9 проблема за решаване преди влизане в Еврозоната

Истинският ценови шок ще дойде по-късно и просто няма да бъде отчетен като ефект от присъединяването

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не прочетох никъде, че няма механизъм за излизане

Поздравления за доц. Сарийски! ... РЕФЕРЕНДУМ за еврозоната! Асиметричните шокове ще смъкнат кожата на най-бедния европеец.

съм икономист, икономически опит имам само от живота. Изживях въвеждането на еврото в Германия. Да първите няколко месеца цените запазиха съотношението си, но след това изведнъж всичко стана двойно по-скъпо, защото зад предишната цена от (например) 5 марки след това просто се появи цена от 5 евро. Неслучайно германците кръстиха еврото "скъпо" (игра на думи Euro/Teuro). Конкретните ползи за мен бяха (и са) малко,

С бодри крачки вървим към гръчкия сценарий Странно , но всички си мислят че ще папкаме здраво, а друг (еврозоната) ще плати сметката., Уж не приличаме много на украинците, а се държим точно като тях.

Това е гласът на разума. Но.....едва ли ще го чуе някой.

ужас ужас ужас. какво ни чака с толкова прост народ а пък за икономистите ни да не говорим... мъка мъка ...

За мен два са основните проблема с влизането в Еврозоната и приемане на еврото: 1. Влизаме в суперзадлъжнял клуб който се управлява изключително разюздано във финансов аспект. Яко печата кинти без покритие и раздава на калпак. Финансово-икономическата криза 2008-9 напечатаха повече от трилион евро без покритие и ги вписаха като дълг. В кулуоарите на ЕЦБ/Еврозоната се планира обединяване на държавните дългове на членовете и солидарно преразпределение между членовете. Злите езици говорят че Германия в лицето на Шолц се е съгласила вече на този модел. Германският бизнес разбира се е против, но никой няма и да го пита. Отмяна на правото на вето е нещото което ще даде необходимият инструмент на двойката Париж-Берлин да командарят ЕС както те си пожелаят. 2. Веднъж влязъл в еврозоната ставаш тотално контролируем субект във финасовата и паричната политика. Всичко което притежаваш измерено във евро става собственост на ЕЦБ/Франкфурт. Страна членка от еврозоната няма право да се обръща към съд/арбритраж извън тези назначени от ЕС/ЕК в случай на търговски или финансови вътреобщностни спорове. Не можеш да сезираш международен арбитраж към СБ или СТО например. Т.е. отказваш се от правна помощ от трета страна като декларираш че единствените правни органи които могат да разглеждат вътреобщностни казуси са одобрените и назначени вътреобщностни правни органи. Изборите и назначенията както на финансово банкерските така и на правораздавателните органи се извършва от едни и същи лица!? Върховенство на правото - на най, на най - просто лицемерие. И накрая - ЕС е отказ от суверенни права, които от ден на ден чрез вътреобщностни решения се редуцират все повече и повече, НАТО е отказ от суверинитет в областта на националната сигурност и външната политика - това си е една явна евро-атлантическа бухалка за подчинение. Еврозоната/Еврото е отказ от суверинитет в частта финансово икономическата сфера. Когато ги навържеш и трите и ти отнемат и правото на вето, което гарантирано ще се случи в ЕС можем спокойно да си изхвърлим конституцията на боклука, да пенсионираме всички национални законотворци, парламента да го трансформираме в джендър бардак, няма нужда от правителство и президент. ЕС/ЕК/НАТ/Еврозоната ще ни пишат законите, ще ни назначават правителство, командващи офицери и банкери. ДОБРЕ ДОШЛИ В ЕВРО-АТЛАНТИЧЕСКАТА ИЗВРАТЕНА КОЧИНА.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Никаква еврозона, преди това да е гласувано с РЕФЕРЕНДУМ!

И кой ще вземе решения. Работник в баничарница? Той разбира ли от икономика? Ти, ако не си зъболекар, сам ли решаваш как да ти лекуват зъба или зъболекаря казва какво ще се прави?

Ако не си чул, преди известно време измислиха такава система... "демокрация" и викат.

РЕФЕРЕНДУМА ЗА АЕЦА! ТАКА ЧЕ НЕ НИ ППЛАШЕТЕ С РЕФЕРЕНДУМ, РУБЛЯЦИ! ВСЪЩНОСТ АЕЦА СПОРЕД ТОЯ РЕФЕРЕНДУМ ТРЯБВАШЕ ОТДАВНА ДА Е ЗАКРИТ, АМА СЕ ПРАИТЕ РУБЛЯЦИТЕ НА УДАРЕНИ...

Има един въпрос, на който не отговориха герб преди две години, а сега и Кокорчо не ще са отговори - какъв ще е обменният курс! Простото си къса ризата,че ще е 1:1.95583 - а повечето банкери залагат на курс 1:2.7-2.9. И ако прогнозите на банкерите се сбъднат, тогава моментално всеки от нас ще загуби една трета от парите си. И това ще е само за добро утро. Отделно, че (по думите на Кристин Лагард) ЕЦБ ще прибере валутния ни резерв. А да нас ще остане чиния таратор без краставици и кисело мляко...да си го духаме...

