България с лавинообразен скок във вноса на чужда работна ръка

Три пъти повече хора от страни извън ЕС са се трудили у нас през 2018 г. в сравнение с 2017-а

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Само да отбележа казаното от Президента : "Всички ние като общество имаме отговорната задача да направим така, че хората да живеят по-добре. Въпреки че бизнесът има водеща роля в това да постигнем по-високо качество и стандарт на живот - убеден съм, че каквито икономически, данъчни и социални модели да разработваме и да прилагаме, те няма да имат ефект, ако не се смени радикално политическата среда и стилът на управление в държавата. Това е голямата отговорност пред всеки един от нас", това заяви президентът Румен Радев в Хасково.

Браво - той може да говори. Това по-образованите хора си го знаем от много години и за това не гласуваме нито за БСП нито за ГЕРБ, но тъй като болшинството от народа е необразовано, промяна няма.

,,работодателите" особено по морето в хотелиерският и ресторантьорски бизнес са малко ...,,бамбашка" ,,работодатели".За тях заплатите на работниците им са последна грижа.Те си мислят,че винаги ще се намерят хора които да работят за малки аванси от време на време и в най добрия случай осигуряване на четири часа. И в строителството така.Работодатлят (ми) вика;...ийй коце ...н'ъл знаш колко много мразя да ма дрънкат за пари...рабути сия пък ша видим...И!Заплата няма .Само аванси и то след молби и молби и молби и те така

Българските фирми предпочитат да вкарат манговци без пари, без осигуровки, без условия за труд, на по 4 часа, а реално са 10-12, само и само да плащат малко. Съответно получават малко и некачествена стока и пищят. 700лв в София ти стигат за седмица ако си на квартира, аз взимам около 2к и ми е трудно, в чужбина мога да почна на 3-4 хил евро в много по-добри условия и вече съм подал документите си. В белите страни има СИНДИКАТИ, тук има мафиотски структури, които колят и бесят. А извън столицата са буквално феодални порядки. Не случайно Киро Белото дава интервюта с Тиквения си бос. Мафиотската структура си работи за крупния "работодател", а не за малкия бизнес и работниците. Няма как хората да се задържат тук, напротив това е начина да се изгонят и мисля, че е умишлено. Остават едни орки, които да избират който им нагласят.

Само да отбележа, че като говорим за квалифицирани кадри от каквито имаме огромна нужда и каквито няма как да се създадат за година две не става въпрос изобщо за 700лв. на месец. И въобще не става въпрос за това да се плаща по-малко отколкото на българи. Българите не искаме да бъдем работници и това е нормално. Никога в историята собственик не е ставал за работник. Собственикът по презумция НЕ Е ПРОЛЕТАРИИ.

Има производства с ниска добавена стойност: шоколадови фабрики, сладоледаджийски фабрики, шивачки на ишлеме. Тези фабрики не правят достатъчно пари за да плащат по-високи заплати от 700 лева. Имат избор или да внесат работници, или да фалират и да преместят производството извън България където заплатите са по-високи. Наскоро сладоледаджийска фабрика във Варна затвори врати и премести производството в Сърбия. Всички новооткити предприятия в атомобилния сектор предлагат по-големи заплати и дърпат работниците от предприятията с по-ниски заплата, като тази шоколадова фабрика.

Заплатите на тези със Синята карта са около 5000 - 6000 лв.

три нули да е ясно за кои пари става въпрос. Сега ще почне едно връщане на българи, ама надали. За чужденците е ясно, все от някъде трябва да влязат в ЕС.

Какви гръмки заглавия! 8400 чужденци са работили в България за не повече от 3 месеца! Все едно са 100 милиона!

както дошли, така и отишли- на запад.

Няма как да отидат на Запад... работят в РБ, издават им карта за временно пребиваване със срок. С тази карта не могат да заминават на Запад.

