17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Някой май иска да плаща големи социални за безработица, отколкото да почне да действа.

Бизнесът да си построи сам мощности или да въведе иновации за производство без ток. Токът е чужда стока и си има цена. Ако можеш да я платиш, я получаваш, ако не ядеш бахура. Като им е скъп тока да взимат кредити. И без това лихви няма.

Кашата с енергетиката е забъркана отдавна, 33 години ни управляват малоумници, заобградени от още по-големи малоумници - съветници - гъзоблизци, които да величаят колко умни и добри са управляващите малоумници. И без това енергиината система беше на ръба на баланса (малко по-студено време и почваме да молим за внос на ток), отдавна е ясно че на България и трябват още енерго производсвени мощности. За съжаление дори сега да се започне със строежа им, ще минат години преди да се реализират. В момента цените за бизнеса са 64 стотинки за кв/ч колкото са в Германия (32 евро цента), без бързи мерки за ограничаване на износа, скоро тази цена ще се пренесе и върху битовите абонати. Спекулантите на борсата трябва да се премахнат незабавно, един данък от 200% върху цената на изнасяния ток, държавните ЕЦ да спрат да изнасят ток и да задоволяват само вътрешното потребление, намаляне на ДДС върху ел енергията (в Германия е 16% !!!!! ). Всичко това на куп да се направи, вероятно пак ще плащаме около 30-35 стотинки за киловат, но поне няма да си убием икономиката съвсем. Следващите 10-15 години даже и две централи като Белене да се построят, пак няма да са ни достатъчни, а трябва да се почне веднага, иначе пътя е към Косово.

Аре бе некой станааа милиардери у зелено бъркайки в нашите джобове...

Облекчете правилата за изграждане на фотоволтици за собствени нужди!

Много, ама много разумно предложение.

Ааа, сакън, не. Аз толкова пари накях, за да се стигне до тук!

Едно не мога да разбера какви са тези доставчици на ток? Нито го произвеждат, нито ремонтират преносната мрежа на енергото а само препродават. Това си е узаконена спекула и после се чудим що е скъпо.

Само че "бизнеса" може да ви измете с парцалите.... и този път ще ви боли. Освен, че ще ви изнесе - ще изпитате и болка. Гответе се, пълни па(у)тки.... гответе се.

Дестабилизацията на енергийния пазар се ръководи от комисарите в Брюксел. Целта е да загубим и малкото производство което имаме.

Сега да не чувам някой да църка!

чува се блеене и мучене не църкане.

Асенке, я кажи ма, така и така се правиш на умна, къде потънаха 9млрд само в Декември??? Ама ако може до последния лев да ни го обясниш. Също така едни дребни 3млрд дръпнаха слугите на Брадавицата в Президентството - тях за какво ги харчите? Да не са джобни на Брадавицата и Деса Кафявата?

Закриване на борсата за ток. Това се иска от вас!

Не може, Прокопа не дава!

Прокопа да пукне дано макя му да ебем селска

Целта е смяна на собствеността на частни бизнеси !!!! Вдигат им тока , и после с 9 те милиарда и с още ги изкопуват новите харвардски хунтаджий

Когато бизнеса печелеше милиони и купуваха скъпи коли ,миски с почивки в луксозните курорти по света девиза им бе дайте ни по - малко държава.В тези времена осигуряваха наемните си работници на Мин.или малко над минималната РЗ,а другото под масата . Сега при пандемият и растящите цени на енергоносителите реват като пред заколение Къде е държавата и искаме компенсации.Защо не си депозирахте резерви господа бизнесмени ,олигарси т.е. мазнинка както ви съветваше ,,великия” икономист и бивш член на БКП и сикаджия Борисов?

Олигофрен!

Имате доста изкривена представа за бизнеса, за цените на скъпите коли и миските (последните изобщо са евтинки). Едно средно предприятие с 100-150 човека за заплати дава месечно над 200к. На този фон един разход на собственика за лъскава колица и женица е нищо. Даже и да сменя колите и жените всяка година, той продава старите и доплаща малко за нови. Просто дреболия. 200к е много за баничарница или квартален магазин, но за всяка средна фирма това е съвсем поносим разход. А, това че бизнеса не вижда по-далеч от носа си.... то не е само нашия така.

