Атанас Пеканов: Няма да останем без ток, ако имаме правилните политики

Версията на Плана за възстановяване е надградена с 13 нови реформи, обяви вицепремиерът

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

К'во разбирате под 'правилна политика" бе джанъм? Ний от трийсет години имаме все правилна политика - нищо не пра'им! Нищо! Нямаме металургия, машиностроене, електроника, хим.промишленост, автомобилостроене, атомната енергетика я заебаха , селското стопанство внася домати и краставици от туркестан... Сал едни тикви имаме и то гнили! Вий как мислите да я карате - целият останал прост народ да станат програмисти, а всичко друго да купуваме от Китай и да внасяме старите коли на Дойчланд? За таз политика нема нужда да учите у Харвард - е Тиквата и с пожарникарското школо се справяше! Както върви май-май ще посрещаме пак някой с букети на Орлов мост...

Ми не политиките произвеждат ток, а електроцентралите. Проблемът се решава лесно, но трябват топки. Не признаваме въглеродните емисии, точка, оправяйте се !

Манекенът - връзкар го раздава експерт. Ми да ви видим. Нали след герб щяха да са рози и цветя?!оказа се един казан с г...а.

Останем ще останем и онея години на живков ще ни изглеждат розави.

Решението е още 2 реактора в Козлодуй, тецовете да продължават но снабдени с пречистватели с вода на принципа на противоток, където е възможно да се строят ВЕЦ и Павец като Белмекен Сестримо. Другото перо по което да се работи е оптимизирането на произмодствените технологии и където е възможно ВЕИ и не на последно място - премахване на административните пречки и където е възможно пълно ликвидиране на администрацията.

- нова АЕЦ е набутвация. Проблемът е, че АЕЦ е скъп ако не е постоянно натоварен, включването и изключването на мощности първо е скъпо и второ води до неактивни периоди на централата, в които няма да има приходи и което ще бъде калкулирано в цената на крайния ток. Мощността в България пада дори и до 2.6 гигавата пролетно - есенния сезон. Два гигавата имаме в Козлодуй, най-малкият реактор на пазара е едени гигават. Смята се за вътрешния пазар, токът за износ изобщо не трябва да влиза в разчета(комшиите са непридвидим фактор) - ВЕЦ първо са неекологични поради това, че променят течението на реките, забетнват ги, водят до заблатяване и второ лятото в България по традиция е сухо - Зелената енергия не е толкова зелена - зимата на практика от нея ток няма Следователно следва да се разчита на ток от когенерации на газ. и панели лятото. Газът гори при 2000 градуса водата се втечнява при около 150 което води до 3/4 теоретичен КПД. При цена на газа от 100 лева за мегаватчас това прави около 12 стотинки за киловатчас на изхода производствена цена. При 22 стотинки продажна име още толкова за материали, амортизации, печалби ... а и може да се гори всякакъв газ

Не уточнихте, че след 2025 г. всяка година България ще трябва да плаща по 2 милиарда санкция за въглеродните емисии! Така, че на всичките тези работници и на цяла България това, за което вдигате олелия до Бога ще излезе прекалено скъпо и значително ще понижи качеството ни на живот!

Ток се осигурява с производство , а не с политики. Само дебил може да измисли заместването на тецовете с ВЕи.

Тоя проверихте ли го за австрийско гражданство ?

Защо скрихте планЪТ, който представихте реално?! Защо обществото не разбра къде ще отидат средствата и конкретно при кой? На някой много му е изгодно да използва служебни еднодневки да раздават милиарди евро без после да може да им се търси отговорност .... както и през последните 30 години ...

Само че се изнася Вижте евтиния ток от АЕЦ Козлодуй КОЙ го изнася и колко печели А за суверена един гол хуй И скъп ток

Нищо не казва - декарбоницазия-мекарбонизация. Нещо ясно и конкретно за ядрени мощности? Нещо за заетите във въглищната индустрия? Какъв ще е преходът за хората - все пак едно 60% от инсталираните мощности са от ТЕЦ?!

Ти остави тока, напражението как ще го постигнем защото то върви от киловолти и след това се преобразува във волтове?

Ей Цайс ''умен'' за къФ 'уй са ни Аец-а и Мариците, нали ток да ни осигуряват, я се стреснете малко, абдали!!!

