По време на днешната търговия обменният курс на долара се променя слабо спрямо повечето основни световни валути, търговците очакват данни за инфлацията в Съединените щати, оценяват изявленията на представители на Федералния резерв на САЩ (Фед-централната банка на станата).

Търговците очакват януарския индекс на потребителските цени (PCE Core), ключовият показател за инфлацията на Фед, който ще бъде публикуван в четвъртък. Анализаторите, анкетирани от Trading Economics, прогнозират, че показателят ще нарасне с 0.4% спрямо декември и с 2.8% на годишна база. През декември ръстът на показателя е съответно беше 0.2% и 2.9%.

Борбата с инфлацията в Съединените щати все още не е приключила, каза председателят на Банката за федерален резерв на Канзас Сити Джеф Шмид в първата си публична изява на този пост. Той отбеляза, че спадът в общата инфлация до голяма степен се дължи на падащите цени на енергията, но пазарът на горива остава нестабилен и ескалиращият конфликт в Близкия изток може да окаже натиск за повишаване на цените.

Много от колегите на Шмид във Фед изразиха подобни мнения и притесннеия през последните дни. Сега пазарът не се надява на намаление на основния лихвен процент през март и май и смята, че първото облекчаване на паричната политика ще се случи през юни.

Индексът ICE Dollar, който показва представянето на долара спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), спадна с 0.14%, а по-широкият WSJ Dollar Index, в който са включени 16 валути, спадна с 0.09%.

Еврото поскъпна с 0.06% до 1.0857 долара спрямо 1.0851 долара при затварянето на предишната сесия. Европейската централна банка определи вчера следобед референтен курс на еврото от 1.0852 долара. В исторически план обменният курс на еврото и щатския долар - EUR/USD достигна най-високата си стойност за всички времена от 1.87 долара през юли 1973 г., но беше въведено като валута едва на първи януари 1999 г.

Обменният курс на британския паунд към долара по същото време се повиши с 0.04% до 1.2690 долара спрямо 1.2685 долара в края на търговията в понеделник. В исторически план британският паунд достигна най-високата си стойност за всички времена от 2.86 долара през декември 1957 г.

Японската йена е сред малкото валути, които се понижиха с 0.28% до 150.28 йени спрямо 150.70 йени в края на предишната сесия, тъй като инвеститорите реагираха на последния доклад за инфлацията. Темповете на общата и основната инфлация в Япония се забавиха до 2.2% и 2% през януари от съответно 2.6% и 2.3% през декември, най-ниските стойности от март 2022 г., тъй като цените на храните са се повишили най-малко от 16 месеца (5.7% спрямо 6.7% през декември).

Въпреки това основната инфлация надхвърли пазарните очаквания за по-нататъшно забавяне до 1.8%. Намаляването на инфлационния натиск в страната засилва залаганията, че централната банка на Япония ще запази изключително свободните парични настройки за известно време.

Турската лира поевтиня с 0.31% до 31.1382 лири за един долар, достигайки рекордно ниско ниво от началото на годината, тъй като пазарите продължиха да оценяват перспективите за платежния баланс на страната след последното решение на централната банка (TCMB) за паричната политика.

Ръководството на TSMB избра да запази референтния си лихвен процент непроменен на 45% след срещата си през февруари, в съответствие с пазарните очаквания. Това бележи пауза от агресивния цикъл на затягане на централната банка, който възлиза на общо 36.5 процентни пункта в повишенията на лихвите и постепенното облекчаване на строгия капиталов контрол за защита на лирата при предишния управител на TCMB Хафизе Гайе Еркан, след преизбирането на президента Ердоган миналата година. Новият управител Фатих Карахан заяви вчера, че лихвените проценти все още могат да бъдат повишени, ако прогнозираният път на инфлацията на централната банка се насочва към по-ниски нива.

3e-news.net

Настоящите прогнози на пазарни участници предвиждат ръст на цените в края на годината под 40%, в сравнение с 65% според последните данни.Швейцарският франк остава стабилен, като нараства с 0.07% до 0.8792 франка за един долар, отдалечавайки се от тримесечното дъно от 0.89 франка за долар, достигнато на 13 февруари. Общата инфлация в Швейцария падна до 1.3% през януари, доста под пазарните очаквания от 1.7% и най-ниската от повече от две години и остава под горната цел на Швейцарската централна банка (SNB) от 2% за седми пореден месец.

Инфлацията спадна въпреки многократните призиви за упорито по-високи цифри, тъй като страната постепенно премахва субсидиите за електроенергия и обмисля да повиши данъка върху добавената стойност. На свой ред резултатът увеличи залозите, че SNB може да започне да понижава основния си лихвен процент през първата половина на годината, включително възможността за намаление през март.

При слаб долар обикновено стоковите валути се повишават, което се потвърди и днес. Австралийският и новозеландският долари, които са зависими и от търговията на двете страни с Китай, поскъпнаха съответно с 0.21% до 0.6554 щатски долара за един "австралиец" и с 0.05% до 0.6169 американски долара за едно "киви".

Другите две стокови валути, които са силно зависими от цените на петрола - канадският долар и норвежката крона нараснаха съответно с 0.12% до 1.3449 канадски долара за един американски и с 0.11% до 10.4931 норвежки крони за един щатски долар. Фючърсите на американския лек суров петрол (WTI) на стоковата борса в Ню Йорк (NYMEX), преди да стартира реалната търговия, поскъпнаха с 0.27% до 77.79 долара за барел. Петролът Brent, който се търгува предимно в Европа на стоковата борса в Лондон (ICE Futures) се повиши с 0.24% до 82.73 долара за барел.

*Валутните курсове и котировките на петрола са актуални към 10:30 часа българско време, източници Ройтерс и TradingEconomics.