Най ми е смешно заключението - че проблемът бил в образованието, средно и висше. Какво е това супер образование, дето ще подготвя кадри за фабрика за шоколадови изделия със 700 лв. заплата - това нещо ми се губи. А журналистът повтаря наизуст, без да се замисли за секунда.

tonk11

За шоколади не знам. Знам, че техникумите дето подготвяха кадри за работа вече ги няма. Т.н. професионални гимназии нищо не правят. Бълват незнаещи и неможещи младежи, дето не щат да работят. Искат офис, кола, рс и секретарка ако може, а покритие няма. С университетите е същото. Хората дето могат и знаят си имат работа и вземат добри пари.

Отговора на проблема е повече от ясен - никой европеец не иска да работи в България. Защо? Защото не получава адекватно трудово възнаграждение. Вместо прилична заплата за труда си ще получава подаяния колкото да си купи нещо за ядене и да си плати сметките. Останалото го прибира чорбаджията за да плаща на коври, да ходи на почивки в чужбина, да си строи палати, да трупа тлъсти сметки в банки. Манталитета на българския бизнес е все още от време оно, от чорбаджийско...

Този филм вече са го гледали в цяла Европа.Няколко са богатите държави, към които се стреми половината свят.Работят им за много по-малко пари от местните,а това е повече от добре за икономиките им.Апропо,как мислите,"какво породи движението на "жълтите жилетки"? Но пък като си живял в по-беден свят,на Запад ти се вижда рай..Дошло е времето и ние да се възползваме от това.Защото по света много повече са хората,които живеят по-зле от нас.И да,не само виетнамците биха дошли да живеят тук и сега. Изобщо не трябва да се отлага,защото приказките за заплати по 3-4000лв са пълна фантасмагория за България - освен работещите българи,страната я напускат и чуждестранните инвеститори,нали?!

Chefo77

Да се възползваме? Т.е. работодателите "да се възползват" в прекия смисъл от вноса. Защото украинци и сие далеч не са доволни от гурбета си по българското черноморие като работна ръка. А докато мисленето на работодателите не се промени в посока "дали пък аз не плащам малко", НИКОГА няма да се оправи бизнеса ни. Шеф, който мисли в перспектива, няма да позволи да наеме съмнителен субект от чужда държава. А заплата от 3-4 000 лева е съвсем постижима. Или ти намираш за нормално да криеш доходи по 200 начина, да плащаш на работниците си минималната заплата, а да "инвестираш" в яхти, лимузини, коври и т.н.

Украинците и другите чужденци не били доволни от гурбета си у нас.. Ами защо пак идват непрекъснато .. като им изтекат 90 дни с биометричните паспорти, тичат да си взимат виза Д за още толкова дни за работа у нас.....

Какава липса бе горбич…..синът ми е подал молба за наемане на работа и вече повече от половин година не го викат!!

България нито работниците са като работници, нито работодателите като работодатели. Едните гледат да излъжат другите. Накрая и двете страни са прецакани...

една страна имаме сериозна безработица, а от друга - внасяме работна ръка....Това е така, защото в огромната си част нашите безработни са мързеливи, необразовани, с отсъстващи трудови навици. Няма как такива екземпляри да намерят място в предприятия на 21 век! Основният приоритет в България следва да е образование и пак образование. При това образование, адекватно на века, на протребностите на страната. Пълна идиотщина е толкова университети да продуцират никому ненужни купища юристи, икономисти, инженер-технолози и т.н. Колко хранително-вкусови предприятия имаме и колко инженер-технолози са нужни във всяко от тях? УХТ в Пловдив всяка година бълва по около 250 инженер-технолози, 90% от които не работят по специалността си. Отделно, че в голямата си част са неуки и некадърни като специалисти. Държавата трябва активно да управлява тези процеси, а тя напълно е абдикирала от тях! Внасянето на чужда работна ръка няма да реше проблемите на страната, а още повече ще ги задълбочи... Само че нашите управници са продукт на нашата образователна система. С всички последствия от това.

Предприятията на 21 век се правят се градят от собственици с мислене от 21 век. Не е възможно проблемът при едни и същи поколения да е само у работниците, а шефовете изведнъж да са коренно различни хора по манталитет.

