България е безкрайно изостанала в процеса по саниране

Моделът на обновяване на жилищните сгради със 100 процента публичен ресурс да се промени, призовават експерти

Обратно в новината

Коментари - България е безкрайно изостанала в процеса по саниране | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Като чуя "саниране", се хващам за кобура! Само факти: 1. Българският битов потребител е енергийно ИКОНОМИЧЕН. Санирането на жилищни сгради няма да доведе до икономия на енергия, а, евентуално, до повишаване на комфорта. 2. Българският битов потребител може да бъде още по-енергийно икономичен, както е доказал назад във времето, със специфичен разход от 0.15 МВтч на човек от семейство на месец. 3. Българската индустрия, като цяло е енергийно неефективна и бавно подобрява положението. Заключение: Вряскането за саниране е, защото там може да се посочат ТОЧНИТЕ фирми изпълнители (обикновено от индианското мнозинство). Мълчанието за индустрията е, защото почти винаги ТОЧНИТЕ фирми от по-горе не могат, не знаят и представа си нямат какво е да приложиш мярка за енергийна ефективност в промишлеността.

Това реално не е никакво саниране. Панелката облепена отвън с най-евтиния и реално пожароопасен изолационен материал налепен набързо и навапцан отвън от тумба цигани не решава нищо. Да не говорим за скапаната дограма дето се инсталира и е винаги възможно най-евтината. Когато се прави реално саниране на една сграда се обследват връзките между панелите, после ел.инсталациите, ВиК вертикалните щрангове, прави се топлинно обследване и чаааак тогава се продължава с дограмата, външната изолация, мазилка, боя и тн. Санирането по обществените програми в България е трагедия, претупано, прави се от неграмотници с евтини и некачествени материали. Ако искаха да има някаква файда от цялата работа трябваше да създадат държавни предприятия, които да се окомплектоват с нужните кадри и техника и тогава да се извършва това саниране така както се прави в Германия да речем. Който е ходил в Берлин е видял разликата между санирана панелка там и тук. Разлика от земята до небето. Това досега бяха едни пари хвърлени на вятъра. Ако искат да се направи като хората трябва време и опит. Другото е предизборна агитация и крадене.

Имаш ли пари за това,което пишеш? Вероятно ще надмине 100лв/м² ,ако се изпълни желанието ти

Като имаш ще правиш. Като нямаш - ще теглиш безлихвен заем гарантиран от държавата и ще го направиш. От пръдня боя не става. Ето така можеше да се използват държавните пари. Ти си от селяндурите дето ако ще и найлон да им сложат вместо прозорец пак ще са ок понеже е без пари. Подкрепа със съфинансиране от държавата трябва да има само за социалнослаби и пенсионери. Другите да плащат. От една панелна кооперация с 90 апартамента колко ли точно квадрата ще ти се паднат, че да плащаш по 100 кинта? 30, 40, 50, 100? По-скоро ще са към 50. Дори и 100 да са 5-10 бона разходи при положение, че получаваш сигурно и топло жилище с обновена и обследвана ВиК и ел.инсталация мисля, че е доста приемлива сделка.

5см F стиропор е новия неприятел на руския тоталитарен режим. 5 камерна VEKA е неприятел на Путин и Газпром

Само дето стиропора и пластмасата се правят от петрол.

под саниране разбират да облепят сградата със стереопор и да сменят дограмата. В Европа на първо място се проверява дали сградата има нужда от укрепване на кнструкцията и ако трябва се укрепва. След това се ремонтира покрива. После се проверява канализацията и инсталациите за студена вода, топлоснабдяване (ако има и газификация), и елекрическата инсталация. Накрая са нещата, които се правят в България.

Говориш за много пари,а пари няма Пари има за въглищари,въглища,зърнари,пътищари,но за саниране на домове няма Освен нови мощности, възможност е и намаляване на разхода на енергия

Да се чудиш, след като това беше един от начини Буци и сие да приберат яко кинти. Смятай колко са некадърни!

Резултат на управление без преминаване през лустрация! БКП/ДС и отрочета дървени кратуни 34 години вече.

Назад и с лошо качество, да не кажа без каквото и да е качество. Реално това дори не е саниране(специално при панелните сгради).

Ама в процеса на "усвояване" на средствата за това сме задминали всички европейски мечти.

България е отдавна затрита, редакторе! Изоставена беше от 3млн. Българи около 2008/9 година. Правилно е да се каже, че сме най-затритата държава. Без война сме по-зле от Укрия. Ебаси мамата.

Я, досега говорехте как най-качествените остават. Сега пък били изоставени. Пълна шизофрения.

