5 неща, които е добре винаги да казвате на интервю за работа

Всяко интервю е различно, защото всяка работа и интервюиращ са различни

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Излъжете, ако имате канадско гражданство. Може да станете министър и дори премиер-министър.

_stankow

Първото е добре. Второто - за това е интервюто, да се провери дали наистина имате този опит. Ще си проличи, по това което сте работили, по фирмите, по проектите, по термините, с които ще ги опишете. Третото, четвъртото, петото - може да се докаже само в работата. За какво да го казвате ? Да губите времето на интервюиращия. Ако той пък ви пита за такива, на него за какво му е още една декларация ?

От написаните лустросани думи лъха на изкуствена заинтересованост и желание за работа. На бъдещите работодатели трябва да им е ясно едно- първо и най-важно: Ако позицията не е добре платена, всичко друго губи смисъл. Дреме ми, че ще ме водят "меринджей", ако ми плащат малко над минимума. Все ми е тая за развитие, нови знания и т.н., ако накрая на месеца няма какво да сложа на масата. Да, хубаво е да се поинтересува човек от фирмата, където кандидатства и опитът му да е релевантен, но и фирмата трябва да си помисли какво предлага насреща. Не може да очакваш, че някой ще работи за "слава", щото "ние сме много велика фирма", обаче в "момента можем само толкова да си позволим да даваме за заплата". Амииии, ще дойда, когато можете да си ме позволите...... По-скоро няма да дойда, а ще започна при някой, който да ме оценява.

Грешен ти е подходът според мен, защото от всичко което казваш излиза , че само парите са ти важни. Парите наистина са важни и до тях ще стигнем, но ако те наемам искам да видя ти е какво можеш да допринесеш. А после ще говорим и за съответното възнаграждение. Ако работата ти е кауза и се мотивиран , ще намерим пресечна точка. Така се действа , умно

Всичко е точно! Всичко изброено в „инструкцията“ под заглавието, включително и практично-актуалните коментари е вярно! Точно поради тази причина съществува положението „Изпитателен срок“ (обикновено около 6 месеца), който е достатъчен за работодателя да прецени какво „чудо“ е назначил, а от своя страна мераклията да разбере на какъв се е „нахендрил“! И ако някой от двамата (или и двамата) констатира твърди голямо разминаване между обещаното/декларираното и реалността (не му изнася, защото обикновено обещаното не е като завещаното), има възможност, по всяко време ( от 6-те месеца), да каже: "Сбогом и приятен ден!" п.п. Трябва, обаче да внимава (евентуално да изиска) в заповедта да пише: Изпитателен срок В ПОЛЗА НА ДВЕТЕ СТРАНИ!

Плащаш добре - работим, не плащаш добре - не рабтим. Средно положение няма !

кажи кое е добре, да знам дали да те вземем на работа.

При сегашните цени 2500лв. на месец нето.

смятате, че 2500 лева са добро заплащане за изработване на елементи със стойност 2000 лева след като се приспаднат материалите, данъците, тока и другите разходи по производството им освен вашия труд? нима очаквате да работя на загуба?

вземи си изработваните елементи и отиди в държава, където стандарта на живот отговаря на това което можеш да плащаш

моженето на плащане зависи с това колко можете да изработите. А вашето "работене" с огромни паузи в интернет е на 1/5 от работенето на други хора които кандидатстват с вас за тази позиция.

ОБЩИ ПРИКАЗКИ! НАЙ - ВАЖНОТО ЗА КАЗВАНЕ: АЗ СЪМ ЧОВЕК НА ЕДИ КОЙ СИ!

и ще ти кажа - върви при него.

И а си го казал - я ти е пострадало бизнесчето... Тъй, че нищо такова няма да кажеш, а ще го наемеш тихо и кротко!

вЕрно ли? А стига бе... нещо май се обърка.

Не си се сблъсквал с моите връзки, миличък, за това се пениш...

връзки, мръзки... па искаш да си работяга на някой във фирмата му... нещо не се връзва са тия връзки... я пак, че се обърка.

