Светът е на прага на "студена валутна война" между Централните банки на големите държави и това може да допринесе за поскъпването на щатския долар. Това се казва в анализ на Pacific Investment Management Co.

Европейските и азиатски финансови институции ще отговорят на протекционистичната политика на Доналд Тръмп, като този път ще използват скрити действия и коментари, а не пряка валутна интервенция, смята Йоахим Фелс, икономист от Pimco.

Ако това стане, то трябва да очакваме контрарали на долара до края на годината.

Проблемите започнаха с встъпването на Доналд Тръмп в Белия дом. Той веднага се опита да отслаби американската валута, за да увеличи конкурентноспособността на икономиката на страната си.

Европа и Азия се съгласиха с това, защото се страхуваха от по-лошата алтернатива- въвеждането на търговски бариери и ограничения. Но когато това все пак стана, отговорът едва ли ще закъснее.

След като е ясно ,че Фед в САЩ ще продължи политиката си на повишаване на лихвените равнища, това ще принуди Централните банки в Европа и Азия да намалят ограниченията и да подкрепят собствените си икономики. За долара това означава само едно-ще поскъпва.