Че държавата не може да поема риска на бизнеса, не може. Но пък държавата трябва да се стреми да не поставя бизнеса в риск... Какви мерки предприе държавата, за да избегне или смекчи тези шокови цени?? Защото държавата не е длъжна плаща риска на бизнеса, но ако утре фирми фалират, техните работници ще отидат на борсата - а тогава вече държавата ще е длъжна да обгрижва безработните. Да не говорим колко други проблеми ще повече едно евентуално високо ниво на безработицата. Както е казал Буров: най-големият бич за един народ, това е безработицата

Значи, бизнесът скача, когато държавата реши да се повишат заплатите в частния сектор и осигуровките да са на пълната сума. Не можело държавата да се меси в частния сектор. Сега същият този бизнес иска помощ от държавата.

tonk11

Чакай да ти кажа - бизнеса ще натресе цената на тока и горивата в продукцията си. И знаеш ли какво ще стане? А познай! В момента олиото е 5 лв а беше 2.5 преди година. Ще стане 7. И всичко останало.

То това е ясно, че ще стане. Даже ще стане и без държавна намеса. Въпросът е защо бизнесът сега се сеща за държавата, а когато същата тази държава поиска заетите в частния сектор да получават достойни заплати и да ги осигуряват на пълната сума, бизнесът изрева, че не можело такава намеса. Защото, да не се лъжем, маса народ в частния сектор работи за жълти стотинки и го осигуряват на една мижава сума, а шефът само сменя мерцедесите и беемветата.

като олиото е 7лв,за чий хуй държавата да ги "компенсира"?те са си калкулирали високите цени на енегрията!или викаш,от две цицки по-добре се цица!

Администрацията да си дигне гъза и тя да протестира, защото масово работниците сме на прага да ни сложат на борсата с тоя ток и не знам откъде ще има пари за заплати скоро. Трябва да се реже яко и да се гледат първо нашите интереси, а не на европата, защото всичко загива. Отделно тия сертификати да си ги заврат... На 12 и ние с колегите излизаме. С по две дози сме и трета няма смисъл да слагаме, защото и с по две го изкарахме, а уж ни пазеше, на колежката ибокапа косата, всичко е една пародия, барабар с ваксините.

Асенчо, Като няма мерки за намаляване цената на тока за бизнеса(не компенсации), бизнесът ще нахързули тока в стоките и от там на потребителите. Тогава потребителите ще ви го нахързулят на вас. Сега изясни ли ти се?

Знaeтe ли, чe cъпpyгът нa РiAr Sеvi Дeлян Димитpoв oщe e нa хpaнилкa в Бyлгapтpaнcгaз? Днec ca ги paзпитвaли и двaмaтa в ГДНП.paшкoв e cepбeз, нo Kiril Petkov e милoзлив чoвeк. Вce пaк къщa зa 1 милиoн имa дa изплaщa млaдoтo ceмeйcтвo. Кaк щe я кapaт бeз зaплaтaтa нa Дeлян oт 15 бoнa мeceчнo?

А, знаете ли, че децата на Янев са назначени без конкурс в БЕХ на 6,000 основна заплата. Назначени са докато е част от Служебното правителство през 2016..... ЕБЕХ тая фирма, бе..

Ами нали искат да са независими частни бизнесмени, чий хуй дирят от държавата?! Има всякакъв вид застраховки, да са се оправили!

Уя ще дойде при теб с цените. Тогава да видим ти какъв ще го дириш от Асенчо, Кирчо и останалите калпазани.

Много ми приличат на Жанчо Виденов КЛАТИ ПРЪЧКОВЦИ

Значи от една страна Държавата не може да поеме пълния риск на бизнеса, но от друга налага мораториум за цената на тока за битовия потребител, с други думи сваля целия риск от битовия потребител и го прехвърля двойно на гърба на бизнеса. Звучи разумно! На кой му е притрябвал бизнес в България?

Прав си. Има кредити. Кирчо и Асенчо теглят. Като дойде време да се плаща кой от където дошъл, там се върнал.

Как е промяната? Яко а? Следва най-хубавото, ще искате да ги махнете нооооооо мадуровските машини ще кажат нььььььььье! Просто племе!

