Швейцарската промишленост призова централната банка за разшири фокуса си на действие от борбата с инфлацията към подкрепа на сектора заради силния франк, който изяжда печалбите им във време когато световната икономика се охлажда, а търсенето спада, предадоха Ройтерс и БТА.

През последната година швейцарският франк поскъпна сериозно спрямо еврото и долара, което намали натиска на вносните цени, но създаде главоболия за износителите, които и без друго вече имат проблеми с бизнеса си с Германия и Китай.

Призивът идва в момент, когато Швейцарската централна банка се подготвя за поредната си среща по паричната политика на 21 март, след като вече вкара инфлацията в желаните граници между 0 и 2 на сто.

"След като банката изпълни целите си, тя трябва да вземе под внимание икономическата ситуация и това естествено включва смекчаване на валутните удари за промишлеността", заяви Щефан Брупбахер, директор на "Суисмем" (Swissmem), която представлява големите производители, вкл. компании като А Бе Бе (ABB), "Сименс" (Siemens) и "Шиндлер" (Schindler).

"Не мога да си позволя да кажа на банката какво да правят, но очакваме тя в рамките на правомощията си да вземе предвид ситуацията в промишлеността".

Настроенията в сектор са минорни, както поради ръста на франка през 2023 г., така и заради отчетения спад на поръчките от чужбина с 9,1 на сто през годината, посочват от организацията. Индексът на мениджърите по доставките в Швейцария е на отрицателна територия от година насам.