Може ли да се нарече лавинообразен скокът на работници извън ЕС, когато става въпрос за 8000 души работили 3 месеца в България? Ако се чустваш местнен не е ли редно да си шеф, а не да опъваш каиша до пенсия като работник от най-ниско ниво? Наистина ли вярвате, че някой ще дойде да работи за 700лв. у нас ако се налага да си плаща за квартира, транспорт и т.н.? Като прибавите към 700 лв. парите за квартирата, отоплението, тока, водата дали не се получава над 1200лв. на месец ЧИСТО? Освен това тъй като статия е тенденциозна не става въпрос за 700лв. Никой украинец ням ад адойде у нас за 700лв. пир положение, че полска работна виза се изкарва за 10 дни и щу му плащат двойно там. Та ако ускате украинци се бръкнете за 1500лв. на месец ЧИСТО. И въобще като всички сте толкова работин и едниствената ви мечта е да сте пролетарии защо не вземете да станете фермери на СОБСТВЕНИТЕ СИ НИВИ? Да позная ли - ами защото съвсем нормарно НЕ ВИ СЕ РАБОТИ. Аз разбирам защо на местен собстнеки не му се работи - и не мен не ми се работи. Само не разбирам защо не искате да си внесем работници, които да РАБОТЯТ ВМЕСТО НАС?

Откъде накъде за украинците да осигурят такава заплата 1500 лв. Не ги жалете тях... тези, които идват да работят, може да получават 700 лв. заплата, но не си плащат за квартира, и другите режийни, и им се осигуряват и пътните разноски, и храна по 3 пъти на ден.... Като не знаете и не сте навътре в нещата, не говорете наизуст ....

АКо беше прочел щеше да видиш, че съм написал, че тъй като се плащат извън заплатат кавратира и други разходи можем да говорим, че става въпрос за 1200лв. на месец, а не за 700. И то това е за неквалифициран и нискоквалифициран обслужваш песонал. За квалифициран с опит говорим за минимум 2000лв. на месец. И такива има и ги има, не защото заплатите са ниски, а защото НЯМА ХОРА.

Това да се привличат хора отвън не е проблем. След като идва поколение на нежелаещи да работят българи все някой трябва да работи. В природата вакуум няма. Щом в България няма хора за работа, нормално е да се вкарват работници отвън. Прави се в цяла Европа а и по целия сват. Това ще нормализира производствените процеси. Липсата на работна ръка води до това наличната да чете постоянно обявите за по-високи заплати и да зарязва старата си работа. Когато се достигне до равновесна точка това ще спре. За последните 3 г. заплатите са се вдигнали двойно, а качеството и количеството на труда не са мръднали. Една от причините са безсрочните договори. Поне веднъж годишно трябва всеки работник или служител да минава през атестация и това да определя възнаграждението му за следващата година.

Само един въпрос: как тези, които не им се работи в БГ, изведнъж стават работливи извън БГ?

Точна така както на тези на които не им се работи в Украйна става работливи в Полша. Ти защо мислиш , че ти е ниска заплата- защото много работиш или защото смяташ, че собстеникът на фирмата прекалено много печели. На бас, че е второто. Като си в чужбина не гледаш в паничката на шефа, спокоен си , в хармония си в себе си и бачкаш. А тук непрекъснато те яде, че всъщност трябва да си на неговото място. Особено ако си от поколението на прехода.

Не,не стават "изведнъж работливи" извън БГ.Тези,които не работят здраво у нас и там си остават аутсайдери.Просто ги мериш с друг аршин.А работливият и образован българин и там си намира мястото.Горчивата истина е,че тук никога стандартът ни,респективно и заплатите не могат да бъдат като на Запад.Никога!

Българите не,че не желаят да работят. Българите не желаят да работят за без пари. В България всеки работодател иска да му се свърши работата бързо качествено но без да плаща. За това българите работят в чужбина или в България за чужди фирми.

