Още един белег на надигащата се финансово-икономическа криза в Турция - страната е на първо място по емигрирали милионери. 12% от най-богатите турци са предпочели да заминат за друга държава през 2017 година, пише "Ню Йорк таймс".

"Когато в страната се надигат икономически и политически проблеми, богатите хора често превеждат активите си зад граница в по-безопасни убежища. Те невинаги емигрират, взимайки цялото си състояние, но когато го правят, това вече е сериозен сигнал за предстояща криза", пише медията.

По процент напуснали страната милионери Турция изпреварва дори Венецуела, където се вихри финансово-икономическа криза от няколко години. В същото време в САЩ, където милионерите официално са 5 милиона, напусналите страната са едва 9 000 души.

Според статията, нито една страна в светане може да преуспее, ако губи хора и капитали. Така 10 от последните 12 световни валутни кризи са започнали, когато богатите са започнали да изваждат парите си от икономиката на съответната страна. В повечето случаи това става 2 години преди пика на кризата.

Богатите турци са започнали да вадят капиталите си от турски банки, обменяйки лирите си за долари и евро. това ясно показва страховете им от влошаващата се финансова ситуация в страната, инфлацията и обезценката на националната валута.

Най-много милионери през миналата година са потърсили спасение в Дубай, Канада и Австралия, показват още данните. В Европа предпочитани пристанища за хората с много пари остават Франция и Великобритания.