Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард потвърди в петък, че "условията за повишаване на лихвите е малко вероятно да бъдат изпълнени през следващата година", предаде CNBC.

Лагард говори пред Европейския банков конгрес във Франкфурт, където предупреди, че ЕЦБ "не трябва да бърза с преждевременно затягане" на паричната политика.

Президентът на ЕЦБ предупреди, че високите цени на петрола и газа удрят потребителите в еврозоната по-силно, отколкото в други големи икономики и подчерта, че централната банка скоро няма да увеличи натиска върху доходите на домакинствата чрез повишаване на лихвените проценти, предаде Асошиейтед прес.

След коментара на Лагард еврото падна до 1,1301 долара. Акциите на банките също се понижиха с около 2%. Възраждането на случаите на Covid в Европа също натежа върху настроенията на инвеститорите в петък сутринта, когато Австрия обяви, че ще наложи четвърти национален локдаун от понеделник.

Лагард вече се опита да охлади очакванията за повишаване на лихвите през следващата година след срещата на ЕЦБ за политиката през октомври.

В речта си в петък Лагард каза, че високата инфлация вероятно ще се повиши още до края на годината. В сряда беше потвърдено, че инфлацията в еврозоната е достигнала 4,1% на годишна база през октомври, което е повече от два пъти от целта на ЕЦБ (до 2%).

Лагард каза, че този инфлационен натиск е "нежелан и болезнен".

Централната банка на еврозоната обяви през септември, че ще купува по-малко облигации заради нарастващите потребителски цени. С това започна процесът на бавно прекратяване на огромния пакет от стимули от ерата на пандемията.

Тогава Лагард даде да се разбере, че действията на ЕЦб са прекалибриране, но не и намаляване - на стимулите. По това време някои участници на пазара вярваха, че ЕЦБ подценява инфлационния натиск и следователно вероятно ще трябва да обяви повишаване на лихвите преди началото на 2023 г.