Френското правосъдие поднови разследването срещу руския милиардер Сулейман Керимов, заподозрян, че е купил вили на Лазурния бряг с пари, част от които укрити от данъци, и обвинен като съучастник в данъчни измами с утежняващи вината обстоятелства. Това съобщи днес прокурорът на град Ница в Югоизточна Франция, цитиран от "Франс прес".

През юни миналата година френски съд анулира първоначалните обвинения срещу руския олигарх в пране на пари, свързано с данъчни злоупотреби. Днес той бе отново изслушан и обвинен, а след това - освободен под гаранция от 20 милиона евро, уточни прокурор Жан-Мишел Претр, като потвърди публикация в местния вестник "Нис-матен".

По думите му следствието подозира, че Керимов е давал нарежданията на престъпната група.

Преди седмица швейцарският финансист Александер Щудхалтер, когото разследващите подозират, че е използван като подставено лице, също бе отново призован в рамките на тази процедура. Той бе разпитан и отново обвинен като съучастник в данъчна измама, съобщи обкръжението му в комюнике.

Щудхалтер твърдо отрича да има вина и смята пак да обжалва пред апелативния съд в Екс ан Прованс, свалил миналата година всички обвинения и от него, и от Керимов.

Роден в Дагестан, Керимов е сред най-богатите хора в Русия. Правосъдието в Ница подозира, че е придобил чрез подставено лице пет луксозни вили в престижен курорт на френската Ривиера, плащайки голяма част в брой. Според оценки общият размер на паричните суми, влезли незаконно във Франция от Русия, варира от 500 до 750 милиона евро, посочва АФП.

Разследването, започнало през 2014 г., обхваща 13 души, включително професионални търговци на недвижими имоти. Заинтригувани от подозрително движение на пари в брой, забелязано от обикновени полицаи, разследващите стигнаха до руския олигарх, припомня агенцията.