Турската лира отбеляза днес невероятен спад от 19 процента спрямо долара, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп оповести двойно увеличение на вносните мита върху стоманата и алуминия от Турция за САЩ.

Турската лира се обменяше при курс 6,6115 лири за долар в 13:35 часа по Гринуич (16:35 часа българско време). След изявлението на Тръмп тя спадна до 6,87 лири за долар.

Междувременно ТАСС съобщи, че Владимир Путин е разговарял по телефона с Ердоган. Русия и Турция днес са в центъра на вниманието на финансовите пазари, заради рязкото обезценяване на националните им валути след наложени или обявени санкции на САЩ.

В съобщението за разговора на двамата лидери се посочва, че тема на обсъждане е било състоянието и перспективите за по-нататъшното развитие на взаимноизгодното търговско-икономическо сътрудничество между Турция и Русия.

Обсъден е бил и графикът на контакти на различни равнища.

Ройтерс отбелязва, че разговорът се е състоял, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви днес, че е одобрил по-високи тарифи върху вноса от Турция, налагайки мита от 20 процента за алуминия и 50 процента за стоманата.