Две в едно: 1 млрд. куб. мeтра LNG и петрол за България от Александруполис

От 2024 г. ще получаваме 1/3 от нужния за година обем природен газ от терминала за LNG край гръцкото пристанище. Започна работата и по нефтопровода към Бургас

Обратно в новината

Коментари - Две в едно: 1 млрд. куб. мeтра LNG и петрол за България от Александруполис | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Монако, или в Дубай например, са места за богати хора. Обаче там живее и обслужващ персонал. Това че присъстваш в клуб на богати хора не означава че задължително си богат. Може да си техния ваксаджия например.

Ето сега всички скептици , че без Русия не можем да се оправим, да прочетат два пъти поне тази новина. Важно е да си развиваме газовата инфраструктура. Това ще ни даде възможност да имаме избор от кой да стига газ до нас, надявам се и на по-добри цени и условия... Ние сме от години на газ и по-добър начин за отопление няма! Винаги е приятно топло през зимата, мога да си настройвам градусите из целия апартамент така че да е еднаква температурата навсякъде, дори готвенето е по-бързо и храната става по-вкусна на газ!

Това е новина и развитие за нашите нужди от природен газ. От тук нататък ще наблюдаваме само понижение на цената на газа. Чирен се разширява, осигурени са доставки и от Александруполис и Азербейджан..

Българи, разберете, че или сте с богатия и успял Запад, или сте в мизерната дупка Раша! Били ни освободили???? Каква е връзката между Царска Русия и Путинова Говняша? Това са две различни държави! А и вече 45 години бяхме с СССР и още не можем да си оправим държавата... и хората. Чипа ви е сбъркан, както казваше оня мошеник Симо. С този руски чип няма как да живеете добре. Или си част от нормалния свят, или си тъп корумпиран ориенталски задник.

поне изберете цивилизован свят, който да не ви клати и праща СМС какво да жертвате от интересите си! Баси, научете се най-накрая да не сте от долу само...

Дебил, като сме с богатоя Запад, но богат за кого какво от това ? Богат ма за шепа хора , а и като гледам сега като 30 години с богатия запад как сме си оправили държавата, че нищо не произвеждаме и храната си не произвеждаме а всичко внасяме и едните яйца и тях внасяме по заповед а не си купуваме от нашите защото богатоя запад така е наредил. Ноо дебила си е дебил не излизал от село и сси мисли , че всичко което му кажат е вярно.

И какво стана сега? Кирчо бил прав и без Рашка Говняшка ставало! Ама на проруските сополи в БГ не им се доказва. Тъпо стадо.

Прав за кое? 1/3 от количеството на 5торна цена? Еее, това за никого не беше тайна, освен за безмозъчните вярващи на мантрата "газ от САЩ с танкери на мазут и специални пристанища за втечняване ще е 4 пъти по-евтин..."

Аре, че не съм къпан цяла зима!