Ще ми обясниш ми факта как тук не искам да работя, а като отида в чужбина ми се работи, А? Явно и ти си от онези пишман "бизнесмени" . Първото изречение не трябваше да го пишеш. Замисли се защо младите не искат да работят тук, а бягат в чужбина. Отговорът е " големият " стандарт на живот тук.

Трябва да робува викаш,а??? Все някой трябва да бъде поробен! А това е грях и Господ ще ви накаже всички!!!!

Оооо, тук в тези коментари само вицове се разправят.... Българите не желаели да работят.. Ами за какво да работят .. за жълти стотинки ли.. и с какво ще си платят наема, с какво режийните, с какво ще облекат децата си, а с какво ще ги нахранят,.... хайде да не изброявам и разноските за другите нужди... говорите смешки... Ами ти за каква заплата работиш, ако мога да попитам, та си толкова точен с преценките и анализите ......

а така направете от родината територия или булгаристан

Забравихте ли Фалшивите Паспорти продадени от Симеонов ? Всички тези чужденци са Ислямски Бойци от Косово и ИДИЛ - За да вземат Паспорт .

Глад за кадри имат само скапаните фирми на разни селски измекяри и фигуранти перачи на пари в поредната корупционна схема.В добрите фирми предлагащи и добри условия глад няма.Ето например следя една фирма от 10-ина години и все е гладна за кадри горката и пуска обяви нон стоп а като погледнеш отзивите за нея-не плаща, ниски заплати, кофти отношение, некоректни и т.н.Това не е глад за кадри а глад за балъци.Като са толкова гладни и все за тях няма кадри да внесат от ЕС.

Бизнеса и политиците докараха България до там, че 90% от хората едвам да свързват двата края. Тази статия е поредното доказателство, че нито политиците, нито бизнеса, се интересуват от българските граждани. Всичко само лъжи и празни приказки. Повечето чужди работници ще попаднат в сивата икономика или ще си изпращат парите в чужбина. Трябва да е ясно, че в много западни страни се грижат по-добре за животните, отколкото в България за хората. И все пак не разбирам защо българския бизнес, този велик стожер на световната икономическа мисъл, не наема работници от ЕС, което би било много по-лесно? Щом българите емигрират да работят и живеят в други страни от ЕС, то логичния отговор е българския бизнес да наема работници от ЕС, а не от племената в Африка. Ама защо не го прави? От чиста безгранична алчност и простащина. Защо немците не емигрират в други държави?

"От една страна, бизнесът ще е доволен, защото решава един от проблемите си. От друга страна обаче ниските заплати на тези хора ще доведат до намаляване на заплащането и на българите." Понеже заплащането на българите е много високо, та дай да го намалим още. Има няколко типа хора, които биха дошли да работят в България при текущата икономическа рамка. Първите трябва да идват от по-голяма мизерия, което си е постижение. Вторите са квалифицирани, които са на управленски постове в чужди фирми, но техните заплати са космически. Например един американец, който е командирован в БГ, получава от 5 до 7 и нагоре хиляди долара. И третите са такива, които се надяват да получат гражданство и да избягат в Западна Европа. По тези статии винаги се пропуска, че в България освен ниските заплати, месечните разходи са доста високи. Не знам чужденци с цитираните от статията 700 лв. как ще си плащат елементарни разходи за наем, сметки, транспорт, храна и т.н. Храната е изключително скъпа. Наемите са средно на 70% от средната заплата за страната, освен ако не става въпрос за някое село. Тоест чужденците ще трябва да взимат достатъчно, за да могат да покриват тези разходи. Иначе се прехвърлят от една мизерия в друга. И накрая ще се получи, че се заменят едните мизерници (местното население) с други.

