Международният валутен фонд отложи сесията си, на която трябва да се произнесе относно действията на Кристалина Георгиева, съобщи Нова тв.

Съветът на МВФ трябваше да се събере в 17 часа местно време, но срещата беше отложена, за да могат държавите-членки да обсъдят случая със собствените си правителства.

Бордът взима решение чрез консенсус, но може да реши и да проведе гласуване, ако между акционерите има несъгласие.

"Георгиева ще бъде оправдана по тези обвинения, имайки предвид силната подкрепа, която тя получава от държавите в Европа, Близкия Изток и Африка", посочва източник на "Ройтерс".

През уикенда Бордът обсъди с Георгиева и с американската правна кантора "УилмърХейл" въпроса за предполагаемия натиск, оказан от българката върху служители в Световната банка да променят данни в полза на Китай. Според източници на "Ройтерс", пожелали анонимност, обвиненията срещу Георгиева ще отпаднат.

В петък Франция и други европейски държави подкрепиха българката. САЩ и още страни поискаха повече време, за да проучат различните версии за случая, припомня Ройтерс.

Вчера в. "Файненшъл таймс" писа, че САЩ и Япония искат управляващата директорка на МВФ да се оттегли. Авторитетното британско бизнес издание не цитира конкретни източници. Министерството на финансите на САЩ, което контролира около една шеста от акциите на МВФ, отказа да коментира публикацията. Засега няма реакция от страна на японското посолство във Вашингтон.