в. Труд: "Този текст е публикуван през лятото на 2014 година в наши информационни агенции. Сериозно проучване на “Труд” не намери категорично доказателство за личността и длъжността на посочения за негов автор. Въпреки това го публикуваме поради удивително точно описания политико-икономически сценарий, по който се развива военният конфликт в Украйна. Очевидно още преди 8 години планът за днешните събития е старателно обмислен и развиван, за да се стигне до кървавия финал днес." : "....Дали Украйна ще остане единна върху картата на света или ще се разпадне няма никакво значение за разрешаването на основния проблем. Главната цел на събитията в Украйна е да разделят Европа и Русия дотолкова, че европейците напълно да се откажат от сътрудничество с Русия и да преориентират икономиката си към пълно сътрудничество със САЩ. Главната цел е по-здраво да се обвърже икономиката на Европа с икономиката на САЩ, а междувременно какво ще става с Украйна, това не интересува никого. Украйна е само средството, чрез което може да бъдат разрешени всички проблеми, без да се въвлича светът в поредната световна война. На Украйна е отредена ролята на свлачище, което ще прекъсне европейското сътрудничество с Русия. Ако в Украйна бъде създаден управляем хаос и бъдат спрени енергоносителите от Русия, Европа ще кипне от възмущение. Ще u остане само да обвини Русия в неотстъпчивост и агресивност и Европа ще бъде принудена да скъса икономическите отношения с Русия и да се преориентира на енергодоставки от САЩ. И тогава ние с нашия шистов газ отново ще се окажем в ролята на благодетеля на Европа, на своеобразна енергийна вълшебна пръчица. Отказвайки се от руските доставки, Европа би съхранила лицето си на защитник на европейските ценности за правата на човека и заедно с това би помогнала на САЩ да решат проблема с дълга си. Да, отказът от руски доставки ще донесе куп икономически и социални проблеми в Европа, но кой е казал, че Европа не трябва да плати за годините си на благоденствие, намирайки се под американския ядрен чадър? Нека европейците също участват в съхранението на благополучието на свободния свят. В крайна сметка трябва тези 500 млрд. долара, колкото е стокооборотът между Европа и Русия, да се превърнат в стокооборот между Европа и Америка. Тогава у нас ще се появи реален шанс да си платим финансовите задължения и да съхраним долара като световна валута“.

Спомням си платените от КГБ коментатори на заплата в руското посолство, които миналото лято се кълняха, че газ в региона няма, а няма и откъде да се докара, така че без руски гъз ще се мре от студ. Е, оцеляхме, а и газта поевтиня доста. Само дето на джуджето в бункера плановете засега не вървят.

ти в момента ползваш и руски газ бе @лиг@френ

Колко да е ниска - да сега падна до 2,2 долара (лятото беше 9,3) , но докато стигне нивата от 1,3 през 2020-та има още много... И това са борсовите цени, по договорите (особено германските) бяха доста по ниски....

Все по убедително Гърция постига целите си.Разбира се за сметка на България,измествайки коридор №8.

Днес се кове връзката на България със западния свят за следващите 50-70 години! Връзката Александруполис-Бургас, както и предстоящият договор с "Уестингхаус" за изграждането на допълнителна мощност в АЕЦ-Козлодуй, обективно ни сближава с развития Запад, което по необходимост означава - пълно скъсване с всички политически и социално-икономически връзки с престъпната руска държава.

тая връзка трябваше да бъде изкована 2007-ма година

Отколкото никога!

ако жена ти не може да забременее за 15 години нещата отиват към 'никога'

Развитият Запада не е постройл НИТО един реактор в последните 20 години! Относно Уестингхаус, досега се опитват да построят AEЦ Вогъл 3 и 4, цената вече е набъбнала на около 24 милиарда и резултатът е ЕДИН ГОЛЯМ. Нямаме нужда от подобни ВЪЗДУХАРИ.

Нали знаеш, къде да си ги завреш!?

Данните са публични, прочете за АЕЦ Вогъл, единствената строяща се централа в САЩ от 10 години!! Франция строй Фламамвил от доста време също, един реактор, май вече към 16 милиарда евро са го докарали, още не е готова. Дайте вас да видим, напишете факти и данни. Или само с Руски опорки можете!? То и аз мога да кажа, че сте тъп крафарофил, но това не е аргумент. Опровегайте ме? Напишете за нещо построено?

Алооооо, руската подлога ли е?????????? Защо пишеш от мое име бе сволоч!!!!!!!!

Лукойл е руски. Петролопровода ще бъде държавен български. Кой ще задължи Лукойл да купува петрол от нежелан източник?

Лукойл е руски ,засега ))))))))

лукойл имат офиси и в любимите ви щати и никой не ги е изгонил

Ще трябва да затвори, а това означава национализация! Предвидено е в договора за приватизация на "Нефтохима"

Държавата е лош стопанин!

Щом толкова много говорят и се хвалят значи със сигурност нещо ще се обърка . Не бързайте да изхвърляте печките на дърва. С такива политици скоро ще се върнем в 19 век.