ФИРМА СЪС СТОТИЦИ МИЛИОНА ПЕЧАЛБА(ЧИСТА) КАК ЩЕ ФАЛИРА АКО ДИГНЕ СЪС 300ЛВ. ЗАПЛАТАТА НА 140 РАОТНИКА ??????????? ЩО ЗА ДЪРЖАВА ? МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ ПОРЪЧКОВИ СТАТИИ !

akud

фактически според изнесените циври в България няма свободни работещи места хахахаахахахахаах

Българският бизнес е кенеф и мафиотски структуриран а не основан на пазарни принципи.И може да плаща и добри заплати от всички поръчки които ги получава но парите отиват другаде а работата гледат да я свършат балами за смешни пари които често дори им ги бавят.Защото така функционира мафията тя граби от обикновенния човек веднъж като ползва парите от неговите данъци за уредени поръчки с дебели корупционни комисионни и втори път като го експлоатира да работи за нищожни пари.Сега мафията тръгнала да плаши че ще вкара работници от чужбина и ние направо се н--рахме от страх че ако не бъхтиш за мафията ще ти вземе и това.Айде докарайте да видим кой ще докарате м в д е-а.А за тези които пишат че който недоволства от заплатите да си направи той фирма ще им кажа че точно в тая мафиотска среда наистина няма смисъл да си правиш фирма защото всичко е корупция и батак виж ако беше нормална средата много хора наистина биха си направили фирма и биха били по-успешни от вас некадърните бизнесмени кой свързан с община кой с партия кой с друга далаверка.

Защо е тази щуротия, при положение че циганите са безработни. Спрете да давате нашите пари като помощи и ги накарайте да работят.

Наистина не разбирам как така ще има "Глад за кадри"? В крайна сметка сме в Европейския съюз, с около 200 МИЛИОНА квалифицирани работници. Няма никакъв проблем родните работодатели да наемат сериозни и отговорни работници от Германия, Скандинавия, Франция и т.н. Не е сложно, не изисква разрешителни, няма квоти! Плащаш им по 5-6 хиляди евро месечно и работата върви като песен! Ама щял да фалира българският бизнес при тези заплати? А чуждия бизнес как не фалира???

Абе Призрак, ти съвсем пропускаш момента!!! Ами тия Бентлита, Ройсове, комбайни и почивките по няколко месеца на Карибите, как мислиш се финансират, а ??? Еееее, хубаво си е да се пистиш там за сметка на работниците ти , НАЛИ??? Е що да си трошим кефа като може пак да си караме така, пък това , че работниците не са българи, кой го е еня???

Интересно кой луд от Германия, Франция или Финландия ще дойде да работи в България за левове, и то какви ! Хахахаха

Първо : Готови са да не плащат нормално и да затрият българите . С тия цени и тия заплати - масовите - трудно се гледат да не кажа невъзможно деца . Колко първокласници има , колко от тях са българчета ? и колко е имало и колко са били българчета . Данните ги има в националният статистически институт . Казвам ВИ ще се уплашите. Когато нямаш нормални средства за препитание и създаваш ,5 6 ,7 деца , то те израстват като скотове и стават повече диваци отколкото хора . С раждане на едно дете , умират две семейства , а се създава едно. Родителите на момчето умират и родителите на момичето умират , а момчето и момичето се женят и става едно семейство . Демек умират четри , а остават двама . Или умират двама -мъжа и жената, остава един човек -детето. При две деца , населението намалява , но малко . Но всички семейства трябва да имат по две деца ,всички да се женят и всички пак да раждат по две деца . Двамата родители умират , но остават двете им деца . Демек населението почти не намалява . Не казвам , че се запазва като бройка , защото не всички създават семейства , а пък от създадените семейства не всички пък имат деца . Затова населението намалява , но с малко . За да има прираст трябват три деца . Умират двамата родители , а остават три деца . Демек умират две семейства , а се създават три семейства . При четри деца от две семейства се създават четири нови семейства . Демек умират две семейства , а се създават четри семейства , демек умират четри човека , но остават осем човека и т. н. смятайте сами ! . м. ж.- сем. м.ж. . сем. 4 човека 1дете 1дете - два човека . 1сем.два човека 1дете - няма с кого да създаде семейство . етноса изчезва . м.ж.-сем. м.ж.-сем. две сем. - 4 човека 1+1=2деца 1+1=2деца 4 човека и се създават две сем. отново. м.ж. -сем. м.ж. сем. две сем -4 човека 1+1+1=3деца 1+1+1=3 деца 0бщо 6 човека и се създават 3 семейства .ИМА ПРИРАСТ. м.ж.-сем. м.ж.-сем. 2сем. - 4 човека. 1+1+1+1=4 деца 1+1+1+1=4 деца прираст- стават 8 човека и 4 семейства . Ако и те имат по 4 деца смятайте как бързо нараства етноса . Сами сметнете българите кога ще изчезнат . ЦРУ са го сметнали . Да го сметнат и Бойко и Корнелия . А като дойдат чужденци и българите изчезнат , нали се сещате , че и чорбаджиите няма да са българи . Както се казва чорбаджиите си режат сами клона на който седят . За неразбралите чорбаджии клона е българския народ , а рязането му става като се дават малки заплати и хората не могат да се възпроизвеждат и изчезват . Много народи на земята са изчезнали . Няма да сме първият . А журналистите вместо това да тръбят , седнали да ни плашат , че ще дойдат чужденци . Че те и бежанците не искат тук да работят заради ниският стандарт на живот , та се чудим кой ли ще дойде . А и да дойде , няма да повтори , а и ще разкаже на другите чужденци за мизерията в Булгаристан .

