Повечето зелени стартиращи компании са започнали, защото искат да направят нещо полезно за околната среда. Ако имате идея, просто действайте! Съветът е на Джоана Баре, основател на иновативния стартъп за кръгова икономика Traceless по време на конференция по повод шест месеца от създаването на GreenTech Alliance. Инициативата обединява вече 500 стартиращи компании в областта на околната среда, 300 специалисти в различни екологични сектори и хиляди последователи, които с ентуасиазъм помагат за въвеждането на екологични технологии и решения в ежедневието. Traceless представя решение за глобалното замърсяване с пластмаси.

"Въз основа на нашата технология произвеждаме първите продаваеми биопластични филми, твърди пластмаси и покрития от селскостопански остатъци, които са 100% био, не се нуждаят от вредни за околната среда разтворители и добавки, те са домашно компостируеми, не се конкурират с производството на храни и са алтернатива на конвенционалните (био)пластмаси", обясни Джоана.

Да изчислим въглеродния си отпечатък

"Трябва да имате идея, но така да развиете своя бизнес план, за да знаете къде ще достигнете след 5 или след 10 години", коментира Джулиан Суинкелс, съосновател на холандския иновативен стартиращ бизнес CarbonCancel. С безплатния калкулатор на CarbonCancel само за 5 минути може да изчислите вашия въглероден отпечатък и какви са основните фактори, които допринасят за него. Във втора стъпка може да видите как може да намалите емисиите в ежедневието и да промените вашия живот така, че да намалите негативното въздействие върху природата.

3e-news.net

А знаете ли че високотехнологичният берлински стартъп PlanA е основан от българката Любомила Йорданова. PlanA помага на предприятията да измерват, намаляват, компенсират и отчитат своя въглероден отпечатък, като същевременно създават култура на екологично поведение сред служителите. Компанията предлага специален софтуер, който генерира персонализирани планове за действие, улесняващи въвеждането на устойчиви действия, които включват всички заинтересовани страни в компанията. Продуктът предлага и компенсиране на оставащите емисии чрез избрани проекти със златен стандарт. Любомила е един от съоснователите на GreenTech Alliance.

Traceless

CarbonCancel