Все повече европейски банки се оказват въвлечени в разследването за мащабно пране на пари на руски бизнесмени и компании, което тръгна преди дни след разследване на OCCRP, съобщи "Блумбърг".

Подозрения за участие в съмнителни преводи на пари, които тръгнаха от датската  Danske Bank A/S и шведската Swedbank AB, вече се прехвърлиха и към една австрийска и две холандски банки. Последствията за разследваните банки са сериозни, датската банка например намали почти наполовина капитализацията си, след като стана ясно ,че е замесена в прането на пари.

Разследването на OCCRP извади на светло мрежа от банки, използвани за превод на значителни суми пари от Русия към западни държави, като най-често преводите са минавали през Естония и Литва. В момента вниманието на разследващите е насочено към Прибалтийските републики, САЩ и Великобритания, както и държавите от северна Европа, но почти всеки ден излизат и факти за други участници във веригата на мръсните пари.

Скандалът с европейските банки идва в момент, когато се смяташе, че финансовата криза от 2008 година вече е преодоляна от банковия сектор и сега опасенията са дали това разследване няма да доведе до нова криза в Европа.

Голям парадокс е, че имаме единен пазар със свободно движение на капитали и услуги, но в него има 28 различни системи за борба с изпирането на пари", каза Джеппе Кофод, датски евродепутат в Европейския парламент, който съдейства аза разследване на укриването на данъци и финансови престъпления: "Финансовият сектор е толкова взаимосвързан и толкова транснационален, че няма смисъл да има такъв тип фрагментирана система", смята той.

"Сегашната система не е достатъчно добра, за да се бори с прането на пари, ние сме твърде фокусирани върху малките риби", казва Клаус Флейшер, професор, специалист по финанси в Мюнхенския университет. "Ние, европейците, се страхувахме да налагаме големи глоби на банките, защото те вече са слаби и не искаме да ги убиваме. Но банките трябва да знаят, че нарушенията имат последствия. "