Швейцарската национална банка (SNB) заяви, че е изключително важно да се извлекат поуки от кризата с фалиралия кредитор "Креди сюис" (Credit Suisse), който бе принудително спасен чрез поглъщане от конкурента му Ю Би Ес (UBS), както и да се обмислят мерки, които биха предотвратили подобни събития за в бъдеще, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Тези мерки трябва да укрепят устойчивостта на банките, за да предотвратят загубата на доверие, когато е възможно, и да осигурят широк набор от ефективни възможности за стабилизиране, възстановяване или ликвидация на системно важна банка в случай на криза", посочва швейцарската централна банка в доклад, посветен на финансовата стабилност през 2023 г.

Също така експертите призовават за изискване към банките да подготвят минимално количество активи, които могат да бъдат заложени, за да получат финансиране от централните банки.

Най-голямата швейцарска банка Ю Би Ес наскоро придоби изпадналата в затруднения "Креди сюис" чрез сделка, организирана от швейцарските власти през март и формализирана на 12 юни.

Политици и икономисти обаче изразиха загриженост дали Швейцария може ефективно да контролира банката, която сега има активи за 1,6 трилиона долара и 120 000 служители по целия свят.

Швейцарската национална банка съобщи, че не е в състояние да прецени колко устойчива ще бъде банката след сделката.

"Наличните в момента данни не са достатъчни за цялостна оценка на устойчивостта на банка", пише още в доклада.

В него се посочват и три ключови извода, произтичащи от кризата. Като първо се явява спазването на капиталовите изисквания, което е необходимо, но не достатъчно условие, за да се гарантира доверие в една банка.

"Второ, капиталовите инструменти AT1, (т.нар. подчинени облигации), поеха загуби едва когато точката на нежизнеспособност беше неизбежна и държавната намеса стана необходима", пише в заключенията от доклада.

Мащабът и темпото на изтичането на депозити от "Креди сюис", в резултат от загубата на доверие, бяха безпрецедентни и по-сериозни от заложеното съгласно разпоредбите за ликвидност, предупреждават от централната банка.