64,3% инфлация в Турция през декември на годишна база

Най-много през годината са се увеличли жилищните разходи, а най-малко са поскъпнали дрехите и обувките

Обратно в новината

Коментари - 64,3% инфлация в Турция през декември на годишна база | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ако аз съм човек и имам 1000 лири и след 1 година с тези 1000 лири мога да си купя само половината неща (от преди 1 година), това добро нещо ли е? Инфлацията била нещо много добро? Кажи го на Замбийците...те вече си нямат тяхна валута. Имало "добър" процент инфлация? Добър за кого? Ако искаш да спестяваш как да стане, като парите ти не струват нищо дори след няколко месеца!?

Ех, искам да съм турчин или поне руснак! Ама милиардер

Ако има някой вещ в макро и микро икономиката, бих го помолил да обясни, защо държава като Турция, която произвежда от пиле мляко, която има навсякъде пазари, има такава инфлация

Калпаво управление , благоприятстващо поляризация на доходите. Това е Ердоган. Само в Истанбул има 32 милиардера в долари , а не в турски лири.

Много добро управление!!! Благодарение на което Турция прави небивал икономически ръст, а инфлацията е генераторът на този ръст! Инфлацията по принцип стимулира икономиката, но има предел, след който тя се превръща в пречка. В това се състои доброто управление да балансираш по ръба - до който инфлацията е все още стимул на икономиката!!!

Всъщност, Турция произвежда от пиле мляко и има пазари навсякъде, защото поддържа оптимална инфлация. Инфлацията е това, което кара икономиката да се развива и ресте. А коя е оптималната инфлация? Това е строго индивидуално за всяка икономика! Турската обикновено работи при по-висока инфлация, такава в Япония например би убила всякакво производство. Затова грижа на управлението на всяка страната е намирането на най-подходящото ниво на инфлация. А откъде идва инфлацията? От съотношението на количеството пари в обръщение и стоките и услугите, които се предлагат в икономиката! От нищо друго! Иначе казано, от емисията на пари от Централната банка! Инфлация се бори с монетарни мерки! България НЕ МОЖЕ ДА ВОДИ АНТИИНФЛАЦИОННА политика защото сме във валутен борд!!! Ние не можем да стимулираме икономиката си като турците, докато сме в борд!!! Това, което нашите управляващи обявяват като антиинфлационни мерки, в повечето случаи са ПРОинфлационни! Нивото на икономическа култура у нас е много ниско, така че трудно се разбират истинските икономически процеси.

Защо гледаш на инфлацията, като на нещо негативно?

Че тя и в България е толкова, повечето стоки вече са двойно по-скъпи.