Само да не забравят че Плоша, Унгария и Чехия също наемат работна рака от тези страни. Тоест къде ще предпочете да отиде един Укаринец в БГ или Чехия, при положение че заплата в Чехия е по добра.

Даааа, украинците вече се изнасят повечето за Чехия вместо за Полша, защото са разбрали, че в Чехия заплатите са по-големи...

Основната причина, че чужденците се увеличават е алчността на така наречения български "бизнесмен". На чужденците осигуровки не плащат, заплати под минималната! Държава и синдикати спят, защото са една мафия. От тук българите страдат и се изнасят в чужбина! Липса на каквато и да е политика от страна на управляващата върхушка! Тотално затриване на държавата! Робска държава, както за българите, така и за нещастниците от бившите съветски републики!

Споко,не се кахъри,има достатъчно азиатци готови да тръгнат на мига за Европа.Ще има и за Чехия и за Унгария и за България.

Нали се сещате, че тия дето са гласували улесненията бял ден няма да видят. Винаги в тази връзка нопомням на форума да си припомни за русенската фирма за бои Оргахим, която навремето опита внос на виетнамци. Приканвам всички четящи тук да напомнят на въпросната фирма този факт като я бойкотират.

".....да я бойкотират" ? .Наивник,сега и без обявен бойкот във всяка българска фирма не достигат работници,не достигат в държавния сектор- в образованието,здравеопазването,полицията,армията.Проблемът вече е катастрофичен и не може да се реши с бойкоти.Повече от 20 години сме нископлатените арбайтери на Запада,крайно време беше и ние да получим такава "инжекция".Вместо да изкупува дюни,държавата да изкупи изоставени жилища и да заселва азиатците.

Много ми е интересно как със 500-600лв. заплата ще плащат квартира,храна и т.н. ,защото не се заблуждавайте глад за квалифицирани кадри НЯМА,има глад за роби.Просто работодателите докато не си набият в тъпите глави че вместо да си купят поредния луксозен кенеф или да тунинговат поредната кифла,да инвестират в умни и работещи кадри.

Точно така, нашата "мощна"икономика има глад точно за роби. Такива с каквито ние захранваме икономиките на развитите страни вече две десетилетия. Тук не могат да се дават заплати като на Запад,защото с малки изключения не могат и да се заработят .Това е положението.Който не му стига отива да работи за повече отвъд Калотина,никой не му пречи. А държавата може спешно да оземли и засели азиатците в десетките обезлюдени къщи .То е ясно,че друг изход няма.Кой ще заработва пенсиите на милионите пенсионери ,деца и огромен държавен апарат?

Масово да внасяме раб ръка.

Шибания бизнес търси хора за без заплати, и държавата съсипва местните, за да угоди на капитала.

