Световната банка заяви, че ще преустанови отпускането на нови заеми на Уганда заради спорен закон срещу ЛГБТК общността, който бе осъден от редица държави и от ООН, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Екип на Световната банка е посетил Уганда веднага след като новият закон влезе в сила през май. Експертите са установили, че трябва да се вземат допълнителни мерки, за да се гарантира, че правителството изпълнява проектите, съгласно социалните стандарти на банката.

"Съветът на изпълнителните ни директори няма да разглежда отпускането на никакви нови заеми, докато не бъде проверена ефективността на допълнителните мерки", се казва в изявление на банката. Въпросните мерки в момента се обсъждат с властите в Кампала.

"Угандийският закон срещу хомосексуализма е във фундаментално противоречие с ценностите на Световната банка. Вярваме, че нашата визия за изкореняване на бедността... може да бъде успешна само ако към нея бъдат приобщени всички, независимо от тяхната раса, пол или сексуалност", допълва международната организация.

"Продължаваме да сме ангажирани с подпомагането на всички жители на Уганда, без изключение, за да се избавят от бедността, да получат достъп до услуги от първостепенно значение и да подобрят живота си", подчертава Световната банка.

След като новият ѝ ръководител Аджай Банга встъпи в длъжност през юни, 170 граждански организации настояха да той да предприеме "конкретни и навременни действия" срещу новия закон в Уганта, включително и спиране на бъдещото кредитиране за страната.

Правозащитните организации осъдиха закона срещу ЛГБТК общността, който предвижда смъртно наказание за "утежнена хомосексуалност" - престъпление, което включва предаване на ХИВ/СПИН по полов път, както и 20 години затвор за "насърчаване" на хомосексуалността.