България няма позиция по пакета на ЕС „Готови за 55“, спешно е нужна нова енергийна стратегия

ГЕРБ поиска промяна на проектите в Плана за възстановяване, инвестиции в офшорен вятър в Черно море и модернизация на държавните ВЕЦ-ове

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Дори към момента да има излишък от 1000-2000 мегавата мощност, дали когато след 20 години повече от половината автомобили са електромобили (според ЕС) ще продължава да го има този излишък? Дали ако България стане държава с нормална икономика с гръбнак производството, а не както сега търговията, този излишък ще го има? Излизат някакви, мятат някакви числа, никакви обяснения, никакви анализи, стадото да мълчи, да не задава въпроси, да слуша и плаща ...

Тези бастуни ако си имат на представа от техническа гледна точка каква колосална глупост са така наречените "умни мрежи" ще си купят по един пищов и ще се гръмнат за да се отърват от мъката постоянно да се излагат.

Абсолютни неграмотници тръгнали да обясняват. Далекопровод означава цялата линия -проводниците по които тече ток заедно със стълбовете. Прекъснат далекопровод може да означава и паднал стълб. Това дето провежда тока се нарича проводник. В българския език освен проводник се използва и кабел използва се и жица. В разговорния език. И още нещо-ако наистина сте такива идиоти и си мислите че въздушна линия няма от изолирани проводници значи сте много тъпи хора. Дори в София по кварталите има стълбове с въздушни линии от изолирани проводници. Загуби има също и по мрежите ниско и средно напрежение. За специалиста по всичко-една турбина отпреди 20 30 50 години няма същия коефициент на полезно действие какъвто има една турбина произведена в момента. Фейсбук и интернет когато ги ползвате за основен източник на информация просто се излагате. А за плана за развитие забравете-оттам пари няма да видим.

Изолирани проводници по въздушните линии в градовете на определени места са задължителни според Нардба 3 и ПУЕУ. Това са мрежи средно и ниско напрежение. Имаш ли на представа колко е кпд на една водна турбина и от какво зависи?

В България има вецове строени преди 80-90г. и турбините в момента работят безупречно, въпреки възрастта си. Във ВЕЦ Видима в разпределителната уредба има швейцарски многомаслен прекъсвач /единственият в страната/ който е на 80 години и работи безупречно. А в електротехничекият факултет на Техническия университет се намира "царският" генератор "Сименс", първият внесен в България и е служил да произвежда енергия за царския дворец на Фердинанд. Този генератор и до ден днешен функционира безпроблемно и студентите правят упражнения на него.

Колега май нещо си изтървал в четенето или в часовете по енергетика. Въздушни пренасяне в кабелно изпълнение над определено напрежение няма. Далекопровод средно напрежение ,въздушен в кабелно изпълнение може да има но по икономически причини не се реализира. Пелтонова турбина не мръднала много като идея от 80-те, но ако нямаш вода и тези ВЕЦ не работят на непрекъснати режими, се тая за тия 15%. Няма де си покрием и инвестицията.

КПД при големите турбини е 95%. При по малките е 85%. От де ша ги вземе Делянчо тези 15%? Ще измисли турбина която да работи без загуби? Тва да не е любеница? По наредба 3 при пресичане на пътна артерия въздушната линия ниско напрежение трябва да е с изолирани проводници. демек ако пиян идиот с БМВ се шибне в стълба и го капичне проводниците да не изтепат матрияла. Имаше и други такива случаи но трябва да отворя наредбата да видя кои бяха.

Кви "непрекъснати режими" те гонят пък теб?:) Големите ВЕЦове работят 2-3 часа сутрин и 2-3 часа вечер като покриват върховите товари. Ако работят в непрекъснат режим за седмица ще източат язовирите и няма да има как да се балансира системата. И добре че Живков ги построи и ги имаме. Германците нямат и сега покрай перките мноо яко се гъгат.

Нали си продадохме земята за жълти стотинки у чекмеджета. Баси малоумниците.стратегия за какво? От пръдни че правим метан и от него турбини за ток!?А ?! Так звучат всичките тъпани до сега.Един не каза нещо смислено питайте овчара да ви светне

Възможните варианти за енергийна стратегия са два. 1. Строим АЕЦ Бекене и ползваме собствена енергия. 2. Отказваме се от АЕЦ Белене и ползваме енергия от АЕЦ Акую, братска Туеция. Ако турците имат излишък който да ни продадат. Всичко останало са приказки за паяци на невежи бастуни като Делянчо и на деменции като Иванов.