Естествено,че държавата ще "угажда" на капитала.Ти си пионката,която не носи никаква отговорност и не поема никакъв риск за нищо ,освен за себе си.Опитай да застанеш от другата страна.

Аз например съм един работник от някъде си търсещ работа в ЕС.И почвам да разглеждам възможностите къде е най-добре за мен.Първо отварям-о, България, 350 евро, не звучи зле, дори е супер.Продължавам със следващата държава-о, Словакия-600 евро, добре.Я да видя Хърватия-о, 850 евро.Я сега да погледна Германия -1400 евро.Хм, май ще избера в крайна сметка България, много примамливо ми звучи да съм мизерник в тази красива балканска държава.

емигрира бе, като на цвъки щерка му в световната банка на кристалина, с дебела заплата,като не плащат у нас тате ще я уреди в чужбина, ты да я наредиш, няма само комунетата да уреждат децата си, и ние от герб можем.

Ами щом 600-700 лева са ви малко , образовайте се , започнете да проектирате машини или да пишете софтуер и ще получавате високи заплати. Никой не ви спира. В България се търсят такива специалисти,

Защо ти научи ли се че почна и да даваш на хората наклон на у-я.

Айде поредната статия от съюза на работодателите.Лавинообразен скок.От 3500 на 8000.Значи ако работещите са 3 200 000 тези 8000 са 0.25% от работната сила.И говорим за сезонна работа т.е болшинството от тях са тук само лятото за да си изкарат на море без пари.Какво са 0.25% и то за страна член на ЕС.Статията цели за пореден път да внуши колко добри условия предоставят работодателите и че просто матриала е лош и не оценява, колко супер са работодателите.Докарайте и още нека стане от лавинообразен направо потоп от желаещи да работят за смадливите ви заплати.

Много от българите смятат , че щом вземат 700 лв трябва да се разхождат или да пушат през повечето от работното време. Никъде няма заплащане без съвестен труд.Ами като не са доволни, защо сами не създадат бизнес и да плащат на наетите работници такива заплати,каквито искат. То наготово лесно се иска. Май трябва да огладнеят , за да започнат да работят.

В БГ земах 1 700 лева. Тук за същата работа 3 500 паунда. Качестото му на жиот се промени драстично. Не работя нито повече, нито по-малко! Лесно няма. Добре платено със сигурност! Успех!

Ей, това буквичката "В'' за нищо я нямаш - "земах", "качестото". Клавишчето ли ти заяде?

Не ти идва на акъла, че може да е проблем с клаиатурата, нали? Еми, това е!

частника си е частник - интересува го да има по-малко разходи та повече да остава за джоба му. Дреме му че българите бягат и идват чужденци, властта съшо не се интересува, защото реално гласува нейната администрация която не бяга, а излезлите от БГ и без това не гласуват, чуждите нямат право, така че за властта това също е идеален вариант да са си несменяеми с послушковците които остават. Нас също ни устройва да сме далече от подобна държава, плюеме на такива управници.

В тази тема бих казал,че от всички работещи които познавам една група са тия дето работят за повече от 1000 лв и съвсем малко за повече от 1500 лв всички останали са на 500 800 лв

Всъщност има липса на будали! Кадрите са там където ги ценят, уважават и биват добре заплатени! Мрънкачите-работодатели са същност роболаделци. Ако кадрите са на Запад, то ОЧЕВАДНО условията в БГ трябва да се изравнят с тези на Запад. Успех на всички стягащи куфарите. Аз в БГ за по-малко от 100К на година не се връщам.

Първо повишаваш заплатите двойно и тогава ако няма българи наемаш чужденци а не да изгониш българите за да наемаш чужденци.

За мен бонусите, за Вас бачкането

Бойко безспорно е най - добрият държавник който България някога е имала и благодарение на неимоверните му усилия българите се къпят в пари, ходят на почивки, живет сито и честито. депозитите в банките на домакинставата са на стойност 50 % от брутния вътрешен продукт. Това само по себе си говори за повишеното благосъстояние на обикновения българин благодарение на Бойко Борисов.