За ваша огромна изненада обаче заминаха на Запад, а не в Русия и Китай. Мрънкат, тръшкат се, но си седят в Европа и САЩ, грам и не помислят да се върнат в БГ, или още по на изток.

Аз не искам да ме санират, защото ще ми вземат гарсониерата!

То па едно саниране, по боковски

Ще си намерят постоянно клиенти като отпадне публичното финансиране утре по онова време...и ще стане постоянно, а не кампанийно друг път!

Боко си е санирал гардероба отвътре със злато.

Но пък затова нагло припява на протестите за въглища. Които пак той си е платил с окрадените пари от санирането. Ако бяха санирали щяхме да ползваме 20% по-малко въглища за отопление и проблема щеше да е по-малък.

Изостанала е ... но пък герп що пари открадна покрай това саниране ...

Сканиране или външна изолация Щото има разлика

За всичко сме изостанали и после Денков го отнася , а магнитски /пеев КОЙ / се пъчи и акъл дава, ББ се скри . ПАРОДИЯ , Май сме тъпи бобовдолци , чугунени глави , които ще ни завлекат на дъното при копейкин .

Ами доколкото знам Денков е премиер по документи А не пеевски То не че не е ясно че Денков изпълнява както каже Шиши ама поне да не се ежи все едно той е шефа

Така е поради 2 основни причини: 1. 2 години нямахме правителство - т.е. няма кой да отпусне пари 2. Като видяха хората как "санировката" се отлепя и пада при малко по-силен ветрец и се отказаха да подават заявления

. " Чудих се защо “протестиращите” отказват среща с Денков. А искат среща в НС. Снимката казва повече от хиляди думи. Когато копейките опитаха да яхнат земеделците буквално ги изхвърлиха, като радиоактивен руски отпадък. Жалко, че тези ги употребяват по този отвратителен начин. А те явно нямат нищо против. Човекът по средата е от ТЕЦ “Бобов дол” на Ковачки. Чудя се дали са предложили държавни субсидии за италиански боклук. Ей така. Да ни тровят на двойна печалба.

Паричките у нас се усвояват за саниране на силиконови сиси,дупета,устни,мерцедеси,пържоли,нови обувки и всякакви други благини от които нашите прасешки бизнес мени усвоите ли имат нужда,че да си натъпчат дебелите черва.

1.В България здраво се краде по веригата от парите за саниране. 2.Няма специалисти за санирането,извършва се от самозвани майстори алпинисти. 3Санирането по български се състои от облепването на старите панели със стиропор,който се разхвърчава при първия по-силен вятър

Само че това не се отнася само за санирането, а за всичко у нас, всичко !

Как няма да изостава, когато отпуснатите пари отиват в нечий джоб

2030 който не е по ЕС изисквания няма да може да продава или дава под наем. Радвайте се на новия марксизмо-фашизъм. Ще приберат жилищата ви, защото ще ви принудят на тежки заеми. Санитарните досега да не се радват. Едва ли е по изискванията на ЕС.

Това е супер. Най-после ще ви научат как да си поддържате мизерните жилища.

Герберастите, вместо да санират като Чехия и Словакия например (40% самоучастие), решиха да гепят европейски пари с циганските им фирми със 100% държавни средства?!?. Само тъпите им избиратели не виждат как се краде и с гъза.

Ето как изглежда там санирането: https://m.smedata.sk/api-media/media/image/spectator/0/77/7711110/7711110_1200x.jpg?rev=3

Без пари толкова!

България не е спирала да изостава от 30 години. Напредвме единствено в развъждането на цигани.

,, ...в процеса по саниране." Това е излишно

Ако си мислите , че саниране означава залепяне на стиропор на стената жестоко се лъжете . Няма нищо общо !!!! Саниране в България означава само едно - КРАЖБА НА МНООООГО ПАРИ !!!

Тия панелки са за събаряне, може и сами да паднат

То не е само за панелки.

Екофашизмът е в действие.

По добре значи да топлиш и навън, глупак

Човекът си е направил вътрешна изолация и се топли икономично. А саниранията, които ги правяше държавата бяха хем некачествени, хем на безумни цени. Съгласен съм, че външната изолация е по-добро решение, лошото е, че държавата избира куму и колко пари да даде.

Гледай си работата, кретен. Аз през зимата живея в друга държава. Въобще не ме интересува, как се отоплява блокът. Имам изолация и си плащам за ремонти, щом ми съобщят съкооператорите, че е наложително.

Да, не те ли оставят да грухтиш щастливо в панелната кочина е фашизъм