Аз не съм се объркал, но ти нещо непрекъснато се плетеш. Аз където искам да отида да работя, ще отида и ще работя - те за това са връзките. Който се направи на тарикат, че връзките при него не работят...той и ще страда след това. Не аз.

е хем бил с връзки, хем искал да бъде работяга, че да го вземем във фирмата си и връзките му щели да ме накарат да го взема, щото иначе виждаш ли щели да ми скапят бизнеса... ми бъркаш се. хем големи връзки, хем аз ще му давам заплатата. Дали пък аз не съм по-близък от него с този които му е връзка???

5 неща, които е добре винаги да казвате на интервю за работа: 1. Каква е политиката за увеличение на заплатите в тази фирма? 2. Каква ще бъде работната ми среда в тази фирма? 3. Как виждате развитието на тази фирма след пет години, има ли вероятност да съкращавате работни места? 4. Какви са моите перспективи за развитие на тази позиция? 5. Като какъв човек бихте описали потенциалния ми бъдещ пряк началник?

1. Политиката наувеличение на заплатата е свързана с годишната инфлация посочена в парламента. 2. Работната ви среда във фирмата зависи от уменията ви да контактувата и разбирата с екипа около вас. 3. Развитието на фирмата го виждам много добре и няам намерение да съкращавам кадърни хора които си вършат работата и са полезни на фирмата с труда си. 4. Позиция не се развива. Тя е константа. Развитието на човека нает на тази позиция зависи от туда който полага и нахдочивостта му да се развива и надгражда 5. Човек доказал се през годините като отличен лидер на екип, помагащ на находчивите и работещите, но не мекушав, че да си затваря очите за грешките им.

1. Значи всяка година ще получавам увеличение на заплатата според обявената от правителството годишна инфлация? Или как точно "е свързана"? 2. Работната среда във фирмата зависи от мен? Интересно. 3. Приемливо. 4. Попитах за своите перспективи за развитие на тази позиция, а не за самата позиция, господин бизнесмен с фирма. Сиреч да разбирам, че ако сам не си завоювам развитие чрез своите труд, находчивост и умение да се развивам и надграждам (като например да си потърся работа другаде след година), тази позиция в тази фирма не ми дава никакви професионални перспективи? 5. Тоест точно такъв, какъвто така шаблонно се описват всички, дори доказано слаби лидери, които не успяват да внушат капка лоялност у служителите си.

1. Всяка година заплатата се обновява с процента на инфлация. Практика въведена в Германия от над 40 години. 2. Ти си част от средата. Екипа работи добре до сега - от тебе зависи дали ще се интегрираш в средата или очакаваш един да ти носи кафенце, друг да ти разтрива гръбчето, а трети да ти се смее на калпавите вицове за да се чувстваш добре?! 4. Повтарям пак. ПОЗИЦИЯ е ПОЗИЦИЯ. Те е НИВО. ПОЗИЦИЯ не се развива. ЧОВЕК ПРЕМИНАВА ОТ ПОЗИЦИЯ НА ПО-ГОРНА или ПО-ДОЛНА ПОЗИЦИЯ в зависимост от неговите възможности, находчивост... 5. Т.е. човек който си върши работа и помага на работниците които работят и мъмри тези които скатава. Нямам идея как го сложи в шаблон за слаби лидери и внушения за лоялност.