Да, няма да останем без ток, ако трябва и ще внесем. Но, никой не споменава колко ще струва. Бе само на държавата, но и на хората

Ех, ако не бяха дебилите да спрат Белене с два блока по 1000 мв, сега половината проблем нямаше да го има.

крадливитег комундета ще ги продадат за своя печалба, после ще ги купуват по-скъпо с наши пари за втора комисионна.. И ще духаме наистина таратор, защото няма как да си стоплим супата

като се изнасят по 2000 МВ, защо да се строят още 2000? за да се изнасят 4000???

Ако може да кажате на обществото на кои фирми дадохте 8 млрзд евро и кой ги определи?

А спрете се с ВЕИ простотиите! Заради тях ЕС и мой сме на туй дередже! Заемете се сериозно с АЕЦ щото иначе цял народ ще духа перките...

Умно. Ако може и на тебе да ти забием отзад една перка и да кръжиш около вожда Муунчо

Това с панелите по покривите може и да стане стига да бъдат премахнати пречките в законите и поднормативните актове за присъединяване към мрежата. Практики в тази насока на запад, който толкова харесваме дал господ, но трябва да се преборим с интересите на монополистите. Но да разчиташ единствено на природата си е авантюра, която днес ни доказва, че не е в състояние да реши глобално проблема с нарастващото потребление на електроенергия. Затова спрете да "мислите", а дайте старт на нови мощности в АЕЦ. Не може да спреш старите мощности и тогава да "мислиш" за нови технологии. Първо се изграждат новите и когато бъдат въведени в експлоатация се спират и то поетапно старите. Останалото е комисионни за политически идиоти и некадърни специалисти.

А без пари в джобовете ще останем ли? За един приятел питам.

През 90-те се появи една специална нова думичка за такива "бизнес"-ситуации. Та така ще е с даването на път на младите

"Аз винаги съм разглеждал организъма като съвкупност от клетки."

Браво!

Аз пак не разбрах какво ще стане когато слънцето не грее и ватърът не дугха ? От къде ще вземем ток тогава ?

Откъдето го взе Тексас в ледената буря. Отде ледена бура в тропически Тексас, където се гледат кактуси за текила и има пустини е друг въпрос

Взеха властта червените другари, предвождани от зелен чорап и взеха да говорят, че може да стоим без ток. После, ако някой не помни, и без бензин, и накрая и без спестявания.

Ток имаме в излишък. Почти 50% от произвеждания ток се изнася извън България. Проблемът е че скоро няма да можем да си го плащаме. В което няма абсолютно никаква логика, понеже ние почти не произвеждаме ток от вносни енергоизточници, на който се вдигат цените.

В момента може и да имаме но основният резерв идва от въглищни централи, които оня европеец дойде да закрива. Това първо, второ остава газа, който за съжаление на първо място е руски, а Европа е обявила санкции срещу Русия, които някой трябва да отнесе, който някой със сигурност няма да е Германия. Която си направи тръбата за да внася газ от Балтийско море. При такъв сценарий въпросът отде ток е напълно резонен макар и днес не на дневен ред.

Много добре си чета ама това не значи че е вярвам на абсолютно всяка лъжа. То като от съществуващите водноелектрически централи в момента плюс тока от АЕЦ Козлодуй е напълно достатъчен да захрани цяла България. И най-вероятно пак ще има и за износ. Тя пита се в задачата-гориво за АЕЦ Козлодуй скоро не сме купували, ток от газ почти не произвеждаме, въглищата със собствено производство. Защо цената на тока достигна такива висоти? Щото някой като този министър трябва да си напълни джобовете ли?

То Вецове има , но за да се въртят турбините трябва да има и вода а толкова вода постоянно никога не е имало..

Няма да останем без ток, АКО ... т.е. да разбираме че ще останем. Защото вашето "ако" го знаем. Така ли?

Само за протокола: тока не идва от политиката, а от електро-централата и после от енерго-разпределение.

Именно ! Когато ел. централата не произвежда, няма какво да се разпределя и следователно няма да има с какво да се греем зимата ! Очевидно този прост факт не може да бъде проумян от бюрократите в Брюксел !

Кога прокурстурата ще потърси сметка за двата кашона залязо в Белене от чекмедже бей, Дилян Добрев и Теменужка Петкова?

Ливан падна, ке паднете и вие!!!

Т.е. в момента ни каза, че оставаме без ток, не си спомням някога да сме водили правилна политика в интерес на обществото независимо по кой въпрос, благодарим!!!!