30 г. след обединението бившата ГДР почти е догонила Западна Германия

Брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението в провинциите от бившата ГДР, включително столицата Берлин, е средно 79,1 процента от този в останалата част от страната

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Може да приказвате каквото си искате за Дойче Веле, обаче се съгласете че правят страхотни документални фимли по Тубата! Последният дето пуснаха е работниците в Германия в месарският сектор и за най голямата немска компания в бранша - Тонне (или нещо подобно..немски не говоря..вуйчо ви е английски възпитаник ;-) Вижте какво става там! Държат ги на минимална заплата....НЕ ИМ ПЛАЩАТ...и всичките са познайте от къде??? От България и Румъния. Дори не са и цигани..може да ги видите! Защо питат журналистите това се допуска в най голямата фирма снабдител на месо в Германия? Защото фирмата е станала голяма, като се е утвърдила като най евтиният доставчик на месо! Евтино, но на гърба на работниците там. Собственика е оценен на 2 милиарда евро! Ще обърнете внимание че това го правят на гърба на чужденците...не на германците от ГДР! Ако прилагаха тези тактиви на работнците от ГДР, още щяха да са така както България е днеска. Много повече неща мога да кажа, но не тука е мястото. Гледайте филмчето...безплатно е по Тубата и не е направено от Руска телевизия!

от коментарите само едно е ясно...нашата мила родна държава е пълна с комунисти и празноглави карамфилковци, които обичат да философстват! На българина все му се иска да е като едно време, да не работи и да получава пари. Източна Германия няма скоро да стигне западна, колкото и пари да им се изсипят, защото им е нужно първо малко и акъл. А там са свикнали да не работят, да карат на социални помощи и да се оплакват как чужденците са най-голямото зло.

Няма жена, която да е почти бременна!

Skoro ste izto4nata polovina ste nadmine zapadnata.

Не е вярно, статията е подвеждаща - лично мнение. Който се интересува, да търси в нета.

"В бившата ГДР обаче доверието в държавните институции е едва 78 процента срещу 91 процента в бившата ФРГ. Има разлики и в "отношението към чужденците" - крайната десница постига в източните провинции с изключение на Берлин най-високите си в страната изборни резултати, често пъти над 20 процента, отбелязва Франс прес." Ами те затоватака добре се оправят и скоро ще надминат Западна Германия!

Длъжен съм да призная капитализмът дава много по-големи възможности от социализма. Например, съвременното робство, търговията с органи, а ако много си я закъсал, можеш да си изкарваш прехраната от контейнерите за боклук. Все неща, които гнилия комунизъм беше ликвидирал. Това са факти и аргументи, когато нямаш аргументи, можеш само да квичиш - ТЪПАК, с главни букви. А, и да допълня - до 1989-та неграмотните бяха 2%, сега 24%, но пък даже и не подозират, че са неграмотни.

А соца не беше робство, а? Грамотните барабар с неграмотните получаваха почти еднакво мизерни заплати, като бачкаторите даже и малко повече от началниците си даже, шот са "пролетариат". Няма абсолютна правда/щастие.

източна германия не може да си стъпи на крака след разпада при колхозните фашаги... а аз все още плащам данък солидарност, които е в помощ на източна германия :)))

Ще плащаш я, след като я съсипахте с това обединевие.

И данък солидарност плащаш и данък присъединяване към НАТО и ЕС плащаш .. а тиквите в татковината "освояват" яко твойте данъци на Малдивите и Сейшелите! Щото за да крепят източно европейците в НАТО и ЕС трябва да подкупват управляващите, те затова плащаш и ще има да плащаш!

След 30г преход и демокрация у нас северозапада продължава да запада - мега ниски доходи , тотална нищета , бедност , глад , мизерия... Някъде има обединение , някъде има разделение - кой как случи и завари.

Какъв северозапад, цяла България продължава да запада.

Онази отрепка Горбачов, съсипа живота на милиони хора от Източна Европа.

Съсипа живота само на червените гаулайтери и техните копелета. Но за сметка на това спря Русия да граби от Цяла Източна Европа. Това е мъката на онова джудже, което се опитва чрез Радев отново да ограби България.