Пълни глупости! За останалите членове на ЕЗ не е изгодно курс над 1,95583. Ако зависи от тях курсът ще е по-нисък.

Кои са тези банкери които "залагат" на такъв курс и къде са го казали или така се говори сред банкерите на седянката и в хоремага.

На следващите избори малоумния бг народ като избере Копейкин да го управлява , ще бълнуваме за еврозона и т.н.

Толкова плапеща приказка за лека нощ рядко се пуска. !1 Лихвите по заемите ще има на 2%. Това ще улесни изплащането на леки автомобили и жилища 2/Стабилността на еврозоната ще се пренесе у нас, което означава, че спекулантите с олиото ще умрат в момента, в който скрият олиото! 3/ Увеличението на тока, парното и водата няма да са под контрола на КЕВР, защото тук ще може да се вземе като доставчик от Австрия, Гърция или Германия 4/ Болничното обслужване от еврозоната ще е достъпно за българите 5/ Образованието от еврозоната ще е достъпно за българите 6/ Работните места от еврозоната ще са свободно достъпни за българите 7/Сигурността ще допуска полицейски части от еврозоната 8/ Банковата сигурност ще се контролира от Европа и дори да е по- ниска капиталовата адекватност ше има западен контрол. Така, че статията е абсурден филм за страх и омраза към нещо което другите може само да мечтаят. Всъщност този плач е плачът на Кремъл, че българите влизат в клуба на богатите, а руснаците ще подсмърчат в гората далече от всякаква цивилизация. За първи път в своята история Русия се превръща в пълен аутсайдер, а България не мизерства и просперира.

Имаме валутен борд от 25 години. Сега ли е момента? Защо не миналата година или преди пет години или след 5?

Кога ако не сега? Кой ако не ние?

Некои съображения: по т. 1: Лихвите паднаха в Гърция и Кипър точно след влизането в ЕЗ. Такова изплащане падна, че ще имат да плащат още 100-200 години с тия темпове. Само за справка виж колко е сега спреда по бенчмарковите книжа. по т. 2: Не знам как си го представяш, обаче стабилността не се пренася с кофи и бидони. Пък и видяхме да крият не една и две стоки точно в германските магазини. по т. 3: Просовидения на гладна кокошка. Я ми дай адрес и телефон на комисията по енергино регулиране в Еврозоната... или пробвай да чукнеш в гугал ЕзЕВР примерно. по т. 4: Естествено че като влезем в ЕЗ ще получиш болнично обслужване в страна от ЕЗ... и в същите български болници. Това да ти е мерака. по т. 5: В момента има свободен достъп до образование в цяла Европа. Само пари да ти имаш да такси и издръжка... пък и глава за учене. по т. 6: Навсякъде в ЕЗ ще си останеш българин... балкански субект с несъвсем признато полу-образование. За квалификация да не говорим. Я пробвай да се сетиш дащо западните компании идват в БГ с готови кадри от чужбина. по т. 7: Друго си е да те прибере полицай белгиец или французин, не ли ? по т. 8: Банковата сигурност в момента се контролира от ЕБО и ЕЦБ и след заветната дата пак ще се контролира от тях... вземи да си смениш дилъра най-добре.

Тоя дъртак от БАН уж казва че ще изброи ползи и негативи, ама нещо не изброява ползи. Тоне ясно че е платен с рубли, но дори и това което се опитва да представи като негативи го базира на ползи които с триста лъжи се опитва да представи отрицателно. С няколко думи казва следното: “Може да преядем, защото ще има обилно ядене- а преяждането не е полезно. По-добре да не сядаме на масата, но да си знаем че имаме вечното право да стоим в ъгъла”

Близо 12 на сто годишна инфлация в България, прогнозира ЕК публикувано на 16.05.22 в 12:59 Автор: Ангелина Пискова - кор.на БНР в Брюксел,,,БВП за тази година ще намалее до 2,1 на сто, но ще се повиши до 3,1 на сто догодина. Заради отражението на високите енергийни цени върху икономиката, фирмите ще се опитат да омекотят удара като ограничат растежа на номиналните възнаграждения, замразят разкриването на нови работни места и инвестициите....За този, който не знае- 12 процента инфлация е МАКСИМАЛНО ДОПУСТИМАТА инфлация по време на престоя ни в чакалнята за еврозоната и преди реалното въвеждане на еврото- това е според критериите за членство в еврозоната. Т.е. ние сме достигнали максимума. определен за инфлация още сега- 1.5 години преди реалното въвеждане на еврото... Всеки да си прави сам сметката според собствения си бекграунд и схващания....

Доц. Григор Сарийски*, БАН - обикновен феодален старец, агент на ДС

се в огледалото професоре

1. За да бъдем наистина независима държава трябва не само да не приемаме еврото, но и да излезем от ЕС и НАТО. Няма да е лесно, но е вариант, който е доста вероятен ако Възраждане спечели следващите избори. 2. Приемаме еврото и забравяме за независимост. Те и сега ни командват от Вашингтон. Ще има инфлация и ще обеднеем шоково на първо време, но едва ли плана е в полза за народа. Като цяло не виждам защо точно сега трябва да приемаме Еврото, кой има полза от това? И не ми казвайте народа, защото народа дори не го питат

А тебе ли да питат ? Ти си антибългарин, още утре ще подпишеш да минаваме на рублата. Тук сме Европа, мурзилаж продажен !

