Националната агенция за приходите е отменила свои запори за общо 49 634 300 лв., наложени на фирми на обвиняемия бизнесмен Васил Божков. Това става ясно от постановление за отмяна на наложените обезпечителни мерки, публикувано в Търговския регистър, пише в. "Сега". 

Вдигнати са запорите на капитала на общо 30 дружества на Божков. Най-сериозното обезпечение е било върху фирмата "Агро Капитал 2009" ООД, която е с капитал 56 000 000 лв., като от 44 800 400 лв. от тях са били блокирани. 80 процента от компанията е била собственост на бизнесмена до 2009 г., а след това той запазва контрола си чрез акционерното дружество "Инфра Холдинг". Другият по-значителен запор е върху "Вабо 2017" ООД, при която са били обезпечени 2 680 000 лв.

Отмяната на запорите се е случила в началото на август на базата на ревизионно производство на Васил Божков, която е приключило с акт на приходната агенция, с който не са установени задължения към хазната. Въпреки това обаче капиталът на голяма част от въпросните дружества на бизнесмена остават запорирани от КПКОНПИ заради дело срещу него.

67-годишният Васил Божков бе екстрадиран от Дубай след тригодишно изгнание и укриване от закона в края на август. 

На 5 септември Софийският апелативен съд наложи домашен арест с електронна гривна на Божков. Решението беше взето, след като съдебният състав се съвещава повече от един час. То е по едно от делата срещу бизнесмена, свързани с хазартна дейност, по което той беше задържан в ареста. 

По делото за организирана престъпна група, пране на пари и незаконна дейност с културни ценности Софийският градски съд намали определената от прокуратурата парична гаранция на бизнесмена от 1 500 000 лв. на 500 000 лв.

Междувременно на пресконференция чрез видеоконферентна връзка Божков заяви, че е защитен свидетел по делото за Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова.

След това от прокуратурата коментираха, че единственото процесуално качество на Васил Божков е на обвиняем и никога не е бил, нито в момента е "защитен свидетел".