Кариер ист ът няма религия. Вярата и религията са му управление на масите , в частност забогатяване.

в мутрокрацията няма нищо естествено , за да се нарича обществен ред , поредния крадлив режим криещ се зад въоражени формирования , колкото повече се изменя климата толкова по бързо ще отпадат всякакви идиократични модели и режими ,защото е невероятно тъпо 1/2 от населението да се занимава с организацията на живот на другата 1/2

българите очакваха демокрация и капитализъм, но вътрешно почти всички бяха настроени по социалистически. Затова вместо в капитализъм, България се оказа в постсоциалистическо общество с тоталитарни примеси. С хитрини, ниска производителност и безстопанственост не се стига доникъде в този бързо развиващ се свят.

Роли казваш? Аха. Ами вашата роля в икономическия институт на БАН каква беше?

"След всеки тоталитарен режим следва период на разпад и икономически крах. И тогава на преден план винаги излизат негодниците." Това е казал един от най-великите мъже на 20-и век Алберт Айнщайн.

Всичко,което учехме за социализма не се оказа вярно и не сбъдна,но на сто процента всичко, което учихме за капитализма и империализма се сбъдна на 100 % и се оказа вярно,та и отгоре.

Когато бях пионер, ни учеха как добре ще живеем в бъдеще. Сега, след много години някои се опитват да ни обясняват колко добре живеехме когато бяхме пионери.

Хубаво звучаща мисъл, но не съвсем истинна. Някои неща, които учехме за социализма, се оказаха верни. Някои неща, които учехме за капитализма, се оказаха грешни. Истината, както често се случва, е някъде по средата. Крайностите почти никога не са оптимални.

Нормално е, как се прави демокрация с бивши комунисти, ДС ченгета и доносници, та сега и децата им, та и внуците ни управляват...

Наборе, защо не вземеш да се пемсионираш?

То вече стана ясно и на децата че тая демокрация е вредна както и тоя ЕС те обслужват интересите на мафията и олигархията и най вече на корумпираната политическа шайка на времето не беше хич цветущо но поне имаше работа за всички цигани българи работвха както са тръгнали работите след още някоя и друга година и в западна европа няма да има работа а както се говори за световна криза кво ще става не ми е.ясно а в българия с тая икономика дето я вижда само ТИКВУН хептен ще удариме дъното

1. е реалист 2.Горби бе катализаторът. Предаде соц= блока. Дано е спечелил добри пари от продажбета на соц.лагера . 3.GB-те казват :Ако Горби беше Сталин , Социализмът нямаше да падне. 4."Възр. процес" не бе катализатор. Той почти бе приключил. Турция отказа да си приеме турците. 5.Поради натрупалите се проблеми с мечтите на хората , идва новото мислене 6.Идват новите действия на масите и най- вече на младите , които правят Революциите. 7."40 години стигат !" 8.В кои времена е живял др.икономист Румен Аврамов и какви трудове е написал , нека всеки прецени . 9.И т.н. 10.Вж.т.1.

Значи официално обявиха, че от Филип Димитровото правителство, само Ренета Инджова май беше останала в България, всички останали били в Америка. Как става така, че цялото първо демократично избрано правителство на една страна е в друга страна и без да са преследвани? Това за мен дава отговора на въпроса: "Защо цялата икономика на България беше насилствено унищожена?". Не се шегувам за унищожаването, хората помнещи началото на прехода могат да ви кажат за ликвидаторите, които унищожавали чисто нова техника в заводите, защото така им било заповядано. После дойде масовата приватизация, там падна огромно грабене на малкото останало. Но да, всичко започна с Горбачов, когато той се продаде, имахме много тесни връзки с КГБ, много наши агенти се бяха обучавали там и така Русия направо ни продаде. После Ахмед Доган занесъл лично списъците с българските агенти в турското посолство и накрая дойдоха куфарчетата и разпределението на фабрики и заводи. Така че не знам на какво са се надявали демократите, но няма кой да ги остави да го постигнат.

Наистина странни съждения и констатации.Например че 3,4 % емигрирали турци бутнали социализма.А сега колко са българските емигранти и с какъв ценз?И как сега всичко е ОК ,а тогава "недалновидните"комунисти били съсипани.Но така е в БАН.

Девизът беше ''Бързо да забогатеем, целта оправдава средствата''.