Пикаеш ли газ? Продран до гащите, ама европеец ви'иш ли.

идиотче, защо към рублата, защо не към Швейцарските франкове? Тъпак си като мислиш, че единственият вариант е еврото още повече, че ако съм против - значи искам рублата. Тъпо мислене!!!

Твърдо съм ЗА "майната й на еврозоната". После няма връщане назад.

Много години съм се чудил, защо Америка, Канада, западна Европа са по-добре от България. По-умни ли са, по-работливи ли са, по-находчиви ли са ? По-качествено ли работят? Отговора от моите наблюдения е - със сигурност не. Проблема е финансирането. Достъпа до заеми, за да си развиеш бизнеса. Америка държат парите на света и ги използват. За това са добре. Защо и България да няма достъп до тях ? За мен е правилно включването ни към европейската банкова система.

Ще ти го обясня защо!защото хората там са по-независими и нямат обвързвания!На България големият проблем се нарича "обвързване".Пример -за българина е напълно му бъде отменена написана глоба, ако има връзки в полицията или поне втори братовчед.Не съм виждал западняк да върти на братчеда,да му оправя бакиите с КАТ или да звъни на братчеда съдия,да пусне нашето момче,щото е наше.Исторически погледнато обаче, "братчедството" ни е съхранило като народ по време на турското иго. В затадните страни обаче, поради факта,че държавата се грижи добре за поданиците си "братчедство" няма.Те си имат други проблеми поради горноизложеното твърдение -нямат приятелски връзки или са много по-слаби.Това довежда до много вероятният сценарий,че като почнеш да пропадаш /поради лош късмет или поради слаб характер/ то нито някой ще ти помогне, нито някой ще те подкрепи.Там приятелите ти са да си пиеш бирата с тях, нещо което ние наричаме "познати".Дойде ли време да се понапрегнат за теб/например да ти помогнат ,ако ти изгори къщата/, не ги търси, ти си отписан от списъка. Изключения не обсъждаме. Кой вариант на живот предпочиташ?

Да знаеш, Америка и западна Европа само се оглеждат на кого да раздават пари. Ако разбереш къде записват - дай координати. Относно финансирането има лесно. Гърция например е с 200% дълг към БВП. За БГ това прави към 260 млрд. лв. Та... дай ми ти на мене да изтегля 260 милярда и ела само да гледаш лукс категория. ще има и за крадене и за заплати, че и за пенсии даже. Децата и внуците после да му мислят как ще връщат.

До ''2022-05-16 12:39:36 ico (нерегистриран)'' Ицо., Ицо- ИЗОБЩО НЕ МИ ДРЕМЕ ЗА ВАС- масата....Семейството ми си има ВСИЧКО и сме подготвени за ВСИЧКО...Гледай себе си, а мен ме остави намира... Как мислиш- човек, който е завършил ядрена физика и работи с програматора на квантовия компютър на айбием БЕЗПЛАТНО, защото има и доктроска степен по определна специалност- съпругът ми- дали ще му пука ти какво мислиш и какво -не... ОПРАВЙТЕ СЕ и не ни мислете..

По сметките на този миризливец да не е дошла известна сума в рубли? Въвеждане на еврото, изкореняване на корупцията в стил ГЕРБ и поощряване на западните инвестиции. Само това може да вдигне стандарта в БГ и да върне поне малка част от умните българи, които се изнесоха в Западна Европа.

Егати бълвочът. Толкова много глупости на едно място рядко се срещат дори и в dir.bg. Pencho по-долу е обяснил подробно за тези, които имат желанието и възможността да мислят. За по-първосигналните, които вярват колко е хубаво, когато българската банкова система не е под контрола на европейската, ще кажа само някоко думи: КТБ, Първа Частна Банка, Кристалбанк, Минералбанк и хиляди други знайни и незнайни фараони с милиони...

Идва знаменателна година! Наближава 100 годишнината от Голямата депресия! Вървим към повтаряне! Ха ха ха ха.

Дефакто ползвае еврото, сао че банкнотите евро си седят в БНБ, и вместо тях са ни раздали левчета Инфлацията в еврозоната директно ни се отразява Но пък имаме по скъпи кредити и превалутиране, а еврото е международна валута И ако сме в еврозоната , ще имаме право да участваме в банковата политика на еврото, а не само да гледаме отстрани Поредния кремльовски рупор Че и държавна заплата получава

Имаме право, но неможем да го използваме:)Пакета за мобилност е жив пример!Франция,Белгия и Холандия си защитиха интересите, а ние бяхме прецакани!Е...казахме си мнението,ама пак бяхме прецакани!Толкова за малките в съюза на големите!

