500 стартиращи компании в околната среда се обединиха в GreenTech Alliance

Сред основателите е и българката Любомила Йорданова със своя стартъп PlanA

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Но предизвикателството е да се гарантира, че ще продължи да играе тези роли. Политиците ще трябва да се съсредоточат върху намаляването на неефективността на пазара, изграждането на човешки и институционален капацитет, готовност за катастрофални рискове и възползване от възникващите възможности, като в същото време обмислят реформи, променящи играта, като например превръщането на агро-хранителните системи в неутрални. Докладът подчертава 20 предложени действия, които биха могли да помогнат за разгръщане на огромния потенциал на селското стопанство и хранителните системи в региона. Някои от тези действия заслужават приоритетно внимание, защото са гарантирани, че ще се отплатят. Примерите за действия „без съжаление“ включват мерки, насочени към модернизиране на агро-логистичната инфраструктура (включително информационни и комуникационни технологии), подобряване на уменията на работниците в селското стопанство и хранителната система, превръщането на селското стопанство и хранителните системи в климатични и задълбочаване на финансовите пазари в селските райони

G5

Сред тези интензивно отглеждани полета има шепа голи, черни ивици земя, които са част от уникален опит за въвеждане на палудикултурата или мокрото земеделие във Великобритания. Проектът Water Works тества нови култури, които биха могли да отговарят на бъдещ климат в Обединеното кралство, когато се очаква метеорологичните явления да бъдат по-екстремни и дъждът пристигне в потоп. Използвайки растения, които процъфтяват в наситена почва, той се стреми да покаже търговските ползи от повторното овлажняване на тези торфища, процес, който също ще заключи въглерода в земята. Пробната площадка обхваща само пет хектара (12 акра), а безвъзмездна финансова помощ от лотарията на народната поща направи проекта възможен. Лорна Паркър, мениджър по реставрация за по-големия проект Great Fen, 100-годишен план за преовлажняване на 3700 хектара торф в Камбриджшир и един от най-големите по рода си проекти за реставрация в Европа, се надява, че процесът Water Works ще се окаже вдъхновяващ за местни фермери и производители на храни. „Това, което правим тук, е да се опитаме да покажем потенциални култури, които биха могли да понасят високи нива на водата“, казва тя. Десетте пакета, които съставляват сайта, са потопени около 2 фута надолу и половин дузина доброволци от Natural England и Wildlife Trust за Бедфордшир, Кембриджшир и Нортхемптъншир (WTBCN) предприемат новаторската работа по засаждането на над 200 000 тапи . След като завърши всяка връзка, водата, която е богата на утайки и хранителни вещества, може да се връща обратно от резервоарния басейн. Първите два парцела съдържат шубрак, издръжливо местно растение, което може да се използва за фураж за животни, гориво и строителни материали, като изолация от плочи от влакна и кухини. Следва обикновената тръстика, която вече расте в изобилие по полетата на полето. Това е друга горивна култура, която също е добра за опаковане, докато сокът й може да се превърне в закуска с вкус, подобен на пуканките.

„През последните сто години сме в ерата на изкопаемите горива, от която искаме да избягаме“, казва Йоргенсен, който ръководи изследователския център и преподава агроекология в Орхуския университет. „Сега ние се опитваме да се обадим в биоикономическата епоха, като произвеждаме преди това продукти на основата на нефт, като пластмаса, от нова биомаса. Дрехите трябва да се сменят радикално, както той казва, за да се опази околната среда. Пътят там трябва да продължи да води през рафинериите, при които различни междинни и крайни продукти се произвеждат от компонентите на една суровина - само това вече не е петрол, създаден преди милиони години, а прясна биомаса. Фактът, че тревата може да бъде особено подходяща за това, е констатация, която Йоргенсен и неговият екип дължат на изследванията, които са започнали през 2012 г. Те засаждат глинеста и песъчлива почва в различни сценарии: В допълнение към методите, често срещани в селското стопанство, като отглеждане на царевица като монокултура, учените сравняват биомасата, получена от култури като цвекло, овес и ръж, които могат да бъдат получени от тревни полета . Отглеждаха се само сладки треви: местна ливадна върба, тръстикова трева, власатка, топче трева, китайска тръстика от Азия и комбинация от трева и бобови растения.

Съществуват все повече доказателства, че природните решения - защита и възстановяване на естествените гори и местообитания и позволяване на местните дървета да заселят отново обезлесените земи - могат да помогнат за премахването на големи количества въглерод. В писмото, което също е подписано от колумниста на Guardian Джордж Монбиот и няколко водещи членове на глобалното движение за училищни климатични удари, се казва, че призивът им за възстановяване не е свързан с „популяризиране на една конкретна техника за премахване, а с подкрепата на основната цел да се опита да възстанови климат ”. В писмото се добавя: „Призоваваме активистите да започнат да включват възстановяване в своята кампания. Призоваваме правителствата и компаниите да започнат да действат, не само да достигнат нула възможно най-скоро, но и да постигнат възстановяване. И призоваваме всеки гражданин да направи каквото може

нашето селскостопанство ? Как общините да харчат средства за озеленяване ? Как се ползват необработваеми земи , ако въобще се ползват ? С какви програми министерствата се включват в такива инициативи ? А какво е нивото на създадената дискусия на равнището Брюксел и европарламент ?