Турската централна банка уволни главния си икономист Хакан Кара и ръководителите на някои отдели като част от реорганизация, за която се разпореди управителният съвет на банката, предаде Ройтерс.

Стъпката идва, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган уволни управителя на банката Мурат Четинкая миналия месец заради разногласия за лихвените проценти. Банката беше подложена на натиск от Ердоган да намали лихвите противно на призивите на пазарите да ги увеличи, за да овладее изключително високата инфлация.

Сред отстранените са директорът за паричната политика Пънар Йозлю, директорът за пазарите Ирхан Кандар и директорът за банките и финансовите институции Явуз Йетер, според документ, с който агенцията се е запознала.

В него е описано преструктурирането на някои отдели съгласно решенията, взети от управителния съвет на централната банка на заседание вчера. Общо над 10 души са отстранени. Решенията влизат в сила от днес. Централната банка е отказала коментар пред Ройтерс.

На първото си заседание на 25 юли под ръководството на новия управител на банката Мурат Уйсал централната банка намали основния лихвен процент с 4,25 процентни пункта - от 24 процента на 19,75 процента.