Още от времето на Орешака, твърдя, че щом предрешиха мнимият конкурс с руски реактори. Трябваше да се мине на 7 и 8 козлудуй. Без никакви хибридни американски технологии в реактора. Щом искат Японски турбини няма лошо , може би електроразпределителната част ще се гради на ново. останалото си го има на площадката. А Белене ще се пази за нов тип реактори след 50-70г. Да хабиш ядрена площадка за Хидрогенни технологии е пълна простотия. И това ми направи впечатление в проекта на Герб и тия с многото П и градските педали продължават тая простотия.

7 и 8 блок в козлодуй са Приказки от шипковия храст. Площадката не е лицензирана и едва ли някога ще се лицензира. Тази приказка я разправят едни тарикати с чисто финансови мераци но мързи да ти обяснявам точно какви. А пък и аз като видя че някъде някакви михлюзи и измамници са се захванали с някоя свинщина и аз гледам да се набутам между шамарите та и за мен да има по нещичко от този золум. Та за това ситуацията със 7 и 8 блок я следя от близо но не ми се говори за това.

" страната ни да увеличи капацитет за пренос по кабелните линии високо напрежение" В България кабелни линии високо напрежение няма. Всички далекопроводи високо напрежение са въздушни. Кабелни линии има средно и ниско напрежение. Делянчо да вземе и 5 години да чете едни дебели книги и при известен късмет от негова страна може и да разбере защо е така. А през това време Бойко да го изпрати на сергията да продава любеници, че ако продължава да ръси глупости в ГЕРБ няма да останат и 5бр. избиратели.

Ти си един от експертите на новите умните и красивите нали? Вероятно си завършил в Харвард. Въздушна линия господин неадекватен експерт се изгражда, когато върху стълбове закачаш кабели или проводници. Става и така и така. При подземната вкарваш под земята кабели. Далекопровода според твоята пълна липса на образование Какво представлява бе тъпак? Това дето минава тока по него Как се нарича?

Аз съм хотелиер. Имам 4 хотела, с това се занимавам. А тези кабели дето минават под земята са средно и ниско напрежение.. Елекртропроводите високо напрежение в България са въздушни. Чети 5 години едни дебели книги и може и да разбереш защо.

Душко когато кажеш кабелна линия се има в предвид изолирана линия, кабел. За въздушни линии над определено напрежение не могат да бъдат кабелни. Там говорим за групи проводници и то със стоманени обшивки. В Ютуб има много хубаво видео поддръжка на китайски мегаволтови далекопроводи.

Има и ултрависоко, ама той е за Украйна наследството от СССР. Делянчо да не е решил да връзва румънският и турският АЕЦ с Македония ? През три планини ! Тия мегаволтови далекопроводи са баница, режеш па ядеш. Това от УНСС идва, там така ги учат.

Електропороводът "МИР" на 750кV по който руснаците ни даваха по 1500MW аварийно си стои. Но лемурите от УНСС не са и чували за него. А ако въобще са чули си мислят че е някакъв вид руска пиячка.:) От счетоводители, юристи, баничари и продавачи на любеници, толкоз.

А с ТЕЦ Варна какво става ? или вече не е ТЕЦ а само пристанище. Такава врътка направиха с доган, и то пред всички и без да им пука.

Тъпанар! Утре вместо хляб ще яде фотоволтаици. У нас земята е почти 100% обработваема, в Румъния няма и 30%.

"За целта просто трябва да се модернизират ВЕЦ-овете и така ще се покачи ефективността им с 15%" Делянчо ми прилича на онзи малоумник Гамизов, дето беше хукнал с някакви измамници да подменя лопатките на турбините на 5 и 6 блок на АЕЦ Козлодуй с по ефективни. Тагавашното ръководство на централата прояви здрав разум въобще не го допусна в АЕца а полицаите още на баира му удариха една тояга и го пратиха по дяволите. От тогава Гамизов започна да плюе ГЕРБ. В АЕЦ Козлодуй мисля и до ден днешен /за разлика от Парламента и правителствата/ достъпът на завършени идиоти е строго забранен. Не зная, не съм сигурен.

Някой знае ли какво е това "офшорен вятър в Черно море"? Не се бъзикам, наистина за пръв път чувам тази глупост.

Нещо като Мара Общата всеки я бара по баджака. Инглизите имат ветрогенератори, но тока го ползват Исландците, когато Британските ветро паркове не въртят Исландците им връщат офшорен ток от Геотерма.