КТБ? Ха ха ха ха Вкараха баретите и затвориха стабилна и работеща банка! Но наляха пари в други две! Когато държавата те фалира, нямаш спасение! И вече колко години не могат да осъдят Василев! Щото имат някакъв келяв свидетел! Ха ха ха ха.

Опитах се, пробвах да дам икономически аргументи, които някои тикат само в една посока- лихвите на банките и ''затягане''-което е доста имагинерно- на кранчетата за крадене от правителствата... Искам да попитам тези, които ги драскотят тези неща- какво значение за вас ще има факта, че тези две неща са се случили, ако се окажете СЛЕД влизането на България в еврозоната, НА ДЪНОТО на пирамидата на Маслоу и сте трайно безработни или пък сте обеднели изведнъж, нио трайно и не виждате излизане от това положение... Тогава аз и семейството ми ще ви кажем- ОПРАВЯЙТЕ СЕ САМИ, БЯХТЕ ПРЕДУПРЕДЕНИ и толкова- всички негативи ще си ги теглите ВИЕ, а не аз и семейството ми... Затова непоискани съвети не давам вече от около 15тина години...

И защо точно сега пак започваш да даваш съвети? Вземи си страшните и си ги сложи някъде

Шарената! Добре де, с лекарско и правно образование, къде си пъхаш пръстчето сред икономистите? Какво стана с фотоволтаиците ти?

Значи ако вече няма да плащаме за превалутиране - голееееееем проблем - ти да видиш Увеличаването на капиталовите потоци, по ниски лихви плащани по кредитите, още по голееееем проблем И т.н. И т.н. Гелемия финансист, бачка в забутаното БАН, вместо да трупа пачки с финансови анализи Верно? Това дори не са путлесристко-изрожденски опорки Това си е детинщина

Още нещо - щеше ли да има случая КТБ ако бяхме в еврозонота и контролът идваше от ЕЦБ? Аз бих казал - вероятно не.

ЕЦБ никога нямаше да позволи сметките на всички държавни предприятия да са в една банка.

Е той затова е целият рев против. Много начини за крадене ще изчезнат.

А не мислиш ли, че фалита на КТБ е бил умишлено програмиран???

Поредният пасквил. По едно време имаше опит да се бутне валутният борд. Сигурно тогава на някой пак му се щеше да се върнат времената на кредитните милионери. Сега разни уж експерти си смучат от пръстите причини да не влезем и разправят страшки. Истината е, че на банките и чейнджовете ще им изчезнат съществена част от приходите. А лихвите ще са по-ниски

Не е пасквил, драги троле. Спирайте с тия глупости за еврото и мислете за реалните проблеми на държавтаа и хората.

Реален проблем на държавата е че се краде. Еврото ще пречи на краденето по няколко начина, затова и е целия рев против него.

Трол си ти - нищо по същество не казваш. Въвеждането на еврото и контрол от ЕЦБ ще седнем много начини за лесно източване и кухи печалби. Затова е и целият вой от разни "експерти" . Този смешен сайт даже започна да се позовава на Фейсбук - явно подобен пасквил няма коя нормална медия да го публикува.

Бла-бла-бла-бла.... Тоя "доцент" може да си използва дипломата в тоалетната по предназначение...

Тролове така разправяха и за НАТО.

Те още разправят. Ама Варненската и Бургаската народни републики още са български. Разградският анклав и Кърджалийският вилает - също.

Всички държави от Европа, които са в топ 10 в света на дълг на глава от населението са в Еврозоната. Влизането в еврозоната ще даде възможност на тия дето яздят , повече възможности за яздене. А яздените ще напъват повече жили.

А знаеш ли какво е кредитен милионер? А знаеш ли, че доста далавера няма да минават след влизането в Евро зоната. А мислите ли, че на КТБ номера щеше да мине пред ЕЦБ?

Не знам. Доскоро мислех, че има "правила", и "ценности" според които макета и укри не могат да влезат в ЕС. Обаче се оказа че не е така.

А не бе, сигурно нямаше да мине. В Испания, Гърция и Кипър хич не минаха таман няколко катебе-та.

Глупакът Ганьо! Войните са винаги кой да печата парите и кой да събира данъците! Когато друг ти печата парите, вече си в киреча! Нямаш държава! По силните ще те командват и при нужда, ще те похарчат! Това е ЕС и приемането на еврото!

EС са почти всички държави в Европа бе Ганьо. И ние сме ЕС. И да - ЕС трябва да "командва'' всяка една държава.

Това са приказки за наивници. Въпросът е КОЙ може да вземе заем и да не го върне. За една фалирала банка преди няколко години си мисля. И изобщо не искам да си спомням за банките от преди валутния борд.