1. ОК! Значи това ще го има записано черно на бяло в договора ми и ако годишната инфлация е примерно осем процента, а моята заплата не нарастне с толкова, ще мога дирекнто да си търся правата. 2. Явно имаме доста различно понятие за "работна среда", ако господин бизнесменът като собственик на фирма си мисли, че това представлява някой да ми носи кафенце и да ми разтрива гръбчето. Както и че разказвам вицове, докато съм на работа. Аз върша по-друг тип работа, а не такава, бизнесменска с кафенце и разтривки. 4. Именно. Досега не чух, че ще имам вариант да премина на по-горната и каква е тя (защото това, което обясняваш, е само общи приказки на теория, а ако примерно моето повишение изисква ти да си заминеш, някак не виждам как ще станат нещата, колкото и да бачкам), а само, че развитието ми трябва сам да си го осигуря, въпреки че аз нямам правомощията да се повиша самичък, ако полагам добър труд. 5. Да, както казах, абсолютно всички началници се опитват да се описват така (и екипите им също - млади, мотиривани, надъхани професионалисти и т.н.). Никой не си призна, че има лоши дни, или че е дребнав и при него повишението зависи от умението да се подмажеш, въпреки че това е доста често срещано явление. Сам по себе си фактът, че нямаш идея как съм го сложил в такъв шаблон, е красноречив отговор.

1. Няма какво да търсиш. Това е записано в договора. 2. Явно имаме. Щото се опита да обясниш как всички други ЩЕ ти са виновни, ако нещо не ти върви и що не си на кеф. Та точно това проектира като отговор на разглезеното си държание. Време е да научите що е "сарказъм" и "аналогия", преди да казвате кой какво и как го вижда. 4. Няколко пъти повторих - зависи от ВАС и ВАШИТЕ Възможности и ВАШАТА находчивост и ВАШАТА нагласа за израстване. Може 20 години да стоите на едно ниво, може и след 2 да сте на най-високото възможно. Това зависи от ВАС. Не разбирам как да ви се каже това и да го разберете. Сигурни ли сте, че имате качества за тази позиция?! 5. Аз не описвам СЕБЕ СИ, а описвам РАБОТНИКА който ви е пряк началник - както искахте в първия си пост. Аз съм наблюдавал държанието му, поведението му, РЕШЕНИЯТА МУ през годините и ги преценявам така. Не ТОЙ СЕБЕ СИ.

Сега аз да питам нещо. 1. По каква причина напуснахте предишната си работа и каква ви е конкретната аргументация да го направите? 2. Как бихте допринесли за развитието на фирмата и къде се виждате след 10 години? 3. В какви социални проекти вземате участие или активно развивате? 4. Какво спортувате и как прекарвате свободното си време? 5. Какво очаквате от прекия ви началник?

1. Приемливо. Засега. Защото това означава, че на практика заплатата ми остава същата през целия период, в който работя в тази фирма. Но, да кажем, това в началото е приемливо, защото и работодателят все пак поема някакъв риск като наема нов, непознат служител, и евентуално бих очаквал да се промени след като се докажа. 2. Къде точно съм се опитал да обясня как някой друг ще ми е виновен за каквото и да е? Аз само задавах въпроси. Ето как още на интервюто бизнесменът опита да слага думи в устата ми. 4. Да, прочетох, че на няколко пъти повтори. И аз дадох примери, конкретни, срещу това повторение, неотговарящо на въпроса, които ти пренебрегна или просто не можеш да им отговориш. Сигурен ли си, че просто не избягваш въпроса? 5. Което не променя нещата ни на йота. За момента описанието на потенциалния ми пряк работодател следва шаблона на приказките колко е справедлив, мотивиран, добър лидер и т.н. ейч-ар популярен жаргон. Ще оставя на въображението ти каква степен на не/доверие предизвикват подобни отговори у служител, когото се опитваш да убедиш да работи за теб.

Да отговоря: 1. Защо реши, че съм напуснал предишната си работа? От около шест години насам постоянно се опитват да ме вербуват от други места. 2. Като прилагам професионалните умения, заради които съм бил потърсен, очевидно. След 10 години се виждам евентуално на позицията на бъдещия си пряк началник, или все още на своята, ако ме удовлетворява типът работа чисто оперативно и като умения, които придобивам на тази позиция. 3. В никакви социални проекти. Уменията ми са строго технически и те имат твърде малко общо със социума, или дори с някакви човеци въобще, доколкото това не касае взаимодействие с друг специалист от моя тип, когато се налага. 4. Не желая да обсъждам личния си живот в професионална среда. 5. Да ми даде повод да изградя лоялност към него и да се усещам оценяван в работата си като цяло (т.е. от звената над него, с които той общува за мен).

