Кредитната ваканция за граждани и фирми, пострадали от пандемията, беше обявена у нас през април. Клиентите имаха право да ползват максимум 6-месечна отсрочка по вноските си.

За много граждани и фирми тя изтича около Нова година, а за последните, възползвали се от мораториума - на 31 март догодина.

БНБ обяви, че са отсрочени кредити за общо 9 млрд. лв. и засега не смята да удължава срока.

След март догодина част от отсрочените кредити ще влязат или вече ще са влезли в просрочие и ще бъдат класифицирани като лоши. Тогава ще стане ясно каква е реалната картина и ще има ли проблеми в банковия сектор. Според финансовия анализатор Иван Стойков все още е рано за категорични заключения, съобщи БНТ.

"Когато беше въведена мярката за отсрочване на кредити, хора, които са се възползвали от тази мярка, е имало такива случаи, в които те да са заявили и поискали по-рано прекратяване на тази мярка. Което означава, че те вече не изпитват тези затруднения и страхове, поради които са поискали отсрочката", каза Стойков.

Това допълнително затруднява прогнозата за това дали кредитите ще бъдат обслужени навреме.

"По-скоро бих казал, че нивото на необслужваните кредити от лятото до сега се задържа на едно постоянно ниво. В случая има значение дали хората наистина ще успеят да си възстановят погасяванията по тези кредити, защото именно по някаква причина те са поискали отсрочване", добави финансовият анализатор.

Банките са отсрочили кредити на граждани и фирми на обща стойност 9.1 млрд. лв.,което представлява около 15% от всички кредити. След крайната дата на отсрочката клиентът трябва да възстанови редовните си плащания. Емил Димитров е един от първите, които се е въползвал.

"След два месеца получихме отговор положителен и изтекоха 6-те месеца, обадиха се от банката и попитаха дали желаем да продължим с още 6 месеца, като ще направят нова проверка, но след това ни отказаха, казаха че е е невъзможно, защото преди 6 години сме имали просрочие", каза Димитров.

Просрочието е било с около десетина дни и само еднократно, затова и Емил смята, че сега банките са се вторачили във всеки детайл, защото нямат стабилността да правят още отсрочки и където е възможно ги отказват. Причината 85% от кредитите в банките да не са се възползвали от мораториума- е, че повечето кредитополучатели могат да докажат определен процент спад в доходите си заради Covid-19.