Уф, писна ми от простотии - неграмотници и простаци да ругаят, псуват и да обвиняват всеки, който не мисли като властващите в путинизъм, русофилия и комунизъм. За това, ще ви цитирам статия от Дойче веле (някой да каже, че е про-руска медия?). В която се цитира изследване на Центъра по европескй политика във Фрайбург, Германия (някой да каже, че е проруски?). Изследването обхваща всички страни от еврозоната. И показва, кой среден грежданин на всяка страна колко спечелил или загубил за 20 години от съществуването й. Ето резултатите за най-печелившите и най-загубилите: 1. Германия е спечелила най-много - 1.9 трилиона евро (2.1 трилиона долара). 2. Средните граждани, които са спечелили и по колко: - немски гражданин - 23 116 евро; - недерландски гражданин - 20 003 евро; - гръцки гражданин - 190 евро. Други спечелили няма. 3. Средни граждани, които са загубили: - италиански гражданин - 73 605 евро; - френски гражданин - 55 996 евро; - португалски гражданин - 40 604 евро; - белгийски гражданин - 6 370 евро; - испански гражданин - 5 031 евро. Знаете икономикете на тези страни. Знаете и състоянието на българската икономика. Сравнете ги и си отговорете на въпроса, колко и дали ще спечели или загуби българският гражданин. Щото аз си мисля, че ще загуби и то яко. Който иска - да чете статията на Дойче веле. Ето линк: dw.com/en/cep-study-germany-gains-most-from-euro-introduction/a-47675856

''....Щото аз си мисля, че ще загуби и то яко....'' За съжаление, и аз мисля така и моите коментари са предупреждение към другите граждани, но.... кого ли го интересува- има само една прослойка млади нахъсани безработни, чиято ''работа'' е само да изискват от държавата установяване на гарантиран базисен доход, който да им стига за дневната доза марихуана, някоя бира, една сгодна мацка и всичко това- БЕЗ ДА ПОЛАГАТ ЗАКОНЕН ТРУД, не защото не могат/ имат здравословни проблеми, а просто защото НЕ ИСКАТ ДА РАБОТЯТ АБСОЛЮТНО НИЩО, НЕ ИСКАТ И ДА УЧАТ....

Да, за съжаление е точно така. Един човек е казал "...Не питай, какво може родината ти да направи за теб, а питай, какво можеш да направиш ти за родината си...". Казал го е Джон Кенеди. Сигурно и него сега биха го обвинили в путинизъм и комунизъм. Години след него, беше вече след началото на новия век, италински приятели ми казаха веднъж, че консумизмът ще затрие човешкото в човека и развитите но на човечеството изобщо. Прави бяха. Деградацията на хуманното е налице. Дори и чисто физически. Изследванията са доказали, че големината на мозъка на съвременния човек е по-малка от тази на хората от преди новата ера и на тези преди тях...

Доста неясна статия. Ограничен набор от държави за които са си дали труда да представата оценка. А най-интересното е в края - проблемите на Италия и Гърция е, че не могат да си обезценяване валутите. Това сме го виждали и в България преди валутния борд. Кредитни милионери - какво ли беше това? "Greece and Italy in particular are currently experiencing major difficulties due to the fact that they are unable to devalue their currency."

То пък с лева цъфнахме и вързахме- да си спомним финансовата катастрофа през 1996 г. кога нямаше евро и бяхме с великия лев ! Хиперинфлация, беднотия и мизерия. Оправихме се чак когато вързахме лева за марката/еврото/ демек приехме еврото като втора валута ! Германците ли са по-глупави от нас като махнаха марката и приеха еврото ?

Това че сме имали продажни и некадърни правителства, значи ли, че вечно ще е така? Връзването на курса към марката в момент, когато марката беше стабилна, какво общо има с настоящия момент, когато ЕЦБ печата пари и държи ниски лихвите?

Значи, България си закрива банката и се отказва от лева, а ЕС не може да си закрие банката и да мине на долари? Щото ако мине на долари, ЕС ще загуби своята самоличност, самостоятелност и идентичност! Но, България може!

Нали си живеем добре под сянката на падишаха, ЕС. Всичко ни е мед и масло! Защо сега и евро? Защо?

Толкова много глупост в такъв кратък текст може да напише само Доцент. Извинете,това малкото ви име ли е?

Лошото е, че после не можем да те намерим и да те съдим! Щото след въвеждане на еврото, ще измрат много българи!

Това е само половината от доводите ПРОТИВ. А доводи за - извън опапква не на резерва на борда ни от едрия български "бизнес" , разпищолването на банките и тегленото на кредити "на корем" от следващите правителства, засега няма. И няма и да има. За съжаление е трудно да обясниш на умно-красив иди.от (който е много уверен в правотатата си) , колко се е объркал... И това, че имаш висше образование получено във второразряден университет в чужбина, не те прави особено умен. Факт.

