Китайският президент Си Цзинпин заяви пред арабските лидери от Съвета за сътрудничество в Залива (ССЗ), че Пекин ще работи в посока на това да започне да купува петрол и газ в юани, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Този ход би приближил Китай към целта му да наложи валутата си в световен мащаб и да отслаби американския долар, отбелязва агенцията.

Си оповести намерението си в Саудитска Арабия, където престолонаследникът принц Мохамед бин Салман е домакин на две ключови срещи на върха между арабските страни и китайския лидер.

Както Саудитска Арабия, която е водещ износител на петрол, така и икономическият гигант Китай изпратиха силни послания за "ненамеса" в момент, в който отношенията между Вашингтон и Рияд са подложени на изпитание заради проблеми, свързани с човешките права, енергийната политика и отношенията с Русия.

Всяко действие на Саудитска Арабия в посока на евентуален отказ от долара при търговията ѝ с петрол би предизвикало политически сътресения. В миналото Рияд е отправял подобни заплахи, изправен пред възможността американският Конгрес да заведе антитръстови искове срещу страни от ОПЕК.

По време на визитата си в Саудитска Арабия Си участва и в среща на върха на Арабската Лига, в която влизат страни от Залива, Левант и Африка.

В началото на консултациите принц Мохамед приветства "новата историческа фаза в отношенията с Китай", което беше в остър контраст с неловките срещи между САЩ и Саудитска Арабия преди пет месеца, когато президентът Джо Байдън участва в подобен форум в Рияд.

В отговор на въпрос за отношението на страната му към Вашингтон външният министър принц Файсал бин Фархан ал Сауд заяви, че Саудитска Арабия ще продължи да работи с всичките си партньори. "Не вярваме в поляризацията или в избирането между страни", допълни той на пресконференция след срещата.

Саудитски източник на Ройтерс е казал преди посещението на Си, че решението да се продават малки количества петрол на Китай в юани може да има смисъл, за да се плати директно китайският внос, но "все още не е настъпил подходящият момент".

По-голямата част от активите и резервите на Саудитска Арабия са в долари, Рияд държи над 120 млрд. долара в американски държавни ценни книжа, а освен това саудитският риал, както и други валути на страните от Залива, е обвързан с долара.

Преди визитата си в Саудитска Арабия китайският лидер заяви, че очаква да настъпи нова епоха в отношенията им и изрази надежда, че срещите на върха ще се превърнат в "знакови събития в историята на китайско-арабските отношения".