България може да възроди производството на естествена коприна в духа на кръговата икономика

"За съжаление в страната ни няма фокус за финансиране на такива проекти, а те могат да увеличат конкурентоспособността на страната ни, и на Европа в постигане целите на Зелената сделка", казва пред Dir.bg и 3E-News Десислава Димитрова, председател на Съвета по кръгова икономика към Българска Търговско-промишлена палата

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

И как ще я произзвецдаме при тази скъпа енергия, наеми и труд ? И за какво ни е тази е тази коприна, на кого ще я продаваме и за колко ?

Голям рев кой ще отиде на село!! Ами ако не знаете от Ковида насам има голям интерес към селските имоти и много млади семейства са си купили. Нямало "лечебници", нямало училища!!!Какви лечебници - има болници, хората имат коли.

Може, но не иска

Тая какво работи,че не разбрах?

"Може да възроди" означава, че "може и да не възроди".

десиславо, ти си пълна пача! Никаква идея си нямаш, за какво иде реч! Ей такива лаладжии, като теб, са превзели България и смучат като пиявици!

Не само България, целия ЕС са превзели. Изчистването може да стане само с украински или близкоизточен сценарий.

Баси глупостите

Ми то и аз сьм с магистратура ,ма кво от тва,то един сьс магистратура цялата държава му дадоха ,че какво;)

Тя експерт! Има сертификати! ...амбиции, и безкрайна не коректност! н

Ако имаше икономически смисъл досега да сте намерили финансиране. Тренда и модата са едно а реалната икономика друго

да си дойдем а думата. от 5 години не е намерила инвеститор, банка да я финансира....що ли? Явно няма мисъл и реализъм, а ?!

Първо: това са бавни пари. Унищожени са перниците, унищожени са бубите. Второ: Кой ще отиде да живее на село, без лечебници и училища. Не вярвам седемдесетгодишни хора да са в състояние да възродят бубарството.

Още пари за администрация. Тия са препили или са се напушили. Всяко НПО иска в държавната администация, по лесно да смуче финанси. Да отменят вече тая зелена сделка, че ми писна да ги слушам. Щом големите държави замърсители (САЩ,Канада,Китай,Индия,Австралия, Бразилия,Русия и ред други) не се заемат сериозно с нея, значи нещо куца. Другото което не знам как успяха да измислят - Кръговата икономика не действа никъде в момента. Държави като Швеция и Германия които рециклират най-много не смеят да искат кръгова икономика, ама ние ще станем Пионери. След Кръговата икономика следва Плановата икономика и Фалита. Бедните българи като мен направо ни дайте по една дозичка Новичок и да се приключва.

А, бе , Коко. Как да ти дадат Новчок, като има ембарго на търговията с Русия. Това също е част от" вЗеленотО сделка" . Няма газ - търсим собствени източници и начини и някои ще приберат едни много пари. Освен ако Новичок не го произвеждат и лабораториите в Англия, ама кой знае дали техният е качествен - ей,на, скрипалите оживяха.

Много дипломи, много нещо! Скромният ми опит показва, че колкото повече дипломи има един човек, толкова по-малък е шанса да разбира поне от едно нещо! Особено когато става дума за инженер, накичен с икономически "дипломи". Иначе, много ще е хубаво да се възроди бубарството и производството на коприна. Само едно не ми е ясно: кой ще работи. Няма да е някой с петдесет дипломи от незнайни училища по целия свят. Умря традиционното трудолюбие на българина, още по време на соца и столетницата-хранилница!

Оставете вие производството на коприна на Китай, не се пъхайте където нямате опит... 3000 години опит баце, не се трупа така лесно. по добре се занимавайте със скитничество, номадство, яздене на коне и бръснене на глави... те в това са традиционно добри бугарете. А, и кефир !

България имаше многовековен опит в бубарството, но всичко това отдавна е минало.

Въпроса е не дали ще го възобновят, а защо го унищожиха заедно с всички бази и насаждения свързани с това производство?

Трябваше да унищожат комунизма на село. Унищожиха селото, а за комунизма не съм сигурен. Ето кака Корни показва, че е доста близо до Путин и рашата, а това си е точно остатъчен комунизъм. Иначе ченгесарщината от комунизма не е мръднала почти. Ето - 25 процента за ченгетата има, а за работещите 0, даже 00.

