Активният потребител – новият герой на енергийния пазар

Етапът на развитие на енергетиката изисква по-дейно участие на потребителите, като те могат да имат роля и на производители както и на резерв за системата

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Като гледам повечето от форума - хич не сте позитивно настроени, авангардни, модерни и джендър! Къде са ви евроатлантическите ценности, питам?! Скъпи ви били панелите! Амче то туй е световнио тренд бе! Ама не излизала била сметката - нии европейци ли сме или сметкаджии?

Нерде Ямбол, нерде Стамбол!

Ванчо, като студент хич те нямаше, такъе си и остана, що месиш базови мощности и студен резерв. Всички знаем ка и за кого бе определян студения резерв и че някой трябва да си понесе отговорността за тая огромна кражба. Я по добре си кротувай и не говори врели, некипели.

Страничен бизнес, нечисти документи, прекалено самочувствие:

и десетолетия спорове след промените от 1989

прочети например условията за присъединямане към една газова инсталация ... хе хи ха хо ! Ще си само-излъгваш , сам си заблюдиш в нещо , което в тази нормативна джунгла си е възможна само при чисто ново стройтелство с съответните планове , актове и изпълнение . Всичко друго няма да е нещо друго освен разход .

газова инсталация с собствен котлон . Предаден по акт 16 , котстуктивната част , изпробван . А какво оттам нататък ? Кооператорите режиха да си сложат ... какво ? Климатици . А защо ? Защото нито можаха да викат правоспособно общо събрание , нито имат намерение да се обвързат с въпрос кой да стопаниса и да отчита инсталацията . Ето , това е България .

скърц , скърц , скърц : вече няма

какво следва от това ? Още една друга графа в счетоводство , още едни други инспекции , още една друга администрация . А при годишен оборот под 50000 лв една батерия от фирмата ТЕСЛА както и нейната инсталация с поддръжка и амортизационен план ... само това ще е отделен бизинес .

1. МОНОЛИТНИ СГРАДИ (МС) , а). "ТД" , б). "ТС" , б). "МК" , 2. ЕДРОПЛОЩЕН КОФРАЖ (ЕПК) , 3. ПАКЕТНО ПОВДИГАНИ ПЛОЧИ (ППП) , 4. ПЪЛЗЯЩ КОФРАЖ (ПК) , 5. ЕДРОПАНЕЛНО ЖИЛИЩНО СТРОИТЕЛСТВО (ЕПЖС) . В какъв СКС живеете Вие ?

а). "ТД" - Зидани сгради с носещи подови и покривни конструкции от дървен гредоред и ивични основи (фундаменти) от каменна зидария (замонолитена със строителни разтвори или с зидани на сухо каменни блокове) и изпълнени на дълбочина най-малко 80.0 см. в земната основа. В тези сгради основните носещи елементи са тухлените външни и вътрешни стени, колони и пиластри.

б). "ТС" - Зидани сгради с носещи подови и покривни конструкции от стоманобетон и ивични основи от стоманобетон или каменна зидария. Основната им разлика от описаните по-горе тухлени сгради (ТД) е, че имат изцяло стоманобетонови подови (плочи, греди, обрамчващи пояси, щурцове) и стълбищни конструкции, както и възможност за изграждане на еркерни носещи елементи (малки междуетажни отстъпи, балкони, козирки и др.).

Най-характерното за нея е, че всички вертикални и хоризонтални товари и въздействия върху сградата се поемат изцяло от стоманобетоновата конструкция състояща се от: стоманобетонови единични, ивични и шайбени фундаменти, в който са насадени стоманобетонови колони и вертикални шайби (обикновено това са противо-земетръсни армирани стени), които са свързани с хоризонталните носещи елементи (стоманобетонови греди, рамкови ригели и плочи). Тухлените зидове по правило са само пълнежни (неносещи) и определящо за тяхната дебелина е топло и звукоизолацията им.

Това е прогресивна монолитно-сглобяема или изцяло монолитна СКС за ускорено изграждане на предимно жилищни и обществени многоетажни сгради с помощта на едроплощни вертикални и хоризонтални кофражни плоскости за многократ-на употреба

Технологията ППП се състои в: Изграждане по монолитен способ на фундаментите и сутеренния етаж, след което върху тях се изработват една върху друга етажните плочи (плочите са със „скрити греди” - гладки) като в тях се оставят технологични и други отвори и се вбетонират метални части, които служат за монтиране на повдигателната инсталация и за свързване (чрез заваряване и замонолитване) на плочите със заводски изработените монтажни колони и предварително изпълнените вертикални шайби и стълбищните клетки (по способа „пълзящ кофраж”).

Същността на тази технология е след изграждането на фундаментната плоча и сутерена да се монтира вертикалният кофраж (цялостна технологична инсталация) с височина по-малка от височината на един етаж. Той има очертания по външния и вътрешен контур на носещите вертикалните стени на сградата. В него и над него се монтира вертикалната и хоризонтална армировка за един етаж и „чакащите” армирововъчни пръти (фусове) за свързване с етажните плочи, поставят се и кофражни рамки (каси) за отворите в стените (врати, прозорци и др.) и започва изливането на бетона за стените.

При нея сградите се изпълняват от едрогабаритни заводски изработени стенни, подови и други сглобяеми стоманобетонови елементи (панели) със и без вградена топлоизолация и с различна степен на готовност (завършеност) на някои от стенните и подови довършителни работи и сградни инсталации. Доставените на строежа панели се монтират с кулокран върху предварително изпълнените по монолитен способ фундаменти и сутеренен етаж и се фиксират (свързват) в проектното им положение чрез специални монтажни детайли.

