"Дойче банк" (Deutsche Bank), най-голямата банка в Германия, направи днес първите съкращения. Банката обяви в неделя, 7 юли, че ще закрие 18 000 работни места на пълно работно време по света в резултат на радикално корпоративно преструктуриране.

На служители на банката от отделите за търговия с акции в Лондон, Ню Йорк и Токио, беше съобщено, че работните им места се затварят.

Банковата институция потвърди днес, че съкращенията вече са започнали. В бизнес областите, от които ще се оттеглим, вече започнахме процеса, каза главният изпълнителен директор на Дойче банк Кристиан Зевинг. Той потвърди същевременно, че  процесът на информиране на засегнатите вече е започнал.

Зевинг определи загубата на работни места като "болезнена, но неизбежна, за да гарантира дългосрочния успех на "Дойче банк".

В Лондон някои служители дори останаха далеч от работните си места, след като им заявиха, че пропуските им стават невалидни в 11:00 (местно време), предаде Би Би Си.

Говорител отбеляза, че целта на промените, с които банката свива инвестиционния си бизнес, е да я направят "по-икономична и по-силна".

"Дойче банк" все още не е уточнила подробностите за съкращенията на работни места, но стана ясно, че ще се оттегли от търговията с акции. Този бизнес на банката в Азия се управлява от Хонконг, но неин говорител отказа да коментира как ще се отрази реорганизацията върху работните места в Азия.

С почти 8000 служители Дойче банк е един от най-големите работодатели в Лондон. Би Би Си свидетелства за видимо разтревожени служители на банката, говорещи по телефоните си, извън централата - само часове след пристигането си на работа.

Някои работници са изпратени по домовете си, докато други все още очакват да разберат дали работните им места са изложени на риск.

Шефът обеща да си купи акции със заплатата

Шефът Кристиан Зевинг заяви днес, че планира да инвестира съществена част от твърдата си заплата в банката, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Зевинг обяви ангажимента си пред анализатори, когато разясняваше преструктурирането на "Дойче банк". Той каза, че ще "влага парите си, където е устата му", а подробностите ще бъдат обявени скоро.

Докато той говореше акциите на най-голямата германска банка паднаха с 5 процента, а миналия месец котировките достигнаха рекорден минимум.

Какво прави Дойче банк и защо

Мащабният план за преструктуриране, който се очаква да струва 7,4 милиарда евро (8,3 милиарда долара), бе обявен след среща на надзорния съвет на компанията във Франкфурт на 7 юли. Преструктурирането се очаква да приключи към 2022 година.

Мъж излиза от офиса на Дойче банк в Сидни след започналите съкращения

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"Преструктурирането ще доведе до намаляване на работните места при пълна заетост с 18 000 до 2022 година и така персоналът да бъде сведен до 74 000 души", се посочва в комюнике на банката. Целта на преструктурирането е да се намалят разходите с 6 милиарда евро и да се постигне рентабилност на дейността.

Край офиса Дойче банк в Сидни

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Журналисти пред офис на Дойче банк в Лондон

Снимка: AP/БТА

Експертите имат противоположни мнения за плановете на ръководството. Някои хвалят смелостта му да прави промени, други продължават да се тревожат за капиталовата сила на банката.