Мисля че е крайно време да възродим производството и на кумис! И пастърма от изпод седлата :) Идиоти!

Идеята е чудесна, но колко години трябват за да израсне черницата. В къщата на прадядо ми имаше черници, дворът беше голям, а и на близо е имал отделно овощна градина. Някога си. Инае бубите си ги спомням от детството ми. Гледали са редовно. Отделно сега е лош климата. С тези много дъждове в кратки периоди ще е по-трудно предполагам. Хубавото е, че няма квоти най-вероятно.

Черницата расте изумително бързо.

Потресаващо празнословие когато стане дума за зелени енергии и кръгови икономики. Тази има ли въобще идея как се получава естествена коприна? Всъщност кое е кръговото на производството на естествена коприна? Може следващата идея да е за производство на естествен памук, макар че и памук няма кои да бере.

Какво очаквате от инженер-икономист?! Тези стоят между два стола и само те не разбират колко са паднали! Само 1 на 1 000 000 такива вероятно става за нещо. Ако бяха читави, щяха да са си инженери, и можеше дори да са добри.

Как ще стане, ще дадат за буби а пари за дървета черници?, То трябват 7-8 години за да стане едно дърво за буби.

проблемът не е,че няма кой да гледа буби в БГ,а че няма финансиране по проекти през фонд "Земеделие" и най-вече,че няма кой да ти ги купи,като ги произведеш? Спомням си,че преди години исках да направя черничева градина и да се занимавам с бубопроизводство. Оказа се,че посадъчен материал и кутийки с буби,както и наръчници за производство мога да закупя от Враца и Русе,но без ангажимент да ми изкупят готовата продукция. Разговарях и с бивш Министър на Земеделието, който с носталгия си спомни,как на село с парите от две кампании от буби,са си купили Жигула на старо,но и той ми каза,че няма държавна стратегия в този отрасъл и европейско финансиране,каквото има примерно в Гърция и с това ентусиазма ми се изпари...? Според мен,всяко земеделско производство (включително бубарство) е рентабилно,когато е финансирано и подкрепено от съответните институции,защото по начало земеделието си е рисково...

Не става дума само за финансиране. Кому са необходими пашкули, след като няма нито едно предприятие, което може да превърне нишката в коприна?!?!

България може да възроди производството на естествена коприна в духа на кръговата икономика Може но няма кой. Никой не ще да гледа буби. Всеки иска да си бара бубата или котето пред камера и да падат пари по сметката му. ха-ха. Като поизмре поколението от 70-те и началото на 80-те на тази територия ще останат преобладаващо индо-българи и млади изклесъци които не могат да си отворят консерва. ха-ха... Иначе по темата, тя България може да си отглежда сама и зеленчуци, но не би. Внасяме всякаква смрад, защото няма кой да хване мотиката. Едно време българските градинари са учели "европейците" по горното поречие на Дунав на зеленчукопроизводство... А сега българите ръпат пестициди от Македония, Турция, Египет, че и Иран. ха-ха...

Българската коприна е с високо качество. Ама таз мома виждала ли е буби? Партията ги води към свтлото бъдеще тоя чужденци.

Сигурно е виждала доста буби, ама не копринени.

коприната идва от какавидата на копринената пеперуда, чиито ларви ядат само листата на черницата. Тоест някой трябва да насади черници, да сече клони постоянно за да храни бубите и да продава какавидите на прекупвачи. Въпросът е кой да го прави - повечето села имат 100-200 престарели жители и тук там някой млад, отде ще дойде масата?

Тая " специалистка" по зелено, но главно по бла-бла-бла, за да цоца пари от 100 места е , специалист само по получаване на пари от евро-проекти, от които полза няма никой и нищо, освен нея.. Какво ниво на образование и още повече на мислене трябва да имаш , за да ти роди главата идеята да произвеждаме естествена коприна. Тя видял а ли е как става това, какви условия и усилия са нужни. Всъщност тяя може да го опита - ще получи милион по европроект, че си наеме за жълти стотинки роби и с това всичкото зелено ще свърши - с проекта.

А то и електроенергия можем да правим, даже и АЕЦ имаме...

Лозунг от соца - "Дайте, да дадем!" Коприната ще я продаваме на китайците, понеже ние сме по-тарикати от тях, пък и много по-работни!

Точно това е, но дългите интервюта са относно нещо за тия с хубавите снимки.