Статията е поредно доказателство, че силата на БАН не в икономическите науки. Тоя доцент със сигурност е закърмен с постулатите на плановата икономика и нейните предимства. По т.1 - да прав е България ще загуби правото да води самостоятелна парична политика завинаги, но тя и в момента не води такава от 1999 г. и никой дори не смее да спомене премахване на валутния борд. Друг е и въпросът каква самостоятелна парична политика би могла да води малка, бедна, отворена икономика разчитаща на износ и няма ли да е изложена на твърде силни външни шокове поради малкия си размер. Пример - при свободен курс на лева новината за спиране на газа от Газпром щеше да го срине с няколко процента ,което на фона на висока инфлация щеше да е допълнително обедняване. по т. 2 - освобождаването на буферите в банките ще е съчетано с по-голям контрол, защото сме и в банковия механизъм. Проблема на българските банки не са буферите, а контрола. КТБ фалира въпреки всички буфери, а ПИБ беше спасявана два пъти с държавна помощ . Банките имат огромна ликвидност в момента, проблема им е че нямат читави бизнес проекти на които да дадат кредити, не им трябват парите освободени от тези буфери. Когато доцент не знае тези общоизвестни факти и говори за чорбаджии в икономическа статия нивото му на компетентност е пределно ясно. по т. 3 - тука логиката дайте да не премахва такси, защото може да се вдигнат други ми бяга, сигурно е свързано нещо с чорбаджийството. Сигурно е бил против и намаляването на лихвите по кредитите щото се вдигнаха някои други такси. по т. 4 - твърдение неподплатено с никакви факти. За да звучи поне малко убедително можеше да даде примери от приемането на еврото от Словакия, Естония и другите балтийски държави. Те го приеха най-скоро Словакия е сравнима с България държава. Да сте чули за някакъв апокалипсис в тези страни? Да са станали по-бедни от България? по т. 5 - улеснения достъп до кредити бил нещо лошо защото повишавал задлъжнялостта. Ми значи и ниските лихви са лоши те водят до същото. Интересна теза, която може да се доразвие като се забрани кредитирането. В някои ислямски държави се правят подобни опити, нарича се ислямско банкерство в което лихвите са забранени. Интересна идея, но доста нетрадиционна. по т. 6 - улеснените капиталови потоци се считат за основни за развитието на пазарна икономика, ноявно доцента предлага да развиваме някакъв друг тип икономика, а не пазарна, но следва да го дефинира по-ясно. И да свободните капиталови потоци водят до някои рискове в малки държави като нашата и пак опираме до контрола. по т. 7 - пак стигаме до тези лоши ниски лихви, които ще финансират безсмислени проекти. Решението - планова икономика за да се финансират само проекти които някой чиновник е решил за важни. по т.8 - доцента не казва защо мисли, че в момента с фиксиран курс към еврото и валутен борд не сме изложени на същите тези "асиметрични шокове" и с какво приемането им ще ги промени. по т.9 - това е някаква фундаментална критика на еврото по принцип и не касае приемането му от България, но пак се поставя въпроса при фиксиран курс към еврото и валутен борд не са ли налице и към момента тези рискове. В заключение мога да кажа, че статията е изключително лаишка и не струва копейките, които някой е дал за поръчването и.

Пенчо, пенчооо, яко ви бръкна с таз истатия. Цепилигата на рамо и на полето, че тази есен освен тоягата да има как друго да ядете.

..'''по т. 4 - твърдение неподплатено с никакви факти. За да звучи поне малко убедително можеше да даде примери от приемането на еврото от Словакия, Естония...'' Специално за Естония имаше ПИСМЕНО СПОРАЗУМЕНИЕ между бизнеса им и правителството, с което бизнесът СЕ ЗАДЪЛЖАВА ДА НЕ ВДИГА ЦЕНИТЕ НА СТОКИТЕ И БИЗНЕС УСЛУГИТЕ и затова Естония е ИЗКЛЮЧЕНИЕ. Можете ли да гарантирате, че и в България можем да постигнем такова споразумение между бизнеса и и правителството, а....Пишете, колкото да не зАспите, без да сте видял с очите си икономическият анализ на тези държави и без да сте проследили взаимосвързаността на икономическите процеси в тези държави по време на целия процес по конвертирането на националната им валута в евро, защото това е ПРОЦЕС, който се развива във времето, спрямо лица и в на определена дъжавна територия, А НЕ Е ЕДНО ЕДНОКРАТНО ДЕЙСТВИЕ за един изключително кратък отрязък от време...

Словакия? Латвия? Литва?

Конкретно асиметричните шокове - прочетохте ли внимателно точка 1? Ясно е, че доцентът има предвид, че суверена държава може да се откачи от фиксирания курс или да го фиксира към друга валута/актив. При такова развитие е ясно, че няма да има нужда да се съобразяваме със закъсали държави като Гърция и ще преценим дали ни трябва стабилна валута или хлабава парична/фискална политика. Жалко, че ни управляват некадърници и продажници. Само тази статия е достатъчна на всеки интелигентен човек да разбере, че трябва моментално да спрем всякакво кандидатстване за еврозоната.

В т. 1 би имало смисъл ако доцента предлага излизане от валутния борд без приемане на еврото. Предлага ли доцента излизане от валутния борд и приемане на свободен курс на лева? Предлагате ли вие излизане от валутен борд ?

Г-н Пенчо, Няма нужда да предлагаме или не. Прочетете отново статията и разберете, че с влизането в еврозоната приключва и хипотетичо възможността за т. 1 и последиците от нея. Да, при друго правителство бих предложил отпадането на Валутния борд. При настоящите послушковци, не.