Еййй .Българи .не съм привърженик на възраждане .ама мястото ми ,На 12 .ти Ми е на площада ..Честит празник нека всички бъдем здрави...

спокойно може и без реклама, простаците и без това ще му дадът едни 15% на следващите избори на костя копейкин.

Мадуру ако не знаете е шЕфьор на камион. Айде умните и красиви патета да ми кажат какво може да се очаква от него като ръководител, а сигурно ще им покаже как се паркира прицеп на задна!

Абе то досега пожарникар ни командваше, дето може само да дърпа маркуч от камион, та време е да дръпнем и да ни поеме човек дето може и да го кара.

Урко, какво обазование имаш? това е от интернет за Бойко: От 1985 до 1990 година Бойко Борисов е преподавател във Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност (ВИПОНД) на МВР. Защитава пред ВАК дисертация по темата „Психофизическа подготовка на оперативния състав на Противопожарна охрана за действие в екстремална ситуация на пожар“. През 1990 година му е присъдена научната степен „кандидат на физкултурните науки“, която след 1995 г. се приравнява на „доктор по психология“.

Бойко отблъсква с грубоват и недодялан език, но това не го прави глупав. След 1989г. няма управленец с по-богат опит в България.

кокорчо гледа умно... май България ще е в лудницата до пролет..ха.ха

Ейй ние бяхме прости...ама жалкото е че,вие сте по прости.

ще ми го проникнеш ли до мъдите ...

и тоя се е гримирал дееба урода

Кироо и ти Кокорчо хубаво гледайте какво става в Казахстан ...... Да не се ококориш още .......

Другарю Василев - това е един начин да се гледа на ситуацията; другият е, че това е поредното източване на държавата. Но Вие ги знаете тези неща по-добре

демагог

Още от началото ка кризата с увелиените цени на тока си задавам въпроса, а бизнесмените винаги ли са коректни ъм държавата, че сега искат да ги компенсира напълно. Не е тайна, че който има бизнес печели и под масата - цялата му рода се е наредила на софрата на бизнесааи получава заплати, без даже да работи,

Веселка явно са ти ясни нещата започни бизнес и почни да печелиш под масата и после ела пак тука до коментираш. На чужд гръб и 100 тояги са малко.

Ти що не си направиш бизнес та да се уреди и твойта рода. Тогава като се наведеш под масата ще усетиш какво ти е приготвила държавата.

ами няма да продавате тока от АЕЦ на вънка ,а ние тука да плащаме скъпия ток от ВЕИ тата

Що?… Токът от веи и фотоволтаици е по-евтин вече от този от АЕЦ.

Най евтиния ток е от АЕЦ и не е зависим от времето !

Открадоха 9 милиарда / половин АЕЦ само през декември Способни са

Асентчо мисли само как да раздава грантове, а как да резне на Прокопиев далаверата на борсата не ще ..

350 милиона за ВЕИ нвма да бъдат изплатени на прокопи

Бойко е политически емигрант, а негов любезен домакин е мустакат диктатор от близка държава. Днес зърнах Негово Бивше Премиерство да си тръгва от полицейското сбръчкан, с лице на вълни - като нова негова магистрала. „Жегата“, според Робърт Де Ниро и Ал Пачино, се усеща бързо.

От реалността Тикай си дидлото Отзаде и се мисли за Мадона

Това не е изказване на Държавник. По цял свят"нормалния" де държавата се опитва да запази конкуретна среда за биднеса си, защото той осигурява придаден продукт, дава заплати, внася осигуровки и ако фалира, то това ще рефлектира върху самата Държава. п.с. Утре по същата логика ако битовата елекроенергия стане борсова и се увелчи няколко пъти г-н Василев може да каже, че който няма пари за ток риска си е негов - да са учили в Харвард и да взимат високи заплати.

Не може държавата да поема всички рискове на частния бизнес, а последния да обира само печалбата. Редно би било част от печалбата им след няколко месеца да се използва за връщане на получените от държавта суми.

Какво искате бе? 10% данък печалба. Какво да направи държавата? Малко ли пари се раздадоха. … На нас би трябва сериозен бизнес и грамотни хора, не някакви смешници, дето казват само дай. Писна ми от хора, на които все някок друг им в виновен и само просят. … Егати държавата. Станахме просяци в ЕС. Дайте за пътища, дайте да си оправим тоалетните… Иначе, на маса, всички големи.