Благодаря. Ние ако имаме толкова много енергия от вятър, че да няма какво дая правим можем спокойно да си я връщаме с помпите в горните изравнители на язовирите. Тоз Делянчо наистина е голям глупак. Заради такива като него на последните избори не ходих да гласувам.

Ти кажи какво смислено си чул на тема енергетика от цялата паплач дето управлява последните 20г? Да и в ЕС, има ли някой управляващ да е направил нещо смислено на тема енергетика последните 15-20 години? Управляват ни дебили, маолумни дегенерати, това е! "Офшорния ветър" е най-невинната просотия която можеш да чуеш от идиоти. Ако само плямпаха цена немаше да имат, ма те и рушат.

В Германия дотират изграждането на ВЕИ. НО тези технологии се произвеждат там. Тоест инвестирайки в това инвестираш в икономиката на Германия. Ако ние набиваме милиарди във Вей, тази инвестиция е в джоба на други държави и друга икономика.

Да си го кажем как си е - в Германия управляват същите дегенерати като у нас. И скоро ше имат гооолеми ядове там (както и ние). Няма как да е друго, щом управляват слабоумни зелени калинки.

Каква технология за производство на ток се произвежда в България?

Турбини в завод "Вапцаров" в Плевен.

Да пасат трева и поне еда година в гората да карат на зелена енергия ,не на зелена валута

ГЕРБ нямат енергетици. Нито един. Теменужка е счетоводителка, Делянчо специалист по любениците, имаше и един специалист по баничките дето последно беше шеф на БЕХ /не мога да му запомня името/ и малко дребна сган, икономисти и юристи, които се мотаеха на ръководни постове в енергетиката без да отбират нищо. Ако Бойко не върже този непрокопсаник Делянчо, то той от глупост и простотия ще му затрие партията.

Новата Кунева е на линия. Замествайте действащите ядрени мощности с интелигентни безмислици. Както е казал народа "пръдня боя не става", така е и тук. Без реални мощности в ядрената енергетика, всички имагинерни интелигентни мощности са само сън.

Такива невежи и прости нищожества като Делянчо, плещещи идиотщини по медиите, окончателно ще закопаят ГЕРБ. На следващите избори я вземат 4%, я не.

От тези с костюмите за 5000 евро живеят в зеленият свят???!!!

Обяснете, Мартин Димитров от какво има понятие?

От сичко бе той си разбира даже като му говориш на български

Имам мисъл Живея не в БГ Искам да си поставя слънчеви колектори??? Гаранция?? Ми 2 години с после ??? После нови от Китай?? Значи пари на вятъра?? Неее пари в бюджета?? Какво имам от това ??? Нищо но си зелен с празни джобове!! Нататък ....... Както е било едно време Нищо няма да излезе от това как съм палил дървета така и ще паля но за това топло и хубаво

Имам мисъл Живея не в БГ Искам да си поставя слънчеви колектори??? Гаранция?? Ми 2 години с после ??? После нови от Китай?? Значи пари на вятъра?? Неее пари в бюджета?? Какво имам от това ??? Нищо но си зелен с празни джобове!! Нататък ....... Както е било едно време Нищо няма да излезе от това как съм палил дървета така и ще паля но за това топло и хубаво

"За целта просто трябва да се модернизират ВЕЦ-овете и така ще се покачи ефективността им с 15%" Е тва е върховна глупост. Производството на вецовете зависи от това колко вода е изпратил Господ в язовирите а не от турбините. За разлика от Делянчо който освен от любеници, които е продавал на пазара и от нищо друго не отбира, ВЕЦовете са проектирани от инженери и са изчислени точно както си трябва.

Долна лъжа. Имаме позиция, Прокопиев и Черепа я пишат в момента !

Ако Земята се въртеше с 1600 км в час нямаше да има грам парникови газове. Парникови газове има само в затворен система която е неподвижна. Елита ви лъже . Земята е плоска и неподвижна.

И пенцията Иванов и Делянчо не са виждали енергоблок и разпределителна уредба и на снимка. Но не престават да плещят глупости тъй като въобще не знаят какво говорят.

За Ради боклук зелен ще си спомняме за АЕЦ Козлодуй и т.н

Да питат Грета Тунберг, тя ще и каже........

Да се конфискува всичко на зелените И в гората там от начало да се возят на Майбах и т.н и там Артда покажат за какво се борят

Президента да връчва указа за закриване на територията. И за чеп за зеле не става.

Се търсенето на зелен кон и умен депътат