В случай, че кредитната ваканция не се увеличи, банките имат други инструменти в помощ на потребителите. Това обясни в ефирна на БНТ кредитният консултант Тихомир Тошев.

"Банките имат много други инструменти - предоговаряне на кредити, удължаване на срока му, даване на гратисен период", каза Тошев. По думите му на този етап изглежда, че може и да не се увеличава кредитната ваканция.

"Естествено при всички положение ще има хора, които, ако тя не се продължи, от януари ще бъдат засегнати", допълни той.

Припомняме, че септември бe пocлeдният мeceц, в ĸoйтo гражданите и фирмите мoжexa дa пoдaвaт иcĸaния зa oтcpoчвaнe нa зaдължeниятa по кредитите си. Банковата ваканция може да е максимум 6 месеца от датата на отсрочването. За повечето фирми и граждани срокът изтича към края на годината, но за последните отсрочени кредити той е до края на март 2021 година.

Тошев отбеляза, че безработицата в България по време на пандемията е нараснала по-малко в сравнение с другите страни.

"Имаме около 45 000 повече безработни в сравнение с предния период. Това са около 7% безработица, докато в някои страни тя доближава 20% в резултат на кризата от коронавируса", обясни Тошев.

Той прогнозира безработицата да нарасне, ако намалее сезонната заетост в зимните курорти.

Кредитният консултант посъветва хората да отидат в банката, в която са се финансирали, да обяснят затруднението си и да поискат някои от тези други инструменти, но навреме.

Тошев призова много да се внимава с небанковите кредитни институции, защото те реално работят незаконно на пазара.

"Реално те работят законно на пазара, те спазват законна за финансовите институции, те ипотекират жилищата по правилния начин и ще ви ги вземат", каза той.