Защо никой не казва каква ще е цената? Много непрофесионална статия. За какъв срок е договорът за досатвка, има ли неустойки ако не се докара в срок? В сравнение с руската газ, която сме купували досега цената с колко рпоцента е по-скъпа? Цената за Гърция, Румъния и другите балкански страни каква е? Да не се окаже че купуваме най-скъпата газ и икономиката ни няма да е конкуретна?

Цената ще е около 6400 до 7800 долара за 1000 куб метра. Това е цената на свободата и народа е готов да я плаща!

На тази цена си я плащай ти.... май няма да има смисъл да се ползва газ. и всичките направени инвестиции се обезсмилят.... по-добре да бяхме направили АЕЦ Белене

На КаПуткин хич не му е хубаво в момента

_stankow

И на каква цена ще ни излиза този газ ? От другия край на света, с кораби, втечняване, газифициране ? Посредници, посредници, банки, лихви, застраховки, борси, такси за тръбите, пристанищата и всичко, за каквото се сетиш ? Доставка за доставка, не се знае следващата кога ще е ... В сравнение с газа по тръба от производителя - Русия ? С дългосрочен договор ? На такова му викат - "Бутни къща, направи колиба!"

Единственият евтин газ дето ще влиза е този от Азербайджан 1/3, другите 2/3 ще са на цени х3 минимум в сравнение с Руския, но нищо де, важно е да е демократичен.

В момента Унгария, която е само на руски доставки плаща по 150 евро за мегават/час по дългосрочна спогодба. През февруари ние бяхме на около 80 евро, защото купуваме по цента на борсата TTF в Нидерландия. Днес цената достигна исторически рекорд - около 42 евро ... Унгария продължава да плаща по спогодбата!

Парите плащани на Русия са пари да дени за свободата на цялото човечество!

тавариш Станков, колкото и да ви е яд в момента цената на газа е най-ниска от 4 години, без да сме зависими от бункерното джудже

Лъжи другарю, цената на 01.01.2021 беше 27 лева за лв./MWh (без акциз и ДДС). В момента е 118.38 лв./MWh (без акциз и ДДС). Тоест в момента е 4.34 пъти ПО-СКЪПО. Вие сте ЛЪЖЕЦ и демагог, като всички сороси.

Човекът се е аргументирал и пита каква ще е цената /най-важното/ и дали са гарантирани доставки с неустойки? Иначе всички сме за американците и се радваме на техните продажби независмо колко скъпо ни я продават. Ти не си ли българин, не те ли интересува цената или си партиец на държавна хранилка, на гърба на народа?

Не се вълнувайте ,шарани ..Този проект е от 13,14 год ...И все още е в проект..ГАЗ НЕ ТРЯБВА НА БЪ..ТЯ Е ЕКОКОЛОНИЯ..

Газта е ненужна .

Господа путинолюбци! Крайно време е да забравите за Русия! Тя е отминала страница в историята ни. Няма вече руски газ, руски нефт, руско ядрено гориво, руски ботуш. Край! България все повече ще става нормална европейска страна. Въпреки Радев, въпреки БСП, въпреки Възраждани и други путинофилски резиденти.

"нормална европейска" е оксиморон. провери в гугъл какво значи

Само един дебил,може да наговори такива глупости.