1. Това което предлагате е стар капиталистически модел които не се ползва от години. За това си има стажантски места. За пореден път - ПОЗИЦИЯ Е ПОЗИЦИЯ. Всяка начална позиция е лимитирана във времето (обикновено 3 месеца в началото на контракт) 2. Пост номер 2 от вашите. точка 2. след като не си измислихте какво съм казал в мой пост номер 1 точка 2. 4. Отговорено е няколко пъти точно и ясно. Какво очаквате като отговор на нещо което зависи ИЗЦЯЛО ОТ ВАС?! 5. Което тотално променя нещата тъй като очаквате някакви отговори на които да си кажете готовите реплики. Да ви примомня Като какъв човек бихте описали потенциалния ми бъдещ пряк началник? Човек доказал се през годините като отличен лидер на екип, помагащ на находчивите и работещите, но не мекушав, че да си затваря очите за грешките им. Тоест точно такъв, какъвто така шаблонно се описват всички... човек който си върши работа и помага на работниците които работят и мъмри тези които скатава абсолютно всички началници се опитват да се описват така Аз не описвам СЕБЕ СИ, а описвам РАБОТНИКА който ви е пряк началник Което не променя нещата ни на йота... Какво повече да ви кажа....ОСвен... благодаря ви за разговора - ще ви се обадя след като ви сравня с другите кандитати (един път, втори пут трети път... и накрая то това не променяло и йота)

1. Т.е. затова не сте представили препоръки от предишния си началник и действате зад гърба му 2. Приема се 3. Т.е. не сте ангажиран социално и не споделяте социалната среда с хората. 4. Това не е личен въпрос - а начин да разбера що за човек (не работник) би искал да работи в моята фирма, защото във фирмата работят хора, а не роботи. 5. какъв е този повод за лоялност? да ви прикрие?

1. Какво точно реши, че аз предлагам?... До момента само зададох въпроси и дадох коментар на нещо, което получих като отговор. 2. Преформулирай какво се опитваш да кажеш, моля. 4. Не беше отговорено нито веднъж, камо ли точно и ясно. Нека обаче попитам пак, този път с малко по-конкретен пример (който посочих и по-горе): ако моето развитие зависи от мен, и то означава ти да освободиш своята позиция, за да мога аз да я заема, колко точно работа и какви "зависещи от мен усилия" ще трябва да положа, за да освободиш позицията си и да ми позволиш чрез своите сили да напредна? 5. Кое променя тотално нещата на какво? Това, че държа да разбера какъв човек е прекият ми началник и получих шаблонен отговор? На мен този тип отговор ми даде доста ясна представа за ситуацията. Мисля, че и аз нямам повече какво да ви кажа, освен да помоля да не се опитвате пак да се свържете с мен. Нека обясня и защо: обобщено това, което получих като информация за потенциалната си бъдеща работа, беше, че: 1. Ще получавам същата заплата (като покупателна стойност) колкото и време да работя за теб 2. Работната среда в очите на бизнесмена с фирма означава да разказвам вицове на кафенце и някой да ми разтрива гръбчето; 3. По тази точка нямам претенции към отговора; 4. Развитието на тази позиция си зависело от мен, въпреки че не аз ръководя фирмата и/или кадровата политика в нея; 5. Потенциалният ми пряк началник се вмества точно в рамките на корпоративния жаргон за идеален шеф. Редом с неща като "competitive remuneration package" и "great social benefits". Така че моля, сравнявайте на воля останалите си кандидати, доколкото се намират. Обръщам внимание, че претенции не поставят само кандидатите, които не могат да си го позволят, а това значи, че те кандидатстват, за да покрият насъщните си нужди, а не от мотивация да намерят желаното работно място, на което да се чувстват добре и да могат да си бъдат взаимно полезни с мениджмънта. Което именно е и една от причините от българският бизнес да се оплаква от липса на служители, а не служителите от липса на бизнесмени с фирми.