При кое правителство управлявало България от приемането на валутния борд до момента бихте предложили отпадането му? При управление на коя от съществуващите политически партии в страната бихте предложили отпадане на валутния борд? Ако в исторически план липсва такова правителство и в момента не съществува политическа партия, която да гарантира излизане от валутния борд без сътресения, то спорът вече става чисто теоретичен. От европейския съюз респективно еврозоната също може да се излезе ако държавата реши, вече има и пример за това / Великобритания /. За сметка на това от Варшавския договор и СИВ не можеше да се излезе - за това също има примери /Унгария 1956, Чехославакия 1968 г./.

Пенчо , бях написал една записка към твоите фантасмагорични обяснени, обаче сайта не я приема. Набйий си го кратуната - докато нямаме работеща прокуратура и власт която я е грижа за народа, т.е. националисти като Орбан , а не шайка чуждопоклонници, никакво евро. Иначе ни чакат още много беди и то от глупост не от друго !!

Пенчо, пенчо-о-о... да беше седял повечко в училище и по-малко в кебапчийницата. По т.1 - Там си е написано ясно. Изхвърли си нотариалния акт, че да ти повярват хората за каквото там се бориш. По т.2 - Пак там - Кипър беше под същия "строг" надзор. Една дружка изгоря и оттогава я втриса, като чуе Пенчовци да агитират за Еврозоната. По т.3 - Откакто намалиха таксите за преводи аз лично плащам повече, а предполагам и повечето в тоя форум. За тебе не знам, ама не е лошо да посмяташ малко. По т.4 - Отвори си Евростат. Естония е с 19% ХИПЦ срещу 12% в БГ. Толкоз. По т.5 - Улеснен достъп до кредити имаха и Гърция и Испания и Португалия и затова са сега с по 150-200 процента... да не би ти да седнеш да ги връщаш случайно ? По т.6 - Улеснените капиталови потоци водят и до друго. Примерно ако сега можеш да си купиш апартаментче, което да изплатиш за 15-20 г. (зависи къде е, а и ти какво бачкаш) като дойдат едни капитали, тия годинки стават повечко. Чукни да видиш афордабилити индекс какво е. По т.7 - Хич да не отварям приказка. Справка - BIS. По т.8 - Има една тънка разлика за асиметричните шокове (далиси в борд или във валутен съюз), ама не е за всяка глава. По т.9 - Много даже си касае Еврозоната. Разликата е като да държиш парите в твоя си портфейл или пък да вземеш да ги дадеш на комшията с уговорката че пак са си твои. В заключение мога да кажа следното: по принцип е добре че има балами, дето умират да си дават парите. Иначе тарикатите щяха да умрат от глад.

Това означава, че затривате България! Държава с 1300 години история! Това ще стане!

Голяма част от европейските страни са с евро? Да са се затрили? Много са си добре даже. Стига плашихте народа! Както плашехте преди влизането в ЕС.

Потънали са в дългове! До над козирката! Много са зле, между другото. Къпят се веднъж седмично, казанчето за тоалетната до половина. Температура в къщи, с три градуса по ниска.....

ама те, да направим няколко експеримента върху повярвалия в светлото бъдеще български народ

Никой не иска да обясни тези кредитори, които дават кредитите откъде реално вземат пари преди да дадат пари назаем? Може би се мълчи, защото цялата стойност е брутална, груба лъжа. Вземат ги буквално от нищото! Разчита се на навика и немисленето на хората. Стойността на парите е само толкова, колкото доверие имаш в хартийката. Това не е реален, изчерпан ресурс. За да се избегне задълбочаване на злоупотребата трябва да има национални банки. И по лесно да е вижда кое общество какво произвежда , за да има силна валута с висока покупателна способност.

Нали ни обещаха цветя и рози, мед и масло, като влезем в ЕС? Сега що така?

в кремъл стани градинар да гледаш цветя и рози

Путин не ме иска! Имал много такива като мен! Втората по имиграция държава след САЩ! Плюс съм от вражеска страна!

Дето ти обещаваха и преди,че при комунизъм ще е така.

Нали ги сменихме? Победихме с малко, но завинаги! Изкарахме синята метла. Ей го Сашко Йорданов! Виден от всякъде!

Е помниш ли как беше преди ЕС? Или е много удобно да забравиш?

Не размивай бе глупак! Помня! Нали сме много богати в ЕС. Защо трябва и евро сега? Добре сме си!

Преди ЕС фалирахме периодично. Предимно при управления на проруските БСП. След ЕС скоро не сме фалирали. Само на 1- 2 пъти се опитаха пак БСП да ни фалират, но не им се получи докрай.

Добре де! Разбрах! Сега нали сме дъ Бест? Защо ни е евро?

Ми да се развиваме, бе! Да сме по-интегрирани в семейството на най-богатите и уредени държави. Като имаме възможност защо да не се възползваме и от това?

Значи лакомия! Не ни стига голямата хапка под масата, Ами искаме и на масата да се вредим! Ха ха ха ха

от прокси путински доцент . Същите тези глупости но в пъти повече се бълваха против влизането ни в валутен борд. Обясняваше се от всички проруски медии начело с БСП тогава как това било краят на държавата ни и на икономиката ни ако въведем борда .

