Китайската валута продължава да поевтинява на фона на развихрилата се търговска война между САЩ и Китай и бягството на крупни инвеститори от фондовия пазар на страната.

Днес един долар се разменяше за 6.7214 юана-дъно от декември миналата година досега. Само за две седмици, след като китайската Централна банка намали нормата за държаните в банките резерви и така освободи 800 милиарда юана допълнителна ликвидност, китайската валута поевтиня с 4.7%, а от март 2018 година, когато Тръмп обяви мерките срещу вноса от китай тя се обезцени с 6.8%.

Преди три години Централната банка на Китай хвърли на валутния пазар около 200 милиарда долара, за да намали изтичането на капитали от страната, но ситуацията днес изглежда се повтаря, пише "Блумбърг".

Днес най-големите китайски банки започнаха да продават долари в момента, в който курсът на юана проби нивото от 6.7 юана за долар. Тази валутна интервенция очевидно е била съгласувана с Централната банка и тя засега изигра ролята си-цените на акциите спряха падането си, а курсът се върна до 6.6850 юана за долар.

"девалвацията на юана може да се ускори, ако търговските проблеми със САЩ минат на по-високо ниво, а доларът продължи да се повишана на световните валутни пазари", прогнозира аналитикът на JP Morgan Николаос Панигирцолоу.

Според него, ако през 2015 година малките инвеститори напускаха китайския фондов пазар, сега това правят големите играчи и това е тревожен сигнал за икономиката на страната.