като неразделната част от общото , което притежавам в кооперацията , а именно жилище , мазе , гараж , както и процент от общите части сградата така и дворното място . До тук нямам проблем нито въпрос . Но с целта инсталация на енерго-генерираща система изникнат едни правни особености . КАКВИ са те ? Правилният отговор : един фризер !

Няма да ви плащаме съоръженията и електропреносната мрежа, при условие, че плащаме най-скъпия ток в Света, сравнено с минималната заплата за страната!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Кого лъжете????

Авторството не е запознат с българското законодателство за ползването на сгради , сградните инсталации , както и предпоставките за същото . Така че , една доза чиста ФАНТАСТИКА .

Аз малко не разбирам, ама да питам. Давам 10 000 лв за батерия, която съхранява ток 14 kw по 0.2 лв. т.е 2.4 лв. Колко години ми трябва да избия инвестицията, ако приемем че някой ми подарява тока? Да, но никой не подарява ток. Слагам слънчеви колектори, те не са без пари и какво се получава? Май само лихвите по кредита не мога да покрият.

1500 киловатчаса слънчева енергия на квадратен метър. Това прави 40 киловатчаса за квадратен метър за монокристален панел. Цената за квадратен метър върви около 300 лева. Днес цената на тока е 20 стотинки за киловатчас което означава, че за вложение от 300 лева икономисвате около 8 лева годишно за квадратен метър. Само за панелите, че с тях вървят инвертори, акумулатори, контролери, цена на инсталацията

25 процента КПД при 1600 киловатчаса прави 400 киловатчаса добив, а не 40. Което при сегашни цени на тока е около 80 лева на година. Тоест един панел се изплаща за около 5 години (другите тарифи си остават обаче)

сам едва ли ще получиш разрешителното , а само като колектив , тоест от домоуправител до дом-съвет , от дом-съвет до всичките съсобствениците в сградата , а ако сградата е построенно върху общински терен тогава познай ! Късметлики ще се появяват онези където сградата била част от вид индустриален комплекс , ликвидиран , а двора се води още по тогавашната номенклатура . Клати си феса !

Смятах фотоволтаик за вкъщи за да не плащам на енергото. Минимума да се избие инвестицията е 10 години. Обаче след 10 години и акумулаторите ще са за смяна, и панелите ще са се скапали и ще им е паднал капацитета. В изисленията не съм включвал евентуално ремонти и замяна на инвертори. Тези допълнителни екстри отлагат изплащането за към двадесетата година. Другият момент който се пропуска е че това е началната мощност на панелите. А тя с течение на времето тя деградира. Друг тънък момент е че от прахоляка също пада мощността и трябва човек да полива с маркуча панелите за да са чисти. Отделно забравяш за мошни консуматори - електромотори над 2 киловата, понеже за повече трябва още по големи инвертори което вдига цената. Единственото което е далавера от това упражнение е че всичко това е твое и не плащаш тока на тъмнозелените.

Айдеее още един с "развинтена фантазия"-батерии (10 хил. лева/бр), фотолтаици....Къде е Киро на кирия?

Това са пълни глупости, с които отвличат вниманието на хората от реалните проблеми. Само се разходете по Искърското дефиле, и вижте в какво комарийно блато са превърнали реката с ония фалшиви ВЕЦ, чрез които хора от обръчите откраднаха европейски пари. Същата история е и със соларните, вятърните станции и пр. простотии, които вдигат цената на енергийния микс до средно 18-20ст, при производствена цена в АЕЦ 5-6ст. България има съвсем други ресурси, които въобще не се използват...на малка дълбочина има горещи минерални води, или термични точки на по-малко от 500м от повърхността, вкл. в гр.София. Прави се специален сондаж, вкарва се вода, която става на пара и се ползва за електроенергия и отопление едновременно, Исландия, Швейцария и Франция имат изградени подобни централи. Вместо да се плащат на Докган и американците стотици милиони за въздух, държавата да инвестира в сондажи и изграждане на реални енергийни мощности, вкл. нови блокове на АЕЦ!

В Булгаристан активен потребител е този, който може за една вечер да се свърже с мрежата на уличните ламБи и да вдигне сватба на големия син.

Всички невежи говеда трябва да целунете покойният Проф. Тодориев по гъза за това, че изгради най-стабилната енергийна система в света. Толкова надеждна и стабилна, че вече 30г. всякакви невежи простаци всячески се мъчат да я разрушат и все още не са успели.

Съчетанието от български енергиен регулатор с идеи на един африканец е меко казано нелепо.

тези тъпанари са измислили нова физика. Всеки невеж тъпанар има трибуна в ДИР бг.

регулации, или покривите ще ги направят терен за техни фирми или ще задължат хората да инсталират енергийни инсталации по проект всичко от техни фирми, естествено за своя сметка. И да продават през търговеца си. Интересно какво могат да им родят кратуните но отсега нищо добро не очаквам. Добро за нас като собственици на сгради или потребители на електроенергия.

Едно време правеха такава яка реклама на Масовата приватизация. Всички помним резултата.... Сега няма да е по-различно.

Пропаганда или реклама? Сравненията между студен резерв, който може да работи с месеци и акумулаторите на Тесла, които могат да осигурят минимално количество енергия за ден са изсмукани от пръстите. Един ТЕЦ студен резерв може да захрани град.