заради кратуни като теб, всички кадърни да работят итдавна не сме в бълхария!

1. Въобще не смятам да представям препоръки. Както казах, в последно време мен ме търсят, въпреки че аз не си търся активно работа. Това "зад гърба му" дори не смятам да го коментирам. Да се оглеждаш за развитие не зависеше ли от моите умения? А може би в последно време имам причина да не се чувствам така лоялен към настоящия си работодател както преди? Или съм бил прекалено наивен, че да си мисля, че господин бизнесменът може да ми направи по-добро предложение? 2. - 3. Мисля, че не успяваш да схванеш какво означава "технически ориентиран профил". Колко "социален" би трябвало да бъде един машинен инженер, например, за да умее да се справя добре с машините, или един програмист да пише по-качествен код? 4. Напротив, това е въпрос, който касае не-професионалния ми живот, и, както казах, аз не желая да обсъждам личния си живот с някой, с когото нямам никакви лични взаимоотношения. Няма дори да коментирам подобен невнятен метод за "изграждане на представа", ако примерно аз отговоря, че спортувам лов, където (при законно закупен ловен билет) с някой от любимите си ножове от колекцията си остриета убивам и опръскан с кръв до лактите, одирам на място плячката си, и това мое хоби много ми помага да се разтоварвам от напрежението на работната среда в свободното си време. 5. Да ми прикрие какво? Не си ли наясно какво означава да успяваш да израдиш лоялност към себе си?

Някой може ли да ме резюмира, че станало много дълго за четене

Явно за пореден път пропусна (или недоразбра, или просто не успяваш да приемеш, че не всеки е отчаян да започне работа точно при теб) нещо, което по-горе казах ясно, г-н бизнесмен с фирма: нека повторя, че предпочитам да не се опитваш да ми се обадиш, дори да избереш мен. И без това постоянните предложения за работа "на по-добро място", защото търсели точно човек с моя профил (срещу куп общи приказки и стереотипни обещания с надеждата да се съглася на интервю, пък тогава ще видим), стават вече крайно досадни.

Уважаеми "ценен служител с умения" На база на проведения ни разговор и приложените аргументи със съжаление ви съобщаваме, че не сте приет за дадената позиция. Избора ни беше труден поради големия брой кандидати с доказани като вас умения на ценни служители. Въпреки това предпочетохме да дадем шанс на ценни служители с умения притежаващи с отлични препоръки от екипи и работодатели. Пожелавам ви приятен ден и лека работа. Бизнесмен.

По ползването на ИП сменячка за набиване на плюсове и минуси си личи кой е зле с аргументацията и се надява на самоподкрепата. Защо ИП сменячка - ми то си личи когато всички постова са с по 3-5 гласувания, а други с по над 10-15. При положение че 3-5 човека пишат в темата

бизнесменът явно е много зает, та прекарва цял ден в дир-а... фирмата е тъпичната бг "Бай Генчо ООД" с един -два служителя- жена му и майка му, но човека се прави на важен. С подобни плямпала никой нормален работник не иска да има нищо общо и такива като "бизнесменът" изгоиха 3 милиона работоспособно население извън кочината>

а с такива "работници" смяташ, че би искал бизнесмена - дето да прекарват с часове в нет-а? Не помисли ли, че работа на бизнесмена е и да разбере какви са настроенията на работниците... или просто трябва да отиде и да се качи на вилата си с БМВто и любовницата си.. плоско.

Г-н досадник, Вече на два пъти изисках да спреш да ме безпокоиш с кадровите си неудачи, но явно не успяваш да приемеш, че не ме вълнува. Ако въпреки това настояваш като разплакано детенце да ме осведомиш как ти единствен някак си успял в среда, в която от години бизнесмените се оплакват, че не успяват да си намерят служители, и то с множество кандидати, вместо да си извадиш съответните изводи защо това се случва, мога само да се посмея на твой гръб и да ми се изясни напълно що за фирма "управляваш".

