Асен Христов: Ако до седмица не ни подкрепят, ЕРП-ата няма да издържат

Отива се към ограничаване на разходи, а качеството на електроснабдяването ще се влоши вследствие на наложения мораториум, категоричен е председателят на Надзорния съвет на ЧЕЗ

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

То какво излезе, на загуба работите, нали ? :)

лъжци, като не могат да правят качествено бизнес, да си ходят кой откъдето е :( .. да ама не, само за пари и печалби мислят!!

А тя пък сега колко е качествена... всеки ден спира, напрежението е под 220V, сигурно може и да е по - некачествена ....

ЕРП-та, ВИК, производители, търговци, посредници, прекупвачи, Всички на загуба, само ние крайните потребители винаги сме "на печалба".

Нямали пари да инвестират - нека някой да каже какви пари изнасят от България като печалба или като "такси за услуги" към фирмите майки в чужбина.

А ми, примерно, намалете малко заплатите на служителите си бе. Грохнал старец, дето още го држите, не знам и аз за какво, обикновен служител в ЧЕЗ е, взима малко под 4000лв. Това на фона на заплатите в държавата , на какво прилича?!?!?!?!

На не мен тия... Чини ми се че ако спрат тока на цига... пардон гласо подавателите които и без това не го плащат ще намерят пари да си остраняват аварията.

Този съвсем взе хората за калинки, но пред тези неподготвени журналисти/ки може да се плещят произволни глупости. Какво се е променило за ЧЕЗ - абсолютно нищо. Продължава да купува енергията за битовите потребители на 108.37 лв. и да я продава средно на 146 лв. - т. е. има прекрасна печалба. Всички останали разходи по пренос се заплащат отделно, както винаги е било и се плащат от крайните потребители. Да не говорим, че и там е боза - отчитат твърде големи загуби и разходи за писане на фактури. Трябва да се бръкне дълбоко в енергетиката, проблемът не е в липсата на ток и пари, а в това, че в момента много хора се дърпат, за да не изпуснат далаверата. Ако има проблем той не е в ЧЕЗ , а в НЕК, която продава тока по 108.37лв., при борсова цена 580 лв. Питането е защо борсовата цена е 580 лв., като себестойността е 108.37 лв.

Лъжа е! Няма как да има такива загуби, ако има - да обясни от къде идват. Регулираните цени на КЕВР осигуряват достатъчно добра печалба на ЕРП-тата.

Мончо, вече нищо не изнасят. ЧЕЗ е българска. Купиха я агентите на ДС. Остана само името на чехите.

и на мен монополен бизнес с незабавно инкасо и право да калкулирам загубите пряко в сметката на клиента,пък ме вижте какъв бизнесмен ще бъда.

Ма как въобще съществувате при такива загуби, отдавна е трябвало да сте фалит. Ще излезе, че чехите се нещо са правили ама сега българския мутренски собственик може само да тегли кинти с чували..... това е бате....

По данни на НСИ общият брой на домакинствата, битови потребители на електроенергия ,обслужвани от ЕРП-тата у нас е 2 921 887 . При настоящите цени на електроенергията и минимална месечна сметка за ток от 15 лева за всяко домакинство (което е далеч под реалния размер на плащаните сметки за ток от всяко домакинство), по сметките на ЕРП-тата ежемесечно постъпват общо 43 828 305 лева, което е по 14 609 435 лева средно за всяко от трите ЕРП-та ежемесечно или по 87 656 610 лева за 6 месеца на всяко от тях или 262 969 830 лева общо за трите. Казвате че общата загуба към Нова година ще е около 250 000 000 лева за трите ЕРП-та и за това искате ново поскъпване на тока с 11%, но зцащо сметките не се връзват с истината?! Ами не се връзват, защото дори по вашите сметки пак сте на печалба и то само от битовите си клиенти и при нереално ниска осчетоводена сметка за ток на всяко домакинство, но искате още по-голяма печалба! А кака ще бъде сметката ако вземе да калкулираме и семтките за ток които ви плащат производителите и другите бизнесс среди у нас?! Тогава направо ще трябва да вземаме тоягите и да ви изчистим от електропреносната и електроразпределителна мрежа на страната, тунеядци такива!

и сам ще разбереш защо са такива борсовите цени и на парите и на акции и на всичко друго търгувано на паричния и борсов пазар! Елементарно казано - всичко там е резултат та спекулативни сделки и не отговая на реалните стойности на търгуваните елементи, защото се намесват и политически и всякакви друи фактори, та дори и фейкове, а всеки търгуващ е свързан с лорсов брокер който също ивма своите интереси за възможна най-висока печалба и при продаването и при купуването и често за да покрие загубите си или да си осигури възможно най-високата печалба изкуствено надува или сваля цените на търгувания елемент и така манипулира пазара!

Тук са споменати само сметките за ток за битови потребители. А всички други такси, които се събират от ЕРП-то? А такса мощност за небитовите?

Даже не си си направил труда да вникнеш в казаното... В регулираната цена е са заложени пари за покриване на технологичен разход в размер на около 130 лв., а по закон ЕРП купува тази енергия от свободния пазар, където цената е над 400 лв. И без да си кой знае какъв математик разликата се вижда...

В цитираните суми се включва освен трите ЕРП и държавната ЕСО. Не слушайте политиците, а експертите - всички предупреждават за тези загуби, които се трупат в сектора.

Толкова много години ЕРП продаваше 1 квч по 0,15 лева и от юли т.г цените отидоха над 0,60 лв. ,при цена на производител 0,108 лв/квч.Много мутри и търговци се навъртяха след производителите.Сега дават прогнози за цени над 0,60 лв през месец .април.Трябва трезвен анализ,но е труден защото са навързани.

Май трябва национализация на енергийната система?

Някакъв нов енергиен ковид се задава...

Освен да им направим благотворителна кампания, друго не виждам.

Купинси фабрика на 8 септември