Прекалено много емоции има в коментарите под тази статия. Ето и няколко факта. България потребява 3 млрд. куб. м природен газ годишно. 1 млрд. доставя Азербайджан, който влиза у нас чрез изградената газова връзка на българо-гръцката граница. Цената на природния газ от Азербайджан се определя съобразно международните цени на петрола, т.е. 100% петролна компонента, за разлика от продавания от Газпром, чието ценообразуване беше 80% петролна компонента + 20% цена на борсата в Ротердам. В тази връзка, твърденията, че природния газ от Газпром е по-евтин от този, доставян от Азербайджан просто не е вярно, доколкото е точно обратното. 1 млрд. куб. м. ще бъдат доставяни чрез терминала в Александруполис, в който Булгаргаз има 20% дял, като това означава два плюса за страната - първия е, че компанията няма да има нужда от участие в търгове за слотове, а втория е наличието на газохранилище в Чирен, което може да се пълни в удобно за Булгаргаз време. Останалите 1 млрд., тоест последната една трета, ще идват от гръцкия терминал Ревиатуза и турските терминали на Ботас. В тази връзка, твърденията, че този газ ще е скъп също са неверни, доколкото България ще предоставя на Гърция възможност да ползва Чирен, а ние пък ще получаваме право да използваме Ревиатуза. Общо взето, вместо някакви факти, в коментарите се виждат предимно лозунги, които нямат никаква връзка с реалността.

Газът от Азербайджан е добър проект, истинска диверсификация и за съжаление дълго време беше бавен умишлено.

Даааа,,Ердоган и мицотакис ще пърдят в тръбичката....за метана ...Тая газ е примитивно понятие за добив на кинетична ,механична и всяйакъв род енергия ..Допотопно ...Нееекологично.. не ни трябва газ..Ще взривим тръбата .

Обаче на цена х3 минимум, посредниците доволни, газът е демократичен, народът не го питат, да плаща.

В тоя Александрополис да не са открили находище на нефт и газ ?

Газ има, но цената е важна!!! Какво ни баламосват?!

Ватнишкия да не беше много ефтин ? Питай ги се га приятелите Унгария и Сърбия какво плащат на мурзилките и свят ще ти се завие.

Като рускатя газ е толкова евтина - защо Сърбия и Унгария толкова се натискат за новия интерконектор за азербайджанския газ между България и Сърбия. Толкова се разбързаха, че до края на тази година ще е готов.

Дава ,Ердоган и мицотакис ще пърдят в тръбичката....за метана .

путиноидите антибългари, моите искрени съболезнования !

Европа замръзна тая зима без руски газ..ха.ха ха ха

Тая зима си напълни хранилищата от Русия ама другата голям студ ще бъде.

А инфлацията гони двуцифрено число !

Цяла зима ползва руска газ. Скъпа от хранилищата с които се запасиха преди отказа и 30% втечнен газ русийски. Да му мислят за следващите години.

Както е казал Чърчил : “ Няма вечни приятели . Има вечни интереси !” Е, приятели са ни американците, които ще ни доставят втечнен газ на тройна цена в сравнение с руския , но интересът ни е да получаваме по-евтин газ ! И кво праим ся ?

Колкото и тръби да правим пак ще опрем до Русия.

ще..ще.ще и с рубли ще купуваме в магазините..ха.ха ха ха ха

Това е много хубаво, много мило, но тази една трета от необходимия ни газ дали няма да е по-скъпа от останалите 2/3 -ти, които маже да получаваме директно от Русия ? Ех, сега ако имахме Южен поток щяхме да сме царе в Европата ! Ама нали сме ибрикчии , какво може да се очаква от нас ?

При управлението на БСП с министър Р.Овч такъв дългосрочен договор за газ подписахме с Газпром, че плащахме в пъти повече от Германия,може би най-скъпия в света,после 2012 година благодарение на Герб се освободихме слава богу

но за сметка на това най-дългосрочният договор и с плащане и на неизползваните количества. Така е докато в БГ управляват кухи руски кавали. И щото сме хитри си избрахме Чорапа, да ни върне обратно там, откъдето с толкоз зор избягахме.

Аз дава газ ама иска жени на обяд иначе спира газа булгар

че на путиноидите антибългари им прилошава

Няма лошо в диверсификацията, но няма лошо и да имаме други варианти. Свободата, Санчо....! Но Вие замърсявайте ефира с крайни изказвания.

Включването на България в терминала за втечнен газ го подписа Теменугата по времето на Борисов!!!! Сега всички се пъчат с това. А за нефта от Александропулис към Бургас да си го строят Лукойл!!!