Ой милото то недооцененото работниче. Ти тръгна да питаш въпроси, не ти допадна, че ти отговориха. Къде къде е по-добре да си начаткаш няколко плюса си да обясняваш как всички бизнесмени са некадърни и ти си този за които трябва да се борят. Без да можеш да покажеш - "аджеба" кой си ти и какво си постигнал до сега. С големи претенции, но не разбиращ какво му говорят. Не четящ какво му пишат и изнервен, че не му се връзват да му напишат това което му се иска, да може да изпляска готовите си реплики. И когато му го покажат (точка 5), че не чете - обяснява - няма значение че съм се объркал и в грешка, важното е че съм прав за себе си. Нали се сещаш, че няма как другите да са ти виновни за това, че не те дооценяват, а САМИЯ ТИ си си виновен. Идвали при него и се прескачали да го вземат. И му предлагали, а той се дърпал. аре бе... много вкусни тия колци на доматите.

А после да не се чудиш защо от години бизнесът се оплаква от липса на служители, а не служителите - от липса на началници.

Служителите се оплакват от всичко друго докато сърфират по цял ден в нет-а. Все рИват, че недооценени, че малко парите, а по цял ден си клатят краката и философстват в нет-а. Мерси от такива специалисти...

Вие двамата - (без)ценния служител и бизнесмена с фирма до кога ще си подхвърляте реплики? Разбрахме, че един и същи тип се упражнява в ролева игра.

що бе? пречим ли ти?

Докогато смяташ да ни четеш, очевидно.

Ма ти верно си точно Бай Генчо ООД!!! Размахът на мисълта ти е до вила, БМВ и някоя изтърбушена провинциална ковра. Не драги, в нормалните страни управителите на РБОТЕЩИ фирми, създаващи нещо, а не само далаверки с ДДС и европари, следят пазари, технологии, ходят по академични конференции, повечето имат и докторат. Само дето отрепки като теб изгониха всичко читаво от кенефа със селския си и кухненски манталитет! Остани си със здраве да търсиш роби за по 600 кинта за мижитурската ти "корпорация", помещаваща се в гарсионерата на баба ти. Нещастник с претенции!

Добре е да се научиш да четеш, и да разбереш що първите ти изречения са пълно машоумие, след като точно с този модел съм си наоравил гавра малко по-горе Пак заучени фрази на некадърници.

при всяка статия дето вида - рецептата за успешна кариера на еди си кой си и все виждам мацки по 50 кг, напомпани устни и бюстове. Дали пък не е точно това успешната рецепта в България, а не 5те неща които всеки знае да казва на интервюта. как па нямаше една дебела грозна трътла да ни даде рецепта за успешна кариера?

Имам забележка! Има значение, дали кандидатстваш за държавна или частна работа. Защото, ако кандидатстваш за първото, просто трябва да се знае, кой те е изпратил!

И за второто е същото

Така ли се успокояваш? Никой не ще да те вземе на добре платена позиция, не защото си некадърен глупак а защото нямаш връзки? Часникът работи за да изкарва пари и не взима некадърници които да дърпат фирмата на долу (за разлика от дуржавните предприятия). Разбирасе, има и изключения но те само подтвърждават правилото

Може да кажеш и кой е баща ти, мъжа ти, бойфренд-а и т.н.

ако ще и 10 пъти да ги повториш, беге "бизнеса" избира тоя,който е поискал най-ниската заплата!

това ли си говорите по кръчмите?

Технически е прав. Ако двама еднакво кфалифицирани кандидатстват за една и съща позиция, нормално е да се избере тоя дето е поискал по-малко пари. Това е и основната причина за ниското ниво на заплащане в България. Просто аграрите смятат, че МРЗ е тавана на заплатите които могат да получават. Хващат се наработа за минимална надница и почват да обвиняват всички останали, че работодателя им плаща толкова колкото са поискали.