Вече сме хивропейци. А при нас след колко...?

Като възстановим Булгаристан , направо ще си бъдем наравно с турците!

България беше на 30 място по Индекс човешко развитие през 1989-та, сега е на 120 място. Това казва всичко, а именно, всичко зависи от ресурса на самата държава и едва след това от системата. Не е коректно непрекъснато да се сравняваме със САЩ и Западна Европа, но не и с капиталистическа Африка. Между другото единственият шанс на САЩ да спечелят икономическата надпревара с Китай е социализмът.

е най-точната дума

Преди 2000 години и робовладелството е било правилно от гледна точка на робовладелеца. Знам, че боли от истината, особено за тези, които и през 21 век искат да имат роби.

Разбрахме, че тъпак е малкото ти име, а как ти е фамилията.

И на следващата година, която споменаваш, тази България - не тя ами премиерът й Луканов, обяви мораториум по плащанията на външния дълг, което на практика е равно на фалит

Достатъчно възрастен съм да хвана опашатите ти лъжи. След блажената 1989 година, следва 1990 година където същата тая България фалира заради едни пикливи 10 милиарда долара дълг. Трябваше да се редим от тъмно сутрин пред магазините за да си къпим мляко и хляб. Така червен буклук.

А къде напред бяха ГДР, обединението ги върна с десетки години назад в развитието си.

ТЪПАК

Истината боли, а деби?

Да затова 1 милион българи си вадят хлаба в Русия, а не в Германия.

Ти от тях ли си? Да не би да си мислиш, че тези българи искат да си вадят хляба някъде другаде, а не в България? Нали точно вие, брадясалите смотани седесари принудихте българите да си вадят хляба зад граница, най-голямата ви гордост, продажници долни.

Много добре. Но защо циганска България за 30 години все още не може да догони НРБ??

Ами то никой от бившия соц лагер не може да догони стандарта си от соца.

Да, така е. И баламурниците непрекъснато ни сравняват с Франция да речем, но никога с капиталистическа Сомалия.

ГОЛЯМ ТЪПАК

Няма капиталист да си е занесъл кинтите на оня свят. Колко жалко, нали - цял живот да ограбваш другите и накрая да си идеш гол кат пушка.

Ами те се отърваха от бившите ние не даже са на пост. Така че ние не сме в същата писта. Като гледам президента мин. на отбраната мин. председателя ще е чудо ако до 30 години не станем 16 република този път окончателно гледам че и половината пъпеши само руснаци им в главата другата половина мангусти

Където мине комунизма - трева не никне. Щом пари изсипаха, германци са и 30 години не могат да догонят..

Какво нещо е социализма? 30 години най-добрата соц. икономика, витрината на социалистическия блок, не може да догони гнилия, империалистически запад. Какво остава за нас, които сме далеч от производителността на труда на средностатистическия източногерманец.

Аман от тази мантра вече! За колко време се строи нов завод!? (Подсказка - не е 30 години. И 3 дори не е.) За колко време се модернизира съществуващ такъв - по-малко е отколкото да постриш нов. Какви са заплатите в източните провинции и в западните се определя от работодателите. Нали така? Какви са заплатите в завода на Фолксваген в Цвикау и какви са във Волфсбург? А какви са в Русия, Турция или Китай? Нали правят една и съща кола с едни и същи технологии... Капиталът няма интерес да подобрява жизненото равнище. Разберете го най-сетне и стига сте бръщолевили за социализма. От 30 години го няма и още ви бърка в мозъчетата.

То ако с построяването на завод се решаваха нещата... Тази година за полу-проводници, догодина за цели проводници! И да, няма да забравим за социализма, колкото и да ви се иска!

??? А защо Фолксваген не прави заводи в източните провинции на Германия, а в Испания,Мексико,Бразилия...леле пък в Китай??? И ако не и е китайският пазар,продукт и Шкода...дали не са загинали вече,а?

Ама голям ТЪПАК..Заводи ще строи..Ама какво ще произвеждат?? На кой ще продават??? Типична комунистическа зган...Само лаят