А ти какво искаш? Имаш 10% данък доход. Стига рева. Предложи да има малко увеличения. Ако плащаше 30%.

Така е! Не може да поеме риска на бизнеса, може само да го на ЕБЕ. Нали държавата подписа всички Евро директиви. Нали отказа дългосрочни договори с Газпром. Провали проектите за Белене и Южен поток. Изпълни всяка тъпотия и идиотщина, която евробюрократите, лобистите и обикновените полезни идиоти от Евро комисията разпореди. Това направи държавата.

От Белене и патока беше никаква Голям Член за Бг

Е заради такива като тебе тока е по 5. Ти си някое малко мишле и още не си ги усетил на мишката кожичка, но като стане толкова и за редовите потребители, ще се самоосъзнаеш. Гледай само да не си сложиш значката със сърпа и чука и руски частушки да запееш. Щото вие сте си такива.

Големия “ Шлем” беше всъщност Голям Член за България, русначе Много ви е кофти че не можахте да но прекарате знам

От една страна цените растат заради цената на тока, от друга - бизнесът иска компенсации. Пример: мобилните оператори Влязоха си в договорка и всички вдигнаха цените заедно и в еднакъв размер. Ако искаш. Без телефон - не можеш. Все при някой ще отидеш.

Този измами датския си съдружник , и го обра !!! А мунчо ни го натресе !!! Смятате какво ни прави в момента

О, ужас! Какво ще ти направи? Този ми изглежда малко палав. Дано се оттървеш леко.

Да ви го кажа най-елементарно и в прав текст- хората искат богатите да поемат съответна част от щетите- не да прехвърляте помощи от данъците им, нито да осигурявате протекционизъм на определени фирми за сметка на други или за сметка на крайния потребител. Иска се споделена социална отговорност от всички.

На споделената соц. оговорност й викат комунизъм! Нокой не иска помощи ако наистина е свободен пазара. Повече от половината от цената на тока са данъци и гарнтирани печалби за американските марици и ВЕИ-тата.

Не, не й викат комунизъм, защото тук имаш частна собственост. Ако богатите поемат своята чат от щетата пропорционално по цялата пирамида на системата, те пак ще си останат богати в сравнение с останалите, ще обеднеят малко, да, но поне няма да се стигне до срив на цялата система, при който всички ще загубят всичко. Нали никой не иска това да се случи?

А дали просто да не се върне такса пренос за износа на ток? Щото много хубаво я отменена едно време та Ковачев да изнася за Турция по изгодно...... ама сега всички му ядем бахура

Къде, за какво изхарчихте 9 милиарда лева за един месец?

Като се сетя как тоя и спецов се блъскат по цели нощи в дирниците .....гнус

Нали гласувахте за промяна ? Нали беше кофти? Някакви усещания за корупция имахте !?!? При ББ било застой , статукво !?!?! Гребете сега с пълни шепи и празни джобове от ПРОМЯНАТА ,на студено и тъмно

Да! простичко казано но на място!

Сбе ей харвард смотан. Що изнасяте евтиния ток бе? А европа така каза. Ебавам ти европата бе. Те ни гласят а вие им ръкопляскате. Коро си сложил евро значка даже. Бахти жалките глупаци

Не е виновна Европа а лобистките закони дето обслужват Ковачки.

това не е риск на бизнеса. а невъзможност за справяне с енергийната криза. кой колкото може :))) случайни хора станаха министри. нищо не разбират ни от енергетика, ни от пътища, ни от финанси.

Тихо, че ще разплачеш пак Кирето.

Ходи да духаш на култориста.

То идеята беше да се регулира борсовата цена и така да се помогне на бизнеса, а не да се изливат едни пари.

Че държавата не може да поема риска на бизнеса, не може. Но пък държавата трябва да се стреми да не поставя бизнеса в риск... Какви мерки предприе държавата, за да избегне или смекчи тези шокови цени?? Защото държавата не е длъжна плаща риска на бизнеса, но ако утре фирми фалират, техните работници ще отидат на борсата - а тогава вече държавата ще е длъжна да обгрижва безработните....