След като стартира азиатската търговия с лек ръст спрямо повечето валути, още в началото на валутната търговия в Европа щатският долар обърна тренда и много бързо изтри печалбите от сутринта. Трябва да се отбележи, обаче, че търговията в азиатската сесия в петък беше слаба, защото най-активният пазар в региона беше затворен заради официален празник в Япония.

Индексът ICE Dollar, който измерва стойността на долара спрямо 6-те основни валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона) се понижи с 0.03% до 103.93 пункта, малко над затварянето в предходната сесия в четвъртък. ICE Dollar се насочва към първи седмичен спад от началото на февруари. По-широкият WSJ Dollar Index се понижи с 0.02 на сто.*

За спада на щатската валута допринесе и изказването на члена на борда на Федералния резерв на САЩ (Фед-централната банка на страната) Кристофър Уолър, който каза късно в четвъртък, че Федералният резерв трябва да отложи намаляването на лихвените проценти с поне още няколко месеца, за да види дали горещият доклад за инфлацията от януари е случайност или начало на тенденция и че Фед все още е има дълъг път до целта си за инфлация от 2%. Той добави, че твърде бързото действие може да пропилее напредъка на централната банка в битката й с инфлацията и да рискува значителна вреда за икономиката. Що се отнася до данните, предварителният PMI (индексът на мениджърите по покупките) на S&P показаха, че активността на частния сектор в САЩ се е забавила през февруари, заради по-слаб от очаквания ръст на услугите, докато производственото се е възстановило. Първоначалните молби за безработица също неочаквано намаляха миналата седмица.

Еврото се повиши с 0.02% до 1.0825 долара. Европейската централна банка (ЕЦБ) определи вчера следобед референтен курс на еврото от 1.0844 долара. Еврото се очаква да постигне най-големия си ръст от два месеца на фона на нарасналите очаквания за мащаба на намаленията на лихвените проценти от ЕЦБ, очаквани тази година. Пазарите сега оценяват намаления с около 90 базисни пункта от около 160 в края на 2023 г., но преди месец очакванията бяха за около 60 базисни пункта. Освен товаq трейдърите вече вярват, че е по-вероятно ЕЦБ да започне облекчаване на паричната политика едва през юни. Шансовете това да се случи през април се оценяват от пазара на само 30%, според анкета на Блумбърг.

Британският паунд поскъпна повече, с 0.06% до 1.2666 щатски долара за една британска лира, достигайки нов връх от 1 февруари, тъй като инвеститорите преоцениха перспективи на Банката на Англия (BoE) да намали лихвите след публикуването на британските данни на PMI индекса. Проучването разкри, че активността на частния сектор в страната се е разширила през февруари с най-бързите темпове от миналия май и повече от очакваното, водена от забележим скок в растежа на сектора на услугите. Освен това, нарастващият инфлационен натиск поради стабилния ръст на заплатите сред обслужващите фирми и прекъсванията на фабричните доставки в резултат на напрежението в Червено море вероятно ще накарат BoE да бъде предпазлива при намаляване на разходите по заемите.

Японската йена е най-слабо представящата се валути не само в четвъртък, но и от началото на седмицата, а за днешното й поевтиняване с 0.12% до 150.70 йени за долар допринесе и това, че днес пазарите в Япония са затворени заради официален празник в страната. През отминаващата седмица йената се понижи с 0.6% спрямо еврото, достигайки най-слабото си ниво от три месеца до 163.45 йени за едно евро. Йената спадна със същия марж спрямо паунда, за да достигне най-ниското си ниво от края на 2015 г. до 190.83 йени за един паунд. Спрямо основните си конкуренти - австралийският и новозеландският долари, слезе до 9-годишни най-ниски стойности, според оценки на наблюдатели, анкетирани от Ройтерс.

В същото време при слаб долар стоковите валути се повишават. Това неписано правило беше потвърдено днес само от австралийския и новозеландския долари, които са зависими от търговията на двете страни с Китай. Двете азиатски валути поскъпнаха съответно с 0.13% до 0.6561 щатски долара за един "австралиец" и с 0.07% до 0.6188 американски долара за едно "киви". По-специално австралийският долар се насочва към седмично увеличение от 0.6%, което е най-доброто от два месеца.

Другите две стокови валути - канадският долар и норвежката крона, които са силно зависими от цените на петрола, спаднаха с 0.10% до 1.3494 канадски долара за един американски и с 0.44% до 10.5382 крони за един американски долар. В същото време суровият петрол Brent, който се търгува предимно в Европа и Близкия изток, поевтиня на стоковата борса в Лондон (ICE Futures) с 0.88% до 82.93 долара за барел, а американският лек суров петрол (WTI) на стоковата борса в Ню Йорк (NYMEX) преди да стартира реалната търговия спадна с 1.03% до 77.80 долара за барел.

*Валутните курсове и котировките на петрола са актуални към 11:00 часа българско време, източници Ройтерс и TradingEconomics.