Египетското правителство подписа споразумение с Международния валутен фонд (МВФ) за разширяване на програмата за финансово подпомагане от 3 на 8 милиарда долара, съобщи в. "Ал Ахрам", цитиран от БТА. Новината идва часове, след като Централната банка на Египет (ЦБЕ) вдигна основната лихва с 6 процентни пункта и освободи курса на местната лира, което беше едно от поставените от Фонда условия.

Споразумението е обвързано и с политики за интегрирани структурни реформи, заяви премиерът на арабската република Мостафа Мадбули на пресконференция, на която присъстваха гуверньорът на ЦБЕ Хасан Абдулах и ръководителят на мисията на МВФ Ивана Владкова Холар.

По думите на Мадбули в програмата са заложени цели като увеличаване на паричния резерв от конвертируема валута на страната, намаляване на вътрешния и външния дълг, гарантиране на притока на директни чуждестранни инвестиции, увеличаване на растежа на египетската икономика, намаляване на инфлацията, създаване на възможности за откриване на нови работни места и засилване на социалната защита.

Световната банка и Европейският съюз ще предоставят на Кайро нови заеми при облекчени условия на базата на споразумението с МВФ, добави египетският министър-председател.

"Ще имаме възможност да кандидатстваме и за заем от Фонда за устойчивост на околната среда в размер на между 1 и 1,2 милиарда долара", добави Мадбули.

В края на февруари египетското правителство сключи споразумение с Обединените арабски емирства (ОАЕ), определяно като "най-мащабното споразумение за директна инвестиция в Египет". Според него базираният в Абу Даби инвестиционен фонд Ей Ди Кю (ADQ) получава правата за развитието на средиземноморския регион Рас ел Хекма срещу 35 млрд. долара, от които 10 млрд. вече бяха преведени.