Управителят на Швейцарската национална банка (SNB, централната банка на страната - бел. ред.) Томас Джордан напуска поста си след 12 години начело на финансовата институция, предаде ДПА.

Мандатът му трябваше да приключи през 2027 г. пише в. "Файненшъл таймс".

"След като се сблъсках с редица предизвикателства през изминалите години, сега е точният момент за мен да се оттегля", каза той в комюнике, публикувано на четири езика от Швейцарската централна банка.

Джордан, на 61 години, ще напусне в края на септември. Банката не предостави никаква информация за наследника му.

"Банковият съвет и Управителният съвет дълбоко съжаляват за решението на Томас Джордан", се посочва в комюникето на Швейцарската национална банка.

Те му благодариха за "многото години на изключителна ангажираност в интерес на ориентираната към стабилност парична политика".

61-годишният икономист се присъедини към SNB след кариера като академик през 1997 г. и заемаше няколко висши длъжности в централната банка, преди да бъде назначен за председател през 2012 г.

Само три години след мандата му SNB предизвика голяма икономическа криза в Швейцария. На 15 януари 2015 г. банката обяви, че се отказва от политиката си да поддържа франка, обвързан с еврото, предизвиквайки скок от 30 процента в стойността на швейцарската валута.

Останалата част от мандата Джордан прекара в битка за поддържане на стойността на франка - огромно предизвикателство поради ролята на Швейцария като финансово убежище в ерата на последователни международни политически и финансови кризи и разхлабена парична политика в САЩ и еврозоната. За да направи това, Джордан управлява безпрецедентен период на неортодоксална парична политика.

SNB постави основния си лихвен процент на отрицателна територия през 2015 г. и го задържа там почти осем години. Един страничен ефект от политиката беше продължителен период на слабо представяне за големия банков сектор на Швейцария, чиито маржове в неговите традиционни основни дейности - обслужване на швейцарски спестители и вземане на депозити от богатите по света - бяха намалени, което вероятно тласна някои банки и техните клиенти към по-рискови на полето с по-висок марж финансови спекулации.

Опитите на SNB да контролира франка също доведоха до огромно разширяване на баланса на централната банка. Джордан и неговият екип многократно се намесваха на валутните пазари, изкупувайки акции, облигации и злато извън Швейцария в опит да компенсират възходящия натиск върху франка. Тези покупки съвпаднаха с нарастващите стойности на активите.

През 2017 г. SNB направи печалба от 54 милиарда швейцарски франка (61 милиарда долара) от портфейла си с чуждестранни инвестиции. До 2021 г. нейният баланс е набъбнал до повече от SFr1tn по размер, което го прави по-голям от инвестиционните фондове на много нефтодържави.

Банката се оказа в неудобната позиция да бъде един от най-големите акционери в много от най-големите компании в света, включително Apple, Microsoft и Facebook. Нейните интервенции в чуждестранна валута също си навлякоха гнева на Министерството на финансите на САЩ, което многократно заплашваше Швейцария да бъде официално обозначена като валутен манипулатор, като в резултат ще наложи потенциални търговски санкции.

Тъй като светът излезе от пандемията на коронавирус и разхлабената парична политика се обърна на фона на нарастващата инфлация през 2022 г., огромните дълги позиции на SNB в глобалните акции му навредиха.

През тази година банката регистрира загуба от 132 милиарда швейцарски франка в портфейла си. Покачващите се лихви донесоха със себе си и друга вътрешна криза. Миналата година SNB беше принудена да играе ключова роля в спасяването на Credit Suisse, втората по големина банка в Швейцария, и организирането на нейното спешно поглъщане от конкурента UBS.

Критиците казват, че това е натрупало проблеми за бъдещето. Комбинираното дружество UBS-Credit Suisse управлява активи на стойност над $5,5 трилиона. SNB каза, че ще обяви наследник на Джордан своевременно.