S&P Global намали в понеделник кредитните рейтинги и преразгледа перспективите за множество банки в САЩ след подобен ход на Moody's, с което предупреди, че рисковете, пред които е изправено финансирането, както и по-ниската рентабилност вероятно ще тестват кредитното здраве на сектора, съобщи Ройтерс (Reuters).

S&P понижи рейтингите на Associated Banc-Corp и Valley National Bancorp заради рисковете за финансиране и нарасналата зависимост от депозитите.

Агенцията също така понижи рейтинга на UMB Financial Corp, Comerica Bank и Keycorp, мотивирайки се с голямо бягство от депозитни сметки и преобладаващи по-високи лихвени проценти.

Рязкото покачване на лихвените проценти тежи на финансирането и ликвидността на много банки в САЩ, заяви S&P и добави, че парите, държани на депозит от банки, застраховани от Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC - Federal Deposit Insurance Corp), ще продължат да намаляват, докато Федералният резерв е за "количествено затягане".

Рейтинговата агенция също така понижи перспективата на S&T Bank и River City Bank до отрицателна от стабилна поради висока експозиция на търговски недвижими имоти, наред с други фактори.

По-рано този месец Moody's намали рейтингите на 10 банки с една степен и постави шест банкови гиганта, включително Bank of New York Mellon, US Bancorp, State Street и Truist Financial под лупа - (на преглед) за потенциални понижения.

Сривът на Silicon Valley Bank и Signature Bank по-рано тази година предизвика криза на доверието в банковия сектор на САЩ, което доведе до изтичане на депозити в множество регионални банки, въпреки че властите предприеха спешни мерки за укрепване на доверието, отебляза Ройтерс.