Нямам спомен някой да е бълвал глупости срещу валтния борд. Айде да спреш да си измисляш. За сравенение - тогава бяхме да дъното и трябваше да се направи нещо, сега сме относително добре и за разнообразие искаме пак да ударим дъното!

ей аман от малоумни тролове сънуващи Путин всяка нощ

Най-големият страх за късчей е сънародниците му да видят как просперират бившите държави от Вършавският договор а неговата кочина мизерства. Тогава ще се попитат защо нашите олигарси живеят при тях и харчат нашите пари при тях а ние мичерстваме а имаме толкова много природни ресурси...

Мухльо, не ми дрънкай лакърдии! Отговори: Отказ на ЕС от еврото и преминаване към долара! Не е ли същото? Връзваме се към световна валута номер едно и икономика номер едно!

Последно роби ли сме на САЩ или не? Напълно объркахте...

Отвори, бе! Не ми задавай въпроси! Защо ЕС не се откаже от еврото и да приеме долара?

Защото тогава си губи идеята на ЕС !

По конкретно!

"Защото тогава си губи идеята на ЕС !" Защо му каза?! Бях сигурен, че няма да загрее...

И каква е идеята на ЕС? Ха ха ха ха Хайде отговори! Чакам с нетърпение! Само се плюнчиш и лигавиш!

Видяла жабата, че подковават коня и тя вдигнала крачета!

Изводите за автора на статията, са следите: 1. Не прави секс, защото може да се зарази със срамна болест или да направи някое урудче. Използването на презарватив не е решение, защото дори и производителите са написали, че не е 100%. 2. Не излиза от вкъщи, защото може да го блъсне кола. Дори и да пресича на пешеходна пътека или на зелен светофар, може някой идиот да го "отнесе" - има такива случаи. 3. Държи си парите "под дюшека", защото банката може да фалира (примерно КТБ). 4. Работи за малко пари, защото, както е известно, парите "развалят" човека :) .... Супер много глупости. Може да има и някои верни неща, но като цяло и от самолет си личи, че е поръчкова статия. Еврозоната ще ни даде една възможност, в дългосрочен план да живеем по-добре. Не вярвам някога да догоним Германия примерно, но въпросът е хората да живеят по-добре. Във всяка държава има бедни хора. Въпросът е какво може да си позволи този беден човек.

Офффф! Дай дефиниция на "да живее по-добре"! Спрямо кое? Спрямо кого?! Изобщо - вкарай някакво съдържание в тази фраза!

Преди да се хвърляме в дълбокото е по-добре да се запасим с оборудване. Да вземем да си оправим икономиката, законите, страната и после, при много по-добра стабилност, може да влезем в Еврозоната. На този етап би било ритуално самоубийство.

Нашите закони не важат! Чуждите са важни! Ако наш закон противоречи на ЕС закон, се прилага ЕС закона! Робство!

Никой от Ганьо лъжльото не иска да обясни, защо ЕС не се отказва от еврото и не приеме долара! Хайде бе говнари! Нали сте много умни! Може и паунда да приемем!

Идеята на Еврото е постепенно да измести долара като резервна валута номер 1. И по малко по малко го прави. Стига пита глупости през 2 поста.

Щом от БАН се изказват толкова против еврото - значи е изключително препоръчително да го въведем възможно най-скоро !!! Само цитирам " С други думи чорбаджиите в бранша ще започнат да печелят повече." - и това от човек с претенции да е икономист ... да не говорим че има откровени лъжи !

Отказ на ЕС от еврото и преминаване към долара! Не е ли същото? Връзваме се към световна валута номер едно и икономика номер едно!

защото няма нищо общо

Искам да обърна внимание на заплатите при наетите лица. Защо никой не каже директно, че те НЯМА да се конвертират от бг. лева в евро при марж 1;1, а ще се конвертират при арж 1.95 бг. лева към 1 евро, м- че само от тук имате поне двойно обедняване на ВСИЧКИ наети лица на трудовия пазар- ВСИЧКИ- от СЕО-то/ управителя/ директорите в една търговска фирма, до обикновения служител/ работник. Дайте ми икономически факт или довод, че това няма да се случи в България при приемането на еврото...

Марж значи едно, обменен курс е нещо съвсем друго ! И това, което казваш е тотална глупост и е пределно ясно че няма да се случи !

Как ще обеднее някой като обменят всички левове по настоящия курс, който е валиден повече от 20 години. Я обясни, че ми стана интересно.

смешенплач1

''....Как ще обеднее някой като обменят всички левове по настоящия курс...'' Много просто- ако чисто хипотетично заплатата ти на СЕО е към 10-12К ЛЕВА, то тя автоматично става към 5.8-6.3К ЕВРО- тя НЕ СТАВА 10-12К ЕВРО- толкова ли е сложно за схващане... А индекса на паритета ти на покупателна способност ПАДА

Това писание е поредното доказателство на какво отчайващо ниско ниво са повечето "учени" в БАН. Може би Дянков донякъде имаше основание да ги нараче "феодални старци".