Русия е засегнала около 30 процента от енергийната инфраструктура на Украйна при своите ракетни атаки в понеделник и вторник. Това заяви министърът на енергетиката на Украйна Херман Халюшченко в интервю за Си Ен Ен, цитирано от Ройтерс.

"Изпращаме това съобщение до нашите партньори: трябва да защитим небето", каза Халюшченко, добавяйки, че Русия пренебрегва международните правила. "Те не се интересуват от каквито и да било международни споразумения или конвенции", допълни той.

Вчера Украйна призова гражданите да не използват домакински уреди като фурни и перални, за да пестят електричество, тъй като милиони са изправени пред прекъсвания на тока след най-голямата руска атака срещу нейната енергийна инфраструктура от началото на войната.

Москва, която нарича действията си в Украйна "специална военна операция" за премахване на опасни националисти и в защита рускоговорящите граждани, обвини Запада в ескалация и удължаване на конфликта, като подкрепя Киев.

Седемте най-развити икономики в света (Г-7) се ангажираха в обща декларация да оказват помощ на Украйна, колкото време е нужно.

"Ще продължим да оказваме финансова, хуманитарна, военна, дипломатическа и юридическа помощ на Украйна и ще останем твърдо редом до Украйна, колкото време е нужно", беше посочено в декларацията след вчерашната виртуална среща на лидерите на страните от Г-7, в която участва и украинският президент Володимир Зеленски.