Или пак няма значение важното е да не се купува руски суровини..

докато се намери начин да се очовечят орките - дотогава за тях бой, глад и работа нощна смяна

2024г. В Европа ще има конфликти за ресурси. Кой така те нареди бедна ми Европо.

В Русия пък ще се бият за храна.

В Русия магазините са пълни. Вече си произвеждат всичко. Отвориха се хиляди работни места.

те изнасят храни бе джонждор ли си , джендър ли си ?

Да всичко си произвеждат, руските домати са известни по света :) хахахахахахахахах

Изнасят за Китай, а ?

рибата в морето - те сложили тигана . Да еба и дебили .

Сега цените на газта много паднха и са само 28 пъти по-високи от тези на Газпром. Това означава че сметките за парно ще са над 2500 лева! Нали войнат с Русия искахте? Това е сметката! Плащайте си на мириканския кравар!

Колко парно плати тази зима бе ушанко ?

600 лв. 2 пъти повече от миналата година.

3200 ми е сметката ама аз толкова пари не съм виждал накуп! И на целия вход е така! А тепърва ще идват изравнителните, които ще много по-страшни!

Ся едната ушанка вика 600, другата 3200, уеднаквете си версиите, щот ставате смешни :)

Да бе, то уж трябваше да умрат от студ европейците тази зима, трябваше и некъпани да ходят, а то кво стана ? Нито студуват, нито ходят вмирисани като някой кирлив ватник :) Сметката за ток за Февруари ми е с 54лв. по-малко от тази за същия период миналата година :) мухахахахахахахахаххаха

сигурно щото нямаше зима тая година. дори да не излизаш от къщи (в твоя случай) пак можеш да погледнеш през прозореца (и не е лошо да го направиш за да проветриш малко )

Ти 100% ие кравар, само че от някое забутано балканско село! :)

Bye, bye ватенки ша-ла-ла-ла-ла :) мухахахахахахахаха никой в Европа не иска ватнишка газ вече :)

ами и китайците се назландисват. За петрола да не говорим. Погледнете една карта на Черно море, на корабите, свят ще ви се извие като преброите колко танкера има пълни с ватнишки петрол, на които статуса е "чака дестинация"

Евентуално

ЩЕ! Моабетът е реален, газът-виртуален.

За целта ще контрактуват една група от окропи.

Благодарение на Кирил и Асен.

Така е! Благо, дарение на гърците от Кирил и Асен.

Ще взривят у компресорните.

Руснаците ще взривят тръбата ..не си правете труда..

Газпром ги. на бълбука евреите със скъп метан..

На България газ не трябва ..Не искаме.

Времето се стопли..газ не ми трябва ..Карам на пропан от Лукойл..

Твоето съществуване, никой не го вълнува! Маргинал!

На мястото на Газпром бих се постарал тъпите българи да не получават руски газ. Нито директно, нито през посредници. Да видим как ще са с американския. И като резултат: ще имат ли азотни торове, стъкларско производство, оранжерии и други такива. Загубата за Газпром че е пренебрежимо малка.

Тая се 7зтъка вече. Цяла Европа е без руски газ. Не е като със, ама не е и апокалипсиса, който путиноидите рисуваха.

Затова ли Путин се моли на Си Цзи Пин да купува повече руски газ?

През 2022г. Газпром продаде в ЕС 20 млрд. куб. метра природен газ, като в предходни години продаваше между 170-180 млрд. Поне аз не виждам в ЕС да се е случил някакъв апокалипсис заради намалелите доставки от Газпром

Имам хора укропи ,за 1000 лева ще го ликвидират..

От ОФ ще го ликвидираме

ОФ-то газ пикае....

Борисов построи на Путин газопровод с нашите пари. Радев ще построи петролопровод - пак с нашите пари. Май когато Тодор Живков е поискал да станем 16 република, май наистина сме станали. Е нема такава друга държава - да си дава парите, други да печелят от това и народа да си трае.