Няма кой да им работи на българските чорбаджии. Въросът е пенсиите да се увеличават и социалните помощи. Управляващите пари да търсят!

Аз не съм съгласен пенсиите да се увеличават. И без това разни пенсионери хвърлят торби с по 50 000лв на циганите. И никакви социални помощи , откъде на къде, ти му даваш социална помощ, а то хвърли торба с 30 000лв през прозореца. Лично познавам такава бабичка. А ти като не искаш да работиш на чорбаджиите, не работи, рови по кофите и няма да умреш от глад. Вечно мрънкаща мързелива пасмина....това е българинът. Дай му на него социални помощи и безплатни консерви. В нашия блок има един такъв...

не само никакви социални помощи а трябва да се закрие всякаква социална система, никакви удръжки от заплатите, никакви социални служби. Който иска си внася тези пари в неговата сметка и ако оцелее след 40г работа ще си ги ползва,Раждат се 60000 деца на година от тях до пенсиониране стигат 20% все на платени службици на които осигурявам дебелата пенсия.Тия здравите дълголетници от соца си отиват, при демокрацията дълголетни са само богаташите.

Бизнеса ,заменя раборният ресурс в България! По този начин отнема препитанието на българското население. То и без това на никой не е нужно на таьи територия,единствено като електорални единижиьа един ден. Колкото да напълни народно събрание президентсво и министерски кресла. Население за един ден! Докато го има още разбира се!

Как за един ден бе, ние векуваме по тези земи!

Бизнеса, като подсигури нормални условия на труд и нормални работни заплати тогава ще има работна ръка.

Нещата са много лоши.В София масвата предлагана стартова заплата е от 400 до 800 нето .И то ако имаш връзки или си любовница на тоя дето търси.Ако не си не те взимат.Извън София повече от 550 650 нето почти няма.Млад човек е почти невъзможно да намери работа и емигрира.

Ела някой път в София, че само си чувал за нея! За 400 лева може и да хванеш някой да ти работи 2-3 дена.

Смешен си погледни обявите за охрана 500 бруто пък тогава ми говори кой какъв е жалкар.Аз познавам по-добре нещата в този град от теб троле.

Една група хора с ограничени умствени възможности си повтаря едни и същи мантри и си мисли, че накрая ще станат реалност. До един от тези дето говорят, че ще внесат виетнамци, камбоджанци и т.н. не са ходили изобщо и не познават дори един местен, но иначе са си направили планове и разчети колко ще им дават, колко ще печелят и т.н. и т.н. Ама я да вземат да се поинтересуват как върви работната ръка например във Виетнам, колко завода има, колко университета, колко струва животът и после да си правят сметките. Защото на тях им излиза по-евтино да си работят и живеят там. Тук пари няма никой да им даде, а стоките и услугите са по - високи от тези на европейските столици. Нали го играхме това с Украинци, Молдовци, Грузинци и какви ли още не и какво се оказа, че още преди 4 години никой не иска да ти работи за 250 евро и на всичко на това негарантирани. А сега живота е двойно по скъп, а парите не се вдигат... та успех с повтарянето на мантрите, само дето не искам да ми ги натрапвате непрекъснато тези измислици...

Що им разваляш рахата? Толова приказки приказват.... може пък и да им се получи ;)

Секретарка в държавна институция във Виетнам взима чисти 800 долара... кога ще дойдат тука да бачкат без никакви условия. Отвори им сайтовете да видиш какви заводи имат, а не като нашите от преди 60 години. Виж какви оранжерии имат, с каква строителна техника работят. Точно за 5 минути с гугъл и всичко ще научиш, че е една огромна измислица. За жалост до колкото се досещам ще се излеят едни 2-3 милиарда за обучение и преквалификация на разни чужденци и пак няма да има пари в хазната... поне от това което чета, че трябвола да се обучат, да им се осигурят жилища и т.н. та подготвят ни за поредното разкешване...

Нали вдигнаха минималната, сега ще се увеличат с още толкова. Прах в очите....